łyżka klarowanego masła 200 g włoszczyzny pokrojonej w plasterki 1 ząbek czosnku, poszatkowany 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka pieprzu kolorowego 700 ml wody 2 łyżki czerwonej soczewicy 150 g cukinii pokrojonej w plasterki 2 pomidory pokrojone w kostkę 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku Na maśle poddusić włoszczyznę. Po około 3 minutach oddać czosnek oraz przyprawy
Moja Galeria SmakuDuża ilość przypraw sprawia, że zupa jest przede wszystkim smaczna ale również może zwiększyć naszą odporność! Składniki na 4 porcje: 500g dyni piżmowej (po obraniu) 150g szpinaku 150g soczewicy czerwonej 4 ząbki czosnku litr bulionu łyżeczka kminku rzymskiego pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki chilli sok z połowy limonki sól, pieprz Sposób przygotowania(...)większym rondlu rozgrzej łyżeczkę oleju rzepakowego i podsmaż na nim czosnek, kminek, gałkę muszkatołową, imbir, chilli, cynamon i smaż przez kilka minut. Dodaj dynię i soczewicę i bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości dyni i soczewicy. Dodaj szpinak i gotuj przez około 5 minut, aż szpinak „zwiędnie”. Dopraw całość sokiem
wysmienityMiłego dzionka :-) Składniki: 2 filety z kurczaka 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 batat 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki śmietany 30% 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki kolendry 1.Cebulę i batata obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W garnku
kruche babeczkidodać też odrobinę chili) olej słonecznikowy 1 cebula 1 główka czosnku pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki kawałek imbiru (ok 3cm) 20 dag dyni 1 i 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 3 pomidory śmietana do podania Przygotowanie; Na suchą patelnie wsypujemy wszystkie przyprawy. Podgrzewamy do czasu aż staną się aromatyczne jednak uważamy aby ich nie spalić. Następnie przekładamy do moździerza
Radość kipiąca uśmiechem.mogą je zajadać osoby z nietolerancją. Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że posmakują i z przyjemnością sięgniecie po dokładkę. Smacznego! SKŁADNIKI: * ugotowana kasza jaglana – 3/4 szkl ( dostępna TU ) * ugotowana soczewica czerwona – 3/4 szkl ( dostępna TU ) * jajko – 1 szkl * bułka tarta bezglutenowa – 2-3 łyżki * maka ryżowa – 1 czubata łyżka ( dostępna TU ) * masło – 3 łyżki * czosnek(...)sól, pieprz, curry, kmin rzymski – do smaku ( dostępne TU ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajmy curry i kmin rzymski, wrzucamy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną- mieszamy. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy niewielkie kotleciki. Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle. Smacznego! Wpis powstał
Ostra na Słodkozdrowy obiad lub ciepłą kolację. Odkąd je poznałam jest moim ulubionym. Ma specyficzny smak i jest podobne do risotto. Warte wypróbowania. Składniki: 3/4 szklanki ryżu basmati 3/4 szklanki czerwonej soczewicy około 4 szklanki gorącej wody 1 marchewka 1/2 młodej cukinii 2 łyżki masła klarowanego ghee 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta mielonego imbiru sól do smaku szczypta
Wanilia i KardamonMakaron z soczewicą kabanosami i cukinią to aromatyczne i rozgrzewające danie idealne na deszczowe dni jakie są teraz, sycące, pikantne, rozbudzi wszystkie nasze zmysły. Sos Madziarów firmy FOLWARK idealnie podkreślił smak(...)tego wspaniałego dania-Ci który sosu nie posiadają, zastąpią go pikantnym ketchupem. Lecz to już nie będzie to samo ;-) Składniki: 40 dag makaronu penne 30 dag drobnej czerwonej soczewicy 20 dag suszonych kabanosów 1 duża cebula ½ cukinii lub 1 nieduża 1 ząbek czosnku 2 marchewki 3-4 łyżki oliwy 1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego 3 łyżki sosu
Wanilia i Kardamonkonkretnego trzeba zjeść. Moja propozycja na pyszne śniadanie, kolacje, albo nawet na przekąskę w ciągu dnia, w końcu w taki upał może się nie chciec gotować :) 1 szkl czerwonej soczewicy 0,5 szkl pasaty pomidorowej 0,5 mleka kokosowego olej cebula 0,5 łyżeczki kuminu 0,5 łyżeczki gorczycy 0,5 łyżeczki kolendry olej
Polska Zupamoże zabraknąć w przepisie na hummus . Hummus to ulubione smarowidło, które bardzo często przyrządzam. Hummus z batatów Składniki: 1 batat, około 300 g 2 ząbki czosnku 50 g czerwonej soczewicy 50 g włoskich orzechów 1 doniczka świeżej kolendry po łyżeczce nasion kminu rzymskiego i kolendry, uprażone i zgniecione w moździerzu 2 łyżki tahini 1 łyżka soku z limonki
codojedzeniadrobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę świeżego imbiru 0,5 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów Łowicz 1 kartonik przecieru pomidorowego Łowicz 1 litr wywaru z warzyw 1 szklanka czerwonej soczewicy Pół puszki (200 ml) mleka kokosowego (wymieszanego!) Sos sojowy do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać jak najdrobniej, przesmażyć krótko na rozgrzanym w garnku oleju. Do garnka wsypać wszystkie
Kuchnia w szuwarachprzypadek nie zrobiłam tego, co planowałam :) 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 łyżeczka oleju 50 g palonej kaszy gryczanej 2 łyżki kaszy bulgur lub kuskus 1 łyżka czerwonej soczewicy 2-3 suszone pomidory (można pominąć) 1-2 łyżki pestek dyni 2 jajka opcjonalnie ok. 20-30 g żółtego sera przyprawy: sól, kolendra mielona, majeranek Pieczarki obieramy, siekamy bardzo
KucharzycaPorcja: 500kcal, Tłuszcz: 18g, Białko: 16g, Węglowodany 65g, błonnik 9g Składniki: 100-150 g topinambura (słonecznika bulwiastego), cebula, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek mleczka kokosowego, 2 łyżki soczewicy czerwonej, 4 łyżki kaszy jaglanej, łyżeczka curry, sól, łyżeczka oleju kokosowego, Sposób wykonania: Do potrawy użyj mleczka kokosowego w puszce. Topinambury obierz i pokrój w kostkę. Pokrój drobno cebulkę, przeciśnij czosnek(...)przez praskę. Podsmaż na oleju. Dadaj 100 ml wody i mleczko kokosowe. Dopraw potrawę. Duś aż topinambury będą miękkie ok. 20 minut. Wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną i soczewicą. Smacznego Produkty kupisz tutaj Artykuł Curry z topinamburem – przepis na bezmięsny obiad pochodzi z serwisu Strefa Zdrowego Żywienia
Strefa Zdrowego Żywieniazazwyczaj jest używana do tego dania w oryginale. Zgodnie z geografią smaków zaadoptowałem je na nasze warunki, prawie jak Anglicy curry :) Danie konkursowe, także trzymajcie kciuki :) Składniki: - ryż - czerwona soczewica - ziemniaki - cebula - pieprz ziołowy Wykonanie: Soczewicę mieszamy z ryżem w stosunku 1 do 1 i zalewamy wodą. Zostawiamy na noc lub na dzień. Po tym czasie wody powinno być
Kryzysowa Książka KucharskaBardzo smaczna zupa z soczewicy. Idealne połączenie zupy cebulowej z soczewicą. Koniecznie wypróbujcie. Dla wegetarian zupę można ugotować na wywarze warzywnym. Będzie również bardzo smaczna. Masło zastępujemy olejem. Mój mąż, który nie jest miłośnikiem zup, zjadł ze smakiem cały talerz(...)jest sukces, bo rzadko, które jada zupy. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 5 średnich cebul + 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 pietruszka 2,5 l wywaru mięsnego (miałam z kurczaka) 1 płaska łyżka kurkumy 1 łyżka sosu
O kuchni z uczuciemDziś na obiad zrobiłam danie jarskie. Nie trzeba przecież codziennie jeść mięsa! Zapiekanki z papryki z farszem z pieczarek i soczewicy mogą spokojnie zastąpić mięsny posiłek. Zrobiłam je w 2 wersjach. Dla mnie z pietruszką, a dla męża z serem. Po upieczeniu pachniały cudownie! Ale ze względu na nietolerancję mleka musiałam zadowolić się tylko(...)zapachem.. Do przygotowania zapiekanek potrzebne będą: 2 papryki 10-12 pieczarek cebula - ile kto lubi, ja użyłam 1,5 1-2 pomidory 1/4 szklanki czerwonej soczewicy olej przyprawy (u mnie tylko sól i świeżo mielony pieprz) żółty ser Najpierw siekamy cebulkę i podsmażamy. Dodajemy drobno posiekane pieczarki i w międzyczasie zaczynamy gotować soczewicę. Kiedy pieczarki
Mama z Motylem