soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:47/126)

Pasztet z marchwii i soczewicy 109

jestem również pod wielkim wrażeniem jego smaku.Na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej. Wymiary blaszki: keksówka Temperatura pieczenia : 180 st Czas pieczenia: 50 minut Składniki:  200 g suchej czerwonej soczewicy  4-5 marchewek  1 cebula  3 jajka  Sól ziołowa  Pieprz  1 łyżka słodkiej papryki  1 ząbek czosnku  1/2 łyżeczki ziaren kolendry

Różne smaki w kuchni
Pasta z zielonej soczewicy 163

soczewicy Do tego, że strączki są zdrowe, chyba nikogo przekonywać nie muszę. Sposobów na ich wykorzystanie jest multum. Bardzo lubię z nich robić jednogarnkowe dania, jak dahl z czerwonej soczewicy oraz pasty kanapkowe, z których chyba najpopularniejszą jest hummus zrobiony z ciecierzycy. Dzisiejsza propozycja to pasta z zielonej soczewicy , która została połączona ze wspaniałymi borowikami. Pomimo

Blendman
soczewica z fasolą - gęsta smaczna zupa 135

żeberek 200 g boczku w ędzonego 3 pomidory bez skorki ,lub przecier  pomidorowy własnej roboty tutaj marchew ,  sól majeranek , kminek , ziele angielskie 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 2 z ąbki czosnku 1liść laurowy Wykonanie : Fasol ę moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy 15minut w szybkowarze. Następnie dodajemy żeberka i suchą soczewicę,oraz 3/4 szklanki

w mojej kuchni
Dyniowe burgery (bezglutenowe) 149

buregry są pełne smaku, a masa się nie rozpada. Składniki na 8 burgerów (średnica około 10 cm): około 1 kg dyni (waga ze skórką i pestkami) 200 g czerwonej soczewicy 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej (około 50 g) 50 g pestek dyni pęczek ulubionego zielska (u mnie pietruszka) 1 duża cebula 3 łyżki oleju do smażenia około 1 litr(...)dynię. Wymieszaj dokładnie i smaż cały czas mieszając około 5 minut. Kolejno dodaj suchą (nieugotowaną) soczewicę. Wymieszaj wszystko dokładnie i dodaj pół litra wody. Mieszaj masę od czasu do czasu i gdy soczewica wchłonie wodę dodaj kolejne pół litra. Po około 30 minutach soczewica powinna być wystarczająco miękka, ale oczywiści może sie zdarzyć, że będzie potrzebne jeszcze torchę czasu

greenscarf
Kurczak z soczewicą 194

Coś nowego :) Składniki 1 filet z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 20 dkg czerwonej soczewicy 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz przyprawa do kurczaka ognista mieszana przypraw (młynek)   … Czytaj dalej Kurczak z soczewicą

czarrna od kuchni
KOTLECIKI Z SOCZEWICY 132

dodatkiem marchewki. Takie kotleciki to idealny pomysł na obiad jako danie główne sprawdzą się też świetnie do burgerów czy kanapki. Składniki/na ok 6 sztuk: – 1 szklanka czerwonej soczewicy – 1/2 cebuli – łyżka posiekanej natki pietruszki – 1 marchewka – 1 ząbek czosnku Czytaj więcej → Artykuł KOTLECIKI Z SOCZEWICY pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej. 93

Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka soczewicy czerwonej 3 łyżki masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka sól, pieprz, tymianek, papryka ostra mielona 500 ml wrzątku 500 ml rosołu   (przepis tutaj) Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut, następnie gotujemy ją na papkę na bardzo małym ogniu, studzimy. Kaszę zalewamy dwoma

Moje-pitraszenie
zupa- krem z soczewicy 100

zupa bardzo nam smakowała i była bardzo pożywna.  A do tego zrobiłam ją ekspresowo, więc polecam na dni, kiedy mamy mało czasu na gotowanie.  Składniki: szklanka czerwonej soczewicy puszka pomidorów krojonych włoszczyzna suszone oregano sól, pieprz kilka kromek weka 2 ząbki czosnku łyżka masła koperek ziele angielskie liść laurowy Soczewicę wypłukać i razem z włoszczyzną zalać dwoma

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gulasz z karkówki, fasoli mung i soczewicy (443 kcal) 116

więc zrobiłam z nich pyszny gulasz. Danie jest bardzo sycące, więc nie gotowałam dodatkowo żadnych ziemniaków czy klusek. Składniki (ok 3 porcje): 1/2 szklanki zielonej fasoli mung 1/2 czerwonej soczewicy średnia marchew 350 g karkówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego zielona papryczka pepperoni sól, pieprz kumin, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka Przygotowanie Fasolkę i soczewicę namaczamy w wodzie na noc. Mięso

e-PrzepisyKulinarne
Zupa z czerwonej soczewicy na żeberkach 134

Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 mała cebula 1/4 pora 200 g czerwonej soczewicy 6 średnich ziemniaków 4 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: 4 listki laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki kminku w proszku 1 łyżeczka tymianku sól do smaku Sposób wykonania

Qchnia po prostu
Kotleciki z soczewicy i ryżu 234

stopnia, że na  stałe zagościły w naszym codziennym jadłospisie. Ostatnio wylądowały nawet w moim  śniadaniowym pudełku do pracy. ;) Kotlety z soczewicy i ryżu Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 szklanka ryżu szczypta soli 1 łyżeczka curry pół łyżeczki papryki ostrej + 2jajka,bułka tarta 1. Do garnka wlej 4 szklanki wody. 2. Do zimnej wody wsyp 1 szklankę(...)soczewicy i jedną szklankę ryżu. 3. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie pod przykryciem ok20 minut 4. W tym czasie przesmaż szalotkę do miękkości i dodaj do masy. 5. Ostudź. Lekko ciepłą masę połącz z curry i ostrą papryką. 6. Dodaj jajko i wymieszaj. 7. Dłońmi uformuj kotleciki. 8. Aby aby uzyskać chrupiącą skórkę każdy kotlecik obtaczaj w bułce

U Fiolki
Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą 195

makaronem zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini zupa z fasolą borlotti ekspresowa zupa z kapustą i fasolą zupa z pieczonej dyni i czosnku egipska zupa z czerwonej soczewicy * Przepis na prostą zupę dyniową znajdziecie także w najnowszym wydaniu  Magazynu Green Canoe Style , obok innych odpowiednich na zimowy czas przepisów.  Zerknijcie koniecznie - magazyn kryje wiele inspirujących artykułów

Chilli Czosnek i Oliwa
Soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym 219

sosie pomidorowo-kokosowym: 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 2 łyżki oliwy z oliwek (może być także aromatyzowana np. czosnkiem lub chili) 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 i ½ szklanki passaty (przecieru pomidorowego) (375 ml) ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml) po 1 łyżeczce: sproszkowanego imbiru, curry, mielonego kminu rzymskiego (kuminu), mielonej kolendry, kurkumy

Poezja smaku
Kotlety z tofu i czerwonej soczewicy podane z surówką 301

takie eksperymenty z takimi produktami. Był to strzał w dziesiątkę! W smaku przypominały mięsne, ale zdrowsze i wegetariańskie. ;) Składniki: Kotlety: (6 sztuk) kostka tofu marynowanego  1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej  natka pietruszki  pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka: 1 twarde, kwaśne jabłko 1 marchewka 1/4 kapusty pekińskiej

Truskawkowa Fiesta
Makaron z aksamitnym sosem 138

pyszny smak, który podkreślają zioła. Do sosu dodałam również kukurydzę. Przygotowanie tego dania to zaledwie 30 minut! // Składniki: 250 g makaronu – najlepiej wstążki lub spaghetti 150 g czerwonej soczewicy + 400 ml wody do ugotowania 1 duży pomidor (lub 2 małe) kilka łyżek kukurydzy konserwowej oliwa przyprawy i zioła: sól, pieprz, curry, bazylia, lubczyk Sposób przygotowania: Soczewicę opłucz

Via Gusto