zupy. Jeden z moich ulubionych smaków to zupa krem z dyni, którą można bardzo szybko przygotować na bazie bulionu. Zupa dyniowa najbardziej smakuje mi w prostej wersji z dodatkiem soczewicy i rozgrzewających przypraw – taką też udało mi się zrobić. Kremowa i gęsta zupa jest pyszna i zdrowa, idealna jako ciepły posiłek w jesienne, chłodniejsze dni Z dynią chciałabym trochę(...)dyni – prosty i szybki przepis na zupę dyniową 2-3 porcje ok. 750 ml bulionu 500 g obranej dyni (użyłam odmiany prowansalskiej) 1 mała marchewka 2 łyżki czerwonej soczewicy przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, suszony czosnek, kmin rzymski, gałka muszkatołowa, ulubione zioła dodatkowo: suszone pestki dyni i olej lniany do dekoracji Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną
Fitkotmożna sobie zjeść solo albo np z makaronem jak klasyczne spaghetti. Pyszne! Do przygotowania sosu potrzebujemy: 1 cebulę 2-3 ząbki czosnku 250 g czerwonej soczewicy odrobinę koncentratu pomidorowego 1 puszkę pomidorów 500 ml bulionu warzywnego 40 g migdałów garść orzechów u mnie pekan, ale mogą być np włoskie 150 g brązowych pieczarek tłuszcz do smażenia Na odrobinie tłuszczu
Szybko Tanio Smaczniesolo or fresh cucumber with tofu 28. Zupa-krem z bobu / Wild beans 29. Ciecierzycowo-pomidorowa / Chickpeas and tomatoes Ziemniaki/Potatoes 30. Danie z czerwonej soczewicy (pomidory z puszki zastąp świeżymi)/ Red lentil dish (use fresh tomatoes instead of tinned ones) 31. Letni obiad / Summer dinner 32. Ziemniaki po węgiersku(...)vegetable salad or salad (a lazy version: vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz, np. cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej, nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście ./ You can quickly prepare, e.g. zucchini slices coated
Qlinarnie i Qlinarniekuchenny romans sprawdzi się idealnie w trakcie jesiennych, dżdżystych, chłodnych i wietrznych miesięcy. Dajcie znać jak Wy rozgrzewacie się Do przygotowania dal’u potrzebujemy: – 1 kubek czerwonej soczewicy – 3 szklanki wody – 1 cebulę – garść posiekanej pietruszki – garść nerkowców (namoczonych w wodzie) – sól, pieprz, curry, kminek, chilli, słodką paprykę Soczewicę płuczemy pod bieżącą
Szybko Tanio Smaczniesycąca i rozgrzewająca, a w domu rozchodzi się przyjemny zapach wschodnich przypraw. Niżej podaję proporcje z książki. Sama zrobiłam z połowy składników. Składniki (na 4 porcje): 2 szklanki czerwonej soczewicy 7 posiekanych dużych cebul 7 wyciśniętych ząbków czosnku 1 łyżeczka mielonej kurkumy 4 łyżeczki mielonego kminku oliwa z oliwek 7 szklanek rosołu z kury 3 szklanki wody
Weekendy w domu i ogrodzielimonki i posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Nazwa tej zupy pochodzi od arabskiego harr- czyli gorący. Zapraszam na przepis, który jest idealny na porę jesienno- zimową... Składniki: soczewica czerwona 1 szklanka, ciecierzyca sucha 1 szklanka, cebula 1 szt, pietruszka korzeń 1 szt, marchew 1 szt, pomidory z puszki 1 opakowanie, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, koncentrat(...)oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę pietruszkę, marchew oraz przyprawy. Wszystko podsmażamy przez 1-2 min, aby przyprawy uwolniły swój aromat, ale nie mogą się przypalić. Następnie dodajemy wypłukaną soczewicę i zalewamy wszystko wodą. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem
kulinarne odsłony patitaki, które przeszły na wegetarianizm czy weganizm jako osoby dorosłe znające całe spektrum smaków. W przypadku tego sosu, gdzie w oryginale używa się mięsa mielonego fantastycznym zamiennikiem jest czerwona soczewica. Składniki na 6-8 porcji (gotowałam dla caaałej rodziny i jeszcze trochę zostało), jeżeli gotujesz dla 3-4 osób połowa składników będzie idealna 300 g suchej w sensie nieugotowanej
greenscarfjest kupować puszki Składniki na 4 duże porcje (czyli nawet 6 normalnych): 200-250 g suchej czerwonej fasoli ugotować lub dwie puszki po 400 g 200 g czerwonej soczewicy 4 duże pomidory (osobiście nie kupuję o tej porze roku pomidorów) lub 2 puszki po 400 g siekanych pomidorów 6 fig (jakiś czas temu kupiłam wielce zadowolona niezły zapas
greenscarfmleka 1/2 łyżeczki oleju 2 jajka sól, szczypta cukru pudru olej do smarowania patelni Farsz: 500 g mielonej wołowiny 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy ok. 160 g salami w dużych plastrach 3 ząbki czosnku sól i pieprz, słodka i wędzona papryka, zioła prowansalskie lub włoskie jajka i bułka tarta do panierowania olej(...)łyżki farszu. Boki i tył naleśników zginać do środka. Zwijać w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju. Podawać z barszczem czerwonym do picia
Czerwień i błękitdodaje troszke pikanterii. W sumie to myslalam, ze zupa bedzie bardziej pikantna, ale ostatecznie ciesze sie, ze jest jak jest. Dzieki temu nawet Mojej Latorosli smakowala :) skladniki: 100g czerwonej soczewicy 500ml bulionu 1 cebula 1 zabek czosnku 4 marchewki mala puszka pomidorow 1 lyzka oliwy do smazenia 0,5 lyzeczki zmielonej kolendry 0,5 lyzeczki mielonego kminku
Przysmaki Karolkiszczypty mielonego cynamonu 1 łyżeczka pasty Harrisa pół czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów pół puszki cieciorki 70g czerwonej soczewicy 500ml bulionu warzywnego sok z cytryny posiekana świeża kolendra (ewentualnie suszona) olej do smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać
Codzienne Gotowanieszaleć to szaleć): Ugotowane liście kapusty, licząc średnio 2-3 liście na 1 gołąbka, a więc ugotować 1 średnią główkę kapusty 400-500 g pieczarek 200 g czerwonej soczewicy 200 g płatków ryżowych/lub ryżu (suchego) 3-4 cebule kilka (5-6) połówek suszonych pomidorów (im więcej tym lepiej) czubata łyżeczka pieprzu czubata łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka suszonego czosnku
greenscarfnasion kopru włoskiego, rozgniecionych 1 łyżeczka nasion kminu, rozgniecionych 2 łyżeczki curry w proszku 450 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego 400 g puszka krojonych pomidory 100 g czerwonej soczewicy, opłukanej sól i pieprz czarny świeżo mielony dodatkowo świeżo posiekane liście mięty i pietruszki, do dekoracji przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Pokrojoną w kostkę baraninę umieść
Stare Garybazylii i oregano, 1 łyżeczka cukru 6-7 małych młodych marchewek 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 1-2 małe pietruszki ok 50 g makaronu nitki 6 łyżek soczewicy czerwonej natka pietruszki posiekana do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pomidory umyj dokładnie, ponacinaj lekko i sparz wrzątkiem. Obierz ze skórek. Wytnij twarde części i pokrój w małą kostkę. Obierz(...)zupy i wlej resztę wody lub bulionu. Wymieszaj. Gotuj do ok 30-40 minut, aż marchewka będzie miękka. Osobno ugotuj makaron w osolonej wodzie na al dente. Soczewicę wsyp na sitko i opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć soczewicę do zupy i często mieszając, gotuj 7 minut. Soczewica lubi przywierać do dna garnka. Dodaj ugotowany makaron i gotuj jeszcze
Anioszek w kuchniczeka, więc niechętnie wracał do domu. Nie mogłam go więc zawieźć i uraczyłam go kotletami z posta. I wiecie co? Zjadł je bez marudzenia. Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pół szklanki otrębów żytnich pół łyżeczki curry duża szczypta mielonego imbiru pęczek natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy
Kardamonovy