zabieram Was na wycieczkę do Włoch! Mam dla Was przepis na danie wegetariańskie – mimo, że bez mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające. Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą(...)jestem zachwycona – mam nadzieję, że i Wy będziecie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3-4 porcje ) * makaron conchiglie ( muszelki ) – ok. 200 g * duża cebula – 1 szt * czerwona soczewica – 200 g * czosnek – 2 ząbki * czerwone wino – 100 ml * bulion warzywny – 500 ml * passata / koncentrat pomidorowy – 4 łyżki * świeża chili * oliwa z oliwek
Ostra na Słodkoekspresowym tempie – 10 minut. Soczewica może być lekką przystawką, dodatkiem do dań głównych lub, w połączeniu z ryżem, samodzielną potrawą. Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker . Składniki: 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej 4 szklanki wody Sos 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 duża czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 ½ łyżki miodu lub cukru 1 ½ octu jabłkowego(...)gładki sos. Krok 3 Przełóż sos do ugotowanej soczewicy, wymieszaj dokładnie. Podawaj z pieczywem, ryżem lub kaszą. Jeśli lubisz dania z soczewicy koniecznie spróbuj super łatwej czerwonej zupy z soczewicy sióstr Hemsley oraz zupy z soczewicy masoor dal Nigeli Lawson lub irackiej zupy z soczewicy . Smacznego! Artykuł Czwartek: Soczewica po marokańsku w korzennym sosie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSkładniki: - 400 g soczewicy czerwonej - 4 cebule - 6 ząbków czosnku - łyżka otartego na dużych oczkach świeżego imbiru - 400 ml przecieru pomidorowego - 2 marchewki - 1/2 selera - 2 pietruszki - 1 szklanka mleka kokosowego - 2 czubate łyżeczki przyprawy curry Dary Natury ( Kurkuma , Kozieradka , Imbir, Kminek , kardamon, pieprz czarny, ostra(...)seler, pietruszkę i marchew - potarte na tarce na dużych oczkach. Zlewamy 2 litrami wody. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy wypłukaną soczewicę, dobrze mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, mleko kokosowe, Curry, oliwę i sól. Gotujemy około 15 minut
Szkrab Je Sambulionu dostosujecie sobie do własnych upodobań - czy wolicie gęstszą czy nieco rzadszą potrawę. A odważniejsi mogą dodać papryczkę chili :) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 cebula 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 2 czerwone papryki 1/2 małej dyni piżmowej 200 ml mleczka kokosowego 500-700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka, kurkuma, chili(...)paprykę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić - paprykę w paski a dynię w kostkę. Cebulę podsmażyć w garnku na złoty kolor. Dodać kurczaka i przesmażyć parę minut. Następnie wsypać soczewicę i wlać bulion. Całość zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać paprykę i dynię i nadal gotować. Gdy soczewica się rozgotuje
My simple kitchenswoje pierworództwo, co ostatecznie doprowadziło do powstania przysłowia, jakże doskonale wpisującego się do dzisiejszego (w świetle mainstreamu) święta, powiedzenia: Dać d..py za talerz zupy. Składniki: - soczewica zielona - soczewica czerwona - ziemniaki Wykonanie: Dwa rodzaje soczewicy gotujemy razem, aż ta czerwona się rozgotuje. Generalnie sos z rozgotowanej soczewicy to bardzo dobry patent, gdyż jest bardziej wartościowy od zasmażki
Kryzysowa Książka Kucharskaodpowiednia dla wszystkich, ponieważ jest to danie wegańskie, bezglutenowe oraz tanie! Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki: 4 duże liście kapusty włoskiej 1 marchewka 1 ziemniak 100 g czerwonej soczewicy 1 litr wody 1 cebula 2 pomidory 3 łyżeczki przecieru pomidorowego przyprawy i zioła (sól, chilli, pieprz, curry, suszona włoszczyzna, bazylia, estragon, rozmaryn) Sposób przygotowania: Do garnka daj pokrojone liście
Via Gustowykorzystać - a to brak czasu, a to nie było jakiegoś potrzebnego składnika itd. :) W końcu zebrałam się i przygotowałam chyba jedną z prostszych zup właśnie z soczewicy, dokładnie czerwonej. Prostota i szybkość wykonania powinna zachęcić każdego, kto boryka się z ciągłym brakiem czasu. Swoją drogą Wam też tak dni szybką uciekają? :). Krem smakuje przepysznie! Jest delikatny, ale z nutką(...)syci. Idealny sposób na zdrowy i pożywny posiłek :) Składniki (ok. 4 porcje) 500 g włoszczyzny 2 marchewki 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej 100 g soczewicy czerwonej 800 ml wody przyprawy: curry, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól himalajska 1 łyżeczka bulionu w proszku bio (opcjonalnie) Przygotowanie: Włoszczyznę
Zdrowie na języku :Psoczewicy - w tych plackach zupełnie ich nie czuć. Możecie śmiało brać się do pracy i cieszyć się ich smakiem. Kabanos nadaje im ciekawego posmaku. Potrzebujemy: 280 g ugotowanej czerwonej soczewicy 300 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 laski kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania 1 cebula 3 łyżki oleju kokosowego 1 jajko 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki mąki pszennej
MamaOskarkabyć gotową do spożycia. Jako dodatek sporządziłam krem jaglany i dla osłody wkroiłam na wierzch kawałki brzoskwini. Pyszna całość była śniadaniowym strzałem w dziesiątkę ! SKŁADNIKI: 4 łyżki czerwonej soczewicy 3 łyżki kaszy jaglanej 1/2 brzoskwini 1/2 banana 3/4 szklanki mleka migdałowego łyżeczka agaru 3/4 szklanki wody łyżeczka cynamonu WYKONANIE: soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy soczewicę blendujemy z bananem
healthy dreamstylko doskonałym akompaniamentem. Polecam Wam taką kompozycję Składniki: 40 g masła (niesolonego) 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru około 350 g obranego pora 250 g czerwonej soczewicy 2 papryczki chili 300 g pomidorów 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry ½ łyżeczki kurkumy 1,5 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki natka pietruszki
Kuchnia u Krysipomidor+ czosnek+bazylia: trio zawsze grające ze sobą wręcz koncertowo. Ważnym aspektem jest dobór przypraw, ale o tym już przeczytacie bezpośrednio w przepisie. Składniki : 100 g czerwonej soczewicy 1 szklanka wody zimnej najlepiej filtrowanej 1/2 średniej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego kawałek ok 1 cm świeżej kurkumy
vaniliowoczekoladowaminut + 30 minut gotowania Składniki: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory 1 duża marchewka 1 batat 1 burak 1 por 1/2 szklanki kaszy bulgur (woreczek – 100g) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) Ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Pęczek natki pietruszki do obsypania Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ½ łyżeczka kminku rzymskiego mielonego
Kolizje Smakówdietetyczna i uwierzcie mi- bardzo smaczna. Spód wręcz rozpływa się w ustach, przy czym orzeszki na wierzchu delikatnie chrupią, co daje świetną mieszankę. SKŁADNIKI : 4 łyżki czerwonej soczewicy banan białko jajka łyżeczka ksylitolu łyżeczka cynamonu 2 garści ulubionych orzechów (najlepiej zrobić mieszankę, u mnie: nerkowce, brazylijskie i ziemne) WYKONANIE: soczewicę gotujemy ok 15 min, dokładnie odcedzamy
healthy dreamssię wzięło :P takie sałatki, nie dość że są pyszne, to i zdrowe i fit, choć tego ostatniego określenia nie lubimy. Składniki 250 g zielonej soczewicy 250 g czerwonej soczewicy 1 ogórek sałatkowy 1 strąk czerwonej papryki 3 łodygi selera naciowego 10 pomidorków koktajlowych 1 mała puszka kukurydzy z chili 10 czarnych oliwek 6 suszonych pomidorów z zalewy(...)garść orzechów sojowych koperek 50 ml oleju z suszonych pomidorów 50 ml oleju z pestek winogron 4 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Przygotowanie Soczewice gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniach. Ogórek obieramy i podobnie jak paprykę, kroimy w drobną kostkę. Seler kroimy na plasterki. Kukurydzę z chili odcedzamy. Pomidorki kroimy w łódeczki. Suszone pomidory
R'n'G Kitchenoliwy z oliwek - 1 szklanka wrzątku - sól do smaku - mąka 00 do pizzy około 1 szklanki (można użyć mąki tortowej) Farsz: - ½ średniej dyni makaronowej - 1 ½ szklanki soczewicy czerwonej - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 1 płaska łyżka pasty z kurkumy Przepis na pastę znajdziesz tu - sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Mąkę grochową wsypujemy do miski(...)będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy. Połówkę dyni kroimy na pół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Soczewicę płuczemy, dodajemy poszatkowaną cebulę i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości soczewicy. Gdyby soczewica była jeszcze twardawa dolewamy po 1/3 szklanki wody. Gdy przesadzimy z wodą :) wystarczy po ugotowaniu
Szkrab Je Sam