jesienne popołudnie. Robi się dość szybko i świetnie rozgrzewa po przyjściu do domu z pracy. Spróbujcie, polecam. PENNE z SOCZEWICĄ I SALAMI Składniki: makaron penne 3/4 szkl czerwonej soczewicy 1 szkl bulionu 1 cebula 1 nieduża marchew 2-3 grube plastry salami 1/2 szkl przecieru pomidorowego oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku opcjonalnie parmezan do posypania
Bon appetit mon amieświeże, młode warzywa o tej porze smakują najlepiej... Dzisiaj nakarmię Was zupą z żółtych pomidorów, żółtej papryki i soczewicy. Składniki: 1 por (biała część) 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 żółta papryka 3-4 żółte pomidory 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oliwy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki
Czerwień i błękitzamiennik standardowych ziemniaczków, no i zdecydowanie zdrowszy. Pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybka soczewica z pieczarkami (2 porcje) Składniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku, posiekane 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona w kostkę oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Umieść soczewicę w małym rondlu, zalej
karmelowynadzieję, że zasmakuje Wam takie połączenie Zapraszam na lekką i kolorową sałatkę z soczewicy, brokułu i granatu Sałatka z soczewicy, brokułu i granatu Składniki: 2 szklanki suchej czerwonej soczewicy 1 brokuł 1 owoc granatu pęczek rzodkiewki natka pietruszki sól, pieprz, oliwa Soczewicę dobrze przepłukać w zimnej wodzie a następnie wrzucić do wrzącej wody i ugotować do miękkości. Przelać zimną
UgotujmyTo.plsmakiem oraz prostota wykonania. Jest lżejsza niż klasyczna grochówa ale równie smaczna a może nawet bardziej? Inspiracja to "Kuchnia bez tajemnic" czyli stary segregator.Zupa z soczewicy, na boczku, z żytnimi grzankami 250 g czerwonej soczewicy3
Dzieje kuchennej Wiewiórypaprykowa z soczewicą składniki: 1 puszka pomidorów bez skóry 3 czerwone papryki 1 duża marchewka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 750 ml bulionu 100 g czerwonej soczewicy sól, pieprz 1 łyżka oliwy 0,5 łyżeczki wędzonej papryki wykonanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Marchew obieramy i kroimy w grube
Przysmaki KarolkiSycący. Ładnie pachnie. Ma wszystkie pozytywne cechy jedzonka idealnego na wynos. Ale super smakuje też prosto z patelni w domu. Składniki (na 2-3 porcje): 1 szklanka czerwonej soczewicy olej do smażenia kurkuma, wędzona papryka, kumin, sól, chili, imbir cukinia młoda czerwona cebula pomidorki truskawkowe, daktylowe (te słodsze) w kolorach dowolnych natka(...)pietruszki 300 gram mielonego mięsa indyka i kilka łyżek wody Soczewicę ugotuj. Mielonego indyka wymieszaj z wodą, solą, pieprzem i natką pietruszki. Formuj niewielkie pulpeciki i smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Na tym samym oleju podsmaż cebulę i cukinię. Dodaj wszystkie przyprawy, około 1/3 łyżeczki każdej z nich. Po podsmażeniu wymieszaj soczewicę
Mango Papajapodawana na różne sposoby. Zazwyczaj wegetariańska ale można wzbogacić ją skrzydełkami z kurczaka czy innym kawałkiem ulubionego mięsa. Bardzo pożywna ale jednocześnie lekka. Polecam! Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 1,5 litra wody marchewka pietruszka kawałek selera puszka pomidorów w puszce pół dużej czerwonej papryki lub cala mała 2 ząbki czosnku 1 duża cebula pół łyżeczki kurkumy(...)pól łyżeczki imbiru pół łyżeczki kolendry 2 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego garść posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz ewentualnie pół kostki rosołowej Wykonanie: Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć na kilka minut. Odcedzić. Cebulę, marchew, pietruszkę, seler i paprykę drobno pokroić. W garnku w którym będziemy gotować zupę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę. Dodać pozostałe warzywa
Pysznie & Piękniesmak naszego śniadania. Po prostu pycha ! Składniki/2 porcja: – 1 puszka pomidorów – 3 jaja wiejskie – 2 ząbki czosnku – 1 mała cebula – 1/2 szklanki czerwonej soczewicy – 1/3 łyżeczki ostrej papryczki – 1/2 łyżeczki słodkiej papryki – 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego – 2 łyżki czerwonej fasolki – olej rzepakowy lub olej kokosowy – 100g(...)pieprz – do podania : parmezan, świeży szpinak, bagietka Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Chwile smażymy i wrzucamy soczewicę z wszystkimi przyprawami. Chwilę podsmażyć a następnie wlać 1 szklankę wody. Gotować pod przykryciem przez ok. 13 minut. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Smażymy
I LOVE LIFEoknem śnieg z deszczem, ale wiem, że w innych rejonach Polski jest zupełnie biało. Na taką aurę proponuję rozgrzewający gulasz. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 700 g mięsa z udźca indyczego po 1 czerwonej i zielonej papryce 400 g pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów sól, pieprz, majeranek (2 łyżki), kminek(...)pokroić w kostkę i smażyć do zrumienienia, dodając pod koniec obrany i posiekany drobno czosnek. Przełożyć do mięsa. Papryki oczyścić z błon, pokroić w kostkę i dodać razem z soczewicą i ugotowaną cieciorką do wywaru. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, dodać pomidory oraz przyprawy i zioła do smaku. Gotować jeszcze kilka minut do połączenia się wszystkich smaków
Czerwień i błękittaki mróz, jak miseczka, gęstej, sycącej i rozgrzewającej zupy. Ta jest idealna! Aromatyczna, dobrze przyprawiona z pikantną nutą wędzonej papryki. Składniki: pół szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki, kawałek selera - około 100 gram, 1 czerwona cebulka 2 ząbki czosnku mała puszka koncentratu pomidorowego 1- 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 2 ziela(...)dusimy na oliwie z oliwek i gdy zacznie się rumienić wrzucamy ją do zupy. Dodajemy kolendrę i kminek ugniecione wcześniej w moździerzu. Soczewicę i quinoę dokładnie płuczemy (osobno) i odcedzamy na gęstym sicie. Gdy warzywa w zupie zmiękną (powinny być al dente, nie rozgotowane) dodajemy soczewicę, a po pięciu minutach quinoę
Quinoa Raz!imbirem i papryczką chilli okazało się idealne na zimne przedwiośnie. Przepis znalazłam w magazynie 'Dobre Rady' i już wiem, że trafi na listę moich ulubionych. Składniki -200 g czerwonej soczewicy -1 litr bulionu z warzyw lub drobiowego -1 puszka krojonych pomidorów (400g(...)średnie marchewki -1 czerwona cebula -1 papryczka chilli -2 łyżki oleju -2 ząbki czosnku -kawałek imbiru (ok. 3cm) -kilka ziarenek czerwonego pieprzu lub kolendry (do dekoracji) -sól i czarny pieprz Przygotowanie Cebulę i czosnek posiekać, a paryczkę gęsto ponakłuwać (np. wykałaczką). Obrać imbir i przekroić na pół. Obrane marchewki pokroić na nieduże kawałki, soczewicę opłukać. W garnku rozgrzać olej
Zielona KuchniaEnglish Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem (4 porcje) Składniki: 300 g karkówki pokrojonej w 2 cm kostkę 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w kostkę ¼ szklanki czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą 2 pomidory, pokrojone w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę 1 szklanka posiekanego jarmużu 1 1/2 szklanki bulionu(...)odstaw. Do tej samej patelni wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie wmieszaj czosnek wraz z imbirem i smaż kolejną minutę lub dwie. Dodaj bataty, soczewicę, paprykę, cukinię, pomidory, mięso i przyprawy, wymieszaj, po czym wlej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie wmieszaj
karmelowysoczewicy. Po raz pierwszy jadłam ją u córki i tak mi smakowała, że postanowiłam ja sama zrobić :-) Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki mały seler por 2 szklanki czerwonej soczewicy 3 listki laurowe 3 ząbki czosnku 5 – 6 ziaren ziela angielskiego 1 czerwona papryka kilka drobno pokrojonych listków bazylii 1 łyżka majeranku 1 cebula 2 kostki rosołowe 1 puszka
Na słodko lub wytrawniekanapkowa pieczarkowo-jajeczna pasta z pieczarek,polecam do wędlinki,ogóreczka kiszonego-polecam,przepis znajdziecie tutaj Pasta kanapkowa z soczewicy i pieczonej papryki Kolejna propozycja- kanapkowa pasta z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki-coś innego,jako dodatek nie tylko do kanapek,ale również sprawdzi się np. do makaronu,przepis znajdziecie tutaj Pasta kanapkowa z awokado Tym razem pasta(...)pasta z łososia którą zrobicie w 5 min. polecam,przepis znajdziecie tutaj Pasta serowa -niemiecka przekąska Lubicie sery???to spróbujcie mojej pasty serowej z trzech serów, piwa i czerwonej cebuli-niemiecka propozycja idealnie sprawdzi się na kanapki i różnego rodzaju imprezy, jak również do piwa czy wina, podana ze świeżą pokrojoną bagietką ,pięknie będzie się prezentować
Swojskie jedzonko