stołowe masła 22 dag jagnięciny 1 pokrojona cebula 45 dag pomidorów 4 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/4 szk czerwonej soczewicy 1/2 szk cieciorki, namoczonej na noc 3 szk wody 4 małe cebulki lub szalotki 1/4 szk makaronu, (u mnie bez) sól świeżo zmielony czarny pieprz Do przybrania: posiekana świeża
Apetyczna babeczkaMożna zrezygnować z dodatku kurczaka i przygotować danie warzywne Składniki 1 filet z kurczaka 1 marchewka 1/4 selera 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 pęczek koperku 1 jajko sól, pieprz bułka … Czytaj dalej Kotlety drobiowe z soczewicą
czarrna od kuchniczasu do czasu trzeba główkę wystawić na dwór...Mam dla was idealna zupkę na takie dni jak dzisiejszy...rozgrzewa, syci idealna na szybki obiad... Składniki: 3 szklanki soczewicy czerwonej 1 szklanka małej białej fasolki 2 ziemniaki 500 gram przecieru pomidorowego pół szklanki śmietany 1/2 cukinia papryka 3 litry wody 2 kostki rosołowe warzywna lub z żeberek 3 łyzki(...)przyprawy typu Warzywko szczypta chilli 2 ząbki czosnku szczypta imbiru Wykonanie:Soczewice, fasolę pozostawiamy do namoczenia przez kilka godzin lub na noc zwłaszcza fasole. Następnie juz wymoczoną fasolę i soczewicę gotujemy przez około 30 min. na nie wielkim ogniu. Wylewamy wodę i wlewamy 3 litry nowej wody, dodajemy kostki rosołowe, pokrojone w kostkę ziemniaki.Przecier pomidorowy mieszamy
NaKońcuJęzykanatką, korzeń pietruszki z natką, 3 ząbki czosnku, 1 por, 1 duża cebula, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu) garść posiekanej kolendry 1 marchewka duża 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 papryczka chilli (ja użyłam zielonej pepperoni) garść suszonych moreli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru 1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA(...)świata) świeżo mielony pieprz sól morska cieciorka kukurydza groszek 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (dostępny w Lidlu podczas tygodnia azjatyckiego) 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki ostrej Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego
ClauditteMissCookingrazu się poprawia humor - nawet w najbardziej pochmurny, jesienny dzień.. Porcja na 3 głodne osoby: - 60 dag dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek ) - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy - 2 duże marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - kawałek pora ( biała część z odrobina zielonej) - 2 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - 1 płaska łyżka soli - 2 łyżki masła / oleju / oliwy Dynię
kawawszklanceSkładniki: 4 podudzia z kurczaka oliwa 4 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek 1 łyżka soku z cytryny 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 150 g pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1/2 cebuli spora garść szpinaku natka pietruszki Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą
Moja Galeria Smakumając odpowiedniego pojemnika, nie możemy ich zabrać ze sobą! Zapraszam do przepisu. Składniki: - 1,5l wody (możemy dodać 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 300g soczewicy czerwonej - 300g przecieru pomidorowego - 5 marchewek - 3 cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - liść laurowy - 4 ziarna ziela angielskiego *opcjonalnie: 2 łyżki śmietany(...)jogurtu do zabielenia, natka pietruszki do dekoracji, makaron lub ryż Soczewicę dokładnie płuczemy. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Do garnka z wodą wrzucamy soczewicę, startą marchew i gotujemy do ich miękkości wraz z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Cebule drobno kroimy i szklimy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie dokładamy do garnka
Be Fit Be Strongzimne, mroźne dni! A inspirowałam się przepisem stąd , stąd i stąd . Składniki: (na 2 duże porcje) 2 łyżki masła ghee lub oleju kokosowego 1 filiżanka (175 ml) czerwonej soczewicy 2 pomidory (lub połowa krojonych z puszki, wraz z sokiem) 2 ząbki czosnku 1 ziemniak (pokrojony w dużą kostkę) 1 marchewka (pokrojona w plastry) kilka różyczek kalafiora kawałek dyni pokrojonej
Kuchnia PrezydentowejZ poprzedniego dnia została mi zupa pomidorowa, więc postanowiłam przerobić ją na sposób "meksykański" i dodać cudowną soczewicę i chili. Wyszła nowa, rozgrzewająca zupa, idealna na
Bon Appetit Małgorzatymacie chęć na coś konkretnego i rozgrzewającego, to częstujcie się przepisem 😊 4 porcje: * bulion warzywny- 500 ml * ulubiona kiełbasa- około 180 g * dynia hokkaido- około 180 g * czerwona soczewica- 1/3 szklanki * pomidory- 2 duże * marchewka- 1 duża * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * koncentrat pomidorowy- 2 łyżki * sól, pieprz, słodka papryka- po 1 łyżeczce * oliwa- do smażenia Na rozgrzanej
Kraina Miodem Płynącadania wege-----> Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną , Wegetariański barszcz na botwince , Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej , Zupa z czerwonej soczewicy Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy - przepis: Składniki: (na keksówkę standardowej wielkości) 100 g kaszy gryczanej soczewica (ja użyłam gotowanej na parze, 265 g po osączeniu z zalewy
Moje Qulinariadania wege-----> Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną , Wegetariański barszcz na botwince , Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej , Zupa z czerwonej soczewicy Pasztet z kaszy gryczanej i ciecierzycy - przepis: Składniki: (na keksówkę standardowej wielkości) 100 g kaszy gryczanej soczewica (ja użyłam gotowanej na parze, 265 g po osączeniu z zalewy
Moje Qulinariaformę 20x30cm: 2 czerwone papryki 5 dojrzałych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki słodkiej papryki garść fasolki szparagowej 2 łyżki oliwy 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka warzywnego bulionu 1/3 szklanki śmietanki ryżowej lub sojowej sól, pieprz do smaku 12 płatów lazanii 1 średnia cukinia pokrojona w plastry kilka pomidorków koktajlowych Piekarnik rozgrzej
Roślinna - blog wegańskiłyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowego) 1 szklanka dyni, pokrojonej w kostkę 100 g ryżu (użyłam Basmati) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej i słodkiej papryki szczypta papryki chilli 3 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz natka pietruszki
Moja Galeria Smaku