SOCZEWICĄ CZERWONĄ, ZIELONĄ I FASOLKĄ MUNG Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1/2 szklanki fasolki mung (jeśli nie ma, można dać 1 szklankę zielonej soczewicy) 3 średnie cukinie (może być dynia) pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej (mogą być szparagi) 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 2 puszki krojonych pomidorów 1 por 3 duże(...)zimno) do posypania opcjonalnie: czarnuszka, prażone ziarna dyni lub słonecznika, natka pietruszki, szczypiorek. Przygotowanie: Zieloną soczewicę i fasolkę mung płuczemy i zalewamy na ok pół godz. do namoczenia. Czerwoną soczewicę płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy. Cukinię i paprykę kroimy na drobne kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i pora obieramy i szatkujemy. Jeśli użyjemy szparagów
Naturalna Kuchniaaromatów, jakie dają mieszanki cudownych przypraw. Mój dal to nic innego, jak danie z soczewicy. Użyłam soczewicy zielonej, której nie trzeba moczyć, choć jej gotowanie trwa dłużej, niż soczewicy czerwonej lub żółtej. ok. 70 g zielonej soczewicy ok. 30 g czerwonej soczewicy 1-2 łyżki kaszy pęczak 1 szklanka pieczonej dyni (lub pokrojonej w drobną kostkę – rozgotuje(...)mielona, sól Soczewicę zieloną zalewamy szklanką wody, dodajemy kaszę i posiekane pomidory. Jeśli używacie surowej dyni, to dodajcie ją już na początku gotowania. Gotujemy do miękkości, następnie dodajemy czerwoną soczewicę, puree z dyni, koncentrat i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Tak przygotowana soczewica może stanowić samodzielny posiłek, albo część większego
Kucharzycaktóry sprawi że wasze kanapki będą nie tylko pyszne, wyjątkowe, ale i zdrowe. Dla mnie takim dodatkiem są wegetariańskie pasty, hummusy i inne smarowidła. Proponuję Wam pastę z czerwonej soczewicy, która nie tylko jest pyszna i w 100% wege, jest też zdrową alternatywą dla wędlin i innych mięsnych dodatków do pieczywa (choć nie mam nic przeciwko dobrej jakości wędlinom(...)ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Istnieje kilka rodzajów soczewicy, które pod względem kaloryczności i zawartości składników odżywczych nieznacznie różnią się od siebie. Soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa, a dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajalna przez organizm. Łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem past i zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namoczenia
Smakowity Blog Kulinarnymożna ją rozrzedzić bulionem. Na zdrowie:) Porada na dziś: potrawy z soczewicą solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica ulegnie stwardnieniu oraz utraci cenne białko. Czerwona soczewica nie wymaga uprzedniego namaczania, wystarczy ją przepłukać na sicie zimną wodą. Czerwoną soczewicę możemy zastąpić także innymi jej innymi odmianami lub fasolą mung Do potraw indyjskich znacznie lepiej(...)się czerwona cebula. Uwaga: Użytkownicy wolnowarów z powłoką DuraCeramic mogą podsmażać składniki bezpośrednio w misie wolnowaru. Więcej przepisów znajdzie w zakładce wolnowar Składniki 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy (ind. masur dal) lub fasoli mung ( ind. moong dal ) 1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę 1 mała marchewka 1 mały por (tylko biała część
Cztery FajeryOstatnio w "Pytaniu na śniadanie" była przedstawiona sałatka z czerwoną soczewicą, oczywiście od razu ją zrobiłam. Wcześniej wydawało mi się, że jak sałatka to tylko zielona odmiana natomiast efekt końcowy, imponujący .Trochę zmodyfikowałam a mianowicie podzieliłam składniki na pół, jedną część zrobiłam identycznie jak w tv a w drugiej zamiast oliwy dodałam olej i odrobinę musztardy. Zdecydowanie moja wersja(...)lepsza. Rewelacyjna. Zaczynamy!! Składniki: szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka pęczek szczypiorku 2 małe obrane ze skórki pomidory sól, dużo pieprzu ok 2-3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka musztardy Sposób przyrządzenia: Paprykę, pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę. Ważne przy pomidorach jest wcześniejsze sparzenie wrzątkiem i wykorzystanie tylko grubej części
pieprzny smaczekświeżo mielony pieprz · olej/oliwa Sos pomidorowy z czerwoną soczewicą: · 3/4 szklanki czerwonej soczewicy(...)dojść" przez kolejne 10 minut. W czasie kiedy gotuje się kasza przygotowujemy sos. Kroimy w kostkę cebulę i smażymy na odrobinie oliwy/oleju na złoto. Dosypujemy czerwoną soczewicę, przeciśnięty przez praskę czosnek , przesmażamy jeszcze chwilę i zalewamy 2 puszkami pomidorów. Dodajemy majeranek, harrisę (lub chilli). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż soczewica będzie miękka
Qlinarnie i Qlinarniekolorowych przypraw, skutecznie pomaga w ich trawieniu. Jedna trzecia społeczeństwa Indii ze względów religijnych nie je mięsa, niezbędne białko pozyskuje więc z roślin strączkowych. To tutaj spożywa się najwięcej soczewicy, ciecierzycy i grochu. Zdrowo, bo mniej kalorycznie przygotowywane są również fantastyczne sosy. Zamiast śmietany używa się mleczka kokosowego lub jogurtów naturalnych. Drogocenne przyprawy dodaje się do wszystkiego, począwszy od dań(...)zalecane są również osobom cierpiącym na zaparcia i wzdęcia. Ważne - aby odczuć dobroczynne działanie kurkumy, trzeba ją stosować przez dłuższy czas. U nas, niesamowicie rozgrzewający k alafior z czerwoną soczewicą w sosie curry! Kalafior z czerwoną soczewicą w sosie curry Składniki: ¾ szklanki czerwonej soczewicy ¾ litra bulionu warzywnego 2 duże marchewki pokrojone na plasterki 1 duży kalafior podzielony
Moja Mama GotujeŚwietna zupa krem na bazie warzyw z soczewicą i grzankami. Zupa najlepiej wygląda jeśli użyjemy czerwonej soczewicy. Raz zrobiłam ją z zieloną soczewicą, była równie dobra ale nie wyglądała już tak dobrze jak ta z czerwonej soczewicy. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 por ½ małego selera 1 szklanka czerwonej soczewicy ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy
Mama Gotujefont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dal z soczewicy z bakłażanem i fasolką szparagową Składniki: Soczewica czerwona(...)firmy Halina – ½ szklanki Soczewica brązowa – ½ szklanki Bakłażan – 1 sztuka Fasolka szparagowa (można użyć mrożonej) – 2 szklanki Pomidory w puszce – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Cebula – 1 sztuka Imbir – 3cm kawałek Przyprawy: sól, Chana Dal Masala Olej rzepakowy – 1 łyżka Wykonanie: Brązową soczewicę gotujemy z dodatkiem ½ łyżeczki przyprawy Chana dal masala, aż będzie miękka (czerwona soczewica mięknie znacznie szybciej, wiec
Kuchnia Bon Appetitpasta ma również właściwości rozgrzewające. A jako, że pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza i ponownie robi się zimno, sądzę, że sprawdzi się idealnie. Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju pół łyżeczki ziaren gorczycy Galeo około 1 cm świeżego imbiru 1 świeża papryczka chilli 1 łyżeczka zmielonego kuminu(...)Wszystko podsmażamy około 1 minutę i dorzucamy soczewicę. Soczewicę mieszamy i smażymy około 2-3 minuty po czym zalewamy ją bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i sos sriracha/samba olek. Odrobinę soli i mieszamy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut do całkowitego odparowania bulionu. Co jakiś czas mieszamy. Ugotowaną soczewicę przekładamy do blendera/rozdrabniacza i miksujemy ją na gładką
PatiGotujeróżnorodność i mnogość dostępnych składników sprawia, że nie ma tutaj mowy o monotonii. Często eksperymentuję z przepisami kuchni roślinnej i sprawdzam najróżniejsze połączenia. Tym razem postanowiłam zasmakować w czerwonej soczewicy i wykorzystać ją jako bazę do sosu makaronowego. W połączeniu z warzywami, sosem pomidorowym i aromatycznymi przyprawami tworzy sycące danie w lekko orientalnym klimacie. PRZEPIS MAKARON SOBA W SOSIE(...)CZERWONEJ SOCZEWICY Makaron soba 2 marchewki Mały kawałek selera Pół szklanki suchej czerwonej soczewicy Puszka krojonych pomidorów Szklanka passaty pomidorowej Łyżeczka koncentratu pomidorowego Mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku Przyprawy: słodka papryka, słodka wędzona papryka, płatki chili, kolendra, kumin, gałka muszkatołowa, kurkuma Soczewicę dokładnie wypłukać i ugotować do miękkości Na oleju kokosowym zeszklić cebulę i czosnek wraz
HealthyCreationsPasztet z królika z czerwoną i zieloną soczewicą Składniki: 600 g królika 150 g schabu 200 g boczku (tłustego) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 3 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 2 cebule 250 ml oleju słonecznikowego 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka majeranku 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii(...)łyżka tymianku 1 łyżka estragonu 1 łyżeczka kminku sól pieprz Królika, schab i boczek ugotowałam do miękkości. Osobno ugotowałam warzywa, czerwoną i zieloną soczewicę. Siemie lniane zalałam wrzątkiem i odstawiłam. Ugotowane mięso, warzywa, soczewicę czerwoną i zieloną dwa razy zmieliłam w maszynce. Dodałam siemie lniane, przyprawy, zioła oraz olej. Całość wymieszałam i przełożyłam do foremki. Uklepałam masę
nietadietarozgrzewający dahl z czerwonej soczewicy idealny na zimową porę. Dziś kolejny pomysł na soczewicę, ale w nieco innym wydaniu. Kokosowa potrawka z soczewicy jest doskonałym przykładem takiego zimowego dania. Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca. Można ją podać w towarzystwie ryżu, ale już sama w sobie jest wystarczająco sycąca, a przy tym lekka. Soczewica poza tym, że jest smaczna, jest(...)zawiera za to glutenu, będzie więc odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej. Dajcie znać w jakiej formie Wy lubicie przygotowywać soczewicę! :) KOKOSOWA SOCZEWICA Z WARZYWAMI Czas przygotowania 40-50 minut Z podanych składników wyszły 2 duże porcje 60 g czerwonej soczewicy 60 g zielonej soczewicy Pół puszki mleczka kokosowego dobrej jakości Mieszanka warzyw (u mnie mrożona mieszanka z papryką
HealthyCreationsPierogi z soczewicą czerwoną Przyznam się szczerze, że nigdy nie robiłam takich pierożków z soczewicą. Gdy otrzymałam pyszne i zdrowe produkty, w tym czerwoną soczewicę od firmy TARGROCH, postanowiłam spróbować, no i to był strzał w dziesiątkę. Teraz już na stałe soczewica zagości, w moim domu Przepis został zaczerpnięty ze strony, przepisy Tesco. Składniki: Ciasto : mąka(...)gotowana woda - 65 ml sól- szczypta Farsz : 75 g czerwonej soczewicy cebula - 1 szt masło - 2 łyżki bułka tarta - 2 łyżeczki białko jajka - 1 szt majeranek - 1 łyżeczka sól i pieprz Okrasa : tłuszcz cebula - 1 szt Sposób przygotowania: Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wsypać szczyptę soli i dolewając po trochu gotowanej wody, mieszając czubkiem noża. Od razu
Kuchnia Danusi