keksówka) 30 g potrawy czyli 1 plaster: Energia – 64 kcal, Białko – 4,4g ,Tłuszcz – 1,7g, Węglowodany – 9,3g , IG – 30 4 marchewki 1 cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 3 jajka 1 płaska łyżeczka curry (opcjonalnie) przyprawy: łyżeczka soli, pieprzu i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki curry, szczypta kminu rzymskiego, szczypta cynamonu, szczypta chilli
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzede wszsytkim sycacy, dzieki czemu z pewnoscia nie bedziecie czuli sie glodni 15 minut po jej zjedzieniu . Polacem! Składniki: 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 150g czerwonej soczewicy 500ml bulionu warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku (moze byc swiezy, wtedy uzyc 2x wiecej) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Codzienne Gotowaniestopni ok. 45 minut. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tak, aby nie było grudek. Smażyć na odrobinie oliwy. Nadzienie: 3/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 puszka tuńczyka z w sosie własnym Princes 100 g twarogu półtłustego 1 cebula 2 średnie marchewki, starte na grubych oczkach 4 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie pęczek szczypiorku(...)Soczewicę gotować ok. 8 minut, odcedzić i zostawić do przestudzenia. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Do cebuli dodać marchewkę i dusić do miękkości. Na koniec dodać odsączonego z wody tuńczyka. Wymieszać z twarogiem, przestudzoną soczewicą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczypiorkiem, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Nadzienie wykładać na naleśniki i zawijać, tworząc ruloniki. Podawać
FitKotPasta warzywna Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka w korzeniu pół szklanki soczewicy czerwonej 150 g nasion słonecznika 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ksylitolu 2 łyżki oliwy z oliwek Słonecznik zalałam ciepłą wodą i odstawiłam na 2 godziny, aby napęczniał. Następnie odlewam wodę. Soczewicę, marchew i pietruszkę ugotowałam do miękkości. Słonecznik miksuję w malakserze na gładką masę
nietadietacurry - 150g dyni hokkaido - ½ łyżeczki kuminu - 35g soczewicy czerwonej - ¼ łyżeczki imbiru - 70g rozmrożonego szpinaku(...)sól himalajska - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut dodatkiem soli - Soczewicę przepłukać wodą, gotować przez 10min - Na odrobinie rozgrzanej oliwy przez 30 sekund smażyć czosnek, chili, kumin i kolendrę - Dodać pomidory, pozostałe przyprawy i trochę wody - Wrzucić kostki dyni, soczewicę i szpinak; zagotować - Curry dusić przez ok. 10 minut, do miękkości dynii
Wegańska kuchnia orientalnapodane z okrasą z cebuli dymki stanowią syty pełnowartościowy posiłek. Smacznego! Składniki: Ciasto: 60 dag mąki tortowej Około 350-400 ml gorącej wody 1 jajko Farsz: 35 dag soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule dymki ze szczypiorem Kawałek pora ¼ szklanki oleju Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypta kuminu do smaku Okrasa(...)cebuli dymki Wykonanie: Farsz: Soczewicę gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać . Odcedzamy dobrze z wody na sicie i studzimy, łyżką rozgniatamy na papkę. Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę i por siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i por, szklimy 2-3 minuty, po tym czasie dodajemy starte warzywa
Wanilia i Kardamoncebula 2 łyżki oleju 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 puszka krojonych pomidorów 100g czerwonej soczewicy 800ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku Karmelizowana cebula: 1 cebula 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chili 1 łyżka brązowego cukru jogurt naturalny do podania
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 3 żółte papryki – 2 garście czerwonej soczewicy – sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, bazylię, curry, paprykę do smaku – wodę Soczewicę wypłukać na sicie w dużej ilości wody. Papryki umyć, obrać pozbawiając gniazd nasiennych. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować ok 20-30 minut. Zmiksować na gęsty krem. Przyprawić do smaku
Szybko Tanio Smaczniezimowym. Ponadto na ryneczkach oraz w marketach pojawiają się nowalijki oraz inne sezonowe warzywa. Doskonałą propozycją na wiosenne obiady jest soczewica z szpinakiem i makaronem pełnoziarnistym. Składniki: 50g soczewicy czerwonej (suchej) + 150ml wody 1/2 opakowania świeżego szpinaku 50g makaronu pełnoziarnistego (suchego) 1 łyżka oleju lnianego przyprawy: zioła sycylijskie, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz czarny, kebab-gyros Sposób przygotowania(...)wrzącej wody wsypujemy soczewicę, solimy pod koniec gotowania. W oddzielnym garnku do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron - gotujemy ok, 6-8 minut. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy szpinak. Podsmażamy go, aż się skurczy. Następnie dodajemy soczewicę i ugotowany makaron. Całość przyprawiamy. Smażymy jeszcze kilka minut. Po przygotowaniu danie polewamy olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa Fiestanadaje się do lasagne, zapiekanek oraz wielu innych dań. Mi najbardziej zasmakował z naleśnikami bolognese. Kolejnym ulubieńcem jedzeniowym jest zielona soczewica. Nie wiem dlaczego, ale wcześniej jadłam tylko soczewice czerwoną. Dopiero pod koniec grudnia spróbowałam tę zieloną i bardzo mi zasmakowała. Szczególnie do gustu przypadły mi z nią pierogi, kotlety oraz potrawka warzywna. Następnym ulubieńcem jest farsz(...)mięsny zrobiony z zielonej soczewicy, cebuli i wędzonego tofu. Pierwszy raz zrobiłam go na święta do pierogów i od tamtej pory pojawiał się u mnie także w postaci pyz oraz uszek. Przepis znajdziecie tutaj . Kolejnym ulubieńcem jest herbata rozgrzewająca z Bierdronki. Bardzo przypadł mi do gustu jej owocowy smak połączony z korzennymi przyprawami. Swój aromat zawdzięcza słodkiej śliwce, fidze, imbirowi
wegujemyMimo, że warzywna to można się nią najeść. Kolorowa i aromatyczna. Smaczna. Składniki : - około 150 g soczewicy czerwonej, - 1 czerwona, pieczona papryka, - 1 średni świeży ogórek, - 1 mała cebula, - szczypiorek, - 3 suszone pomidory, - pieprz cytrynowy, grubo mielony , - czosnek granulowany, - chilli, sól, - 2 - 3 łyżki soku z cytryny, - 2 łyzki oleju z suszonych pomidorów. Wykonanie : Soczewicę ugotować, osączyć
Przepisy Mikołajacynamonu i kminu, z delikatnym, soczystym mięsem z kurczaka to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni marokańskiej. Składniki: 500g fileta z kurczaka 1,2l bulionu drobiowego 850g pomidorów 100g czerwonej soczewicy 100g ciecierzycy 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki startego świeżego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki curry
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki na ciasto: 600 g mąki tortowej szkl ciepłej wody 1 żółtko szczypta soli ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki na farsz: 300 g czerwonej soczewicy (ugotowanej) 2 cebule 100 g sera tofu (lub pasty z tofu, u mnie z Lidla) sól pieprz dodatkowo: ser typu parmezan Wykonanie: Najpierw przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić
Trufelkowosyte. Do tego farsz łatwo przygotować. A jeśli ktoś nie przepada za boczkiem, można go po prostu pominąć i przygotować wersję wegetariańską. Do przygotowania tych pierogów polecam czerwoną soczewicę ze względu na krótszy czas gotowania i łagodniejszy smak. Jednak zielona soczewica również nadaje się do pierogów. Nie ma też znaczenia, czy kupimy ją w opakowaniu zbiorczym i ugotujemy luzem
Trzeci talerz