soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:16/126)

Zupa pomyślności.Zupa z soczewicy 103

korzystne dla diabetyków, są genialne w przypadku niedokrwistości, zwłaszcza czerwona soczewica. Soczewica nie zawiera glutenu, obniża cholesterol. Włosi w okolicach Rzym i w górę, spożywają ją rzadko, za to na Sycylii jest jedzona minimum raz w tygodniu! Składniki biała kiełbasa lub parówki cielęce soczewica czerwona lub jaką lubisz marchewka oliwa z oliwek ziemniaki natka pietruszki czosnek sól pieprz(...)smaku Soczewicę w ilości Tobie potrzebnej wypłucz na sitku kilka razy. Zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem do czasu, aż całkowicie zmięknie. Międzyczasie dodaj marchewkę startą na dużych oczkach. Dosmacz solą, pieprzem ,przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj białą kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki, pozbawioną skóry. Jeśli nie lubisz białej kiełbasy, dodaj parówki cielęce, ważne by było w nich mięso

Z Kuchni Do Kuchni
Soczewica czerwona z pomidorami i pieczonym ziemniakiem w mundurku 124

Obiad bezmięsny? Dlaczego nie! Dla zdrowia, ze względów etycznych próbuję nie jeść mięsa. Sprawdzę jak mój organizm zareaguje. Polecam pyszne danie: soczewicę czerwoną z pomidorami i pieczonym ziemniakiem w mundurku. Składniki: 50g soczewicy czerwonej (suchej) + 1 szklanka wody 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 ziemniak przyprawy: papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz czarny, sól ziołowa, jarzynka bez soli Sposób(...)przygotowania: Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę, gotujemy, aż wchłonie wodę. Pod koniec gotowania solimy ją. Między czasie myjemy dokładnie ziemniaka, osuszamy, kroimy w kostkę i obtaczamy go w przyprawach. Wkładamy go do rozgrzanego piekarnika na jedną godzinę w 180 stopniach. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pomidory oraz przyprawy. Po upieczeniu ziemniaka podajemy go z pozostałymi składnikami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
GOŁĄBKI ze szpinakiem bez mięsa – wegańskie! 229

szpinak będzie pozytywnie wpływał na smak naszych gołąbków Gołąbki co prawda są bez mięsa, ale spokojnie – niełatwo to wyczuć //   Składniki (ok. 10 sztuk): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki jaglanej 1/2 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej 4 szklanki gorącej wody 100 g czerwonej kapusty (użyłam mrożonej) 150 g szpinaku (mrożony) 1 marchewka 1 cebula 1 główka(...)każdego liścia skrój zgrubienia. Włóż je ponownie do gotującej się wody i gotuj około 15 minut – skróci to czas pieczenia gołąbków. Wcześniej lub teraz możesz przygotować farsz – czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną, ryż lub kaszę jęczmienną, startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę czerwoną kapustę oraz szpinak (rozdrobniony lub drobno pokrojony) daj do garnka. Całość zalej gorącą wodą

Via Gusto
Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami 169

Dziś zapraszam na pyszną zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami.  Zupa jest szybka, łatwa w  przygotowaniu i bardzo sycąca. Do tego zawiera dużo białka, potasu i kwasu foliowego :) Składniki:  400 g czerwonej soczewicy 2 L bulionu 2 marchewki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki

magiczna kuchnia Kasi
Omlet z czerwonej soczewicy i... yacon. 127

minutes. Flipping should be especially careful, because the omelette is very soft.   Serve immediately after removing from the pan with your favorite toppings. Enjoy! BANANOWY OMLET Z CZERWONEJ SOCZEWICY /przepis autorski/ /1 porcja/ 100 g ugotowanej czerwonej soczewicy 35 g mąki gryczanej (może być inna) 5 g bio sproszkowanych wodorostów kelp 5 g bio korzenia yaconu

Poranek na słodko
GULASZ Z PIERSI Z KURCZAKA i CZERWONĄ SOCZEWICĄ 106

pogodę co każdemu sprawia smutek najlepiej sprawdzi się pyszne danie, które  rozgrzeje każdego zmarzlucha. Naprawdę smaczna, pikantna, sycąca, a przede wszystkim zdrowa. Soczewica czerwona doskonale współgra tutaj z warzywami. Polecam każdemu. Zapraszam... Skala smaku 10/10 zamiast papryki ostrej możemy użyć tylko słodkiej.   1 szklanka czerwonej soczewicy  ok. 900 ml bulionu drobiowego lub wody(...)Smażyć około minuty. Przełożyć do garnka. Soczewicę opłukać wodą. Wrzucić do garnka z cebulą. Do garnka z cebulą i soczewicą wlać około 900 ml bulionu drobiowego. Gotować na średnim ogniu. Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Oprószyć sola i pieprzem. Podsmażyć krótko na 1 łyżce oleju. Kurczaka przełożyć do garnka z bulionem. Czerwoną paprykę i cukinie pokroić w kostkę

Kubki smaku
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 241

kolacji, w formie surówek do obiadu), więc taka gorąca porcja warzyw zimą jest jak najbardziej wskazana. Była już rozgrzewająca zupa włoska z zielonej soczewicy , dzisiaj padło na soczewicę czerwoną, to m.in.bogate źródło łatwo przyswajalnego białka. W przeciwieństwie do soczewicy zielonej nie trzeba jej moczyć, gotuje się ją zaledwie 15-20 minut. Wystarczy tylko wcześniej przpłukać ją na sicie(...)bieżącą wodą. Inspiracją był przepis znaleziony na tej stronie , jednak zmodyfikowałam go pod nasz smak. Składniki na 6 porcji: - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy - 2l wywaru warzywnego, mięsnego lub wody (dowolnie), ja dałam 700ml wywaru i 1300ml wody - 1 cebula - 6-8 ząbków czosnku - 2 marchewki - 1 łodyga selera naciowego - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 3/4 łyżeczki ostrej papryki

Smaczne Zdrowe
PIEROGI Z SOCZEWICĄ – NAJLEPSZE! ( idealne ciasto na pierogi ) 326

farsze i ciasto na pierogi przygotowuję po mistrzowsku! Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów – z soczewicą! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi fajnym, aromatycznym farszem z czerwonej(...)soczewicy, która w mojej kuchni gości bardzo często! Taki farsz z soczewicy świetnie nadaje się nie tylko do pierogów, ale również naleśników czy też krokietów! Tortellini przygotowane z takim farszem również zachwycą podniebienia! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 1 płaska łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * soczewica

Ostra na Słodko
Faszerowane, zapiekane pomidory 200

Składniki: (na 12 porcji) 12 pomidorów średniej bądź dużej wielkości 1/2 bądź 3/4 szklanki kaszy typu pęczak- w zależności od wielkości pomidorów 1/2 bądź 3/4 szklanki czerwonej soczewicy- w zależności od wielkości pomidorów łyżeczka sosu sojowego 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku 8-10 dużych liści świeżej bazylii 4-5 dużych róży brokuła szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu(...)znacznie odparuje i się odrobinę zagęści, dodać wino i brokuła po około dwóch minutach dodać kurczaka i dusić jeszcze około 5-10 minut. 6. Ugotować razem kaszę pęczak oraz soczewicę czerwoną około 10-15 minut na gorącą wodę. 7. Ugotowaną kaszę i soczewicę odcedzić dokładnie i dodać do sosu, dokładnie wymieszać. 8. Gotowy farsz nakładać do pomidorów. Upieczone pomidory

KreatywnePiny
Dyniowe kieszonki z soczewicą, fetą i rozmarynem 127

biesiadowanie pod gołym niebem i wycieczki, na które można zabrać coś pysznego do kieszonki. Na przykład złociste, chrupiące prostokąty z ciasta francuskiego wypełnione ciepłym farszem z dynią, soczewicą, czerwoną cebulą i fetą :) Ciepły smak - trochę słodki, trochę słony, bardzo jesienny i słoneczny z charakterystyczną dla pory roku sytością i rozgrzewającym zapachem. Przepyszne kieszonki w kieszonkowym rozmiarze! Upieczcie je koniecznie(...)słońca :) Dyniowe kieszonki z soczewicą, fetą i rozmarynem Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 niewielkie czerwone cebule 2 łyżki oleju roślinnego 200g dyni 1/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy 1/2 szklanki wody 1/3 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 kostki sera feta sól do smaku (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę pokrój w piórka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pasztet wegetariański 208

pasztet z cieciorki, soczewicy czerwonej i marchewki. Idealny by odetchnąć od mięsnych pasztetów.  Składniki: 1 cebula czerwona 5 dużych marchewek 650 ml bulionu warzywnego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 cm korzeń imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 250 g ugotowanej cieciorki 2 jajka Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w niewielką kostkę(...)pokrojoną w niewielkie plasterki marchewkę. Dusić tak przez ok 10 min nie zapominając o mieszaniu. Wlać 250 ml bulionu do marchewki i gotować pod przykryciem 15 min. Następnie dodać soczewicę i kaszę jaglaną i gotować 2 min. Po tym czasie dodać resztę bulionu doprawić solą i gotować aż wszystkie składniki będą miękkie, wchłoną płyn i lekko zgęstnieją. Dokładnie ostudzić

Panda i jej świat
Pierogi z soczewicą 197

Połączenie czerwonej soczewicy, suszonych pomidorów i sera feta daje naprawdę genialny efekt. Pysznie smakuje w sałatce, ale i w tym pierogowym farszu. Pierogi są dość delikatne, idealnie smakują ugotowane od razu po zrobieniu lub odgrzewane w wodzie lub odsmażane na patelni. Podałam je nieco inaczej niż tradycyjne pierogi ruskie czy z mięsem. Pierogi te najlepiej smakują polane masłem, posypane(...)SOCZEWICĄ Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 1 szklanka czerwonej soczewicy – 10-12 suszonych pomidorów w oliwie – 100-150 g sera feta – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz, – parmezan i masło do podania Przygotowanie: Soczewicę

nietylkopasta.pl
Pikantny gulasz w bułce 182

gościom.  Składniki: Na 10 porcji: 10 dużych bułek 800g szynki surowej 350g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 1 papryczka pepperoni 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1 pomidor mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 cebula 50g śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka przyprawy gajowego Bella-Bis 1 łyżeczka przyprawy do steków Bella(...)myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię, dodajemy po łyżce przyprawy gajowego oraz do steków i podlewamy 1/2l wody. Dusimy ok 1 godzinę a następnie dosypujemy czerwoną soczewicę i ponownie dusimy przez kolejne 45 minut.  2. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, paprykę w krótkie paski, a papryczkę pepperoni w krążki. Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy

Kuchnia w czekoladzie
ZUPA KREM BURACZKOWA Z TWAROŻKIEM CHRZANOWYM 152

Ciekawa w smaku zupa krem z pieczonych buraczków i soczewicy. Z podduszoną na maśle cebulką i czosnkiem. Z niewielką ilością czerwonej soczewicy.  Doprawiłam ją imbirem i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po ugotowaniu zblendowałam na gładki krem i podałam z kremowym twarożkiem chrzanowym oraz świeżymi kiełkami. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 650 g małych buraków 1 cebula 2 ząbki(...)czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 cm kawałek imbiru 3 łyżki czerwonej soczewicy sok z 1/2 pomarańczy 2-3 szklanki gorącego bulionu lub wody pokrojona na cząstki cytryna do wyciśnięcia 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz, szczypta chili  DO PODANIA : 3 łyżki śmietankowego twarożku (np. Almette) wymieszane z 2 łyżeczkami chrzanu

cool and minty