tego gulaszu sprawdzi się zielona lub brązowa – po ugotowaniu będą oba te rodzaje miękkie, ale zachowają formę i dodadzą potrawie przyjemnej tekstury. Pod żadnym pozorem nie używajcie tutaj soczewicy czerwonej, bo ona rozpada się jak tak samo jak groch, a gulasz po ugotowaniu będzie przypominać purée. Po wsypaniu soczewicy garnek przykrywamy pokrywką, nie do końca szczelnie, i gotujemy całość
Karo in the Kitchenpysznego z niej wyczarowałam. Puree z ziemniaków, selera i soczewicy z chrupiącymi chipsami z kiełbasy krakowskiej suchej Składniki na 4 porcje : 800g mączystych ziemniaków 200g korzenia selera 100g czerwonej soczewicy 30g masła sól, pieprz ½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 200g kiełbasy krakowskiej suchej, posiekanej w cienkie słupki łyżka posiekanego szczypiorku listki bazylii kilka pomidorków koktajlowych do podania Ziemniaki
Dietologciało i karmi duszę. Dziś przygotuję zupę kalafiorową z soczewicą, pyszną i zdrową. Składniki 1 marchewka 1 pietruszka młody mały selerek 1 mały por 3 ziemniaki 6 łyżek czerwonej soczewicy garść naci pietruszki pół pomidora 3 liście laurowe pół łyżeczki suszonego lubczyku Skworcu pół łyżeczki suszonego tymianku Skworcu pół łyżeczki kurkumy Skworcu świeża kolendra W garnku
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki curry madras - 1 mały ziemniak - ¼ łyżeczki kuminu - 34g czerwonej soczewicy - ¼ łyżeczki asafetydy - ¼ puszki pomidorów* - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ząbek czosnku
Wegańska kuchnia orientalnawygląda :) taka sobie wersja przejaskrawiona :P Szybka zupa z soczewicy 1 cebula, posiekana 1 łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego 1 marchewko, pokrojona w drobna kostkę 200 g czerwonej soczewicy sok z cytryny sól, pieprz, majeranek dla mięsożerców plaster wędzonej szynki, pokrojony w kostkę W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę, szklimy ją a następnie wlewamy bulion (nie musi
Dzieje kuchennej Wiewióryjako zdrowy dodatek do pieczywa (najlepiej domowego :)). Pasztet z soczewicyPRZEPIS/forma: keksówka 25x7 cm/ Temperatura pieczenia: 180ºC Czas pieczenia: 40-50 min. Składniki 1 szkl. (250 ml) czerwonej soczewicy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera naciowego kawałek korzenia selera kawałek pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła orzechowego (opcj
coolinarnastrefa.blogspot.comżyciu by nie zjadł cukinii i soczewicy a w zupce krem zjadł i nawet prosił o dokładkę. Składniki: 1,5l rosołu lub bulionu mięsno warzywnego 100g czerwonej soczewicy 2 średnie ziemniaczki 1 cukinia 1 cebula 2 świeże pomidorki 2 marchewki (zostały mi z rosołu) 200g serek kanapkowy czosnkowy garść świeżej pietruszki sól, pieprz Na sitko wysypujemy soczewicę
Smacznie Pysznie Kaloryczniepyszne, bezglutenowe i szybkie danie, wegetariańkie kotleciki z soczewicy i słonecznika. Lubicie warzywne, wegetariańskie kotleciki? Ja lubię. Są smaczne i pożywne. Przyrządzam kotleciki z fasoli lub kotleciki z czerwonej soczewicy . Bardzo lubię te z zielonej soczewicy i dzisiaj zrobiła inny wariant tego dania, bo ze słonecznikiem i pszennymi zarodkami. Kotleciki z soczewicy smakują wyjątkowo podane z pomidorowym sosem
codojedzeniazdrowa. I tak ogólnie, bo z dodatkiem wina – bardziej winna być nie może :) Aby kapusta była winna idealnie, potrzebujemy jej głowę – jedną młodą, 4 garście soczewicy czerwonej i pętko suchej kiełbasy (u mnie z indyka). Opcja bez kiełbasy też jest smaczna, ale wtedy dorzucam 2 garści soczewicy więcej. Kilka gałązek koperku doda aromatu. Żeby kapusta była winna
Kucharzycalepsze z sosem orzechowym < 3 Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami, brokuły Dyniowe bułeczki drożdżowe nadziane kremem dynia-masło orzechowe
More food, love and dreamsskładniki z wyprzedzeniem (najlepiej dzień wcześniej). SKŁADNIKI / 4 PORCJE 1/2 szklanki suchego ryżu (1 woreczek) 1 szklanka puree z upieczonej dyni (300 g) lub batatów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki PRZYPRAWY: 1 łyżeczka curry w proszku i kurkumy, szczypta chili i cynamonu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki mąki (zwykłej(...)pszennej / kukurydzianej / z ciecierzycy ) + 1 łyżka do obtoczenia olej do smażenia DO PODANIA 4 bułki pomidor czerwona cebula świeże listki szpinaku SOS CZERWONY: 2 łyżki świeżej lub konserwowej papryki pokrojonej w kosteczkę, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżeczki miodu, sól, 1 łyżeczka tabasco SOS BIAŁY: 2 łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól świeża papryka WYKONANIE
cool and mintyjako dodatek delikatne puree z soczewicy. Żonie smakowało więc będę kombinował takie rozwiązania częściej. Przepis banalnie prosty, no to zaczynamy. Składniki: 500g mielonej szynki wieprzowej 100g czerwonej soczewicy 1 jajko łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie świeży koperek Do mięska dorzucamy jajko oraz przyprawy (sól,pieprz,paprykę, zioła prowansalskie i drobno posiekany koperek
Smacznie Pysznie Kalorycznieszybka w przygotowaniu. Do kanapki z pastą możemy na wierzch dorzucić świeżego pomidorka lub kiszonego ogórka. Jeśli lubicie ostre smaki to polecam do pasty dodać chili :-) Składniki: soczewica czerwona 1 szklanka, czosnek 2 ząbki, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz ziołowy pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy trzykrotnie w wodzie, następnie soczewicę zalewamy wodą
kulinarne odsłony patidanie – kurczaka z soczewicą, batatami i szpinakiem w pomidorach :) Składniki na kurczaka z batatami: – 400 g piersi z kurczaka – 1 batat (360g) – 70 g czerwonej soczewicy – 90 g szpinaku – 2 łodygi selera naciowego – 200 g pomidorów z puszki
Kuchenne WariacjePierogi z kaszą gryczaną i soczewicą Składniki – ciasto: 700g mąki pszennej 300g mąki żytniej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Czerwona soczewica – ½ szklanki Kasza gryczana – ¾ szklanki Cebula – ½ sztuki Masło – 2 łyżki Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę i soczewicę gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie. W między czasie drobno siekamy cebulę i podsmażamy
Kuchnia Bon AppetitPożywna zupa z soczewicy, to propozycja na smaczne i zdrowe danie w sam raz na pierwsze dni wiosny. składniki dla czterech osób 200 g czerwonej soczewicy 150 g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 por 1,5 l bulionu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta czarnuszki 2 liście laurowe
Miód i pieprzgulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto Składniki: 400 g chudej wołowiny 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 marchewki 5 łyżek namoczonej zielonej i czerwonej soczewicy 200 ml wina Porto (typ Ruby) 200 ml wody 2 gałązki świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka
Wino Francja KuchniaSkładniki (2/3 porcje): 150 g soczewicy czerwonej łuskanej 1 pomidor 1/2 cebuli 1 mała papryczka chili czosnek granulowany, papryka ostra mielona 600 ml rosołu (z 2 skrzydełek) Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 30 minut - krócej się gotuje, później gotowałam). Pomidor i cebulę kroimy w kostkę, papryczkę w krążki - podsmażamy na odrobinie oliwy
Moje-pitraszenierecipe in English Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem (6 porcji) Składniki: 900 g dyni, obrać i pokroić w 2 cm kości 200 g szpinaku 200 g czerwonej soczewicy, opłukanej 2 średnia cebula, drobno posiekana 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
karmelowyidealnie się nadadzą do pomidorowego sosu. Jeśli soczewica jest już ugotowana (ostatnio zawsze gotuję więcej) to kotlety robi sie szybko - to ważne dla zapracowanych ;) Składniki : 260 g (kubek) czerwonej soczewicy 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki mąki cieciorkowej 2 łyżki przyprawy barbecue masala 1/2 łyżeczki pieprzu cyenne sól do smaku garśc pestek słonecznika i dyni do posypania Przygotowanie
pyszne zdrowościsposób libijski. Obok sałatka z kalafiora, pomidorów i cebuli z olejem lnianym. Składniki: ryż brązowy i soczewica (czerwona, zielona lub brązowa, w dowolnych proporcjach) 1-2 cebule olej do smażenia sól, pieprz, szczypta cynamonu Ugotuj oddzielnie ryż i soczewicę. Drobno pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Wszytko wymieszaj. Dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. Możesz jeszcze wszystko podsmażyć na patelni
Qlinarnie i Qlinarnie