Pyszne pierogi z czerwonej soczewicy i kiszonej kapusty. Danie bardzo tanie i bardzo zdrowe, a przy tym dba o naszą figurę!. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika, jest niskokaloryczna, zawiera całą gamę witamin z grupy B, a także fosfor, cynk, żelazo i potas. Podobnie rzecz ma się z kiszoną kapustą, posiada dużą ilość(...)witaminy C, E, K, P, oraz mnóstwo soli mineralnych. Składniki na farsz: 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki kiszonej kapusty 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek 1 duża cebula lub dwie mniejsze 2-3 ziarna ziela angielskiego liść laurowy sól morska gruboziarnista lub zwykła pieprz Soczewicę oraz inne przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkaWitajcie, dawno na moim blogu nie było żadnego przepisu na danie obiadowe. Przeglądając ostatn io szafki w kuchni znalazłam czerwoną soczewicę i postanowiłam z niej zrobić coś dobrego. Dlatego wymyśliłam, że użyję jej jako farszu do pierogów ale aby nie było zbyt mdło dodałam podsmażone pieczarki a całość przyprawiłam wędzoną papryką . W połączeniu z ciastem pierogowym do którego użyłam(...)Składniki: (około 30 pierogów) - 3 szklanki mąki (około 350 g) pełnoziarnistej - pół szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju ( ja użyłam rzepakowego) Farsz - 100 g soczewicy czerwonej - około 250 g pieczarek - pół czerwonej cebuli - sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona Wykonanie Najpierw przygotowujemy farsz. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy
Health-Fit-LifePasta z czerwonej i zielonej soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki pestek słonecznika sól majeranek oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego Soczewicę ugotowałam, a następnie odcedziłam wodę. Cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę obrałam. Cebulę i czosnek
nietadietaPoniżej przepis na bardzo prosty, ale pożywny krem z samej czerwonej soczewicy. Składniki na porcję dla dwóch osób (2 bardzo gęste miski): - szklanka czerwonej soczewicy, - 2,5 szklanki wody, - 2 łyżki masła (może być olej), - przyprawy - możliwe różne wersje smakowe: -> ostatnio : 3 ziarna ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 2 szczypty pieprzu, 1 szczypta papryki
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyjustinka.com/Patyska - http://www.smakolykialergika.pli oczywiście: Veggie - http://veggieola.blogspot.com JESIENNA ZUPA. /Veggie - veggieola.blogspot.com/ / 1 mała dynia hokkaido 2 duże cebule 5 średnich marchewek 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 mały przecier pomidorowy sól olej przyprawy: czosnek, papryka mielona słodka czerwona, Cebulę siekam w kosteczkę i podsmażam na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię kroję na małe(...)kawałki, umieszczam w garnku i zalewam wodą. Dodaję czerwoną soczewicę i gotuję wszystko do miękkości. Studzę, miksuję, dodaję przecier pomidorowy i przyprawy. Podaję na gorąco.Na wierzchu - pestki dyni i kropelki zielonego tabasco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZupa pomidorowa w zupełnie innym wydaniu., bo z dodatkiem czerwonej soczewicy i ryżu jaśminowego. Zamiast natki pietruszki, drobno posiekana świeża kolendra. Danie bardzo aromatyczne i sycące. Można spróbować przemycić w ten sposób kontrowersyjne warzywo dzieciom. Moja próba niestety zakończyła się fiaskiem ;) Nie pozostaje nic innego, jak eksperymentować dalej w nadziei na lepsze noty :) Za to mężowi smakowało :) Składniki(...)bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 4 łyżki ryżu jaśminowego 8 łyżek czerwonej soczewicy 500 g passaty pomidorowej sól pieprz kumin rzymski sos sojowy sok z połowy limonki Wykonanie: Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Marchew, soczewicę i ryż zalać bulionem, gotować do miękkości (ok. 30 minut). Dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą
zadanie-gotowanieTort makaronowy z czerwoną soczewicą to dobry pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Wygląda imponująco i pracochłonnie, a wcale tak nie jest. Można zrobić z go makaronu, który mamy w szafce: rurek, spaghetti, a nawet płatów lasagne. Na nadzienie wykorzystujemy dowolne warzywa. Dzisiejsze jest z podsmażonych pieczarek, marchewki, selera i czerwonej soczewicy. Bardzo często używam do takich dań
dolcevitainmykitchenlubi lepić pierogi? Mam dla Was propozycję na pierogi z czerwoną soczewicą i brązowymi pieczarkami. Pyszne :) Składniki na ciasto (na około 36 cieniutkich pierogów): 250 g mąki 2 łyżki oliwy około 150 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 100 g czerwonej soczewicy (polecam firmę Skworcu ) 1 duża cebula 250 g brązowych
Smak mojego domusoczewicy stanowi fantastyczne połączenie. Polecam! Składniki : 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka przyprawy curry szczypta gałki muszkatołowej 1 kg marchewki litr bulionu warzywnego 80g czerwonej soczewicy 70ml mleka kokosowego 30ml śmietany sól i pieprz kolendra do przybrania (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę
Codzienne Gotowaniewieczerzy barszczem z uszkami, inni zupą grzybową. Ja zatęskniłam za zupą grzybową i postanowiłam przygotować taką wersję bogatszą, którą bez pardonu mogę objadać się już dziś! Zupa grzybowa z soczewicą to pyszna, lekko gęsta zupa o niesamowitym grzybowym aromacie z doskonałym smakiem podsmażonej na rumiano kiełbasy z cebulką. Jak u Was podaje się zupę grzybową? My jadamy(...)litr wywaru z suszonych podgrzybków (20 g suszonych podgrzybków zalewam wrzątkiem na 30 minut) 3 pętka kiełbasy śląskiej z szynki Henryk Kania 1 czerwona cebula 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 łyżki oliwy sól, pieprz makaron tagliatelle Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę również. W rondelku rozgrzewamy
MamaOskarkaobiad - zupa z soczewicy Gdy nie ma czasu na gotowanie, a mi się to nadzwyczaj często zdarza - najlepszym i najszybszym wyjściem jest zupa. Tym razem ugotowałam zupę z czerwonej soczewicy - przyznam - pierwszy raz. Mi posmakowała, dzieciaki i mąż - stękały przy jedzeniu... Mimo wszystko będę ją robić co jakiś czas, może z czasem przekonają się to jej smaku. Przepis - zupa(...)czerwonej soczewicy Składniki: około 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa 1 dość duża marchewka kawałeczek selera 1/2 cebuli 2 średnie ziemniaki 1 szkl. soczewicy natka pietruszki 2 ząbki czosnku ziele angielskie,liście laurowe, sól do smaku Wykonanie: Wodę zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, cebulę. Marchew i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pogotować
kolorowotorcikowoMakaron w połączeniu z sosem pomidorowym z pieczoną papryką i pulpetami z czerwonej soczewicy. Całość dopełniają płatki drożdżowe i świeża bazylia... Niebanalny obiad, który świetnie smakuje z lampką wytrawnego winka. Danie w pełni odpowiednie dla wegan 💗. Osoby na diecie bezglutenowej, wystarczy że zamienią mój pszenny makaron na bezglutenowy. Obiadek bardzo syty i smakowity... 😋 Kocham eksperymentować z soczewicą(...)czosnek 6 ząbków, oliwa z oliwek 4 łyżki, świeża bazylia 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sos sojowy 1 łyżka, sól i pieprz do smaku, pulpety: soczewica czerwona 2 szklanki, czosnek 1 ząbek, płatki owsiane 3 łyżki, kurkuma mielona 1 łyżeczka, garam masala lub mielona kolendra 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: spaghetti 1 opakowanie, płatki
kulinarne odsłony patipostanowiłam wykorzystac do przyrządzenia nie tylko smacznego i sycącego , ale przede wszystkim zdrowego obiadu!Rolada z ciasta marchewkowego z dodatkiem mąki gryczanej z farszem złożonym z kaszy gryczanej , soczewicy czerwonej i kaszy quinoa ( zwanej również kosmosą ryżową ).Wszystko to podsmażone na cebulce z dodatkiem klarowanego masełka … doprawione ziołami i odrobiną przypraw … zapieczone …. i gotowe!Niebo(...)łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:FARSZ:Przygotowujemy 3 garnki.Do każdego wlewamy ok. o,5 l wody i wrzucamy przyprawy – sól , pieprz , odrobinę lubczyku i po łyżeczce maggi.Kaszę gryczaną , soczewicę czerwoną i quinoa płuczemy dwukrotnie a potem wkładamy do osobnych garnków.Gotujemy do miękkości :- quinoa – ok. 15 minut ( aż wchłonie wodę )- soczewica – ok. 15 minut- kasza gryczana
Ostra na Słodkoobiad widnieje kasza, soczewica i kilka dodatków? Dla chcącego nic trudnego, a powstać może coś pysznego :) Inspirowane włoską kuchnią pizzerki z ciasta na bazie kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, zapieczone z passatą pomidorową, mozzarellą, pomidorkami, figami i…brzoskwinią, bo przecież mamy lato :) Skusicie się? Gwarantuję, że było pysznie! 3 pizzerki o średnicy około 15 cm ciasto(...)suchej kaszy jaglanej 50 g czerwonej soczewicy 2 łyżki mąki kukurydzianej łyżeczka oregano sól i pieprz sos: 6 łyżek passaty pomidorowej spora szczypta soli i pieprzu pół łyżeczki suszonego oregano łyżka posiekanej natki pietruszki dodatki: opakowanie mozzarelli light Galbani (125 g) mała cebula kilka pomidorków koktajlowych świeża figa brzoskwinia listki świeżej bazylii i mięty do podania Kaszę mieszamy
Mienta blog