zrobienia. Receptura swoje musiała odleżeć, ale jak już danie zrobiłam, to zawojowało serca i podniebienia wszystkich domowników:) Lepiej późno, niż wcale, prawda?:) Pokusiłam się nawet o wykorzystanie czerwonej soczewicy, z którą miałam tylko jedno, aczkolwiek niezbyt udane doświadczenie. Dodałam jej tak na oko, na tyle, żebym w razie czego nie żałowała, ale tutaj faktycznie pasuje doskonale:) 500 g pokrojonej(...)kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 250 g suchego ryżu (u mnie długoziarnisty) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-1,25 l bulionu 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie CIRIO z czosnkiem) sól, pieprz Dynię kroimy w kostkę. Mięso mielimy. Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej, głębokiej
Smaki Na Talerzumascarpone z bloga kardamonovy14. orientalna zupa z grzybami mun z bloga FOODMANIA15. polska zupa z raków z bloga bastalena16. turecka zupa z czerwonej soczewicy z bloga cynamonichilli.blogspot.com17. zupa z chińskiej kapusty pak choi z bloga Kuchnia z wyrakiem18. zupa minestrone z ementalerem z bloga kardamonovy19. bouillabaisse(...)blog23. chińska zupa ze smażonym tofu na ostro z bloga Kuchnia z wyrakiem24. krem brokułowy z bloga Clauditte Miss Cooking25. indyjska zupa z czerwonej soczewicy z bloga Clauditte Miss Cooking Wszystkim uczestnikom chciałam serdecznie podziękować za udział.Przypominam także o drugiej, tym razem śniadaniowej, akcji, która obecnie trwa tj. Śniadanie z jajemW
bastalenamięsni. A do tego wszystkiego chwili – pobudza trawienie i razem z wspomnianymi już przyprawami, mocno rozgrzewa do samych czubków palców. Składniki (na 2-3 porcje): szklanka czerwonej soczewicy 2 garści świeżego szpinaku 2 marchewki 1 duża cebula 1 pomidor centymetrowy kawałek imbiru płaska łyżeczka kurkumy szczypta chili pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz do smaku 2 łyżki(...)wrzucamy do wrzątku na 3-4 minuty. Po tym czasie wyciągamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tartki. Czerwoną soczewicę wsypujemy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę i marchewkę, obsmażamy na dużym ogniu aż zacznie się lekko
Smaczna Stronasoczewicy to jedna z moich ulubionych zup. Jest nie tylko smaczna i pożywna, ale również bardzo wartosciowa. Soczewica jest cennym źródłem białka, potasu, kwasu foliowego i wielu innych składników odżywczych i witamin. Niestety w dalszym ciągu u nas jest niedoceniana. A ja zachęcam do spróbowania. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (własnego lub z kostki) 300g soczewicy czerwonej(...)będą się rozpadać. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę. Chwilkę razem podsmażamy i dodajemy do bulionu. Wsypujemy wypłukaną soczewicę, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy przesmażone pomidory i koncentrat pomidorowy. Zioła rozcieramy w dłoniach i wsypujemy do zupy. Doprawiamy solą
kuchnia doskipyszne! A zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Co my tutaj mamy. Makaron pełnoziarnisty z dodatkiem spiruliny , dzięki czemu zyskuje ten fantastyczny, zielony kolor oraz gęsty sos z czerwonej soczewicy . Sos składa się jedynie z podstawowych warzyw jak cebula i czosnek, niewielkiej ilości koncentratu oraz ryżowej śmietanki. Jego konsystencję zagęściłam bezglutenową mąką z soczewicy, która w tym zadaniu sprawdziła(...)łyżka oliwy z oliwek (Probio) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka kremu/śmietanki ryżowej (Probio) 200 ml wody 2 łyżki mąki z czerwonej soczewicy (Probio) przyprawy: papryka wędzona, curry, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól himalajska Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente wg instrukcji podanej na opakowaniu. To jest ok. 15 minut
Zdrowie na języku :Ppopularne warzywo jest w pełni, dlatego warto z niego korzystać. Oto przepis na kremową zupę kalafiorową, której smak dopełniają prażone pestki słonecznika. Składniki 1 kalafior 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego 200 ml maślanki 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz świeżo mielony Pestki słonecznika prażymy(...)Wrzucamy na nią cebulę i czosnek. Smażymy, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodajemy do gotujących się warzyw. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut i dodajemy czerwoną soczewicę. Gotujemy kolejne 10 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy maślankę. Całość blendujemy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem kremową zupę z kalafiora posypujemy
My Chcemy JeśćKremowa zupa z czerwonej soczewicy to ulubiona zupa mojego męża. To doskonały pomysł na zupę, dla tych którzy są znudzeni tradycyjnymi zupami i poszukują nowych i ciekawych smaków. Pieczona papryka nadaje zupie oryginalnego smaku, a orientalne(...)przyprawy nadają jej doskonałego aromatu. Prażony słonecznik to idealny dodatek do zupy. Zamiast słonecznika możemy również dodać prażone migdały, które są również znakomitym dodatkiem.Smacznego💗 Składniki: woda 6,5 szklanki, soczewica czerwona 1,5 szklanki, papryka czerwona 1 szt, marchew 1 szt, ziemniak 2 szt, pietruszka korzeń 1 szt, cebula pół szt, czosnek 1 ząbek, liść laurowy
kulinarne odsłony patiselera cebula 2 ząbki czosnku 2-3 goździki kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe Na zupę: 2 marchewki kawałek brukwi 2 ziemniaki cebula 150g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka melasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z cytryny (do smaku) sól, pieprz natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie) olej do smażenia Jak przygotować szkocką grochówkę? Przygotowanie wywaru(...)garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodać pozostałe warzywa pokrojone w niedużą kostkę (marchewkę, ziemniaki, brukiew) i chwilę smażyć. Dodać czerwoną soczewicę, wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i chwilę dusić, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać koncentrat pomidorowy, melasę i sok z cytryny, wymieszać. Zalać przecedzonym
Codzienne Gotowaniesię strzałem w dziesiątkę. Połączenie tych składników jest zachwycające. Panierowaliście jajka? W płatkach kukurydzianych? Smakują wyśmienicie! Nie lubisz dyni? Spróbuj zamarynować ją w miodzie i herbacie. Smakuje doskonale! Czerwona soczewica nie przekonuje Cię? Dodaj do sałatki tylko kilka łyżek! Nawet jej nie poczujesz a swój posiłek wzbogacisz o dodatkowe cenne składniki. Jeżeli to wszystko według Ciebie nadal nie bardzo(...)szklanka płatków kukurydzianych Lubella olej do smażenia 300 gram dyni 1 szklanka herbaty czarnej 2 łyżki miodu 3-4 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy sałata lodowa prażone orzechy nerkowca dressing: dwie łyżki miodu, 3 łyżki musztardy, szczypta soli i pieprzu, 4 łyżki oliwy z oliwek Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz
Mango Papajasosem pomidorowym i pulpecikami, ale nieco innymi, bo z czerwonej soczewicy. Dobrze doprawione ziołami i chili, podgotowane w aromatycznym sosie, smakują przepysznie. Świeży tymianek na sam koniec i mamy spaghetti w wersji wegetariańskiej. Składniki (na 2 porcje) 250g makaronu spaghetti Pulpeciki z soczewicy 250g soczewicy czerwonej 2 łyzki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki(...)dusić przez 30 min, co pewien czas mieszając. Dodać przyprawy i jeszcze podusić przez 15 min. Odstawić do przestygnięcia i zmiksować blenderem na gładki sos. Pulpeciki z soczewicy - przed gotowaniem przepłukać soczewicę na sitku. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak by przykrywała soczewicę. Gotować do miękkości, pilnować by się nie rozgotowała. Odcedzić, przełożyć do miski i odstawić
pink enveloperobię małe przyjęcie dla znajomych, zawsze staram się przygotować ciekawe przekąski. Bardzo często pojawiają się takie oto miseczki, upieczone z mąki z czerwonej soczewicy z dodatkiem quinoy. Wypełniam je różnymi pastami najczęściej ze strączków - fasoli, ciecierzycy, groszku itp. do tego jadalna dekoracja i gotowe. Cieszą się bardzo dużym powodzeniem, a ulubione nadzienie to krem z białej fasoli Bonduelle(...)gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. Podaję przepis na 6 porcji :) Składniki: 6 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy 150 gram mąki z czerwonej soczewicy 75 ml wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka białej fasoli Bonduelle (425 ml) 1 łyżka oliwy truflowej 2 łyżeczki borowikowej pasty z dodatkiem trufli sól truflowa
Quinoa Raz!Składniki: FARSZ: soczewica czerwona 1,5 szklanki, kapusta kiszona 50 dag, prawdziwki 1 szklanka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1,5 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki PIEROGI: mąka tortowa 60 dag, woda ciepła 1,5-2 szklanki, masło 1 łyżka, sól 1 łyżeczka DODATKI(...)miękkości w niedużej ilości wody, w rondlu na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem posypaną cukrem, dodać kapustę kiszoną z wywarem i dusić z 20 minut co jakiś czas mieszając soczewicę czerwoną ugotować do miękkości z 15 minut, odlać na sito i dodać do kapusty, dodać kucharek, pieprz i dusić z 5 minut, wsypać tartą bułkę i wymieszać, zostawić
W Mojej Kuchni LubięKolejna propozycja na smaczne paszteciki, idealne do czerwonego barszczu. Tym razem z kapustą kiszoną, pieczarkami oraz czerwoną soczewicą. Farsz jest delikatnie pikantny, mocno doprawiony- nie mniej jednak bardzo smaczny. Polecam Wam te paszteciki zarówno ze względu na pyszny farsz, jak i idealne ciasto drożdżowe, na które przepis ponownie pojawia się na blogu, gdyż jest genialne! Składniki na najlepsze ciasto(...)łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Farsz: 1 szklanka kapusty kiszonej 250 gram pieczarek 1/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, kumin, mielona kolendra, majeranek 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 jajko kminek Najlepsze ciasto drożdżowe W szklanym naczyniu
Mango PapajaWlewamy do garnka 200ml wody, mieszamy dokładnie zawartość, wrzucamy pokrojone ziemniaki. Zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą prawie miękkie, około 10-15 minut. Do garnka dorzucamy czerwoną soczewicę – porozpada się i zagęści całość sosu, w smaku nie jest w ogóle wyczuwalna. Wlewamy mleko kokosowe, puszką odmierzamy sobie kolejną porcję wody (wlewamy niepełną puszkę wody). Całość doprowadzamy(...)typu A lub B 350-400g kalafiora ½ puszki pomidorów z zalewą, rozgniecionych widelcem 1 puszka mleka kokosowego 1 niepełna puszka wody + jeszcze 250ml wody 4-5 łyżek czerwonej soczewicy, suszonej kolendra lub natka pietruszki i szczypior do podania SKŁADNIKI - RYŻ 1 porcja ryżu (porcja na 2 osoby to niepełna szklanka) 2,5 porcji wody 5-6 całych goździków
Karo in the Kitchenszynka) 1 papryka kawałek pora ok 15 cm 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku 4-5 pieczarek 1 puszka pomidorów w przecierze sól ziołowa RadixBis 2 łyżki soczewicy czerwonej RadixBis pomidory suszone z ziołami Radix Bis pieprz ziołowy majeranek hyzop łyżeczka mięty pomarańczowej tłuszcz do smażenia natka pietruszki do posypania Mięso myjemy i kroimy w kostkę(...)ziołową i ziołami. Smażymy tak ok 15 min, następnie dodajemy pomidory rozdrobnione z puszki i podlewamy wodą, ok 2 szkl. Dusimy pod przykryciem ok 1 godzinę i dodajemy czerwoną soczewicę. Teraz mieszamy od czasu do czasu aż soczewica zniknie nam z oczu a gulasz ładnie się zagęści. Można dodać jeszcze 2-3 łyżki śmietany dla ładniejszej konsystencji. (ja dodaję
Gotowanie jest łatweDziś wspólne gotowanie z dziewczynami. Tematem jest lekkie danie ze strączkami. W mojej zupie znajdziemy soczewicę czerwoną, fasolkę szparagową oraz zielony groszek. Zupa jest lekka, bo gotowana na skrzydełkach z kurczaka. To taki delikatny rosołek z warzywami. Zapraszam po przepis. Składniki: opakowanie mrożonej zupy jarzynowej (z groszkiem, kalafiorem i szparagówką) 2 skrzydełka z kurczaka 2 małe ziemniaki 2/3 szklanki(...)czerwonej soczewicy przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu mielony kminek natka pietruszki lub koperek Do dużego garnka włożyć umyte skrzydełka. Do 2/3 zalać je zimną wodą. Gotować do miękkości. Dodać opakowanie zupy jarzynowej i gotować 10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w grubą kostkę. Dodać do wywaru razem z przepłukaną soczewicą. Gdy warzywa i soczewica zmiękną dodać
Czerwień i błękitUlubiona zupa młodszego synka. To chyba najlepsza rekomendacja :). Składniki: 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 3 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera kawałek pora szklanka passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory) duży ząbek czosnku przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i 1/2-1 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta kurkumy, sól łyżka tłuszczu (masło(...)woda Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, zagotować. Soczewicę wypłukać, dodać do garnka i razem ugotować (15-20 minut; soczewica czerwona gotuję się bardzo szybko). Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie zagotować
Rodzinka w kuchniSkładniki: 50 g miksu kasz (np. kasza gryczana, kasza bulgur, soczewica, soczewica czerwona, suszone pomidory, pestki dyni) 70 g sera feta 2 pomidory śliwkowe 1/2 cebuli czerwonej 1/2 krótkiego ogórka garść rukoli garść roszponki 1 łyżka soku cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Miks kasz gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem
Qchnia po prostuobejrzenia video przepisu // Składniki na spód: 150 g płatków jaglanych 75 g kokosu 150 g daktyli + 120 ml gorącej wody 2 łyżki kakao Składniki na masę: 100 g soczewicy czerwonej 100 g kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego 80% 500 ml gorącej wody 1 budyń + 150 ml syropu z moreli lub brzoskwiń 50 g kokosu 5 łyżek cukru kilka(...)kokos, namoczone daktyle oraz wodę z daktyli. Dodaj też kakao. Całość wymieszaj i zblenduj do powstania lepkiej masy. Wylep nią spód formy. Aby przygotować krem do garnka daj czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną. Zalej mleczkiem kokosowym oraz gorącą wodą. Całość gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy soczewica i kasza będą miękkie, czyli po około 15 minutach
Via Gustozupa ma po prostu genialny smak! Zniknęła w pół godziny, bo każdy z nas (łącznie z Zuzią!) zjadł po 2 talerze :) soczewica czerwona świetnie zagęściła powstały bulion i pasowała smakiem. Dekoracja w postaci paluszków o smaku wędzonego bekonu przypadkowa nie była - spróbowałam, posmakowało mi i do całości bardzo pasowało. Zupę przygotowałam jako zgłoszenie na konkurs kreatywny, dzięki czemu(...)tego typu konkursy :))) jeszcze gdyby udało się wygrać zestaw garnków lub zastawę obiadową... ;) ahhh.... ;) Składniki: 500g mielonego mięsa wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 małe pieczarki 5 łyżek czerwonej soczewicy 2 małe marchewki 1 mała pietruszka kawałek pora 1 jajko 2 łyżki kefiru 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 3 łyżki bułki tartej 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego
Kolorowy Przepisownikoczywiście zostaje wyjedzone z zupy Najczęściej do zupy dodaję makaron, ryż, czasami robię kluski, ale tym razem postanowiłam dodać kaszę pęczak, która w zupie pięknie się ugotowała oraz soczewicę czerwoną, która właściwie zagęściła pyszną zupę pomidorową. Zupa ta jest przyprawiona dodatkowo papryką słodką w płatkach, która daje niesamowitego aromatu, podana jest z suszonymi pomidorami oraz natką pietruszki. Składniki(...)selera naciowego sól, pieprz, 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, łyżka suszonego lubczyku, cebula 400 ml przecieru pomidorowego Łowicz cukier 1 łyżeczka papryki w płatkach 4 łyżki czerwonej soczewicy 2/3 szklanki kaszy pęczak 5 suszonych pomidorów posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ćwiartkę kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, w tym czasie obrać i pokroić warzywa, cebulę
dom-agi.plsoczewicy, które zrobiłam, tak bardzo mi zasmakowały, że teraz robię je coraz częściej! Za każdym razem zmieniając coś w składnikach, ale zostawiając podobne proporcje. Poniższe przygotowałam z soczewicy czerwonej, dodałam marchewkę, cebulkę i liście jarmużu, które zamroziłam sobie kilka miesięcy temu. Wsypałam ulubione przyprawy oraz zapomniany czosnek niedźwiedzi. Kotlety wyszły przepyszne! Lekko pikantne, dość kruche. Uwielbiam spożywać je razem(...)warzywami i dodatkiem kaszy :) Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 1 starta marchewka 1 garść drobno pokrojonego jarmużu 1/3 posiekanej cebuli 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 1 łyżka oleju 1 łyżka czosnku niedźwiedziego przyprawy: curry, pieprz cayenne, ziołowy, czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól morska Przygotowanie: Soczewicę opłucz i ugotuj w stosunku 1 porcja soczewicy
Zdrowie na języku :PDziś, moja propozycja, podania soczewicy. Jak wiadomo, uwielbiam makarony, więc połączyłam składniki tak, aby stworzyć sos pełen aromatu, a jednym ze składników jest soczewica czerwona. Połączona jest z pomidorami, więc łatwo ją "przemycić" dzieciom. Zdrowe, kolorowe, różne konsystencje składników, różne smaki, cóż chcieć więcej. SKŁADNIKI : czarny makaron ok 100 g na osobę (równie dobrze może być inny(...)suszonych pomidorów plus zalewa z nich nać selera (2 łodygi) 1 małą cebulę 2 ząbki czosnku 1 większą marchew czerwoną soczewicę pół szklanki sól, pieprz do smaku świeży tymianek 2 gałązki mozzarella 1 kulkę SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Soczewicę gotujemy ok. 7 minut w osolonej wodzie. Marchew, cebulę, czosnek kroimy
Basia w kuchniwręcz uwielbia, albo...choć trochę lubi. I to dla Was jest ten przepis, przepis na proste danie, czyli cukinie faszerowane tuńczykiem. A poza rybką znajdziecie w farszu także soczewicę czerwoną i kukurydzę. Mniam ! Składniki: 5 średniej wielkości cukini 300 g tuńczyka w sosie własnym 150 g czerwonej soczewicy 1 cebula 150 g kukurydzy z puszki 200 g passaty
kolorowotorcikowo