soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:23/126)

Rozgrzewające zupy na jesień 205

czerwonej soczewicy Zupa dyniowa w pięciu smakach Krem z selera Mulligatawny Krem z selera z kokosem i chilli Zupa marchewkowa z soczewicą Zupa marchewkowa z masłem orzechowym Ostra zupa kukurydziana z nachosami Indyjska zupa kalafiorowa Pikantna zupa z pieczonej papryki Ostra zupa z ciecierzycy Zupa bananowa z curry Zupa z pieczonego kalafiora Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy

Codzienne Gotowanie
Pasztet z soczewicy 178

Wegetariańska wersja pasztetu z czerwonej soczewicy. Idealny smak i konsystencja z doskonałego przepisu pani Agnieszki Kręglickiej. Składniki: szklanka soczewicy czerwonej 3 jajka 3 średnie marchewki 3 ząbki czosnku cebula łyżka koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy papryka słodka, kurkuma, kumin - po 1/2 łyżeczki szczypta chilli sól, pieprz Soczewicę przepłukać

wyzwania kuchenne
Dietetyczne kotleciki z czerwonej soczewicy 121

próżnuje. Ponieważ dawno nie wrzucałam żadnych nowych przepisów, postanowiłam w trakcie zimowej przerwy nadrobić swoje blogowe zaległości. :) Dzisiaj z dumą chcę przedstawić Wam kotleciki z czerwonej soczewicy, czyli idealny pomysł na zdrowy i szybki obiad. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nie tylko ze względu na nieoceniony smak kotlecików, lecz także właściwości zdrowotnych, jakie posiada sama soczewica. Pozwolę sobie(...)wegetarianie. Do wykonania kotlecików zachęcam jednak również osoby, niebędące na takowej diecie. Warto bowiem raz na jakiś czas wypróbować czegoś nowego. :) Składniki (porcja na 4/5 osób):   szklanka czerwonej soczewicy 16 łyżek otrębów (ja dałam żytnie) 4 jajka cebula sól pieprz majeranek papryka słodka Przygotowanie: Soczewicę przepłukaj, a następnie włóż do gotującej się wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości

Smiling Shrimp
PIERŚ KURCZAKA W SOSIE GORGONZOLA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I POMIDORKAMI 162

dużo czasu - szczególnie gdy dzień wcześniej pokroicie i zamarynujecie kurczaka. W kolejnym dniu wystarczy go podsmażyć na maśle, a następnie chwilę pogotować w śmietance z gorgonzolą i czerwoną soczewicą. Dobrze smakuje z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Można podać z surówką, np. z pomidora z cebulką. SKŁADNIKI / 2-3 PORCJE 2 małe piersi kurczaka (2x150 g) 25 g masła(...)łyżka oleju 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki bulionu lub wody 1/2 szklanki śmietany 30% 50 g gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny sól, świeżo zmielony czarny pieprz 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanego szczypiorku WYKONANIE Pierś kurczaka oczyszczamy z błon i kostek, osuszamy na papierowym ręczniku. Każdy filet kroimy w poprzek na pół, a następnie

cool and minty
Zupa z czerwonej soczewcy 120

Okres jesienno - zimowy   to najlepsza pora na zupy. Dlatego codziennie eksperymentuje i wymyślam coś nowego, rozgrzewającego. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z dodatkiem czerwonej soczewicy, którą tak bardzo lubię. Składniki: 1 marchewka 1 łyżka masła 1 cebula 1 pietruszka 0,5 selera pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 5 ziarenka ziela angielskiego 2 litry wody 2 udka(...)kurczaka 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 5 niewielkich ziemniaków 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczki curry  1 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki słodkiej papryki natka pietruszki pieprz, sól,  sos sojowy do smaku 100g gęstej śmietanki 12 lub 18% Do garnka wlać 2l wody

Słodki Zakątek
Curry z cukinii i czerwonej soczewicy 145

młode, średniej wielkości cukinie 200 g marchewki (2-3 średniej wielkości, ja użyłam odmiany Paryskiej, czyli takich małych okrągłych marchewek) 1 średnia cebula 100-150 g czerwonej soczewicy pęczek liści buraków (opcjonalnie) puszka mleka kokosowego (około 400 ml) łyżeczka soli i czosnku suszonego pół łyżeczki kurkumy 2-3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie (całość gotuj w dużym garnku): Pokrój cebule(...)wody. Gotuj razem przez 3 minuty. Dodaj mleko kokosowe, przyprawy i zagotuj. Po 3-5 minutach danie jest gotowe. Smacznego!   Artykuł Curry z cukinii i czerwonej soczewicy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Zupa z soczewicy, z imbirem i cytryną czyli Zupowy Wtorek odc.89 171

zakochałam.  Strączki gotuję, robię z nich kotlety i prowadzę o nich warsztaty np. w piątek w jednej ze szkół podstawowych :) Dzisiaj mam dla Was wspaniałą zupę z czerwonej soczewicy. Jest prosta w przygotowaniu, pełna smaku, imbirowa, zaskakuje obecnością cytryny. Przepis pochodzi z książki Sarah Wilson "My new roots". Zupa z soczewicy, z imbirem i cytryna 1 łyżka oleju(...)spore cebule 3 ząbki czosnku, przeciśnięte czubata łyżka obranego, startego imbiru sól 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki chili puszka krojonych pomidorów cytryna - kilka plasterków 200 g czerwonej soczewicy, przepłukanej 1 litr wywaru warzywnego syrop klonowy do dekoracji dymka, natka pietruszki lub kolendry W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę, czosnek i imbir. Dusimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa z czerwonej soczewicy z kminem 149

związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej , skupiłam się na przepisach z tej części świata i w ten sposób trafiłam na ciekawy i prosty przepis na zupę z czerwonej soczewicy z kminem. Zerknęłam na listę składników, do szafki, aby upewnić się czy wszystko mam i od razu zabrałam się do gotowania. Zupa była bardzo smaczna, rozgrzewająca, a przede wszystkim łatwa(...)łyżka nasion kminu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego puszka krojonych pomidorów (400g) litr bulionu warzywnego 160g czerwonej soczewicy 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz kolendra do przybrania Przygotowanie :  W suchym garnku uprażyć ziarna kminu aż zaczną wydobywać aromat. Przesypać je na podstawek i odstawić. W garnku rozgrzać

Codzienne Gotowanie
Klopsiki w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą / Mięso 156

lopsiki w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą, z dodatkiem pieczarek oraz świeżą zieloną pietruszką. Danie bardzo smaczne i sycące. Polecam wszystkim na najbliższy obiad :) Składniki: 600g mięsa mielonego, 3 cebule, 300g pieczarek, 3-4 łyżki masła, 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki, świeża zielona pietruszka ( 2-3 garście), 65g czerwonej soczewicy, jajko, 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia, łyżka

W kuchni u Moniki
Gulasz buraczany 200

burakiem. I love it! Gulasz buraczany Drukuj przepis Składniki 0,5kg łopatki wieprzowej 2 cebule 3-4 nieduże marchewki 3 nieduże buraki 3 pomidorki malinowe parę łyżek czerwonej soczewicy sól pieprz 2 liście laurowe ziele angielskie troszkę przyprawy gyros rozmaryn listonic_name = "Gulasz buraczany (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5kg łopatki wieprzowej 2 cebule(...)nieduże marchewki 3 nieduże buraki 3 pomidorki malinowe parę łyżek czerwonej soczewicy sól pieprz 2 liście laurowe ziele angielskie troszkę przyprawy gyros rozmaryn " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Posypać solą, pieprzem i mąką. Obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni na ładny złoty kolor. Ważne jest aby zrobić to na mocnym ogniu i pozwolić się

CoolinarniePL
Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy 117

dowolnymi dodatkami. Ja zazwyczaj przyrządzam jakąś kolorową sałatkę lub tak jak w tym przypadku, podaje je na warzywnym spaghetti z fetą. 80 g kaszy jaglanej 80 g czerwonej soczewicy 80 g bułki tartej średnia cebula łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanej natki pietruszki łyżeczka mielonej papryki spora szczypta soli i pieprzu łyżka oleju do posmarowania Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy(...)dłońmi, formujemy kotleciki. Smarujemy je olejem z obu stron i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut. Smacznego :) Artykuł Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Gulasz z batatami, czerwoną soczewicą, pieczarkami i cukinią 123

cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 5 pieczarek (ok. 110 g), - mały batat (ok. 300 g), - pół mniejszej cukinii (ok. 130 g), - 1/4 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 45 g), - ząbek czosnku, - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, płatki drożdżowe, imbir, curry, bazylia, sól i pieprz. Sposób przygotowania(...)Dodajemy do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku papryką słodką, papryką ostrą, papryką wędzoną, płatkami drożdżowymi, imbirem, curry, bazylią, szczyptą soli i pieprzu. Gulasz z batatami, czerwoną soczewicą, pieczarkami i cukinią jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości. - β -karoten (pochodzący z batata), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - cynk (pochodzący z soczewicy), który

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa z czerwonej soczewicy na wędzonce z ziemniakami. Sycąca, zimowa zupa. 143

Zupa z czerwonej soczewicy w moim wykonaniu bardzo przypomina smakiem grochówkę, ale jest bardziej delikatna i lekkostrawna. Kolejna zupa doskonała na zimowe dni, pożywna i sycąca. Polecam :) Składniki - 20 dkg boczku surowego wędzonego - laska cienkiej podwędzanej kiełbasy - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 3-4 ziemniaki - 250 g czerwonej soczewicy ( u mnie od SKWORCU ) - 2 ząbki czosnku - cebula

Kuchnia z widokiem na ogród
Wegańskie spaghetti „bolognese”, czyli makaron z sosem pomidorowym z czerwoną soczewicą 182

przygotowywać spaghetti bolognese , to warto, bym podzieliła się też tym na zdecydowanie bardziej udane danie. Tym razem będzie to jednak potrawa wegańska, gdzie swego rodzaju substytutem mięsa jest czerwona soczewica. Zapewniam, że przygotowany w ten sposób sos będzie świetnym dodatkiem do makaronu, a dzięki przyprawom i ziołom całość będzie miała prawdziwie włoski charakter. Składniki na 4 porcje: 1 nieduża(...)cebula 1 średnia marchewka 2 laski selera naciowego 2 duże ząbki czosnku 150 ml (140 g) czerwonej soczewicy 150 ml wody 1 puszka pomidorów bez skóry z zalewą lub 3 – 4 świeże pomidory, bez skóry garść liści bazylii 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy nierafinowana sól, przyprawy i zioła

Even Better Food