soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:32/126)

Kurczak w sosie koperkowym z kolorową mieszanką obiadową 123

Świetnie się komponuje z mięsem. Gotuje się szybko - ok 15 minut, po ugotowaniu i odcedzeniu mieszanka pozostaje sypka - co mi bardzo odpowiada. I najważniejsze - świetnie smakuje. Połączenie ryżu, czerwonej soczewicy oraz czerwonej quinoy (komosy) jest jak najbardziej trafne. Polecam Wam serdecznie! Składniki: 1 duży podwójny filet z kurczaka mąka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody

Kuchnia domowa Ani
Wegańska, bezglutenowa sałatka z makaronem 134

Wegańska, bezglutenowa sałatka z makaronem Składniki: makaron z czerwonej soczewicy świeży szpinak rukola prażony słonecznik oliwa z oliwek ocej jabłkowy sól Makaron ugotowałam, słonecznik uprażyłam (na suchej patelni). Danie szybkie, smaczne i zdrowe

nietadieta
ZUPA Z SOCZEWICĄ 162

Dawno nie pojawiała się komosa ryżowa w moich przepisach. No to jest! w doborowym towarzystwie czerwonej soczewicy, kilku warzyw i zieleniny. Zupa jest gęsta, prawie jak gulasz, ale dzięki temu jeśli dorzucimy do niej kilka kromek chleba, będziemy mieć sycący obiad, niewymagający drugiego dania. Czytaj więcej

Kasia Sarna
"HUMMUS" Z SOCZEWICY I BURAKA 207

Bardzo lubię klasyczny hummus, jednak ze względu na to, że ciecierzyca wymaga długiego czasu namaczania, dopuszczam się czasem małego oszustwa i robię hummusową pastę z czerwonej soczewicy. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Zupa pomidorowa z soczewicą 98

słońcem :))  Bardzo sycąca i mega smaczna! Składniki : 1 duża  marchewka 1 pietruszka Kawałek  pora i selera Puszka pomidorów Dwie łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 łyżki  jogurtu greckiego 1 łyżeczka masła (opcjonalnie,  choc smak jest jeszcze lepszy) Bazylia Sól,  pieprz  Z marchewki, pietruszki, selera i pora gotujemy wywar, kiedy warzywa

Mamuśka wraca do formy
PLACKI Z SOCZEWICY przepis arabski 182

Przepis, który prezentuję poniżej, nawiązuje do kuchni arabskiej, a znalazłam go na stronie celtnet.org.uk Czerwona soczewica jest chyba moją ulubiona bazą na wszelkiego rodzaju kotlety oraz wytrawne placki - jeżeli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie! Czytaj więcej

Kasia Sarna
Pierogi bez glutenu i bez jajek 91

góry. Ugotowane pierogi smakują bardzo dobrze. Można też urozmaicić smak i delikatnie je podsmażyć na oliwie z dodatkiem cebulki. Składniki na farsz: 3 duże ziemniaki pół szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula sól pieprz Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, by szybciej się ugotowały. Do garnka z lekko posoloną wodą wrzuciłam ziemniaki i soczewicę. Po ugotowaniu do miękkości odlałam wodę

nietadieta
Lablabi 189

łyżki harrisy - mały pęczek natki z pietruszki  - 4 gałązki kolendry - 4 duże ząbki czosnku (posiekane) - pół puszki pomidorów  -  ja rozszerzałam przepis o 2 łyżki soczewicy czarnej i czerwonej  - 1 łyżka kminu rzymskiego - sól do smaku  PRZYGOTOWANIE: Cieciorkę moczymy(...)przez noc i gotujemy aż bedzie miękka ok. 3,5h. Następnie ugotowaną cieciorkę wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy soczewicę, przyprawy, pomidory i resztę  składników. Gotujemy aż czerwona soczewica się rozgotuje.  Gotową zupę wlewamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, razowymi grzankami, jeśli ktoś chce to dodaje jajko i jogurt

Zainspiruj się kuchnią
Gołąbki bez zawijania z kaszą i soczewicą 175

domu zziębnięci marzymy o solidnym gorącym posiłku, najlepiej takim który szybko zrobić i można   w każdej chwili odgrzać choćby na drugi dzień. Gołąbki z kapusty czerwonej z mięsem kaszą i soczewicą są nie tylko sycące ale i zdrowe, to propozycja na pełnowartościowy(...)jesienno zimowy obiad. Składniki na 5-6   porcji: 40 dag czerwonej kapusty 50 dag mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki 10 dag kaszy jęczmiennej 10 dag czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 duże jajka 3 łyżki bułki tartej Sól morska   lub jarzynka do smaku świeżo mielony czarny pieprz

Wanilia i Kardamon
Soczewica z pomidorami, Good Wife 106

Naprawdę ekspresowe danie. Soczewicę można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek oleju lub oliwy 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów sól, pieprz, majeranek, ostra papryka czerwona Podgrzej olej(...)oliwę na szerokiej patelni, wrzuć drobno pokrojone czosnek i cebulę, chwilę podsmaż. Następnie dodaj soczewicę i pomidory. Duś na małym ogniu aż soczewica będzie miękka (10-15 minut). Dopraw do smaku. Podawaj z kuskusem, ugotowanymi różyczkami brokułu i np. odcedzoną i przepłukaną fasolką czerwoną. Możesz też dodać fasolkę do soczewicy pod koniec duszenia. Jak dla mnie ciekawy serial

Qlinarnie i Qlinarnie
Pomidorowa na jesien 300

gniazda nasienne, a nastepnie drobno posiekac. Podobnie postapic z czerwona papryka, z tym, ze ja pokroic w srednia kostke.Cebule i czosnek posiekac i podsmazyc chwile na odrobinie oliwy. Dodac pomidory i zalac calosc bulionem. Doprowadzic do wrzenia i gotowac jeszcze okolo 10 minut.Dodac do zupy pokrojona papryke, chili i soczewice. Gotowac kolejne 10 minut.Calosc doprawic sola i pieprzem oraz

Przysmaki Karolki
Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów 144

ważne czy użyjemy czerwonej czy zielonej soczewicy. Dzięki suszonym pomidorom pasta jest bardziej wyrazista w smaku. Pycha! Jeśli chcecie, dodajcie drobinę chili. Polecam Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy około 7-8 suszonych pomidorów (w oleju) 1 duży ząbek czosnku 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Soczewicę gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy suszone pomidory (odsączone

Oryginalny smak
Pasta z soczewicy z aromatami dalekiego wschodu 82

Wielki tydzień. Oczekiwanie. Post. Radość.  Pasta soczewicy z aromatem dalekiego wchodu: kurkuma, kumin, gorczyca, kolendra... szklanka soczewicy czerwonej lub żółtej 1 łyżeczka kurkumy, kuminu mielonego, gorczycy, kolendry papryczka czerwona 1 łyżka oliwy  2 łyżeczki(...)koncentratu pomidorowego kolendra listki świeża 1/2 czerwonej cebuli Ugotuj soczewicę. Odcedź i ostudź.Na patelni rozgrzej  oliwę i podsmaż przyprawy wraz z koncentratem pomidorowym  Dodaj do soczewicy. Wymieszaj. Dadaj drobniutko posiekaną kolendrę. Jeśli lubisz gładka pastę zmiksuj. Dodaj kosteczki czerwonej cebuli. Podawaj z grzankami

AZgotuj!
Kasza bulgur - odsłona druga :) Obiad w 30 min. 248

składników. Bulgur z warzywami w 30 min. (4 osoby) Składniki: 1 czubata szklanka kaszy Bulgur 2 średnie papryki, czerwona i pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki czerwonej fasoli 3 łyżki rodzynek 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 garści makaronu w typie Spätzle 1 mała papryczka chili 1 łyżka stołowa zielonej pasty curry(...)Przesmażamy razem przez chwilę i dolewamy wodę, aby składniki udusiły się dobrze z pastą curry. W tym momencie dodajemy też soczewicę. Dosypujemy tymianek i pieprz. Makaron już powinien być al dente, więc dodajemy go do warzyw razem z czerwoną fasolą. Jeszcze chwilę dusimy. Teraz już powinna gotowa być kasza bulgur, którą dodajemy na końcu, mieszamy wszystko razem i jeszcze

vegetanie