będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!) 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego koncentrat pomidorowy pół litra passaty pomidorowej/przecieru(...)papryczki chili papryka wędzona papryka ostra papryka słodka szczypta trawy cytrynowej 3liście laurowe *sól Wykonanie: 1. Rozgrzej olej w dużym garnku. Zeszklij cebulę,a nastepnie dodaj czosnek i dorzuć soczewicę oraz przyprawy (oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!. 2. Dorzuć posiekaną w kostkę marchewkę i cukinię. 3. Dolej szklankę bądź dwie bulionu warzywnego albo wody. Gotuj do pożądanej miękkości
U Fiolkiwww.patelnie-tytanowe.pl Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie – szczegóły na samym dole! Przepis na szakszukę z soczewicą Składniki: – 1 puszka pomidorów (400g) – 300ml wody – 100g soczewicy czerwonej – 3 jajka – 2 cebule – 2 łyżki oleju – pół papryki czerwonej – 50-70g fety – kilka pomidorków cherry – 2 ząbki czosnku(...)patelni rozgrzewamy olej i na niej podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Po chwili, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy soczewicę wraz z przyprawami. Następnie wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy do miękkości soczewicy, ok. 15 minut. W tym czasie pomidory z puszki miksujemy na gładki sos wraz z solą, pieprzem
Be Fit Be Strongrozgrzewa organizm. Taki obiad polecam szczególnie w chłodne dni. Dzięki aromatycznym przyprawom potrawa jest naprawdę obłędna w smaku! Nawet mięsożercy polubią to danie. Przekonajcie się sami :-) Składniki: soczewica czerwona 500 g, cebula 1 szt, brokuł 1 szt, pomidor 3 szt, papryczka chili 2-3 szt, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, kmin rzymski 1 łyżeczka, garam masala 2 łyżeczki, kolendra(...)łyżeczka, kminek mielony 1 łyżeczka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, liść laurowy 2 szt, natka pietruszki posiekana 2 łyżki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy trzykrotnie. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy przyprawy i podsmażamy, aby uwolniły swój aromat ( nie wolno ich spalić). Następnie dodajemy
kulinarne odsłony patibędzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!) 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego koncentrat pomidorowy pół litra passaty pomidorowej/przecieru(...)papryczki chili papryka wędzona papryka ostra papryka słodka szczypta trawy cytrynowej 3liście laurowe *sól Wykonanie: 1. Rozgrzej olej w dużym garnku. Zeszklij cebulę,a nastepnie dodaj czosnek i dorzuć soczewicę oraz przyprawy (oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!. 2. Dorzuć posiekaną w kostkę marchewkę i cukinię. 3. Dolej szklankę bądź dwie bulionu warzywnego albo wody. Gotuj do pożądanej miękkości
Fiolka w kuchniSzybka do zrobienia zapiekanka z dynią, mięsem mielonym, ryżem i soczewicą. Dobrze przygotować ją w naczyniu, które możemy potem włożyć do piekarnika. Ja robiłam ją w garnku żeliwnym. Zapiekanka wyszła świetnie. Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 kopiasta łyżeczka świeżo startego imbiru 1 świeża papryczka chilli(...)mielonego mięsa sól morska pieprz 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ szklanki ryżu 1 szklanka czerwonej soczewicy 750 ml bulionu 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 puszka pomidorów olej Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym
Mama Gotujechorizo - 300 g dyni - 1 puszka pomidorów (mogą być świeże) - 2 marchewki - 1 pietruszka - ½ selera - mały por - ząbek czosnku - 1 papryka - 1,5 l bulionu - 1 szklanka soczewicy czerwonej - sól Przygotowanie: Cebulą kroimy w kostkę i podsmażamy z pokrojonym czosnkiem do zeszklenia cebuli. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę dodajemy do cebuli. Kroimy pora, dodajemy do zupy(...)kostkę dynię. Chorizo kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw i całość zalewamy bulionem. Gotujemy, gdy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy pokrojoną paprykę, puszkę pomidorów i soczewicę. Doprawiamy solą, jeżeli chorizo nie jest pikantne to dodatkowo pieprzymy. Gotujemy ok. 10 minut. Jeżeli zupa jest za gęsta można dodać bulionu. Życzę smacznego
Kulinarne życiezastąpić kaszą jaglaną wtedy będą miały delikatniejszy smak. W wersji wegetariańskiej można dodać jajko, wtedy będą się lepiej trzymały przy smażeniu. Wegańskie medaliony w sosie pomidorowym 1 szklanka soczewicy czerwonej ½ szklanki amarantusa ½ szklanki słonecznika 1 łyżeczka suszonych warzyw (naturalna wegeta) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Bułka(...)cebule 1/3 łyżeczki bazylii 1/3 łyżeczki oregano Medaliony: Amrantus gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 czyli pól szklanki amarantusu w szklance wody przez ok. 20 min. Soczewicę gotujemy do miękkości z dodatkiem suszonych warzyw, liścia laurowego i ziela angielskiego następnie blend ujemy na pastę. Słonecznik mielimy blenderem na proszek. Po ugotowaniu dokładnie mieszamy amarantu, soczewicę
W kuchennej krainiesmaczne ;)). Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem Kuleczki z tuńczykiem: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średniej wielkości marchewka 1 jajko 2 łyżki soczewicy czerwonej 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka otrąb owsianych szczypta soli szczypta pieprzu tymianek, oregano, rozmaryn Barszcz: 8 średniej wielkości buraków 4 marchewki 4 korzenie pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe(...)cytryny Łyżeczka suszonego koperku Łyżeczka oleju kokosowego 2,5 l wody sól, pieprz Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem. Przełożyć do miski i dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, soczewicę, płatki jaglane, otręby i przyprawy. Wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Ugotować na parze, około 30-35 minut. Warzywa na barszcz obrać, umyć i umieścić w garnku. Zalać wodą
FitKotfaszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szpinakiem Babka drożdżowa z czekoladą Prosty przepis na pizze Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Cielęcina pieczona Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety(...)pieczonym Pizza z boczkiem i serem feta Jajka faszerowane dzikim ryżem i jarmużem Ziołowy omlet na parze z pomidorami Sałatka z kabanosami Makaron po chińsku z omletem Pierogi z soczewicą Warzywa na patelnię Sałatka z kurczakiem, awokado, serem pleśniowym i cytrusami Sushi z wędzoną makrelą, ogórkiem i jabłkiem Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem
Dorota SmakujePomidorowe bułeczki drożdżowe z soczewicą, nadają się na każdą okazję. Na zbliżające się święta mogą być podawane do barszczu, na nadchodzącego Sylwestra jako przegryzka. Smakują najmłodszym, więc będą dobre na wszelakie imprezy karnawałowe, albo poprostu na drugie śniadanie do szkoły. Polecam :) 250 g mąki orkiszowej jasnej 10 g drożdży 0/5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli 100 ml ciepłej wody(...)passaty pomidorowej 80 ml oleju (użyłam oleju z suszonych pomidorów) 0/5 czerwonej cebuli łyżka oleju z suszonych pomidorów 3 łyżki passaty pomidorowej 100 g czerwonej soczewicy 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów ząbek czosnku Drożdże mieszamy z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Dodajemy łyżeczkę mąki, łyżkę ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy
Mienta blogWpadłam do domu głodna. Wstawiłam zupę z czerwonej soczewicy i gulasz rybny. Ale on będzie za godzinę. Przynajmniej. Bardzo głodna zrobiłam coś z niczego. W lodówce resztka wędzonej ryby, jakieś pozostałości szpinaku, ugorowany ryż. No i zmieszałam te składniki. Dodałam pomidor , cebulę, ciecierzycę z puszki (jest w gulaszu rybnym jej połowa). Całość skropiłam sokiem i oliwą. Doprawiłam(...)solą i pieprzem. Jeszcze ziarno słonecznika. Składniki: pomidor szpinak baby ugotowany ryż puszka cieciorki wędzony pstrąg oliwa cytryna sól pieprz czerwona cebula ziarenka słonecznika
AZgotuj!tęskno za słońcem.Mam ochotę na sycące, rozgrzewające i niczym zachodzące słońce września, danie. POTRAWKA Z SOCZEWICY. /całkowicie własny;/ na 3-4 porcje 1 1/3 szklanki soczewicy czerwonej 1 mały brokuł 300g pieczarek 1 duża czerwona papryka 2 cebule 1/2 białej części pora pęczek pieruszki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) sól, pieprz, listek laurowy 2 ziela(...)talarki, dorzucam do cebuli, chwilę przesmażam. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, wrzucam do cebuli z porem i smażę razem. Wsypuję soczewicę, wlewam około 1/2 szklanki przegotowanej wody, zakrywam pokrywkę i duszę. W tym czasie dzielę brokuła na małe różyczki. W garnku soczewica wchłonie płyn, uzupełnim go, dodaję brokuł, ziele angielskie i liść laurowy
W kuchni Karmel-itkiproblem z nadzieniem - każdy by wolał co innego. Ze szpinakiem i fetą, ruskie, z kapustą, grzybami, serem, z truskawkami lub jagodami... A dziś dla odmiany są z soczewicą:) Soczewica lubi być dobrze doprawiona, nie żałujcie więc przypraw i poeksperymentujcie trochę, próbując za każdym razem. Ja swoje pierogi doprawiłam wędzoną słodką papryką, curry, chili, kuminem i pieprzem. Dodatkowo do nadzienia(...)listkami szałwii. Wyszło pysznie:) Składniki (na ok 30 sztuk): 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju Nadzienie: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 duża marchew 2 łyżki oleju (użyłam z suszonymi pomidorami) pół pęczka szczypiorku 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki kuminu 1/3 łyżeczki curry szczypta
Obiad gotowyzjednała sobie'' ona moje podniebienie. Co prawda, już dawno mam za sobą swoje pierwsze doświadczenia z daniami jarskimi. Tutaj znajdziecie przepisy na placki z cukinii , kotlety z czerwonej soczewicy , krem dyniowy . Dzisiaj postawiłam na wege burgera. Parę dni temu miałam okazję zamówić podobnego w jednej z wegańskich knajpek. Był tak pyszny, że całkowicie zdominował moje kubki smakowe, a więc
Smiling ShrimpSkładniki: (na 2 porcje) - ½ szklanki soczewicy czerwonej (ok. 90g), - kawałek dyni (ok. 100g) - papryka czerwona (ok. 150 g), - cebula (ok. 70 g), - por (ok. 119 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - pomidory krojone (ok. 400g - puszka) - słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir. Sposób przygotowania: 1. Szklimy na oleju rzepakowym drobno pokrojoną cebulę i pora(...)cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę i w kostkę dynię. Dusimy ok. 5 min. 3. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min. 4. Do warzyw wsypujemy soczewicę i całość gotujemy ok. 10-15 min. 5. Do gulaszu dodajemy pomidory i gotujemy ok. 5 min. 6. Całość doprawiamy do smaku przyprawami. Gulasz jest bogaty w: - pełnowartościowe białko roślinne (pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachźródła i dobrze zbilansowana dieta spokojnie może zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. A zatem, świetnymi źródłami żelaza są także: pestki dyni karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza jaglana groch płatki owsiane płatki jęczmienne suszone morele figi komosa ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo(...)uważane za dobre źródła żelaza kakao oraz szpinak, okazują się zwodnicze, ponieważ obok żelaza zawierają niestety substancje utrudniające jego wchłanianie – polifenole, które znajdują się także w herbacie, kawie i czerwonym winie. Wchłanianie żelaza zaburza także nadmiar błonnika w diecie oraz kazeina zawarta w krowim mleku. Wspomaga zaś wchłanianie głównie witamina C, dlatego źródła żelaza warto łączyć z owocami cytrusowymi
Przepysznik - BLW i nie tylko