soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:30/126)

POTRAWKA Z SOCZEWICĄ I WŁOSKĄ KAPUSTĄ – tani i zdrowy obiad 156

odpowiednia dla wszystkich, ponieważ jest to danie wegańskie, bezglutenowe oraz tanie! Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki: 4 duże liście kapusty włoskiej 1 marchewka 1 ziemniak 100 g czerwonej soczewicy 1 litr wody 1 cebula 2 pomidory 3 łyżeczki przecieru pomidorowego przyprawy i zioła (sól, chilli, pieprz, curry, suszona włoszczyzna, bazylia, estragon, rozmaryn) Sposób przygotowania: Do garnka daj pokrojone liście

Via Gusto
Zupa krem z czerwonej soczewicy - szybko, prosto, zdrowo :) 104

wykorzystać - a to brak czasu, a to nie było jakiegoś potrzebnego składnika itd. :) W końcu zebrałam się i przygotowałam chyba jedną z prostszych zup właśnie z soczewicy, dokładnie czerwonej. Prostota i szybkość wykonania powinna zachęcić każdego, kto boryka się z ciągłym brakiem czasu. Swoją drogą Wam też tak dni szybką uciekają? :). Krem smakuje przepysznie! Jest delikatny, ale z nutką(...)syci. Idealny sposób na zdrowy i pożywny posiłek :)  Składniki (ok. 4 porcje) 500 g włoszczyzny  2 marchewki 3 ząbki czosnku  200 g passaty pomidorowej 100 g soczewicy czerwonej  800 ml wody przyprawy: curry, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól himalajska  1 łyżeczka bulionu w proszku bio (opcjonalnie) Przygotowanie: Włoszczyznę

Zdrowie na języku :P
Wytrawne placki z kaszy jaglanej z kabanosem 129

soczewicy - w tych plackach zupełnie ich nie czuć. Możecie śmiało brać się do pracy i cieszyć się ich smakiem. Kabanos nadaje im ciekawego posmaku. Potrzebujemy: 280 g ugotowanej czerwonej soczewicy 300 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 laski kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania 1 cebula  3 łyżki oleju kokosowego 1 jajko 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki mąki pszennej

MamaOskarka
Ciasto z soczewicy z kremem jaglanym i brzoskwinią 142

być gotową do spożycia.  Jako dodatek sporządziłam krem jaglany i dla osłody wkroiłam na wierzch kawałki brzoskwini. Pyszna całość była śniadaniowym strzałem w dziesiątkę ! SKŁADNIKI: 4 łyżki czerwonej soczewicy 3 łyżki kaszy jaglanej 1/2 brzoskwini 1/2 banana 3/4 szklanki mleka migdałowego łyżeczka agaru 3/4 szklanki wody łyżeczka cynamonu WYKONANIE: soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy soczewicę blendujemy z bananem

healthy dreams
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy z czosnkową raitą 170

tylko doskonałym akompaniamentem. Polecam Wam taką kompozycję   Składniki: 40 g masła (niesolonego) 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru około   350 g obranego pora 250 g czerwonej soczewicy 2 papryczki chili 300 g pomidorów 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry ½ łyżeczki kurkumy 1,5 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki natka pietruszki

Kuchnia u Krysi
Fit przekąska - Chipsy z czerwonej soczewicy z bazylią i pomidorami 161

pomidor+ czosnek+bazylia: trio zawsze grające ze sobą wręcz koncertowo. Ważnym aspektem jest dobór przypraw, ale o tym już przeczytacie bezpośrednio w przepisie.  Składniki :  100 g czerwonej soczewicy  1 szklanka wody zimnej najlepiej filtrowanej  1/2 średniej cebuli  2 ząbki czosnku  2 łyżki koncentratu pomidorowego  kawałek ok 1 cm świeżej kurkumy

vaniliowoczekoladowa
Gulasz z batetem, marchewką i burakiem z dodatkiem mięsa mielonego 165

minut + 30 minut gotowania Składniki: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory 1 duża marchewka 1 batat 1 burak 1 por 1/2 szklanki kaszy bulgur (woreczek – 100g) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) Ząbek czosnku  2 łyżki oleju rzepakowego Pęczek natki pietruszki do obsypania Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ½ łyżeczka kminku rzymskiego mielonego

Kolizje Smaków
orzechowiec z soczewicy 143

dietetyczna i uwierzcie mi- bardzo smaczna. Spód wręcz rozpływa się w ustach, przy czym orzeszki na wierzchu delikatnie chrupią, co daje świetną mieszankę.    SKŁADNIKI : 4 łyżki czerwonej soczewicy banan białko jajka łyżeczka ksylitolu łyżeczka cynamonu 2 garści ulubionych orzechów (najlepiej zrobić mieszankę, u mnie: nerkowce, brazylijskie i ziemne) WYKONANIE: soczewicę gotujemy ok 15 min, dokładnie odcedzamy

healthy dreams
Sałatka warzywna z fetą 115

się wzięło :P takie sałatki, nie dość że są pyszne, to i zdrowe i fit, choć tego ostatniego określenia nie lubimy. Składniki 250 g zielonej soczewicy 250 g czerwonej soczewicy 1 ogórek sałatkowy 1 strąk czerwonej papryki 3 łodygi selera naciowego 10 pomidorków koktajlowych 1 mała puszka kukurydzy z chili 10 czarnych oliwek 6 suszonych pomidorów z zalewy(...)garść orzechów sojowych koperek 50 ml oleju z suszonych pomidorów 50 ml oleju z pestek winogron 4 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Przygotowanie Soczewice gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniach. Ogórek obieramy i podobnie jak paprykę, kroimy w drobną kostkę. Seler kroimy na plasterki. Kukurydzę z chili odcedzamy. Pomidorki kroimy w łódeczki. Suszone pomidory

R'n'G Kitchen
Pierogi z piekarnika z mąki grochowej z soczewicą i dynią makaronową 243

oliwy z oliwek - 1 szklanka wrzątku - sól do smaku - mąka 00 do pizzy około 1 szklanki (można użyć mąki tortowej) Farsz: -  ½  średniej dyni makaronowej - 1 ½ szklanki soczewicy czerwonej - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 1 płaska łyżka pasty z kurkumy  Przepis na pastę znajdziesz tu - sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Mąkę grochową wsypujemy do miski(...)będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy. Połówkę dyni kroimy na pół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Soczewicę płuczemy, dodajemy poszatkowaną cebulę i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości soczewicy. Gdyby soczewica była jeszcze twardawa dolewamy po 1/3 szklanki wody. Gdy przesadzimy z wodą :) wystarczy po ugotowaniu

Szkrab Je Sam
Wegańskie spaghetti po bolońsku 168

Pomidory już smakują tak jak powinny, koniec więc z puszkowanymi! Czas na klasyczne spaghetti w wersji wege! Składniki na 4 porcje: 100 g suchej czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 400 g pomidorów 1 marchewka 1 gałązka seler naciowego 1 cebula przyprawy po łyżeczce: sól, oregano, bazylia, czosnek suszony, sos sojowy opakowanie makaronu Przygotowanie: seler, marchew, cebulę i paprykę(...)podsmażyć na 2 łyżkach oliwy około 5 minut, a w tym czasie obrać pomidory ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przygotowane pomidory dodać do sosu, doprawić, dorzucić soczewicę, dolać około pół litra wody i dusić pod przykryciem około 20 minut aż soczewica zmięknie. Smacznego

greenscarf
Wegańskie "wędzone" kotlety z soczewicy 166

która nadaje im bardzo orginalny smak. Zrobiłam ich tak dużo, że wraz ze współlokatorką jadłyśmy je przez trzy dni- za każdym razem rozpływały się w ustach. SKŁAD: szklanka czerwonej soczewicy 5 młodych ziemniaków 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki czarnego sezamu 2 ząbki czosnku przyprawy: papryka wędzona słodka, słodka papryka, sól, pieprz, kurkuma, chili WYKONANIE

healthy dreams
Kanapkowa pasta z soczewicy, z marchewką i orzechami 200

orzechami   Drukuj Prep time 20 min Cook time 30 min Total time 50 min   Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 2-3 większe marchewki 2 łyzki oliwy ½ szklanki soczewicy czerwonej 1 łyżeczka curry spora garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka tahini sok z połowy cytryny ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 4 łyżki oliwy ¼ łyżeczki mielonego(...)większe kawałki, obtoczyć w oliwie, lekko posolić i upiec w 180 stopniach – najlepiej upiec marchewki przy okazji innego pieczonego dania/ciasta (można to zrobić dzień wcześniej) – ja piekłam z chlebem. Soczewicę przełożyć do garnka, przepłukać dwukrotnie wodą i zalać świeżą wodą w objętości dwa razy większej niż soczewica. Dodać łyżkę curry i lekko posolić. Gotować soczewicą do miękkości na małym ogniu

Cooking for Emily
Kotlety z soczewicy czerwonej i pieczarek 118

razem wykombinowałam to zostań na dłużej. Podrzucę przepis na dobre kotlety wegetariańskie z soczewicy i pieczarek. Planowanie posiłków z wyprzedzeniem Ogólnie zaczęłam się mocno […] Artykuł Kotlety z soczewicy czerwonej i pieczarek pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Burgery z brokuła i soczewicy 151

naszego organizmu. Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju kotleciki z różnymi rodzajami kasz i tak naprawdę zmieniamy tylko dodatki. Potrzebujemy: 230 g ugotowanego na parze brokuła 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy Targroch 150 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki złotego siemienia lnianego Targroch 3 łyżki płatków drożdżowych Targroch 1 cebula 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego Targroch sól, pieprz bułka tarta

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania