Bardzo lubię czerwoną soczewicę. Robiłam z niej pyszne kotleciki oraz pożywną zupę . Teraz zrobiłam zupę krem z dodatkiem marchewki. Zupka wyszła bardzo pyszna i sycąca. Podałam ją z moim ulubionym prażonym słonecznikiem. składniki: 1,7 l bulionu drobiowego 1 duża cebula 3 średnie marchewki (ok 250 g) 1 szklanka czerwonej soczewicy (szklanka o pojemności
Monia miesza i gotujejesienna aura, brrrrrr.... Nadszedł więc czas na pożywne i sycące potrawy, jakże inne od tych letnich, lekkich i orzeźwiających, ale... równie pyszne!!! 😋 Zupa ze świeżych pomidorów z dodatkiem czerwonej soczewicy na pewno Nas nasyci i rozgrzeje od wewnątrz- tym bardziej, że została subtelnie podkręcona imbirem, który dodaje orientalnego akcentu, ale także i zdrowia (tak, tak, imbir w tym okresie(...)wirusy Nam nie groźne!). No i ten ☀️ kolor... od razu robi się cieplej również i na duszy! 😉 4 porcje zupy: * rosół/ bulion warzywny- 1,2 litra * soczewica czerwona- 2/3 szklanki * świeże pomidory- 350 g (użyłam żółtych lima) * cebula- 1 średniej wielkości * starty imbir- 1/3 łyżeczki* * masło klarowane- 1 łyżka * makaron- do podania Na rozgrzanym maśle klarowanym poddusić cebulę oprószoną
Kraina Miodem PłynącaDziś na obiad miałam spaghetti bolognese. W roli mięsa wystąpiła czerwona soczewica. Nie poszłam jednak na łatwiznę i nie kupiłam gotowego sosu. Przygotowałam wszystko sama od A do Z! Zapraszam na wegańską wersję sosu bolognese :) Składniki: olej kokosowy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łodygi selera nacowego 1 marchewka pomidory - może być passata lub 2 puszki pomidorów czerwona soczewica - pół szklanki przyprawy: sól, pieprz, oregano makaron bezglutenowy - kukurydziany Przygotowanie: Zetrzeć na tarce marchewkę i pokroić drobno seler naciowy. Cebulkę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać marchewkę i seler. Podsmażyć aż warzywa zmiękną trochę. Dodać pomidory. Ugotować soczewicę i dodać do warzyw. Na koniec doprawić przyprawami. Zostawić patelnię na małym ogniu żeby smaki się
Mama z Motylemzaproponować. Smakuje wyśmienicie. Składniki: woda 2,5l 2 łodygi selera naciowego 1/3 pora seler mały pietruszka korzeń cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki szklanka grochu łuskanego szklanka soczewicy czerwonej 4 ziela angielskie 3 liście laurowe szczypta chili sól pieprz gałązka rozmarynu 4 ziemniaki 1/3 tofu wędzonego natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę i dodajemy selera naciowego(...)plastry i dodajemy do garnka. Wrzucamy soczewice i groch, ziele, liście laurowe,rozmaryn i przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy tofu i ziemniaki, które kroimy w gruba kostkę . Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 20 min, aż warzywa będą miękkie, a soczewica czerwona zupełnie się rozpadać.Na koniec wyjmujemy z garnka
Apetyt na Zielonezdrowie! Dziś przygotuję jeden z przepisów Marka, zmieniając jeden składnik. Ale to tylko dlatego, że miałam niesamowitą ochotę na tę właśnie zupę, ale pod ręką nie miałam czerwonej soczewicy. Zastąpiłam ją natomiast gotowaną wcześniej ciecierzycą. Dołożyłam pół szklanki pieczonej dyni Hokkaido. Ta zupa to prawdziwy hit. Zapadnie Wam na pewno w pamięci. Możecie zajadać się nią na kolację(...)kłącza imbiru 6 ząbków czosnku opcjonalnie kilka nasion kolendry 1 płaska łyżka curry 1 mała łyżeczka kurkumy pół szklanki gotowanej ciecierzycy ( w oryginale pół szklanki gotowanej czerwonej soczewicy ) sól morska do smaku 1 litr wody łyżka syropu z agawy świeża bazylia lub kolendra do dekoracji Jarmuż zalej wrzątkiem i trzymaj 4 minuty, następnie osącz z wody
Z Kuchni Do KuchniSzybka i smaczna zupa z czerwonej soczewicy. Dodatkiem do zupy jest seler konserwowy. Można podawać ją z kleksem śmietany lub pieczywem czosnkowym. Zupa jest gęsta, zawiesista i syta. Mojej rodzince bardzo smakowała. Może i Wy skusicie się na taką miskę zupy. Więcej przepisów w zakładce ZUPY na moim blogu. Zapraszam. 2 średnie cebule 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
O kuchni z uczuciemdodatkiem dyni. Muszę przyznać się do tego, że dynia to moje ulubione jesienne warzywo i przemycam ją wszędzie, gdzie się da. Poza dynią ważnym składnikiem prezentowanego smarowidła jest czerwona soczewica, która jest źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu oraz kwasu foliowego. Dla podkręcenia smaku odrobiną pikanterii dodałam do pasty sos Sambal Oelek. Jest(...)żytnio-orkiszowy na zakwasie. Miłego dnia! Składniki: 200 g puree z pieczonej dyni (przepis) 1 duża cebula 5 suszonych pomidorów z oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżeczki sosu Sambal Oelek 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka curry sól pieprz Przygotowanie: Soczewicę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek drobno
Smakowity Blog Kulinarnycoś "nowego" na obiad, postanowiłam więc wypróbować nowy przepis a mianowicie zupę krem z czerwonej soczewicy. Ale teraz kilka słów o tym "specyfiku". Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego(...)potrzebnego w ciąży kwasu foliowego :) Tak więc oto spróbowałam i się nie zawiodłam :) Zakupy: - bulion warzywny ( świeże warzywa lub kostki rosołowe) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 250 g czerwonej soczewicy - puszka pomidorów krojonych - sól, pieprz Przygotowanie: Do garnka z bulionem wkładam obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę. Jak woda zacznie wrzeć dodaję wcześniej wypłukaną soczewicę. Kiedy soczewica będzie już
Tanio smacznie i prostozajrzałam do lodówki. Znalazłam tam kiszone ogórki i postanowiłam zrobić pastę kanapkową, którą mogłabym chrupiące kromeczki posmarować, a później przybrać plasterkami ogórka. Pasta powstała z białej quinoy, czerwonej soczewicy, została przyprawiona czosnkiem i mieloną, ostrą, wędzoną papryką, którą produkuje się od kilkuset lat, według tej samej receptury w regionie Extremadura w Hiszpanii. Całość wyszła super, choć pieczywo było(...)chrupiące, że aż za bardzo, ale jak na bezglutenowe to i tak całkiem niezłe ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy 1 ząbek czosnku łyżeczka mielonej wędzonej papryki (wersja ostra) sól Wykonanie: Quinoę i soczewicę mieszamy, dodajemy do nich paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, blendujemy na jednolitą masę i doprawiamy solą według uznania. Smarujemy kromeczki
Quinoa Raz!już tyle czasu na pichcenie, jak kiedyś. Ale spokojnie, gdy uporam się już ze wszystkim to znajdę czas na przyjemności Dzisiaj zapraszam Was na rewelacyjny pasztet wegański z czerwoną soczewicą, który świetnie sprawdzi się nie tylko jako smarowidło do kanapek, ale również jako przekąska, czy dodatek do obiadu. Składniki: – 160g soczewicy czerwonej – 100g kaszy jaglanej(...)opakowaniu, odcedzamy. Marchewki, por, seler i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy na większe kawałki i gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzamy, wyrzucamy ziele i liść. Soczewicę płuczemy 3-4 razy i gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Pomidora sparzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie
Be Fit Be Strongsezon na dynie w naszej kuchni uważam za otwarty ! :D Na pierwszy ogień poszła pierś z kurczaka zapiekana z naszą pomarańczową królową i czerwoną soczewicą. Wyszło pysznie, a danie naprawdę nie wymagało ode mnie dużego wysiłku. Wszyscy najedliśmy się po uszy, a wystarczyło pokroić dynię, ułożyć wszystko w naczyniu żaroodpornym i doprawić. Banał, każdy da radę! :) Składniki(...)porcje: (Inspiracja: " Kwestia Smaku ") podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g) ok. 400 g dyni (obranej) 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 szklanka wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,5 puszki kukurydzy 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka
Simply Foodpysznych dojrzałych truskawek z dodatkiem mleka kokosowego i żeby było trochę bardziej sycące dodałam chrupiące krakersy z quinoy z orzechami włoskimi, czarnym sezamem, olejem kokosowym i mąką z czerwonej soczewicy. Krakersy polecam zrobić w większej ilości, można je przechowywać w pudełku i następnym razem, gdy będzie potrzebny chrupiący dodatek do zupy czy sałatki, będą jak znalazł. Składniki: pół(...)szklanki ugotowanej białej quinoy 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki mąki z czerwonej soczewicy 6 łyżek wody pół łyżeczki różowej soli himalajskiej łyżeczka ksylitolu pół kilograma dojrzałych truskawek 150 ml mleka kokosowego pół łyżeczki zmielonego kardamonu Wykonanie: Truskawki myjemy obieramy z szypułek
Quinoa Raz!Szybkie i uniwersalne curry. Spokojnie pozwoli na zużycie ewentualnych zalegajacych, nadmiarowych warzyw. A czerwona soczewica jest idealnym dodatkiem: zdrowa, łatwa do kupienia i przechowywania, i szybka do ugotowania. Pełnia szczęścia! Składniki: (na 2 hojne, albo może 3-4 mniejsze porcje) 1 łyżka oleju 1 mała cebula, pokrojona na półplasterki 1 łyżka pasty curry (u mnie łagodna corma(...)gustibus) 450ml goracego wywaru warzywnego, z kostki lub bulionetki jest w sam raz 100g czerwonej soczewicy 200g różyczek kalafiora 1 duża marchewka, pokrojona na plasterki 75g zielonej fasolki, pokrojonej na około 1cm kawałki dodatkowo grecki jogurt, jakieś 2-3 łyżki świeża, posiekana kolendra W średnim garnku rozgrzej olej. Wsyp cebulę i dobrze wymieszaj. Smaż około 3-4 minut
Lejdi of the houseCzasem tak mam, że nie mogę patrzeć na mięso, szukam wtedy pomocy w przepisach wegetariańskich ;) Czerwona soczewica była kolejną pozycją na mojej liście produktów "do spróbowania". Nie zawiodłam się, jej smak bardzo mi odpowiada, nawet tak prosto z garnuszka po ugotowaniu :P Ale, do rzeczy ;) Przedstawiam kolejną odsłonę pasztetu wegetariańskiego. Bardzo aromatyczny i delikatny. Polecam- po prostu PYCHA(...)Wymiary blaszki- mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm. Składniki: szklanka suchej czerwonej soczewicy 2 szklanki wody 2 listki larowe ziele angielskie 3 marchewki cebula 2-3 ząbki czosnku (zależnie od wielkości) 1/4 łyżeczki chili łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka kminku pieprz, sól łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 łyżki siekanej natki pietruszki pół łyżeczki curry
Czerwona Porzeczkasmakuje wyjątkowo. Faszerowane słodkie ziemniaki z nadzieniem w wersji warzywnej z czerwonej soczewicy, cebulki, pomidorów i aromatycznych przypraw to strzał w dziesiątkę. Do tego tylko jogurt naturalny i mamy kompletne wegetariańskie danie. Palce lizać! Składniki: 2 bataty 100 g soczewicy czerwonej 1/2 szkl. passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kuminu szczypta chilli sól, pieprz oliwa(...)połówki. Skropić oliwą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, aż będą miękkie. W tym czasie przygotować nadzienie: Soczewicę przepłukać i wsypać do osolonego wrzątku. Gotować około 10 minut, aż zmięknie. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oliwy, dodać przeciśnięty czosnek, kumin i chilli, następnie wlać passatę
wyzwania kuchenne