soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:48/126)

Marokańska zupa z soczewicą i pomidorami 134

cebula 2 łyżki oleju 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 puszka krojonych pomidorów 100g czerwonej soczewicy 800ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku Karmelizowana cebula: 1 cebula 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chili 1 łyżka brązowego cukru jogurt naturalny do podania

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pikantna zupa paprykowa 106

przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 3 żółte papryki – 2 garście czerwonej soczewicy – sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, bazylię, curry, paprykę do smaku – wodę Soczewicę wypłukać na sicie w dużej ilości wody. Papryki umyć, obrać pozbawiając gniazd nasiennych. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować ok 20-30 minut. Zmiksować na gęsty krem. Przyprawić do smaku

Szybko Tanio Smacznie
Soczewica z szpinakiem i makaronem pełnoziarnistym 144

zimowym. Ponadto na ryneczkach oraz w marketach pojawiają się nowalijki oraz inne sezonowe warzywa. Doskonałą propozycją na wiosenne obiady jest soczewica z szpinakiem i makaronem pełnoziarnistym. Składniki: 50g soczewicy czerwonej (suchej) + 150ml wody 1/2 opakowania świeżego szpinaku 50g makaronu pełnoziarnistego (suchego) 1 łyżka oleju lnianego przyprawy: zioła sycylijskie, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz czarny, kebab-gyros Sposób przygotowania(...)wrzącej wody wsypujemy soczewicę, solimy pod koniec gotowania. W oddzielnym garnku do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron - gotujemy ok, 6-8 minut. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy szpinak. Podsmażamy go, aż się skurczy. Następnie dodajemy soczewicę i ugotowany makaron. Całość przyprawiamy. Smażymy jeszcze kilka minut. Po przygotowaniu danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Ulubieńcy stycznia 129

nadaje się do lasagne, zapiekanek oraz wielu innych dań. Mi najbardziej zasmakował z naleśnikami bolognese. Kolejnym ulubieńcem jedzeniowym jest zielona soczewica. Nie wiem dlaczego, ale wcześniej jadłam tylko soczewice czerwoną. Dopiero pod koniec grudnia spróbowałam tę zieloną i bardzo mi zasmakowała. Szczególnie do gustu przypadły mi z nią pierogi, kotlety oraz potrawka warzywna. Następnym ulubieńcem jest farsz(...)mięsny zrobiony z zielonej soczewicy, cebuli i wędzonego tofu. Pierwszy raz zrobiłam go na święta do pierogów i od tamtej pory pojawiał się u mnie także w postaci pyz oraz uszek. Przepis znajdziecie tutaj . Kolejnym ulubieńcem jest herbata rozgrzewająca z Bierdronki. Bardzo przypadł mi do gustu jej owocowy smak połączony z korzennymi przyprawami. Swój aromat zawdzięcza słodkiej śliwce, fidze, imbirowi

wegujemy
Sałatka z soczewicą 109

Mimo, że warzywna to można się nią najeść. Kolorowa i aromatyczna. Smaczna. Składniki : - około 150 g soczewicy czerwonej, - 1 czerwona, pieczona papryka, - 1 średni świeży ogórek, - 1 mała cebula, - szczypiorek, - 3 suszone pomidory, - pieprz cytrynowy, grubo mielony , - czosnek granulowany, - chilli, sól, - 2 - 3 łyżki soku z cytryny, - 2 łyzki oleju z suszonych pomidorów. Wykonanie : Soczewicę ugotować, osączyć

Przepisy Mikołaja
Harira czyli zupa marokańska z kurczakiem 129

cynamonu i kminu, z delikatnym, soczystym mięsem z kurczaka to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni marokańskiej. Składniki: 500g fileta z kurczaka 1,2l bulionu drobiowego 850g pomidorów 100g czerwonej soczewicy 100g ciecierzycy 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki startego świeżego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki curry

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierogi z soczewicą i tofu 193

Składniki na ciasto:   600 g mąki tortowej   szkl ciepłej wody   1 żółtko szczypta soli   ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki na farsz: 300 g czerwonej soczewicy (ugotowanej) 2 cebule 100 g sera tofu (lub pasty z tofu, u mnie z Lidla) sól pieprz dodatkowo: ser typu parmezan Wykonanie:   Najpierw przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić

Trufelkowo
Pierogi z soczewicą i boczkiem - kuchnia podkarpacka 201

syte. Do tego farsz łatwo przygotować. A jeśli ktoś nie przepada za boczkiem, można go po prostu pominąć i przygotować wersję wegetariańską. Do przygotowania tych pierogów polecam czerwoną soczewicę ze względu na krótszy czas gotowania i łagodniejszy smak. Jednak zielona soczewica również nadaje się do pierogów. Nie ma też znaczenia, czy kupimy ją w opakowaniu zbiorczym i ugotujemy luzem

Trzeci talerz
Wegetariańska zupa z soczewicy! 117

Pełnym witamin i składników mineralnych. Z pomidorami, imbirem i pietruszką daje niepowtarzalne połączenie. Jest szybka w przygotowaniu i nigdy się nie nudzi. Polecam:) Składniki dla 4 osób: 150g czerwonej soczewicy 1 puszka całych pomidorów lub 300ml domowego przecieru pomidorowego 1 seler 1 mały korzeń pietruszki 1 marchewka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku świeży imbir natka pietruszki oliwa

Kuchnia Pani Wiosny
Zupa z czerwonej soczewicy. 220

najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html   Składniki: 1,5 l bulionu 300 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 cukinii 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka masła  ostra papryka, bazylia sól, pieprz  Przygotowanie

Symfonia smakowa
Zupa krem z soczewicy 209

Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad!Ja podałam z makaronem, Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami.Polecam!SKŁADNIKI:- soczewica zielona – 1 szklanka- soczewica czerwona – 1 szklanka- bulion warzywny – ok. 1,5 l- sól – 1 łyżka- pieprz – 1 szczypta- śmietana słodka 18% – 50 ml- makaron muszelki(...)marchew – 2 szt- koperek – 1 pęczek- masło – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut.Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy na patelni na łyżce prawdziwego masła. Odstawiamy do przestygnięcia. Namoczoną soczewicę dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym

Ostra na Słodko
Zupa z soczewicy 266

Robiłam dziś porządki w kuchennych szafkach  i znalazłam zakopane niczym skarb pirata opakowanie soczewicy... czerwonej... Kupiona "wieki temu" czekała na debiut w mojej kuchni.  I dzisiaj przyszedł na nią czas!!! Przejrzałam kilka przepisów na zupę - wybrałam z nich to co lubię, dodałam swoje i tak powstała moja ZUPA Z SOCZEWICY. Składniki:mała cebula;pół pora;marchewka;mała

Miksturownik
Zupa z soczewicą i dynią piżmową 141

Idealna na chłodne dni. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: mała dynia piżmowa 3 ziemniaki 1 czerwona cebula  2 ząbki czosnku 2 marchewki 3/4 szklanki czerwonej soczewicy kawałek pora 500 g passaty 1,5 litra bulionu drobiowego natka pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka oregano sól pieprz 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów

kruche babeczki
Pikantna zupa z soczewicą 141

skrzydełka z kurczaka 4 - 5 marchewek 2 pietruszki 2 cebule przyprawy: sól himalajska, pieprz, "domowa wegeta", 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz  1,5 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, natka pietruszki  Przygotowanie zupy jest banalnie proste! Sami zobaczcie! Bulion przygotowujemy wg tradycyjnego przepisu na rosół, możecie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 145

Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam : ) Potrzebujemy: 350 gr soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 2 ząbki czosnku 3 nieduże cebule kawałek pora listek laurowy ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego odrobinę gałki muszkatołowej kilka suszonych pomidorów sól, pieprz łyżeczka majeranku(...)jajko 2 łyżki otrębów owsianych Soczewicę gotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy na grubych oczkach. Pora, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania