soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:45/126)

Zupa krem z soczewicy. 108

Składniki (2/3 porcje): 150 g soczewicy czerwonej łuskanej 1 pomidor 1/2 cebuli 1 mała papryczka chili czosnek granulowany, papryka ostra mielona 600 ml rosołu (z 2 skrzydełek) Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 30 minut - krócej się gotuje, później gotowałam). Pomidor i cebulę kroimy w kostkę, papryczkę w krążki - podsmażamy na odrobinie oliwy

Moje-pitraszenie
Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup 204

recipe in English Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem (6 porcji) Składniki: 900 g dyni, obrać i pokroić w 2 cm kości 200 g szpinaku 200 g czerwonej soczewicy, opłukanej 2 średnia cebula, drobno posiekana 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

karmelowy
Kotlety soczewicowe 218

idealnie się nadadzą do pomidorowego sosu. Jeśli soczewica jest już ugotowana (ostatnio zawsze gotuję więcej) to kotlety robi sie szybko - to ważne dla zapracowanych ;) Składniki : 260 g (kubek) czerwonej soczewicy 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki mąki cieciorkowej 2 łyżki przyprawy barbecue masala 1/2 łyżeczki pieprzu cyenne sól do smaku garśc pestek słonecznika i dyni do posypania Przygotowanie

pyszne zdrowości
Ryż z soczewicą, Watch Docs 2013 153

sposób libijski. Obok sałatka z kalafiora, pomidorów i cebuli z olejem lnianym. Składniki: ryż brązowy i soczewica (czerwona, zielona lub brązowa, w dowolnych proporcjach) 1-2 cebule olej do smażenia sól, pieprz, szczypta cynamonu Ugotuj oddzielnie ryż i soczewicę. Drobno pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Wszytko wymieszaj. Dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. Możesz jeszcze wszystko podsmażyć na patelni

Qlinarnie i Qlinarnie
Bataty faszerowane soczewicą z surówką z czerwonej kapusty 174

kiedy się odchudzamy, mają znacznie niższy indeks glikemiczny niż powszechnie znana kremowe bulwy.    Składniki na 6 porcji Czas przygotowania:    3 duże bataty 100 g czerwonej soczewicy 4 male pomidory sok z 1/2 cytryny pęczek pietruszki 1 chili świeże 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielone kolendry sól, pieprz oliwa z oliwek(...)podania Jogurt naturalny do podania Surówka    1/4 czerwonej kapusty 1 marchew 2-3 suszone chilli 2 garście rodzynek  pęczek dymki 4 łyżki oleju lnianego 3 łyżki jabłkowy octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz        Przygotowanie:   1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, batatów nie obieramy, myjemy, osuszamy i w całości

Słodki Kompromis
Omlet z soczewicą i tuńczykiem 236

dodajemy do nich pozostałe składniki - posiekany szczypiorek, pieprz i sól. Smażymy na suchej patelni bez tłuszczu do ścięcia się powierzchni mieszanki jajecznej. Składniki na farsz: - 100 gramów soczewicy czerwonej - 1 puszka pomidorów bez skóry - 2 ogórki konserwowe (około 70 gramów) - 50 gramów pora - 1 puszka tuńczyka - pieprz - sól Przygotowanie farszu: Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, tak, żeby

Życie zamknięte w smaku
Placuszki z soczewicy. 78

Składniki: 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1/2 pomidora 1/2 cebuli 1 małe chilli 3 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, papryka ostra mielona, bazylia, oregano Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut, potem gotujemy do miękkości i odcedzamy. Pomidora i cebulę kroimy w kostkę, chilli w krążki, wszystko razem z jogurtem i przyprawami(można użyć innych przypraw

Moje-pitraszenie
Pierożki drożdżowe z soczewicą 160

Puchate, chrupiące pierożki nadziane pieczarkami i czerwoną soczewicą. Pierożki idealnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu lub jako danie główne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony ' Kuchnia Tradycyjna ', wprowadziłam jednak kilka zmian. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 18-20 pierożków: 4 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny (300 g) 1 jajko 2 żółtka 200 g drożdży  szczypta soli

My Culinary Art
Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy 172

bogaty jest w białko, błonnik, minerały i witaminy, które są niezbędne w diecie każdego człowieka.   Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy – przepis Składniki: 250g kaszy jaglanej, 250g soczewicy czerwonej, cebula, 200 g pieczarek, 1 łyżka oleju kokosowego, sól, pieprz, kurkuma, Opcjonalnie można dodać oliwki lub pomidory suszone Sposób wykonania: Kaszę i soczewicę ugotuj (oddzielnie). Pokrojoną w drobną kostkę

Strefa Zdrowego Żywienia
Kotlety z SOCZEWICY z sosem MARCHEWKOWYM 135

kotlety z soczewicy z dodatkiem płatków jaglanych i cebuli. A do kotletów pyszny sos marchewkowy! Bardzo prosty, ale pyszny i przyciągający obiad // KOTLETY – składniki: 150 g soczewicy czerwonej 300 ml wody 40 g płatków jaglanych 1 cebula sól, pieprz, curry, majeranek, sos sojowy bułka tarta tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Soczewicę zalej gorącą wodą i gotuj do czasu

Via Gusto
Naleśniki z soczewicą 142

Składniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki ryżowej szczypta soli olej do smażenia Nadzienie 200 g czerwonej soczewicy 3 ząbków czosnku 2 łyżki ketchupu 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula 1 łyżka masła po szczypcie tymianku, oregano i bazylii sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Jajka ubijamy w misce(...)przestudzenia. Soczewicę opłukujemy zalewamy 2 szklankami wody gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle. Do ugotowanej soczewicy dodajemy przecier, ketchup podsmażoną cebulę, pokrojony drobniutko czosnek oraz przyprawy, doprawiając solą i pieprzem . Smarujemy gorącym nadzieniem naleśniki składamy w trójkąty. Podajmy z czerwonym barszczem lub dowolną zupą kremem. Smacznego

kgwjanczewo
Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą 168

Tradycją jest podawaniu u mnie na Wigilię kapusty z grochem .Kiedyś z braku grochu użyłam czerwonej soczewicy i okazało sie , że potrawa jest równie dobra . W związku z tym gości zamiennie z tą z grochem na naszym wigilijnym stole. W ten wyjątkowy wieczór jako typowo postna - w ciągu roku pozwalam sobie nieco ją okrasić. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wytrawne warzywne babeczki 127

święta. Osobiście z chęcią bym zjadła taki aperitif przed dobrym obiadem np. szparagami zapiekanymi pod beszamelem . Składniki na 10 babeczek : 300g ugotowanych lub pieczonych czerwonych buraków 100g czerwonej soczewicy 100g ugotowanej marchewki (może być z bulionu warzywnego lub z niedzielnego rosołu) 300g gotowanego brokuła (może być ugotowana do miękkości łodyga) 150g ziemniaków, pokrojonych w kostkę i ugotowanych 150g(...)bulionie czy też przy okazji gotowania warzyw na sałatkę jarzynową. Przygotować warstwę czerwoną. Gotowane lub upieczone buraki zetrzeć na tarce, odcisnąć jeśli zawierają dużo soku i przełożyć do pojemnika blendera. Zmiksować na gładką masę z jajkiem. Wyłożyć po łyżce masy do foremek. Przygotować warstwę pomarańczową. Soczewicę ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Ostudzić i przełożyć do pojemnika blendera. Dodać

Dietolog
Zupa z czerwonej soczewicy 132

soczewicy, bo zależało mi na bardzo gęstej zupie.  Wypróbujcie koniecznie tej jesieni czy zimy.     Składniki : ok 1,5 l wywaru (warzywnego lub mięsnego) 250 g czerwonej soczewicy kilka ziemniaków majeranek   Wykonanie: Do gorącego wywaru wrzucić przepłukaną soczewicę.  Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować zupę pod przykryciem, aż ziemniaki będą ugotowane a soczewica

Sto kolorów kuchni
Pasta na kanapki z pieczonej papryki 137

Lubimy różnorodność kanapkową, więc chętnie testujemy nowe rozwiązania i alternatywy dla sklepowych sojaków. Prezentowaliśmy Wam już wegański paprykarz z marchewki oraz pastę z czerwonej soczewicy w wersji prostej oraz najprostszej . Dzisiaj przepyszna pasta z pieczonej papryki. Spróbujcie koniecznie! Pasta z pieczonej papryki Przepis na ok. 350 g Potrzebujemy: 4 czerwone papryki śreniej wielkości 3 ząbki czosnku pół dużej

Bananowe Pole