kubków, oglądając np jakiś ciekawy film, albo czytając. Drukuj Rozgrzewająca zupa krem z buraków i soczewicy Składniki 1l bulionu (u mnie drobiowy) 0,5 kg buraków 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 2 plastry fety 4 łyżki słonecznika 4 ząbki czosnku szczypta papryki ostrej, szczypta imbiru, sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego Sposób przygotowania Buraki myjemy, zawijamy w folię
Mieszam w Garnkukonkursu Dogadamy się w kuchni? ZaRYŻykujmy do zupy pod hasłem "Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą" dodałam ryż ;) Składniki: - 2 puszki pomidorów bez skóry - 100 g czerwonej soczewicy - 100 gram ryżu pełnoziarnistego - 150 g ciecierzycy z puszki - 2 litry wody - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju z pestek winogron - 1/2 łyżeczki cynamonu
Życie zaczyna się w kuchniblogu pojawi się więcej przepisów z wykorzystaniem wolnowaru, ale dziś chciałam zaproponować zupę z soczewicy, która jest bardzo prosta i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam! Składniki: pół szklanki czerwonej soczewicy 200g cienkiej kiełbasy wędzonej 4 ziemniaki 1 większa marchewka kawałek selera kawałek pora 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz ziele angielskie majeranek Warzywa obrać, pokroić na drobne
kuchnia doskisprzyja powstawaniu czerwonych krwinek . Bardzo polecam ten szybki i bardzo smaczny pasztet wegetariański. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 - 40 minut Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 500 ml wody 2 marchewki cebula olej 3 jajka sol, pieprz, czosnek,curry , galka muszkatalowa Sposób przygotowania : Soczewice gotuj w 500 ml wody na papkę ( to trwa naprawdę chwilkę
Słodkości i nie tylkoformę do pieczenia , która idealnie nadaje się na wypieki pasztetów czy też pieczywa. 'pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami' Składniki (na dwa pasztety): - 1 szklanka czerwonej soczewicy, - 3 średniej wielkości marchewki, - 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze - 1 duża cebula, - 3 jajka - 2-3 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - sól
CookYourselftknęła a przemycę jej to tak, że nie ma o tym bladego pojęcia. Zła, zła matka przemyciła jej avocado! Składniki na 4-6 porcji: szklanka suchej czerwone soczewicy 2 puszki pomidorów lub 6-8 świeżych (użyła 1 puszki 400 ml i 4 świeżyć malinowych 1 duża najlepiej czerwona cebula 1 duże avocado przyprawy: łyżeczka kurkumy, papryki, kuminu, sól(...)garnku podgrzej oliwię i przez 3 minuty podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Wrzuć przyprawy (z wyjątkiem soli) i smaż przez kilka sekund aby zaczęły uwalniać aromat. Dodaj suchą soczewicę, wymieszaj dokładnie i zalej wodą (1,5-2 litry), Przykryj garnek pokrywką i gotuj, aż soczewica będzie miękka tam na 80% (pod przykryciem po 15 minutach). W międzyczasie przygotuj pomidory
greenscarfsklepie, bardzo duży wybór produktów sprawił, że moje zakupy zawierają wiele nowości dla mnie, a ja lubię wyzwania i sama sobie je często stawiam. Sałatka z soczewicy z czerwoną cebulą Składniki: 1 puszka soczewicy 1/2 małej, czerwonej cebuli 1/2 pęczka natki z pietruszki 3 garście pestek z dyni 3 garście suszonej żurawiny oliwa z oliwek dobrej jakości sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Soczewicę płuczemy z zalewy odcedzamy i przekładamy do miski. Obraną cebulę kroimy w piórka i dodajemy do soczewicy. Natkę siekamy i dodajemy do pozostałych składników, dorzucamy suszoną żurawinę i pestki z dyni. Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku, mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu i zajadamy z ulubionym pieczywem
Moja smaczna kuchniainne przepisy na wychodzenie z diety: spaghetti pełnoziarniste z cukinią pieczony falafel Dahl z soczewicy (wychodzenie z diety dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 200 g suchej czerwonej soczewicy ok. 2 szklanek wody 1 duża cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru (3 cm) 1 szklanka gęstej pasaty pomidorowej 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kolendry odrobina oliwy
Kulinarne przygody Gatityrumiano. Burgery niekoniecznie należy podawać z bułką. Można odgrzewać na suchej patelni i podać z ryżem oraz mizerią. SKŁADNIKI / 6 szt 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 batat (około 350 g) + 1 łyżka oliwy przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, szczypta chili i curry w proszku 2 łyżki mąki(...)widelcem i przekładamy do miski z soczewicą. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie gorącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wody i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy (bez mieszania i otwierania) 10 minut. Zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia, lekko solimy i spulchniamy widelcem. Przekładamy do miski z batatami i soczewicą. Dosypujemy 2 łyżki mąki. Dodajemy
cool and mintymeksykańska zupa z batatami i kurczakiem z dodatkiem słodkiej kukurydzy, ostrych papryczek oraz soczewicy. Składniki: 1l bulionu 1 duży batat 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pół szklanki czerwonej soczewicy 0,5 kg polędwiczek z kurczaka natka pietruszki 2 papryczki chilli 2-3 łyżki śmietanki 30% łyżka masła przyprawy: po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, 1/3 łyżeczki kurkumy
CityTaste - PrzepisyBiała kapusta z czerwoną soczewicą, marchewką i sosem pomidorowym. Kapustę poszatkować (niezbyt drobno) i przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli, odrobinę pieprzu i pół
Bullioudanego pasztetu. Ma wspaniały kolor i łatwo się kroi. Dynia w połączeniu z soczewicą i dobrze wyczuwalnym czosnkiem smakuje naprawdę wspaniale. 600 g miąższu z dyni 200 g czerwonej soczewicy 3 średniej wielkości cebule 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonej, łagodnej papryki
Bullioudanego pasztetu. Ma wspaniały kolor i łatwo się kroi. Dynia w połączeniu z soczewicą i dobrze wyczuwalnym czosnkiem smakuje naprawdę wspaniale. 600 g miąższu z dyni 200 g czerwonej soczewicy 3 średniej wielkości cebule 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonej, łagodnej papryki
Bulliołyżeczka curry - 30g czerwonej soczewicy - ¼ łyżeczki kolendry - kawałek cukinii
Wegańska kuchnia orientalnazawsze. Nie byłam więc zdziwiona, że moje dziecko ubóstwia smak pomidorów tak jak i ja. Żeby zupa nie była nudna, należy nadać jej charakteru. Mój charakter podkreśla smak soczewicy czerwonej oraz papryczki chilli. Spróbujcie, bo na długie jesienne wieczory jest dobrym rozgrzewaczem :) Składniki: 25dag soczewicy marchewka 0,5 l passaty z pomidorów udko łyżka koncentratu pomidorowego 2 plasterki papryczki
ChilliJemy