GOŁĄBKI ze szpinakiem bez mięsa – wegańskie! 290szpinak będzie pozytywnie wpływał na smak naszych gołąbków Gołąbki co prawda są bez mięsa, ale spokojnie – niełatwo to wyczuć // Składniki (ok. 10 sztuk): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki jaglanej 1/2 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej 4 szklanki gorącej wody 100 g czerwonej kapusty (użyłam mrożonej) 150 g szpinaku (mrożony) 1 marchewka 1 cebula 1 główka(...)każdego liścia skrój zgrubienia. Włóż je ponownie do gotującej się wody i gotuj około 15 minut – skróci to czas pieczenia gołąbków. Wcześniej lub teraz możesz przygotować farsz – czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną, ryż lub kaszę jęczmienną, startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę czerwoną kapustę oraz szpinak (rozdrobniony lub drobno pokrojony) daj do garnka. Całość zalej gorącą wodą
Via Gusto
Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami 236Dziś zapraszam na pyszną zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami. Zupa jest szybka, łatwa w przygotowaniu i bardzo sycąca. Do tego zawiera dużo białka, potasu i kwasu foliowego :) Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 L bulionu 2 marchewki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki
magiczna kuchnia Kasi
Omlet z czerwonej soczewicy i... yacon. 169minutes. Flipping should be especially careful, because the omelette is very soft. Serve immediately after removing from the pan with your favorite toppings. Enjoy! BANANOWY OMLET Z CZERWONEJ SOCZEWICY /przepis autorski/ /1 porcja/ 100 g ugotowanej czerwonej soczewicy 35 g mąki gryczanej (może być inna) 5 g bio sproszkowanych wodorostów kelp 5 g bio korzenia yaconu
Poranek na słodko
GULASZ Z PIERSI Z KURCZAKA i CZERWONĄ SOCZEWICĄ 151pogodę co każdemu sprawia smutek najlepiej sprawdzi się pyszne danie, które rozgrzeje każdego zmarzlucha. Naprawdę smaczna, pikantna, sycąca, a przede wszystkim zdrowa. Soczewica czerwona doskonale współgra tutaj z warzywami. Polecam każdemu. Zapraszam... Skala smaku 10/10 zamiast papryki ostrej możemy użyć tylko słodkiej. 1 szklanka czerwonej soczewicy ok. 900 ml bulionu drobiowego lub wody(...)Smażyć około minuty. Przełożyć do garnka. Soczewicę opłukać wodą. Wrzucić do garnka z cebulą. Do garnka z cebulą i soczewicą wlać około 900 ml bulionu drobiowego. Gotować na średnim ogniu. Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Oprószyć sola i pieprzem. Podsmażyć krótko na 1 łyżce oleju. Kurczaka przełożyć do garnka z bulionem. Czerwoną paprykę i cukinie pokroić w kostkę
Kubki smaku
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 297kolacji, w formie surówek do obiadu), więc taka gorąca porcja warzyw zimą jest jak najbardziej wskazana. Była już rozgrzewająca zupa włoska z zielonej soczewicy , dzisiaj padło na soczewicę czerwoną, to m.in.bogate źródło łatwo przyswajalnego białka. W przeciwieństwie do soczewicy zielonej nie trzeba jej moczyć, gotuje się ją zaledwie 15-20 minut. Wystarczy tylko wcześniej przpłukać ją na sicie(...)bieżącą wodą. Inspiracją był przepis znaleziony na tej stronie , jednak zmodyfikowałam go pod nasz smak. Składniki na 6 porcji: - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy - 2l wywaru warzywnego, mięsnego lub wody (dowolnie), ja dałam 700ml wywaru i 1300ml wody - 1 cebula - 6-8 ząbków czosnku - 2 marchewki - 1 łodyga selera naciowego - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 3/4 łyżeczki ostrej papryki
Smaczne Zdrowe
PIEROGI Z SOCZEWICĄ – NAJLEPSZE! ( idealne ciasto na pierogi ) 385farsze i ciasto na pierogi przygotowuję po mistrzowsku! Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów – z soczewicą! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi fajnym, aromatycznym farszem z czerwonej(...)soczewicy, która w mojej kuchni gości bardzo często! Taki farsz z soczewicy świetnie nadaje się nie tylko do pierogów, ale również naleśników czy też krokietów! Tortellini przygotowane z takim farszem również zachwycą podniebienia! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 1 płaska łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * soczewica
Ostra na Słodko
Faszerowane, zapiekane pomidory 249Składniki: (na 12 porcji) 12 pomidorów średniej bądź dużej wielkości 1/2 bądź 3/4 szklanki kaszy typu pęczak- w zależności od wielkości pomidorów 1/2 bądź 3/4 szklanki czerwonej soczewicy- w zależności od wielkości pomidorów łyżeczka sosu sojowego 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku 8-10 dużych liści świeżej bazylii 4-5 dużych róży brokuła szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu(...)znacznie odparuje i się odrobinę zagęści, dodać wino i brokuła po około dwóch minutach dodać kurczaka i dusić jeszcze około 5-10 minut. 6. Ugotować razem kaszę pęczak oraz soczewicę czerwoną około 10-15 minut na gorącą wodę. 7. Ugotowaną kaszę i soczewicę odcedzić dokładnie i dodać do sosu, dokładnie wymieszać. 8. Gotowy farsz nakładać do pomidorów. Upieczone pomidory
KreatywnePiny
Dyniowe kieszonki z soczewicą, fetą i rozmarynem 179biesiadowanie pod gołym niebem i wycieczki, na które można zabrać coś pysznego do kieszonki. Na przykład złociste, chrupiące prostokąty z ciasta francuskiego wypełnione ciepłym farszem z dynią, soczewicą, czerwoną cebulą i fetą :) Ciepły smak - trochę słodki, trochę słony, bardzo jesienny i słoneczny z charakterystyczną dla pory roku sytością i rozgrzewającym zapachem. Przepyszne kieszonki w kieszonkowym rozmiarze! Upieczcie je koniecznie(...)słońca :) Dyniowe kieszonki z soczewicą, fetą i rozmarynem Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 niewielkie czerwone cebule 2 łyżki oleju roślinnego 200g dyni 1/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy 1/2 szklanki wody 1/3 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 kostki sera feta sól do smaku (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę pokrój w piórka
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pasztet wegetariański 255pasztet z cieciorki, soczewicy czerwonej i marchewki. Idealny by odetchnąć od mięsnych pasztetów. Składniki: 1 cebula czerwona 5 dużych marchewek 650 ml bulionu warzywnego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 cm korzeń imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 250 g ugotowanej cieciorki 2 jajka Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w niewielką kostkę(...)pokrojoną w niewielkie plasterki marchewkę. Dusić tak przez ok 10 min nie zapominając o mieszaniu. Wlać 250 ml bulionu do marchewki i gotować pod przykryciem 15 min. Następnie dodać soczewicę i kaszę jaglaną i gotować 2 min. Po tym czasie dodać resztę bulionu doprawić solą i gotować aż wszystkie składniki będą miękkie, wchłoną płyn i lekko zgęstnieją. Dokładnie ostudzić
Panda i jej świat
Pierogi z soczewicą 260Połączenie czerwonej soczewicy, suszonych pomidorów i sera feta daje naprawdę genialny efekt. Pysznie smakuje w sałatce, ale i w tym pierogowym farszu. Pierogi są dość delikatne, idealnie smakują ugotowane od razu po zrobieniu lub odgrzewane w wodzie lub odsmażane na patelni. Podałam je nieco inaczej niż tradycyjne pierogi ruskie czy z mięsem. Pierogi te najlepiej smakują polane masłem, posypane(...)SOCZEWICĄ Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 1 szklanka czerwonej soczewicy – 10-12 suszonych pomidorów w oliwie – 100-150 g sera feta – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz, – parmezan i masło do podania Przygotowanie: Soczewicę
nietylkopasta.pl
Pikantny gulasz w bułce 229gościom. Składniki: Na 10 porcji: 10 dużych bułek 800g szynki surowej 350g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 1 papryczka pepperoni 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1 pomidor mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 cebula 50g śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka przyprawy gajowego Bella-Bis 1 łyżeczka przyprawy do steków Bella(...)myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię, dodajemy po łyżce przyprawy gajowego oraz do steków i podlewamy 1/2l wody. Dusimy ok 1 godzinę a następnie dosypujemy czerwoną soczewicę i ponownie dusimy przez kolejne 45 minut. 2. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, paprykę w krótkie paski, a papryczkę pepperoni w krążki. Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy
Kuchnia w czekoladzie
ZUPA KREM BURACZKOWA Z TWAROŻKIEM CHRZANOWYM 204Ciekawa w smaku zupa krem z pieczonych buraczków i soczewicy. Z podduszoną na maśle cebulką i czosnkiem. Z niewielką ilością czerwonej soczewicy. Doprawiłam ją imbirem i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po ugotowaniu zblendowałam na gładki krem i podałam z kremowym twarożkiem chrzanowym oraz świeżymi kiełkami. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 650 g małych buraków 1 cebula 2 ząbki(...)czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 cm kawałek imbiru 3 łyżki czerwonej soczewicy sok z 1/2 pomarańczy 2-3 szklanki gorącego bulionu lub wody pokrojona na cząstki cytryna do wyciśnięcia 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz, szczypta chili DO PODANIA : 3 łyżki śmietankowego twarożku (np. Almette) wymieszane z 2 łyżeczkami chrzanu
cool and minty
Zimowy kociołek warzywny z soczewicą 186soczewicą Potrzebujesz: oliwa 2 duże cebule 2 małe cukinie 2 czerwone papryki 2 puszki pomidorów 3 ząbki czosnku 2 łyżki czarnych oliwek 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 garść świeżych liści bazylii 1 szklanka wody sól, pieprz, suszone oregano, słodka papryka, pieprz cayenne do smaku Dodatkowo: ser feta czarne oliwki listki bazylii grzanki/świeże pieczywo Sposób przyrządzenia(...)wrzuć na rozgrzaną oliwę - smaż przez ok. 20min. 4. Podsmażone warzywa zalej pomidorami z puszki i wodą. 5. Dorzuć przekrojone na pół oliwki i liście bazylii. 6. Wsyp czerwoną soczewicę, wymieszaj dokładnie i gotuj do miękkości soczewicy. 7. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano, słodką papryką i pieprzem cayenne. 8. Podawaj z pieczywem, dodatkową porcją listków bazylii
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Orientalna zupa krem pomidorowa z aromatyczną mleczną pianką 204Zupa krem pomidorowa z czerwoną soczewicą i aromatyczną mleczną pianką z dodatkiem kurkumy. Zupę doprawiłam suszonym imbirem, kminem rzymskim, kurkumą i odrobiną cynamonu, dzięki którym nabrała orientalnego smaku i aromatu. Jest rozgrzewająca i sycąca, idealna na chłodne dni Składniki: 500 g przecieru pomidorowego „Łowicz” 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2,5 litra
Oryginalny smak