długie zimowe wieczory, kiedy za oknem mróz nas nie rozpieszcza, warto jest się rozgrzać gęstą zupą . Czerwoną soczewicę podaje w moim domu na różne sposoby i stwierdzam, że kremy są z niej zdecydowanie najlepsze. Kolor, aromat, konsystencja i smak - wszystkie te cechy idą ze sobą w parze. Przyrządzona z warzywami i przyprawami, stanowi smaczną całość. Składniki(...)czerwonej soczewicy 2 marchewki puszka krojonych pomidorów gałązka lubczyku 20ml mleczka kokosowego łyżka curry łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki pęczek posiekanej kolendry 2-3 plasterki ostrej papryczki chilli 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól.pieprz duża cebula 1,5 szklanki wody 3 ząbki czosnku łyżka masła Przygotowanie: Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut
ChilliJemyDrukuj Prep time 15 min Cook time 45 min Total time 1 godzina Idealna zupa na jesień gdy za oknem szaro i ciemno. Zupa z dyni, czerwonej soczewicy i marchewki - same ciepłe kolory i rozgrzewające przyprawy. Author: Cooking for Emily Ingredients 4 marchewki 1 kg dyni 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyzki oliwy 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki(...)kolendry ½ łyżeczki kurkumy opcjonalnie ( jak nie dla dzieci albo dzieci lubią) ½ łyżeczki chilli 1i ½ litra wywaru warzywnego ⅔ szklanki czerwonej soczewicy 250 ml mleczka kokosowego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku sok z połowy limonki do posypania: ½ łyżki oleju kokosowego posiekane nerkowce i pestki dyni (spora garść) ½ łyżeczki papryki kolendra Instructions Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Marchewki
Cooking for EmilyPoszukujecie szybkiego w przygotowaniu, ciekawego dania z udziałem dyni? Mamy dla Was propozycję. Łatwy w przygotowaniu, a do tego jednogarnkowy gulasz z czerwoną soczewica, marchewką i mięsem mielonym. Rozgrzewający, sycący, wprost idealny na chłodne jesienne dni. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia Składniki: 400g nieobranej dyni 350g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1/2 szklanki(...)ryżu 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) Puszka pomidorów krojonych (lub 3 pomidory świeże) Ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Pęczek natki pietruszki do obsypania Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego mielonego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki cynamonu W brytfance rozgrzewamy
Kolizje SmakówKolejny świetny obiadowy przepis. Tym razem mam dla Was propozycję której głównym składnikiem jest moja ulubiona, czerwona soczewica . Świetnie sprawdza się jako alternatywa dla mięsa i jest bardzo szybka w przygotowaniu - nawet nie wymaga wcześniejszego namaczania! Do tej pory stworzyłam już zupę krem oraz potrawkę z soczewicy, więc teraz czas na... pomidorowe kuleczki. W sam raz jako zagryzka(...)prawda jesienny, ale ja chętnie do niego wracam także teraz... czasem dodaję również startą na tarce marchewkę. Bardzo polecam! 💓 Składniki: ok. 9 kuleczek ok. 150 g czerwonej soczewicy (suchej, przed ugotowaniem) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 rozgnieciony ząbek czosnku + kilka łyżek płatków jaglanych (suchych!) do zagęszczczenia masy sól, pieprz, ostra papryka sos pomidorowy do podania Przygotowanie: Soczewicę
Kuchnia Ellieimbiru idealny na mroźne, jesienne dni. Daję słowo, rozgrzewa organizm natychmiastowo. Wszystko za sprawą świeżo startego imbiru, który przełamuje słodki smak marchewki. Dla wzbogacenia kremu o białko, dodałam czerwonej soczewicy. Zostawiam was z przepisem i uciekam uczyć się na jutrzejsze sprawdziany. Dwa w jednym dniu to przesada, jednak co ma biedny uczeń do powiedzenia? Na mojej głowie rewolucja, trzeba(...)coś zmienić, zaryzykować. Rok w jednym kolorze to zdecydowanie za długo SKŁADNIKI: 2 marchewki kawałek selera, pietruszki ziele angielskie liść laurowy 5 łyżek czerwonej soczewicy kawałek świeżego imbiru (ok 1cm) przyprawy: curry, chili 500 ml wody WYKONANIE: imbir trzemy na tarce, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w kostkę do gotującej się wody wrzucamy marchewkę, seler, soczewicę, ziele angielskie
healthy dreamsJednym z nich jest czerwona soczewica. Soczewica jest rośliną strączkową, a te kojarzyły mi się zawsze z wielogodzinnym namaczaniem i długim gotowaniem. Dlatego nie sięgałam po nie za często albo w ogóle. Tymczasem okazuje się, że istnieją rośliny strączkowe, z których szybko i łatwo można przygotować bardzo dobre i wartościowe posiłki. Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także(...)nowotworami. Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego . http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego . http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html Wegetariańska zupa z soczewicą - łatwa i smaczna Składniki: 100 gram soczewicy czerwonej
Pyza i Surówkazupy bardzo rzadko robię, bo gorąco. Jak się zrobi troszkę chłodniej, to szuka się czegoś co rozgrzeje, a wtedy taka zupa jest idealna. W mojej znajdziecie dynię, ziemniaki, czerwoną soczewicę, passatę pomidorową i przyprawy. Przypraw musicie dodać pod siebie, ja dałam tak delikatnie, bo moje 17 miesięczne dziecię robi degustacje wszystkiego co jemy i musiałam dostosować pod nią(...)bardzo smakowała :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 350 g dyni Hokkaido 3 średnie ziemniaki 350 g passaty pomidorowej u mnie z czosnkiem i bazylią 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonego oregano 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 litra bulionu warzywnego sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek
kruche babeczkiBezglutenowe naleśniki z czerwoną soczewicą, kurczakiem i pomidorami Składniki na naleśniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka ryżowego pół szklanki oleju słonecznikowego Składniki na farsz: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 pierś z kurczaka 1 duża cebula 5-6 pomidorów suszonych mały por oliwa z oliwek sól pieprz majeranek Naleśniki
nietadietarelaksu. Bywa że z dnia na dzień przygotowuję to samo, bo kombinować nie lubię i stawiam raczej na proste, sprawdzone rozwiązania. Tym razem moją uwagę przykuło napoczęte opakowanie czerwonej soczewicy. Jakiś czas temu niesamowicie zasmakowała mi w zupie krem, a teraz postanowiłam użyć jej do bezmięsnej potrawki. Powstała w ekspresowym tempie, przez kilka minut dusząc się w towarzystwie pomidorów(...)uwierzcie, że to prawdziwe wegańsko-bezglutenowe niebo! Idealny ratunek na pochmurne dni, mniam! Ja tam się coraz bardziej przekonuję do roślinek ✋🌿 A Wy? Spróbujecie? 😋 Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 2 marchewki 1/2 puszki pomidorów 1/2 cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju roślinnego odrobina soku z cytryny sól, pieprz, ostra i łagodna papryka, szczypta kurkumy ryż basmati
Kuchnia Ellieśredniej wielkości papryka czerwona (około 200g); 50 g czerwonej soczewicy (suchej); woda; 75 g pieczarek; 1 mała cebula; 1 marchew; 1 łyżka przecieru pomidorowego; 1 łyżka natki pietruszki; 1 ząbek czosnku; pieprz, sól, bazylia. Zaczynamy. Na początku opłukaną soczewicę czerwoną gotuję 10 minut w lekko osolonej wodzie, ale nie dopuszczam do rozgotowania(...)warzywa będą dość miękkie. Najlepiej żeby były al dente, ponieważ będą się jeszcze piekły w piecu. Następnie, kiedy woda odparuje dodaję przecier, ugotowaną soczewicę oraz wszystkie przyprawy, mieszam dokładnie i zdejmuję z gazu. Paprykę myję, kroję na pół, usuwam nasienie i faszeruję gotowymi warzywami. Układam na folii aluminiowej, zawijam
Życie na widelcusoczewicy, którą mogę jeść codziennie zmieniając dodatki w zależności od ochoty czy pory roku. Wybrałam dwa rodzaje soczewicy małą czerwoną i puy , które są wzajemnym przeciwieństwem. Czerwona soczewica szybko się gotuje, powiedziałabym rozgotowuje dlatego naturalnie zagęszcza zupę. Zielono szara soczewica puy gotuje się nieco dłużej i zachowuje swoją konsystencję i kolor. Zupa codzienna jest w miarę gęsta(...)choć odrobinę ciekawości to spróbujcie przyprawić zupę nieco odmiennie kurkumą i kminem, a może cytrynową trawą… Zupa codzienna Składniki: na 4 porcje 1 mała marchewka 150 g czerwonej soczewicy 100 g soczewicy puy 1 cebula 1 czosnek solo 200 g batatów, 1 średniej wielkości 1 marchewka 100 g selera 1½ l warzywnego bulionu ½ łyżki kurkumy 1 łyżeczka nasion
codojedzeniaobiadowe. Oczywiście podane przeze mnie proporcje możecie zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania Wegański pasztet z soczewicy – przepis krok po kroku Do przygotowania pasztetu będziecie potrzebować: 200 g soczewicy czerwonej 200 g soczewicy zielonej 200 g kaszy jaglanej 2 cebule 2 ząbki czosnku mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki oleju rzepakowego (można użyć innego dowolnego oleju(...)Kaszę jaglaną oraz soczewice gotujemy. Mój sprawdzony sposób gotowania kaszy jaglanej podaję TUTAJ . Natomiast sposób na gotowanie soczewic jest taki: Każdą z osobna, przed gotowaniem, płuczemy na sicie. Soczewicę czerwoną gotujemy w proporcji 1:1,5 – 1 szklanka soczewicy (200 g) na 1,5 szklanki wody. Gotujemy ją przez 10 minut, pod uchylonym przykryciem na małym ogniu
Okiem Blondynki by McBlondiDahl - Indyjska zupa z soczewicy. Bardzo aromatyczna i mocno rozgrzewająca indyjska zupa z czerwonej soczewicy. Składniki; 1szklanka czerwonej soczewicy 2 litry wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminku indyjskiego 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 łyżki ghee
Anioły w kuchnimożemy przynajmniej zrobić sobie taką samą zupę jak Hemslejówny . Czerwona zupa z soczewicy jest naprawdę pyszna, a wymaga bardzo mało pracy. I jest przy tym mega tania: największy koszt to paczka soczewicy (2,99 zł) i karton passaty (3,99 zł). Danie idealne do mrożenia Czerwona zupa z soczewicy, podobnie jak inne zupy, idealnie nadaje się do mrożenia(...)łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie – dla tych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie passaty lub pomidorów z puszki (400 ml) Garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 400 g soczewicy czerwonej 2 litry bulionu lub wody Sok z jednej cytryny Olej Kilka łyżek świeżych ziół do posypania zupy Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj cebule, rozgrzej olej w głębokim rondlu
Niedzielny kucharzKolejna propozycja na kanapkową pastę-tym razem wegańska pasta z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki-coś innego,jako dodatek nie tylko do kanapek,ale również sprawdzi się np. do makaronu Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 300 g czerwonej papryki (2 sztuki) 20 g sera feta 2 ząbki czosnku tymianek rozmaryn pieprz, sól 5 łyżeczek oliwy z oliwek(...)Przygotowanie: Soczewicę wypłukać na sitku, zalać wodą, lekko posolić, gotować do miękkości. W tym czasie paprykę pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, ułożyć w nasmarowanym 1 łyżeczką oliwy naczyniu żaroodpornym, skropić 2 łyżeczkami oliwy i piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić, ściągnąć skórkę, a następnie zblendować razem z ugotowaną soczewicą, serem feta, przeciśniętym przez
Swojskie jedzonko