soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:49/126)

W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 192

Pasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A

ladykitchen
Gołąbki wegetariańskie 400

mniej kaloryczne niż te tradycyjnie przyrządzane, zawierają roślinne źródło białka, jakim jest soczewica. Można je zrobić z ryżem (dowolnym), kaszą jaglaną, pęczakiem, smak będzie inny, ale mamy tu szeroki wachlarz produktów, które możemy zastosować.Na 10 średnich gołąbków:kapusta pekińska200 g ryżu2 szklanki wywaru warzywnego1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości120 g czerwonej soczewicy1/2 kg pieczarekoliwa z oliwekszalotkaczosnek(...)kroimy w cieniutkie plastry i dorzucamy na patelnię. Teraz pora na pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dolewamy bulion i wsypujemy najpierw soczewicę i po 5 min. ryż. Gotujemy na wolnym ogniu dolewając wody jeśli widzimy, że cały płyn został wchłonięty. a ryż jest jeszcze twardy. Doprawiamy i odstawiamy na później ;-).Oddzielamy liście

kuchcikownia
Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew 164

pokrojonej w grubszą kostkę 2 czerwone papryki, pokrojone w grubą kostkę 2 papryczki chilli, posiekane 400 ml passaty pomidorowej 3 pomidory pokrojone w kostkę 1/3 szklanki czerwonej soczewicy, wypłukanej 4 łyżki oliwy garść świeżego tymianku sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W większym rondlu, rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę i cebulę wraz z czosnkiem

karmelowy
Poniedziałkowy "fit" - Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i czosnkiem 132

wpisała się na stałe w nasze menu, a dzisiaj dzielimy się przepisem na nią z Wami :)  Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i czosnkiem  SKŁADNIKI: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1/2 pora (biała część) 1/2 pęczka natki pietruszki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki(...)ostrej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy.  Czosnek obieramy i drobno siekamy, pora kroimy w pół talarki.  W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek, zarumieniamy go, dodajemy pora i całość podsmażamy 2 minuty po czym dodajemy pomidory z puszki.  Całość delikatnie solimy, dodajemy papryki i mieszamy - podduszamy kilka minut. Następnie odcedzamy soczewicę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 189

dobrych kotletów dużo, zmarnowanych warzyw zero a za to węglowodanowe bombki, po których nawet okruszki nie zostają... A robi się je tak: - szklankę kaszy gryczanej niepalonej oraz - szklankę soczewicy czerwonej przepłukujemy, wrzucamy RAZEM do jednego garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli, stawiamy na ogień. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy płomień prawie do minimum(...)wolnym ogniu gotujemy jakieś 20 minut, aż soczewica się rozpadnie i ta woda, która jeszcze jest w garnku, zrobi się od niej gęsta. JESZCZE LEPIEJ JEST POCZEKAĆ AŻ DO CAŁKOWITEGO WYGOTOWANIA/ODPAROWANIA WODY, tylko trzeba przypilnować, żeby nie przypalić garnka - wtedy NA PEWNO kotlety się NIE ROZPADNĄ :)) Ugotowaną masę odcedzamy porządnie na sicie (chyba że już nie ma co odcedzać), dodajemy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Orientalny pasztet z soczewicy (wegetariański) 196

ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Polecam wypróbować go nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim lubiącym orientalne smaki :) Składniki na formę 10x20cm: 250 g suchej czerwonej soczewicy 2 duże marchewki 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 jajka 2-2,5 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć) 1/3 łyżeczki kurkumy 1,5 płaskiej

Ze smakiem i z pasją
Gołąbki z soczewicą 177

wegetarian lub osoby na diecie może zostać pominięty lub zastąpiony na przykład pieczarkami. Składniki:2 szklanki czerwonej soczewicy1 duża cebula300 g wędzonego boczku (pomijamy w wersji wegetariańskiej)2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 ząbek czosnku1 jajkogłówka włoskiej kapustysól, pieprz1 szklanka bulionuPrzygotowanie:Soczewicę gotujemy około 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy.Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni

Smakowity Blog Kulinarny
Dynia w zupie 189

mielonego kminu1 lyzka przyprawy marokanskiej6 szklanek bulionu warzywnego1 kg dyni pokrojonej w kostke1 duzy pokrojony ziemniak1 szklanka czerwonej soczewicysol, czarny pieprzszczypiorek do dekoracjiwykonanie:Na srednim ogniu rozgrzac na patelni oliwe, podsmazyc cebule i czosnek. Dodac orzyprawe marokanska, zmielony kmin, dynie, soczewice, ziemniak i bulion. Wszystko doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu 30 minut.Gdy warzywa breda juz miekkie

Przysmaki Karolki
Burger z głogu i soczewicy czyli kajzerka pomyślności 142

pożywienia. Składnikom, które użyłem do przygotowania tego dania przypisuje się magiczną moc. Jednym od bardzo dawna, innym od mniej dawna, bo stosunkowo niedawno dopiero do nas trafiły. Składniki: - czerwona soczewica - z racji swojego kształtu jest symbolem bogactwa, dlatego często jest jadana w nowy rok. Zdawać by się mogło, że powinna być to soczewica żółta, z racji podobieństwa do złotych(...)głóg - właściwie od początku istnienia naszej kultury przypisuje mu się właściwości ochronne, gdzie w praktyce stanowił talizman ochronny przed czarami. Działo się to głównie za sprawą jego koloru czerwonego. Co prawda jadalne są tylko owoce, ale jako talizmany wykorzystywało się gałęzie. - bułka - zboża, a nawet wszystkie ziarna, otoczone kultem ze względu na swoją rolę jako głównego pożywienia. Ze względu

Kryzysowa Książka Kucharska
Pasztet z soczewicy 172

się jeść codziennie. Jak spróbujecie go raz, zobaczycie, że będziecie go robić częściej. Ma dużo mniej kalorii niż normalny pasztet. Polecany dla osób na diecie:)Składniki; 500 g czerwonej soczewicy, 2 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 cm świeżego imbiru, 2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry, 2 łyżeczki garam masali, 1/2 łyżeczki płatków chili, 2 jajka, sól, 1 łyżka

Anioły w kuchni
Krem z dyni i soczewicy z mlekiem kokosowym 122

przepyszna. 1 mała dynia, ok. 700 g 2 ząbki czosnku 1 szalotka 100 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta pieprzu cayenne 50 g czerwonej soczewicy 20 g kaszy jaglanej 1 łyżka oleju rzepakowego Olej rozgrzewamy w garnku. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Zalewamy ok. 700 ml wody. Dodajemy soczewicę i kaszę

Kucharzyca
Gulasz z soczewicy i warzyw 136

kamionkowej miseczce jako samodzielne aromatyczne i rozgrzewające danie lub serwujemy w zestawie z kaszą (najlepiej gryczaną) i surówką. Bon appétit! Składniki: (2 porcje) cebula 3 ząbki czosnku szklanka soczewicy czerwonej kilka pieczarek puszka pomidorów mieszanka mrożonych warzyw (cukinia, marchewka, groszek cukrowy, papryka, kukurydza) 1 opakowanie* sól, pieprz, pieprz cayenne, słodka papryka, zioła prowansalskie, kumin (kmin rzymski) masło do podsmażenia(...)można oczywiście jak najbardziej użyć świeżych ulubionych warzyw  Soczewicę zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut i gotujemy. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, dorzucamy czosnek, następnie umyte i pokrojone w kostkę pieczarki i chwilę dusimy. Dodajemy warzywa. Pomidory kroimy i wraz z zalewą dokładamy do reszty, dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne, odrobiną

Nie do chrzanu!
Zupa dyniowa z soczewicą 140

Idealna zupa na jesień. Piękny, słoneczny kolor zupy – poprawia nastrój w szare, zimne dni. Składniki: 800 g – 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 średnia cebula 3 – 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia świeżo zmielony pieprz, sól, mielona kolendra i kurkuma do dekoracji: liście

Moja pasja smaku
Curry dyniowe z papryką i marchewką na ryżu naturalnym 145

zasmakuje, gdyż już sam kolor (bynajmniej mnie) kusi niesamowicie.  Składniki: - ok. 1kg dyni - 500ml bulionu (500ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 250ml mleka sojowego - 150g soczewicy czerwonej - 3 woreczki ryżu naturalnego/kaszy - 5 małych marchewek - 2 papryki - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry (można pominąć)  - 1 łyżeczka kurkumy - 3/4 łyżeczki(...)chili *opcjonalnie: do zagęszczenia curry - 4-5 łyżek płatków ryżowych/jaglanych Soczewicę i ryż/kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na oleju do zeszklenia (najlepiej w całkiem sporym garnuszku). Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ósemki, obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, pozbywamy gniazd

Be Fit Be Strong
Krokiety z soczewicą i warzywami 306

szklanka- mleko – 200 ml- woda gazowana – 100 ml- jajko – 1 szt- olej – 2 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- sól – szczyptaFARSZ:- soczewica czerwona – 1 szklanka- papryka czerwona – 1 szt- papryka żółta – 1 szt- cebula – 1 szt- pieprz – 1 szczyptaDODATKOWO:- jajko – 1 szt- bułka tarta(...)szklanka- olej do smażenia – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Soczewicę gotujemy przez około 30 minut w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Papryki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z ugotowaną soczewicą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Nadzienie układamy na naleśników. Zawijamy boki do środka. Zwijamy w krokiety

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania