Składniki: * 250 g czerwonej soczewicy * marchewki 3 * cebula * ćwiartka selera * korzeń pietruszki * ząbki czosnku 3 * łyżka koncentratu pomidorowego * jajka 3 * liście laurowe 2, * ziarenka ziela angielskiego 2, * łyżeczka słodkiej papryki, * 1/2 łyżeczki ostrej papryki * łyżeczka curry, * łyżeczka imbiru, * sól, * pieprz * olej do smażenia * 500 ml wody Przygotowanie: Soczewicę należy wypłukać na sicie. Przesypać do garnka zalać wodą
Kulinarne przygodyOstatnio pokochaliśmy takie niby sałatki, dodatki…wszak zawsze można potraktować jak gotowy lub dodatek do dania głównego. Zawsze smacznie wyjdzie. Składniki 1 szklanka czerwonej soczewicy 5-6 suszonych pomidorów z zalewy 5 ząbków czarnego czosnku koperek oliwa sól, pieprz Przygotowanie Soczewicę płuczemy, gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Czas ok. 7 min. Odcedzamy, studzimy. Czosnek i pomidory kroimy
R'n'G KitchenSkładniki: - 4 podudzia z kurczaka - 250 g czerwonej soczewicy - 2 duże ziemniaki - 2 średnie marchewki - kawałek selera - 1 pietruszka - 1 duża cebula - 200 g fasolki szparagowej - 2 kostki rosołowe - przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz) Przygotowanie: Podudzia po umyciu zalewamy zimną wodą tak by były przykryte, dodajemy 3-4 ziela angielskie i tyle samo listków laurowych. Doprowadzamy do wrzenia
Tanie przepisy studenckieposiekane 2 gałazki selera, drobno posiekane 2 marchewki, drobno posiekane 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce czubata łyżeczka pasty curry (u mnie łagodna korma, ale de gustibus) 150g czerwonej soczewicy 1 litr bulionu warzywnego 400g puszka siekanych pomidorów sól i pieprz, do smaku Rozgrzej olej/oliwę w dużym garnku, a następnie dodaj cebulę, selera i marchewki. Smaż na małym
Lejdi of the housekurczaka, oczyszczone z błonek i kostek i pokrojone na kawałki wiekości jednego kęsa 2 średnie słodkie ziemniaki, obrane, oczyszczone i pokrojone na kawałki wiekości jednego kęsa 4 łyżki czerwonej soczewicy 250ml bulionu warzywnego (z kostki jak najbardziej) 400ml puszka mleka kokosowego 175g mrożonego groszku Rozgrzej olej w sporym garnku. Wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty, aż zacznie mięknać
Lejdi of the housewielkości, jakieś 400g), wymieszaj i smaż kolejne 3 minuty. Wlej wodę - około 1cm ponad powierzchnie pokrojonych warzyw. Wkrusz warzywna kostkę bulionowa i wsyp 1/2 szklanki czerwonej soczewicy , oraz 1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki (opcjonalnie). Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj około 20 minut, lub do miękkości soczewicy i warzyw. Zmiksuj gotowa
Lejdi of the housenudę, dziecięciu najmłodszemu... Zrób dziecku zabawkę, mówili. Butelka plastikowa wystarczy, mówili. To takie dobre dla rozwoju jest, mówili. Nosz kurna!!! Składniki: (na 30 sztuk) 1 szklanka czerwonej soczewicy 5 średnich pieczarek 2 niewielkie cebule 2 łyżki oleju 1 szklanka płatków owsianych jajko Soczewicę ugotuj w 2 szklankach wody. Mnie jeszcze nie udała się sztuka uzyskania opcji 'na sypko' - wychodzi
Lejdi of the housezapachem kolendry i kuminu rzymskiego, a dodatek cynamonu, imbiru oraz papryki skutecznie pobudza nas do życia. Spróbujcie sami! Harira – aromatyczna i rozgrzewająca marokańska zupa Składniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości 2 puszki pomidorów (lub 1 szklanka passaty pomidorowej+1 puszka pomidorów) 2 łodygi selera naciowego
Moja Mama Gotujetowarzystwie czosnkowej nuty – smakują wyjątkowo dobrze. Składniki na naczynie o wymiarach 20x35cm: 250g płatów makaronu do lazanii 2 cebule szalotki 1 duży batat 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju 2 szklanki warzywnego bulionu lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego sól i pieprz listki świeżej bazylii do podania Przygotuj warzywa: obierz szalotki i czosnek
Roślinna - blog wegańskibezglutenowych pasztecików, albo krokietów. Składniki: 1/3 szklanki mąki z quinoy 1/3 szklanki mąki kasztanowej 1/3 szklanki mąki z tapioki 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka mąki z czerwonej soczewicy 1 łyżka mielonego lnu gorąca woda (około 100 ml) garść suszonych grzybów 2 boczniaki mikołajkowe (eryngi) 4 małe pieczarki 1 cebula 250 gram kiszonej kapusty 3 łyżki klarowanego masła
Quinoa Raz!produkty Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r. na hasło ZDROWA-JESIEŃ) ZUPA SOCZEWICOWA z MARCHEWKĄ i FASOLKĄ Składniki: 250 g czerwonej soczewicy 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g zielonej fasolki 0,75 l bulionu 150 ml śmietany kremówki szczypta kurkumy sól , pieprz, do smaku Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek
Bon appetit mon amierazem bez marudzenia. Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 250 g wędzonego boczku 1 duża marchew 1/2 dużego selera 1 duży batat pół cebuli 3 ząbki czosnku ¾ czerwonej soczewicy kilka suszonych pomidorów z oliwy, dobrze odsączonych, pokrojonych w kostkę 2 łyżki suszonych płatków papryki (można pominąć) duża szczypta pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki mielonego kminku gałązka
Czerwień i błękitilości składników miałam obiad dla trzech osób. A jeśli użyjecie gotowej passaty to danie będzie prostsze do przygotowania :) Soczewice radzę namoczyć wieczorem, potem gotuje się szybko:) Jeśli użyjemy soczewicy czerwonej to kolorystycznie będzie jeszcze ciekawiej
Proste Potrawyrazem ze mną. I znów wyszło na to, że warto czasem pokombinować ;) Składniki na foremkę o wym. 22x10 cm: (Inspiracja: " Kuchnia na obcasach ") 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 duża cebula 2 duże marchewki 5-6 pieczarek 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki
Simply Foodpomidorów 1 duża czerwona cebula 1 lub 2 papryczki chili 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku ćwierć bardzo małego selera (około 70 g) 5 łyżek czerwonej soczewicy około półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe 2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka chilli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata