soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:50/126)

Orientalny pasztet z soczewicy (wegetariański) 179

ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Polecam wypróbować go nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim lubiącym orientalne smaki :) Składniki na formę 10x20cm: 250 g suchej czerwonej soczewicy 2 duże marchewki 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 jajka 2-2,5 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć) 1/3 łyżeczki kurkumy 1,5 płaskiej

Ze smakiem i z pasją
Gołąbki z soczewicą 165

wegetarian lub osoby na diecie może zostać pominięty lub zastąpiony na przykład pieczarkami. Składniki:2 szklanki czerwonej soczewicy1 duża cebula300 g wędzonego boczku (pomijamy w wersji wegetariańskiej)2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 ząbek czosnku1 jajkogłówka włoskiej kapustysól, pieprz1 szklanka bulionuPrzygotowanie:Soczewicę gotujemy około 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy.Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni

Smakowity Blog Kulinarny
Dynia w zupie 177

mielonego kminu1 lyzka przyprawy marokanskiej6 szklanek bulionu warzywnego1 kg dyni pokrojonej w kostke1 duzy pokrojony ziemniak1 szklanka czerwonej soczewicysol, czarny pieprzszczypiorek do dekoracjiwykonanie:Na srednim ogniu rozgrzac na patelni oliwe, podsmazyc cebule i czosnek. Dodac orzyprawe marokanska, zmielony kmin, dynie, soczewice, ziemniak i bulion. Wszystko doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu 30 minut.Gdy warzywa breda juz miekkie

Przysmaki Karolki
Burger z głogu i soczewicy czyli kajzerka pomyślności 127

pożywienia. Składnikom, które użyłem do przygotowania tego dania przypisuje się magiczną moc. Jednym od bardzo dawna, innym od mniej dawna, bo stosunkowo niedawno dopiero do nas trafiły. Składniki: - czerwona soczewica - z racji swojego kształtu jest symbolem bogactwa, dlatego często jest jadana w nowy rok. Zdawać by się mogło, że powinna być to soczewica żółta, z racji podobieństwa do złotych(...)głóg - właściwie od początku istnienia naszej kultury przypisuje mu się właściwości ochronne, gdzie w praktyce stanowił talizman ochronny przed czarami. Działo się to głównie za sprawą jego koloru czerwonego. Co prawda jadalne są tylko owoce, ale jako talizmany wykorzystywało się gałęzie. - bułka - zboża, a nawet wszystkie ziarna, otoczone kultem ze względu na swoją rolę jako głównego pożywienia. Ze względu

Kryzysowa Książka Kucharska
Pasztet z soczewicy 160

się jeść codziennie. Jak spróbujecie go raz, zobaczycie, że będziecie go robić częściej. Ma dużo mniej kalorii niż normalny pasztet. Polecany dla osób na diecie:)Składniki; 500 g czerwonej soczewicy, 2 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 cm świeżego imbiru, 2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry, 2 łyżeczki garam masali, 1/2 łyżeczki płatków chili, 2 jajka, sól, 1 łyżka

Anioły w kuchni
Krem z dyni i soczewicy z mlekiem kokosowym 111

przepyszna. 1 mała dynia, ok. 700 g 2 ząbki czosnku 1 szalotka 100 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta pieprzu cayenne 50 g czerwonej soczewicy 20 g kaszy jaglanej 1 łyżka oleju rzepakowego Olej rozgrzewamy w garnku. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Zalewamy ok. 700 ml wody. Dodajemy soczewicę i kaszę

Kucharzyca
Gulasz z soczewicy i warzyw 126

kamionkowej miseczce jako samodzielne aromatyczne i rozgrzewające danie lub serwujemy w zestawie z kaszą (najlepiej gryczaną) i surówką. Bon appétit! Składniki: (2 porcje) cebula 3 ząbki czosnku szklanka soczewicy czerwonej kilka pieczarek puszka pomidorów mieszanka mrożonych warzyw (cukinia, marchewka, groszek cukrowy, papryka, kukurydza) 1 opakowanie* sól, pieprz, pieprz cayenne, słodka papryka, zioła prowansalskie, kumin (kmin rzymski) masło do podsmażenia(...)można oczywiście jak najbardziej użyć świeżych ulubionych warzyw  Soczewicę zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut i gotujemy. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, dorzucamy czosnek, następnie umyte i pokrojone w kostkę pieczarki i chwilę dusimy. Dodajemy warzywa. Pomidory kroimy i wraz z zalewą dokładamy do reszty, dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne, odrobiną

Nie do chrzanu!
Zupa dyniowa z soczewicą 131

Idealna zupa na jesień. Piękny, słoneczny kolor zupy – poprawia nastrój w szare, zimne dni. Składniki: 800 g – 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 średnia cebula 3 – 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia świeżo zmielony pieprz, sól, mielona kolendra i kurkuma do dekoracji: liście

Moja pasja smaku
Curry dyniowe z papryką i marchewką na ryżu naturalnym 134

zasmakuje, gdyż już sam kolor (bynajmniej mnie) kusi niesamowicie.  Składniki: - ok. 1kg dyni - 500ml bulionu (500ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 250ml mleka sojowego - 150g soczewicy czerwonej - 3 woreczki ryżu naturalnego/kaszy - 5 małych marchewek - 2 papryki - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry (można pominąć)  - 1 łyżeczka kurkumy - 3/4 łyżeczki(...)chili *opcjonalnie: do zagęszczenia curry - 4-5 łyżek płatków ryżowych/jaglanych Soczewicę i ryż/kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na oleju do zeszklenia (najlepiej w całkiem sporym garnuszku). Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ósemki, obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, pozbywamy gniazd

Be Fit Be Strong
Krokiety z soczewicą i warzywami 290

szklanka- mleko – 200 ml- woda gazowana – 100 ml- jajko – 1 szt- olej – 2 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- sól – szczyptaFARSZ:- soczewica czerwona – 1 szklanka- papryka czerwona – 1 szt- papryka żółta – 1 szt- cebula – 1 szt- pieprz – 1 szczyptaDODATKOWO:- jajko – 1 szt- bułka tarta(...)szklanka- olej do smażenia – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Soczewicę gotujemy przez około 30 minut w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Papryki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z ugotowaną soczewicą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Nadzienie układamy na naleśników. Zawijamy boki do środka. Zwijamy w krokiety

Ostra na Słodko
Makorańska harira 133

stołowe masła 22 dag jagnięciny 1 pokrojona cebula 45 dag pomidorów 4 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/4 szk czerwonej soczewicy 1/2 szk cieciorki, namoczonej na noc 3 szk wody 4 małe cebulki lub szalotki 1/4 szk makaronu, (u mnie bez) sól świeżo zmielony czarny pieprz Do przybrania: posiekana świeża

Apetyczna babeczka
Kotlety drobiowe z soczewicą 171

Można zrezygnować z dodatku kurczaka i przygotować danie warzywne Składniki 1 filet z kurczaka 1 marchewka 1/4 selera 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 pęczek koperku 1 jajko sól, pieprz bułka … Czytaj dalej Kotlety drobiowe z soczewicą

czarrna od kuchni
Zupa z soczewicy 101

czasu do czasu trzeba główkę wystawić na dwór...Mam dla was idealna zupkę na takie dni jak dzisiejszy...rozgrzewa, syci idealna na szybki obiad... Składniki: 3 szklanki soczewicy czerwonej  1 szklanka małej białej fasolki 2 ziemniaki 500 gram przecieru pomidorowego pół szklanki śmietany 1/2 cukinia papryka 3 litry wody 2 kostki rosołowe warzywna lub z żeberek 3 łyzki(...)przyprawy typu Warzywko szczypta chilli 2 ząbki czosnku szczypta imbiru Wykonanie:Soczewice, fasolę pozostawiamy do namoczenia przez kilka godzin lub na noc zwłaszcza fasole. Następnie juz wymoczoną fasolę i soczewicę gotujemy przez około 30 min. na nie wielkim ogniu.  Wylewamy wodę i wlewamy 3 litry nowej wody, dodajemy kostki rosołowe, pokrojone w kostkę ziemniaki.Przecier pomidorowy mieszamy

NaKońcuJęzyka
Indyjska zupa z czerwonej soczewicy 110

natką, korzeń pietruszki z natką, 3 ząbki czosnku, 1 por, 1 duża cebula, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu) garść posiekanej kolendry 1 marchewka duża 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 papryczka chilli (ja użyłam zielonej pepperoni) garść suszonych moreli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru 1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA(...)świata) świeżo mielony pieprz sól morska cieciorka kukurydza groszek 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (dostępny w Lidlu podczas tygodnia azjatyckiego) 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki ostrej Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego

ClauditteMissCooking
Syta zupa z dyni i soczewicy 144

razu się poprawia humor - nawet w najbardziej pochmurny, jesienny dzień.. Porcja na 3 głodne osoby: - 60 dag dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek ) - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy - 2 duże marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - kawałek pora ( biała część z odrobina zielonej) - 2 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - 1 płaska łyżka soli - 2 łyżki masła / oleju / oliwy Dynię

kawawszklance