marchewki i jabłka czy z kapusty. Ja porową uwielbiam, więc mając dorodnego pora w domu nie potrafiłam z niej zrezygnować. Kotlety z soczewicy i marchewki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pęczek dymki (białe i zielone części) 1 zielona papryka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 jajko 5 łyżek bułki tartej sól morska, świeżo
Poezja smakuroku lipiec upływa nam pod znakiem czereśni i polskich moreli. Żeby zupełnie nie umrzeć z głodu podajemy je w sałacie do pasztetu z soczewicy. Spróbujcie! Składniki: 350 g czerwonej soczewicy (1 paczka) 2 jajka 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1-2 łyżeczki kuminu sól, pieprz do smaku kilka liści sałaty kilka listków mięty 2 garści jasnych czereśni 2 morele
GRUBY WAŁEKczerwona, żółta i zielona papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego Skworcu 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2/3 szkl. czerwonej soczewicy Skworcu sól himalajska drobnoziarnista lub gruboziarnista , pieprz czerwony lub inny , chili Skworcu do smaku po poł łyżeczki kolendry suszonej , kminu rzymskiego , oraz imbiru
Radość kipiąca uśmiechem.Mangal; mso-font-kerning:1.5pt; mso-fareast-language:ZH-CN; mso-bidi-language:HI;} Przepis na pastę z soczewicy z suszonymi pomidorami. Składniki - ok. 800-100 g czerwonej soczewicy (suchej), - kilka suszonych pomidorów – w zależności od preferencji, ale żeby nie było ich w nadmiarze; - 1 łyżka oliwy do podsmażenia papryki i cebuli - 1 czerwona papryka - 1/2 cebuli(...)ząbki czosnku - oliwa z oliwek (ilość dowolna), - przyprawy do smaku: sól morska, pieprz ziołowy, pieprz cayenne i oregano. Przygotowanie: - soczewicę ugotować, aby była miękka; - na patelni zeszklić posiekaną cebulę i paprykę, aby była miękka dolewać co jakiś czas wody, by się „poddusiła”; - ugotowaną soczewicę zmiksować blenderem wraz z podsmażoną i miękką cebulką i papryką, doprawić ziołami i solą; - do zmiksowanych
MintTasteSkładniki: - farsz 1szklanka ugotowane czerwonej soczewicy biała cześć z 1/2 pora 5 suszonych pomidorów 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej 3 łyżeczki sezamu czarnego 2 ząbki czosnku olej kokosowy pieprz, sól - ciasto 200 g mąki tortowej 130 ml wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju (ja użyłam(...)odkładamy na 0,5 godz. w lodówce. Farsz: Por kroimy z cieniutkie paseczki i podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy pokrojona w kosteczkę czerwoną paprykę, jak zmięknie dodajemy suszone pomidory i na koniec ugotowaną soczewicę. Całość przyprawiamy czosnkiem, papryczką wędzoną, pieprzem i solą. Na koniec dodajemy sezam. Sos: w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny
Łycha smakówbidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g dyni 300g fileta z piersi kurczaka 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 mała cukinia 1 duża czerwona papryka 2 pomidory 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki cukru 1 cebula(...)łyżeczka czerwonej pasty curry lub pieprz cayenne do smaku 1 łyżeczka przyprawa kurkuma 1 łyżeczka przyprawa curry 2,5 szklanki bulionu 1 pęczek natki pietruszki olej do smażenia Przygotowanie: Na oleju podsmażyć pokrojone w kostkę mięso kurczaka wraz z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz pastą curry. Po paru minutach dodać suchą soczewicę, kurkumę, curry
W garach u Gosiniewielkiej ilości lekko osolonej wody.Suszone grzyby ugotować w wodzie - odcedzić.Cebulę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć na oleju rzepakowym.Pieczarki i grzyby pokroić także kostkę, dodać do cebuli - usmażyć.Ugotowaną soczewicę wymieszać z grzybami i cebulą, doprawić solą i pieprzem.Farsz zmiksować niezbyt dokładnie. Schłodzić.Z mąki, jaj, soli i wody zagnieść miękkie sprężyste ciasto pierogowe. Uformować kulę i przykryć ciepłą miską(...)oprószonej mąką.Zagotować wodę, posolić. Dodać łyżkę oleju rzepakowego.Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, gotować do wypłynięcia.Barszczyk czerwony czysty:1 kg buraków ćwikłowych1 duża marchew 1/2 pietruszki5 ząbków czosnku2 cebule1 l wodyziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny cały, majeranekewentualnie koncentrat barszczu czerwonego, np Jamar Warzywa umyć, obrać, pokroić. Zalać wodą, dodać przyprawy - ugotować wywar buraczany.Odcedzić.Gotowy barszcz
kolorowotorcikowodzięki któremu zupa rozgrzewa jest słodka papryka wędzona. Mnóstwo jesiennych, sezonowych warzyw uzupełnia walory odżywcze i smakowe dania. SKŁADNIKI na 3-4 osoby: 1 l bulionu warzywnego ½ szkl. czerwonej soczewicy, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cebula, ½ czerwonej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól(...)ząbek czosnku, bułka tarta Garnek AMBITION Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy ze wszystkich stron. Soczewicę moczymy w wodzie przez noc, następnego dnia płuczemy, osączamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę z papryką wędzoną, dodajemy
słodki bratekTym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kaszą to coś, co w takiej zimnej porze jemy często, zresztą to jedno z naszych najstarszych wege-dań a ciągle je lubimy, więc musi być dobre :) Potrzebujemy: - soczewicę czerwoną - warzywa najzwyklejsze - 3-4 marchewki (zależy jakie duże), pietruszka korzeń + natka, 1 mały seler albo pół dużego, cebula - przyprawy - pieprz, curry (można jeszcze dać dodatkowy imbir, bo chociaż wchodzi(...)jest tak wyrazisty w niej) - kaszę - u mnie gryczana niepalona ale może być i palona albo w ogóle inna. Dla niewtajemniczonych ;) - SOCZEWICA - to taka roślina strączkowa, podobna trochę do groszku. Istnieje kilka odmian, osobiście wybieram czerwoną bo nie trzeba jej moczyć, najszybciej się gotuje i jest najbardziej lekkostrawna czyli nadaje się dla dzieci. Właściwości odżywcze soczewicy: - źródło węglowodanów
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwersja jest bardzo odżywcza, dzięki dużej ilości bogatych w roślinne białko warzyw strączkowych. Harirę najczęściej przygotowuje się z dodatkiem ciecierzycy i zielonej soczewicy, ale widywałam także wersje z czerwoną soczewicą, łuskanych grochem, a nawet bobem. Jak to już zwykle bywa, próżno jest szukać jednego "słusznego" przepisu na harirę, bo każdy region czy nawet kucharz szczyci się własnym. Czasem
Chilli Czosnek i Oliwawięcej, gdyż soczewica najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznych przypraw, które również maja działanie prozdrowotne. Zapraszam zatem na pyszna, rozgrzewającą zupę. Zupa z soczewicy i pomidorów składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 kartonik krojonych pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku około 2 cm świeżego imbiru 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki gałki
Przysmaki Karolkiwitamina A , kwas askorbinowy, wapń, żelazo, witamina D, witamina B6, witamina B12, magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża kalarepka 2 marchewki kawałek selera 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2) olej kokosowy KLIK 1 litr
Takie tam pichceniefajnie podkręcą smak naszych potraw. Warto się w nie zaopatrzyć! 3-składnikowa pasta z soczewicy Przepis: 3-składnikowa pasta z soczewicy - pasta składa się tylko z czerwonej soczewicy, kilku suszonych pomidorów oraz koncentratu powidorowego + ewentualnie z ulubionych przypraw. Polecamy także rozbudowaną wersję tej pasty z kaszą jaglaną . Ilość: ok. 400 ml Koszt
Bananowe Pole