sos z soczewicy i grzybów shitake 183właściwych składników, są wręcz niezbędnym dodatkiem zdrowej diety. Marginesem dodam, że jak dla mnie sosik jest dużym rywalem słynnego sera z ziemniaka ;] SKŁADNIKI: 350 ml wody 2.5 łyżki czerwonej soczewicy 2 grzyby shitake (świeże) marchewka 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych przyprawy: czosnek mielony, pieprz ziołowy, słodka papryka, chili, czarnuszka, curry WYKONANIE: w wodzie gotujemy obraną i pokrojoną marchewkę
healthy dreams
wytrawne muffiny z soczewicy i cukinii 224były strzałem w dziesiątkę. Smaczne i zdrowe drugie śniadanie, które sprawiło mi na prawdę wiele radości. SKŁADNIKI : 100g cukinii 1 łyżka nasion chia 2 białka jajek 4 łyżki czerwonej soczewicy łyżka mielonego lnu przyprawy: majeranek, bazylia, rozmaryn, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, curry, słodka papryka dwie pieczarki łyżka siemienia lnianego WYKONANIE: soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie odcedzamy
healthy dreams
Rozgrzewająca zupa z marchwi i czerwonej soczewicy 211kieszeni mi ubyło, a dupsko po świętach urosło to przy okazji podziałają odciążająco na obie Składniki na 3-4 porcje: pół kilograma marchwi 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula sok z jednej pomarańczy (skórkę kandyzujemy, lub ścieramy, zasypujemy odrobiną cukru i do słoiczka na „zaś”) *jeżeli nie masz pomarańczy możesz użyć cytryny, albo zamiast niej dodaj
greenscarf
Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 227były posklejane, dało się je swobodnie, pojedynczo wyjmować. Mało tego: na drugi dzień są jeszcze bardziej smaczniejsze podsmażone, niż w dniu przygotowania. Składniki na nadzienie: 250 gramów czerwonej soczewicy 200 gramów dyni 2 nieduże cebule 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można zastąpić 1-2 ząbkami czosnku, ja akurat nie miałam) 1 płaska łyżeczka soli morskiej z chili pieprz ziołowy
Szczęśliwa kuchnia
Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 229były posklejane, dało się je swobodnie, pojedynczo wyjmować. Mało tego: na drugi dzień są jeszcze bardziej smaczniejsze podsmażone, niż w dniu przygotowania. Składniki na nadzienie: 250 gramów czerwonej soczewicy 200 gramów dyni 2 nieduże cebule 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można zastąpić 1-2 ząbkami czosnku, ja akurat nie miałam) 1 płaska łyżeczka soli morskiej z chili pieprz ziołowy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ravioli z dyniowym farszem w sosie szałwiowym 226trzeba ciut podsypać mąką lub dodać więcej wody. Farsz: około pół 1 kg dyni (waga po obraniu ze skórki i bez wnętrzności) 200 g suchej czerwonej soczewicy 2 cebule łyżeczka soli , łyżeczka suszonego czosnku (oczywiście może to być świeży, około 2 ząbków), pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki kuminu Sos: 2 szklanki mleka sojowego 2-3 łyżki mąki
greenscarf
Kurczak w sosie koperkowym z kolorową mieszanką obiadową 177Świetnie się komponuje z mięsem. Gotuje się szybko - ok 15 minut, po ugotowaniu i odcedzeniu mieszanka pozostaje sypka - co mi bardzo odpowiada. I najważniejsze - świetnie smakuje. Połączenie ryżu, czerwonej soczewicy oraz czerwonej quinoy (komosy) jest jak najbardziej trafne. Polecam Wam serdecznie! Składniki: 1 duży podwójny filet z kurczaka mąka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody
Kuchnia domowa Ani
Wegańska, bezglutenowa sałatka z makaronem 180Wegańska, bezglutenowa sałatka z makaronem Składniki: makaron z czerwonej soczewicy świeży szpinak rukola prażony słonecznik oliwa z oliwek ocej jabłkowy sól Makaron ugotowałam, słonecznik uprażyłam (na suchej patelni). Danie szybkie, smaczne i zdrowe
nietadieta
ZUPA Z SOCZEWICĄ 272Dawno nie pojawiała się komosa ryżowa w moich przepisach. No to jest! w doborowym towarzystwie czerwonej soczewicy, kilku warzyw i zieleniny. Zupa jest gęsta, prawie jak gulasz, ale dzięki temu jeśli dorzucimy do niej kilka kromek chleba, będziemy mieć sycący obiad, niewymagający drugiego dania. Czytaj więcej
Kasia Sarna
"HUMMUS" Z SOCZEWICY I BURAKA 308Bardzo lubię klasyczny hummus, jednak ze względu na to, że ciecierzyca wymaga długiego czasu namaczania, dopuszczam się czasem małego oszustwa i robię hummusową pastę z czerwonej soczewicy. Czytaj więcej
Kasia Sarna
Zupa pomidorowa z soczewicą 154słońcem :)) Bardzo sycąca i mega smaczna! Składniki : 1 duża marchewka 1 pietruszka Kawałek pora i selera Puszka pomidorów Dwie łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka masła (opcjonalnie, choc smak jest jeszcze lepszy) Bazylia Sól, pieprz Z marchewki, pietruszki, selera i pora gotujemy wywar, kiedy warzywa
Mamuśka wraca do formy
PLACKI Z SOCZEWICY przepis arabski 308Przepis, który prezentuję poniżej, nawiązuje do kuchni arabskiej, a znalazłam go na stronie celtnet.org.uk Czerwona soczewica jest chyba moją ulubiona bazą na wszelkiego rodzaju kotlety oraz wytrawne placki - jeżeli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie! Czytaj więcej
Kasia Sarna
Pierogi bez glutenu i bez jajek 147góry. Ugotowane pierogi smakują bardzo dobrze. Można też urozmaicić smak i delikatnie je podsmażyć na oliwie z dodatkiem cebulki. Składniki na farsz: 3 duże ziemniaki pół szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula sól pieprz Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, by szybciej się ugotowały. Do garnka z lekko posoloną wodą wrzuciłam ziemniaki i soczewicę. Po ugotowaniu do miękkości odlałam wodę
nietadieta
Lablabi 242łyżki harrisy - mały pęczek natki z pietruszki - 4 gałązki kolendry - 4 duże ząbki czosnku (posiekane) - pół puszki pomidorów - ja rozszerzałam przepis o 2 łyżki soczewicy czarnej i czerwonej - 1 łyżka kminu rzymskiego - sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Cieciorkę moczymy(...)przez noc i gotujemy aż bedzie miękka ok. 3,5h. Następnie ugotowaną cieciorkę wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy soczewicę, przyprawy, pomidory i resztę składników. Gotujemy aż czerwona soczewica się rozgotuje. Gotową zupę wlewamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, razowymi grzankami, jeśli ktoś chce to dodaje jajko i jogurt
Zainspiruj się kuchnią