soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:22/126)

Pasztet z pestek dyni i soczewicy 126

pasztet z pestek dyni i czerwonej soczewicy. Do tego  suszone pomidory i odrobina chrzanu. Wysłuchałam wykładu w sieci na temat pestek dyni i soczewicy. Pomidory wykazują właściwości przeciwutleniające, a właściwie likopen  w nich zawarty.  Ważne, by spożywane przez nas pokarmy wzmacniały zarówno ciało, jak i umysł. szklanka soczewicy czerwonej opakowanie pestek dyni cebula i ząbek(...)czosnku olej 5 suszonych pomidorów sól ziele angielskie liść laurowy łyżeczka chrzanu tartego 2 jaja pół łyżeczki chili w proszku Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Pestki dyni uprażyć. Cebulę pokroić w kostkę i zaszklić na oleju. Wystudzić wszytko. Zmielić w malakserze wszystkie składniki. Przełożyć do wcześniej przygotowanej  formy i piec w 180 stopniach ok 40 minut

AZgotuj!
Marchewkowe lasagne z czerwoną soczewicą 209

książki „Warzywo” Dominiki Wójciak) 5 marchewek 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku sos: 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1,5 szklanki wody małą marchewka małą pietruszka pół puszki pomidorów ząbek czosnku łyżeczka suszonej pietruszki łyżeczka mielonej słodkiej papryki łyżka masła sól i piperz do smaku Warzywa(...)ścieramy na tarce i […] Artykuł Marchewkowe lasagne z czerwoną soczewicą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pikantna pasta z czerwonej soczewicy, do kanapek, naleśników i krokietów 124

szklanka czerwonej soczewicy 1/3 szklanki oleju 3 większe marchewki 1 średnia papryczka chili 10-12 cm jasnozielony kawałek pora 1 niewielka cebula 2 większe ząbki czosnku sól do smaku Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie, a następnie przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody (powinno jej być minimalnie powyżej poziomu soczewicy) i ugotować do miękkości. Soczewica powinna rozpadać się. Marchew(...)pasztet. Wypróbujcie tę pastę także jako dodatek do naleśników lub krokietów. Gwarantuję, że smakuje rewelacyjnie :) Kto skusi się zamienić (przynajmniej na chwilę) tradycyjny pasztet na tę pastę z czerwonej soczewicy? a może wolelibyście pasztet z zielonej soczewicy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Arabska zupa z czerwonej soczewicy 173

soczewicy. A do tego zdrowa, wegetariańska i bezglutenowa! Soczewica, ze względu na podatność na rozgotowanie, jest idealnym materiałem na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do naleśników, gołąbków lub pierogów. W związku z wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie wypiekają z niej pasztety czy kotlety. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta pieprzu cayenne 1 liść laurowy 1 litr wrzącej wody sól pęczek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa

Smakowity Blog Kulinarny
Wegetariański pasztet z pieczoną dynią 140

bazie kasz, strączków i warzyw. Ważne aby były dobrze doprawione, u mnie najczęściej kuminem, wędzoną papryką, kurkumą, mieszankami przypraw curry i garam masala. Ten w wersji z dynią, czerwoną soczewicą, komosą i kaszą jaglaną jest bardzo aromatyczny, lekko pikantny i przyjemnie rozgrzewający, w sam raz na jesienne śniadanie. Jem go najczęściej na kromce razowego chleba ze świeżymi lub kiszonymi(...)warzywami. Jest pysznie i zdrowo. Spróbujcie sami! Składniki: 100 g suchej kaszy jaglanej 100 g suchej komosy ryżowej 100 g suchej czerwonej soczewicy 250 g upieczonej dyni lub  puree z dyni 1 duża cebula 2 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka mielonego kuminu Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów 211

zdążyłam z pasztetami na święta. Nawet nie tyle nie zdążyłam, co na śmierć o nich zapomniałam. Na ratunek przyszła czerwona soczewica, kasza jaglana, suszone grzyby i całe mnóstwo przypraw. Nikt, kto na co dzień je mięso nie kręcił przy nich nosem. A ja sama ‘zapchałam się po korek’ podjadając pasztet przy doprawianiu masy. Prosto, szybko i zdrowo(...)ogniu, nie mieszając kaszy, około 20 minut. Wyłączamy gaz, pokrywkę zostawiamy, kaszę z grzybami odstawiamy na 10-15 minut. Wchłonie całą wodę a grzyby będą miękkie i ugotowane. Czerwoną soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą, majerankiem i cząbrem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. Jeśli soczewica nie wchłonęła całego płynu, dokładnie

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe krakersy 181

prawda nie jest to opcja mega niskokaloryczna, ale na pewno dużo zdrowsza niż krakersy kupione w sklepie:) Bezglutenowe krakersy przepis na 40 krakersów 200 g mąki z czerwonej soczewicy 100 g mąki z ciecierzycy 100 g mąki ryżowej sól, pieprz tymianek (ilość według smaku) 150 g masła (schłodzonego) 100 ml zimnej wody W misce wymieszaj mąkę z czerwonej soczewicy, mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową oraz przyprawy: sól, pieprz i tymianek. Dodaj masło pokrojone w miejsze kawałki. Zagniataj ciasto dolewając wodę w trakcie zagniatania, powinno mieć zwartą i elastyczną strukturę. Następnie owiń je folią i wstaw na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części, każdą

365 dni dookoła kuchni
Zupa z czerwonej soczewicy. Najlepsza ! 163

się z Wami przepisem na najlepszą zupę z czerwonej soczewicy. Smak jest naprawdę zaskakujący. Kto nie lubi soczewicy, na pewno ją pokocha ! Dziś wersja z pomidorami, marchewką i świeżym imbirem w towarzystwie bardzo aromatycznych przypraw – kolendry, kuminu, kurkumy i cynamonu. Składniki (2 – 3 porcje): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duża

Moja pasja smaku
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 143

Zupa z czerwonej soczewicy, lekko pikantna, bardzo rozgrzewająca,pyszna. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać intensywniejszy kolor zupy możecie dodać 1 puszkę pokrojonych bez skórki pomidorów. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 2 małe ząbki czosnku  1/4 papryczki chilli  1,5 l bulionu warzywnego  1 łyżeczkę słodkiej papryki 1 łyżka oleju rzepakowego

Kukuleczki
Mercimek çorbasi – Turecka zupa z soczewicy 189

Turcji. Będąc na wakacjach w tym pięknym kraju na pewno znajdziemy ją w menu hotelowych restauracji. Poniżej sprawdzony przepis na ta pyszną potrawę: Mercimek çorbasi Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 marchew 1 Ziemniak 2 ząbki czosnku 1,5L bulionu drobiowego Sól Pieprz ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku(...)się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy rozgnieciony i pokrojony w kostkę czosnek, pokrojoną marchew, zimniaka i pomidora. W zamian za pomidora możemy dodać 200ml przecieru pomidorowego. Jedną szklankę czerwonej soczewicy płuczemy kilkukrotnie i wsypujemy do garnka, dodajemy jedną łyżkę koncentratu pomidorowego i mieszamy wszystkie składniki. Całość zalewamy 1,5L bulionu drobiowego, dodajemy sól, pieprz do smaku i pół łyżeczki

Księga-Smaku
Pieczone burgery z marchewki i czerwonej soczewicy (Burger di carote e lenticchie rosse al forno) 141

Jeżeli lubicie warzywne kotleciki, czy jak kto woli wegetariańskie burgery ;) zapraszam Was na zdrowy fast food. Pieczone burgery z marchewki i czerwonej soczewicy z du ż ą  ilością kurkumy, imbiru i natki pietruszki dla wyostrzenia smaku i przełamania słodyczy marchewki.  Smacznego :)  **** Se Vi piacciono le cotolette di verdure o i burger vegetariani, questa(...)curcuma e lo zenzero; per completare il tutto, non può poi mancare l’equilibrata dolcezza della carota. Buon appetito :) SKŁADNIKI  (8 sztuk) 400 g marchewki 200 g czerwonej soczewicy 70 g płatków owsianych 1 łyżka oliwy extravergine d'oliva 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1 łyżeczka imbiru w proszku 3 łyżki sezamu natka

La grande e la piccola cuoca
Kofty z ciecierzycy z kaszą gryczaną. 198

smaku tego dania. Zatem do dzieła :P   Kofty z ciecierzycy oraz kasza gryczana (4-5 osób) Składniki: 1 puszka cieciorki 1 serek w typie włoskim 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 3 łyżki sezamu 3 łyżki oliwy z oliwek płatki żytnie bułka tarta estragon, pieprz, cayenne, sos sojowy Cieciorkę, czosnek, sezam, estragon wrzucamy do głębokiego naczynia(...)Całość blendujemy na gładką masę jak na hummus. W misce rozdrabniamy dobrze ser włoski i dodajemy masę z cieciorki i sezamu. Wszystko dobrze mieszamy razem. Teraz musimy ugotować czerwoną soczewicę, co zajmie nam kilka minut. Soczewica po wrzuceniu do wrzątku będzie dobra po ok. 5 minutach. Przelewamy ją na sito, płuczemy zimną wodą, aby przestudzić i wrzucamy do wcześniej

vegetanie
Wegetariańskie spaghetti bolognese 185

pełne smaku, zaskakujące i niepowtarzalne. Jest tyle zamienników mięsa mielonego, które w wersji klasycznej jest podstawą sosu, że można spokojnie wybrać coś dla siebie. Ja użyłam tym razem soczewicy czerwonej, która nadała gęstości sosowi. Przepis niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 4 osoby, bo jak zostanie to na kolejny dzień będzie smakował jeszcze lepiej Wegetariańskie spaghetti bolognese(...)Ilość porcji: 4 Składniki makaron spaghetti - opakowanie 200g. 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 pomidory pokrojone w kosteczkę (bez miąższu) ½ szklanki soczewicy czerwonej 1 szklanka wody 5 pieczarek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść bazylii posiekanej ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka majeranku suszonego PODAJEMY

Apetyt na Zielone
Rozgrzewające zupy na jesień 208

czerwonej soczewicy Zupa dyniowa w pięciu smakach Krem z selera Mulligatawny Krem z selera z kokosem i chilli Zupa marchewkowa z soczewicą Zupa marchewkowa z masłem orzechowym Ostra zupa kukurydziana z nachosami Indyjska zupa kalafiorowa Pikantna zupa z pieczonej papryki Ostra zupa z ciecierzycy Zupa bananowa z curry Zupa z pieczonego kalafiora Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy

Codzienne Gotowanie
Pasztet z soczewicy 190

Wegetariańska wersja pasztetu z czerwonej soczewicy. Idealny smak i konsystencja z doskonałego przepisu pani Agnieszki Kręglickiej. Składniki: szklanka soczewicy czerwonej 3 jajka 3 średnie marchewki 3 ząbki czosnku cebula łyżka koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy papryka słodka, kurkuma, kumin - po 1/2 łyżeczki szczypta chilli sól, pieprz Soczewicę przepłukać

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania