Składniki: 300 g czerwonej soczewicy; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 czubata łyżka majeranku; 1 łyżka domowej vegety ; 1 łyżka słodkiej papryki w proszku; 2 ząbki czosnku; Pęczek natki pietruszki; 3 litry zimnej wody; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić
Gospodyni MiejskaInka w Garze Jakubiaka. Była dodatkiem do filetów z pstrąga. Polecam, bo jest naprawdę pyszna i orzeźwiająca. Składniki: 200 g ugotowanej zielonej soczewicy 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy 4 czerwone cebule 2 czerwone papryki 1 granat pęczek mięty opakowanie sera feta sok z 2 limonek sól, pieprz Wykonanie: Soczewice (każdą w innym garnku) ugotować
Pasja Smakukulinarnych grzeszkach weekendu, dziś coś lekkiego, zdrowego i pysznego:) Kotleciki z czerwonej soczewicy Składniki : 1 szklanka czerwonej skoczewicy Pół szklanki płatków owsianych ( u mnie oczywiście górskie) Spora garść natki pietruszki 1 jajko 2 zabki czosnku, lub granulowany Łyżeczka masła Sól, pieprz Soczewicę dobrze płuczemy, gotujemy ją w dwóch
Mamuśka wraca do formydość jasny i mocno aromatyczny, gęsty i w zasadzie oprócz suszonego majeranku i świeżej bazylii powstrzymałam się od dodawania przypraw. Skła d niki: 50dag łopatki wieprzowej pół szklanki czerwonej soczewicy duża cebula 1 papryka czerwona łyżka mąki pszennej 400ml wody pieprz, łyżka majeranku świeża bazylia esencja do mięs duszonych kasza jęczmienna natka pietruszki Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy
ChilliJemymięsie (zwłaszcza baranim), ja postawiałam na wegetarianizm. a jest bardzo zdrowa i sycąca. SKŁADNIKI: (ok. 6-7 osób) 1 szklanka zielonej soczewicy 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 szklanka passaty pomidorowej 1 duża cebula 1 marchewka 1 żółta papryka 2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka imbiru w proszku 1,5 łyżeczki ostrej papryki (w zależności(...)przypaliły bo będzie gorzkie). Następnie dorzucamy pomidory oraz passatę. Smażymy kolejne 4-5 minut. Wsypujemy soczewicę, dodajemy sól-zalewamy ok. 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości zielonej soczewicy, gdyż czerwona rozpadnie się szybko.Całość posypujemy natką pietruszki lub kolendrą, ew. doprawiamy. WSKAZÓWKI: Zupę należy podawać gorącą, u mnie z podsmażoną na suchej patelni tortillą. Jednak najczęściej podaję
Kopystką po garachSkładniki (dla ok.4 osób): 200 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, puszka pomidorów krojonych (ok.400 g netto), przecier z pomidorów (500 g), 1/2 łyżeczki soli, 1 średnia marchewka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki domowej wegety, odrobina świeżo startego imbiru, 1 łyżka oliwy, natka pietruszki, świeżo mielony pieprz, chili, Przygotowanie; Soczewice gotować przez 10 minut
rozgotowanaminut Poniedziałek – Domowy kebab z kurczaka Wtorek – Ratatouille z piekarnika w dwóch krokach Środa – Penne z pesto z jarmużu (4 składniki) Czwartek – Czerwona zupa z soczewicy Piątek – Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami Pobierz menu na tydzień Niedziela – Diabelski kurczak w 15 minut Poniedziałek – Domowy kebab z kurczaka Wtorek – Ratatouille z piekarnika(...)Mała cebula Czosnek Szczypiorek Pietruszka Szpinak Kilogram świeżych pomidorów 250 g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Cytryna 2 puszki cieciorki Szalotka Musztarda francuska Opakowanie passaty pomidorowej (400 ml) 400 g soczewicy czerwonej Pól kilo mąki Drożdże Mały jogurt naturalny Razem: ok. 140 zł Przyprawy: Kurkuma Kumin Oregano Tymianek Słodka papryka Pieprz kajeński Czosnek granulowany Ocet ryżowy Sos rybny Sos sojowy Olej
Niedzielny kucharzmielonego. Są sycące, mają więcej wartości odżywczych niż tradycyjne mięsne kotlety i smakują tak samo pysznie Składniki na ok. 8-10 sztuk: – 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy – 1 mała cebula – 1 jajko – ¾ kubka mąki pszennej – bułka tarta do obtaczania – olej do smażenia Przygotowanie: Ugotuj soczewicę wg instrukcji, odcedź z nadmiaru wody i ostudź
I LOVE LIFEGorący i esencjonalny gulasz wegetariański. Z całym mnóstwem zdrowych warzyw i przypraw. Z batatami, czerwoną papryką i soczewicą. Zagęszczony koncentratem pomidorowym i opcjonalnie także śmietanką 30%. Szybki i prosty do zrobienia - gotowy w 20 minut. Najczęściej podaję go w placku ziemniaczanym lub z ziemniaczkami puree. Sprawdzi się też kasza lub ryż. Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje(...)SKŁADNIKI 25 g masła 1 batat 1cebula 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 łodyga selera naciowego 1 pęczek natki pietruszki (listki i łodyżki oddzielnie) 3 łyżki czerwonej soczewicy 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka gorącego bulionu lub wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżka sosu sojowego, po 1 łyżeczce: słodkiej
cool and mintypory robiłam strączkowe kotlety albo z soczewicy zielonej albo czerwonej. Tym razem połączyłam dwa te rodzaje i wyszło coś pysznego! Zdecydowanie najlepsze kotlety z moich dotychczasowych - chyba nabieram coraz to lepszej wprawy :D Kotlety nadal pozostają bardzo kruche, jednak nie wpływa to negatywnie(...)smak, a wręcz przeciwnie. Do masy soczewicowej dodałam liście mrożonego jarmużu i startą marchewkę. Całość doprawiłam porządną dawka przypraw, jak to lubię najbardziej :) Składniki: 50 g soczewicy czerwonej 50 g soczewicy zielonej 1 duża marchew drobno starta 3/4 szklanki posiekanych liści jarmużu 1 łyżka siemienia lnianego mielonego przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, papryka słodka, curry
Zdrowie na języku :PPożywna, zdrowa, aromatyczna zupa krem z pomidorów i soczewicy :) W dodatku zachęca do konsumpcji pięknym kolorem! SKŁADNIKI (DLA 4 OSÓB - 1 porcja 202 kcal) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 biała cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki - opcjonalnie sól, świeżo mielony
Moje Kuchenne RewelacjeCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na burgery z czerwonych buraków i soczewicy podane z bazyliowo-majonezowym sosem. Do przygotowania 8 porcji potrzebujemy: - 2 ugotowane, czerwone buraki - 1 puszkę soczewicy (400 g/240 g po odsączeniu) - 6 czubatych łyżek mąki - 3 łyżki prażonego słonecznika - po 1 łyżeczce mielonego czosnku oraz kolendry - szczyptę chili - sól i świeżo mielony pieprz do smaku(...)bazyliowy sos i szykujemy dodatki do burgera. U mnie był to ser mozzarella, pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony oraz kiełki rzodkiewki. Spróbujcie również burgerów z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy . SMACZNEGO
Bez Cebulibardzo przepraszam), wracam z przepisem na pyszny pasztet warzywny. Jest on świetnym zamiennikiem pasztetu z mięsa i kolejnym smarowidłem do chleba, które ożywi kanapkę :-) Podstawą przepisu jest soczewica czerwona, pozostałe składniki można dobierać według gustu. Jeśli ktoś jest weganem należy zamiast jajka wprowadzić zamiennik: nasiona chia, agar, mielone nasiona lnu bądź masło orzechowe(...)Pasztet warzywny Składniki: 1 szklanka soczewicy; 2 szklanki wody; 100 g pieczarek; 50 g pora; 1 cebula czerwona; 30 g marchewki; 1 jajko; papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól; 2 ząbki czosnku. Dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek; otręby pszenne; ząbek czosnku. Zaczynamy ! Na samym początku gotuję soczewicę
Życie na widelculinię. Kolejnym plusem, jest fakt iż są one bezglutenowe. PRZEPIS: szklanka mąki ryżowej 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki mleka roślinnego 4 łyżki czerwonej soczewicy 3 grzyby mun garść posiekanego koperku 1/2 czerwonej cebuli łyżka sezamu łyżka sosu sojowego przyprawy: czarnuszka,curry, pieprz ziołowy + MARCHEWKA WYKONANIE: płatki mielimy na mąkę zmielone płatki dokładnie(...)mlekiem na rozgrzaną patelnię teflonową wylewamy ciasto, smażymy z każdej strony do zarumienienia grzyby mun wraz z posiekaną cebulą gotujemy ok 10 min, nast. szatkujemy grzyby na drobniutkie kawałeczki soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie odcedzamy soczewicę mieszamy z grzybami, cebulką i przyprawami- nadziewamy każdy naleśnik, po czym zwijamy marchewkę obieramy, trzemy na tarce i wypełniamy nią żaroodporne
healthy dreamsAromatyczna zupa przygotowana na bazie bogatej w wiele składników odżywczych, mineralnych, witamin oraz przede wszystkim zawierającej dużą ilość białka soczewicy, która posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Składniki: 400g czerwonej soczewicy 2 czerwone papryki 3 cebule 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka curry 50g masła 400ml mleka kokosowego 3 cm startego imbiru(...)ząbki czosnku 3 łyżeczki soli Wykonanie: 1. Soczewicę zalać świeżą wodą i dokładnie wypłukać, następnie odlać wodę. 2. W garnku rozpuścić masło, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie lekko zeszklić i dodać papryki pokrojone w kostkę, chwilę smażyć. Wlać 1,5 litra wody, dodać soczewicę, papryki mielone, curry, imbir, sól, przykryć pokrywką i gotować
Szalona Kuchnia Eweliny