soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:73/126)

KARTOFLE Z KAPUSTĄ w odsłonie wegańskiej 167

głowami pieczarek bez panierki - obieramy, suche oprószamy pieprzem, solimy, obsmażamy na patelni z cebulką; LUB - wegańskimi "karminadlami" (coś a'la kotlety mielone) - szklankę kaszy gryczanej i szklankę soczewicy czerwonej gotujemy razem w jednym garnku (ok. 15-20 minut), odsączamy na sicie z ewentualnej reszty wody, solimy, pieprzymy, mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulką, ewentualnie jakieś zioła prowansalskie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańska Wielkanoc - MENU 168

folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą  żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pasta z soczewicy, marchewki i marynowanej papryki na kanapki 152

pasta to kolejna alternatywa na nieco inne kanapki. Składniki: 100 g zielonej lub czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 1/2 słoika marynowanej papryki szczypiorek (ilość według uznania)                                                       sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę gotujemy

IMPRESJA SMAKU
Placuszki z soczewicy i leśnych grzybów z sosem pieczarkowym 137

tanie co pod koniec miesiąca dla wielu osób jest dużym plusem. Dodatkowo do placuszków można dodać jeszcze zrumienioną cebulkę i natkę pietruszki lub szczypiorek. Składniki: 4-5 garści czerwonej soczewicy ok. 1/2 kg mielonych leśnych grzybów 3 jajka 2-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz 330 ml kwaśnej śmietany 18% 250 g pieczarek 2 łyżki masła olej do smażenia

IMPRESJA SMAKU
795. Niedzielne ciasto & Pomysł na pierogi. 278

otworzyć, do kogo wygadać. Kogoś kto zauważa nawet najmniejszą zmianę w moich humorze, kogoś kto mnie wtedy przytuli i po prostu będzie.Pieczone pierogi z nadzieniem z czerwonej soczewicy, pieczarek i dyni z ziarenkami piekło-niebo

More food, love and dreams
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 171

Już pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem,  grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką

Kulinarne przygody Gatity
Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami 178

ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem,  grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z cukinii 302

formy całkowicie studzimy. * Do pasztetu najlepiej użyć cukinii młodych i nie wyrośniętych – bez pestek. Dla wielbicieli warzywnych pasztetów polecam także pasztet z pieczarek i pasztet z czerwonej soczewicy. Post Pasztet z cukinii pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Współpraca Sante 120

Sante   A w paczce znalazłam : płytę i długopis, himalajską sól różową , kotlety sojowe , mace tradycyjną, kaszę jaglaną, otręby owsiane oraz granulowane, zarodki pszenne, kaszę kukurydzianą, płatki owsiane, soczewicę czerwoną, otręby żytnie, przeróżne smaki granoli oraz musli, pasztety sojowe oraz paprykarze warzywne, soję oraz batony proteinowe. Dodatkowo zostawiam link do strony producenta oraz FB firmy Sante , a także sklep

Magiczne Życie Marty
KOTLETY MIELONE Z CZERWONEJ SOCZEWICY 138

jestem fanką raczej zielonej soczewicy ale po przeglądzie szafek kuchennych znalazłam czerwoną, a że wczoraj był 11 listopada i markety pozamykane, to zmontowałam kotlety z soczewicy. Słuchajcie rewelacyjne, najlepiej mi smakują z majonezem :-) ale polecam podawać z  ziemniakami, surówkami lub po prostu na kanapkę do pracy. Bardzo pysznie i zdrowo, bo przecież

pieprzny smaczek
Pomidorowa z duszoną soczewicą 144

łyżki oleju 1 ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii szczypta gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli Soczewica duszona: 6 łyżek soczewicy 1 cebula czerwona 3 łyżki oleju szczypta przyprawy chilli / pieprzu Cayenne szczypta kurkumy Przygotowanie: Białą część pora pokroić w cienkie paseczki, a czosnek zgnieść i podsmażyć(...)koncentrat pomidorowy. Po dodaniu suszonych ziół gotować pod przykryciem przez 25 – 30 minut. Całość zmiksować za pomocą blendera i doprawić do smaku. Soczewica duszona: Cebulę czerwoną posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy i soczewicę. Wszystko zalać wodą (około 250 – 300 ml wody). Gotować przez 15 – 20 minut, aż zmięknie

KuchniaWeDwoje.pl
Bułeczki drożdżowe z soczewicą 158

mąki 5 dag drożdży 3 jaja 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki mleka Składniki na nadzienie: 20 dag czerwonej lub zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka ketchupu 1 łyżka masła sól pieprz Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki, mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać(...)jaja roztrzepane z resztą mleka i solą do smaku. Wlać rozczyn, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Dodać olej, wyrobić jeszcze przez chwilę i odstawić do wyrośnięcia. Ugotować soczewicę, odsączyć, a cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle z pokrojoną papryką. Połączyć z soczewicą i dodać ketchup, następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką krążki

Tradycyjna Kuchnia
Zupa farmerska 124

udek , ja preferuję szkielety taki bulion jest zawsze bardziej aromatyczny a korpusy po filetowaniu nie marnują się ) 4 pomidory , duże , mięsiste 1/2 opakowania mix roślin strączkowych ( biała,czerwona fasolka , soczewica zielona i czerwona itp. ja używam mix-u z Tesco ) 5-6 pieczarek 3 cebule 2 papryki ostre, najlepiej rocoto , ewentualnie 4 chilli 2 papryki spiczaste słodkie

Ogrodnik w podróży
Niezwykłe currywurst – biała kiełbasa na curry z soczewicy 201

miseczce wrzątkiem, dajemy im się chwilkę sparzyć, płuczemy pod lodowatą wodą z kranu i ściągamy im skórkę. Pomidory drobno siekamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Czerwoną lub zieloną soczewicę z puszki odcedzamy i płuczemy na sicie, dajemy jej się kompletnie odsączyć. Nie potrzeba nam dodatkowego płynu.   Soczewicę do tego przepisu można ugotować samemu. Żeby przyspieszyć i ułatwić sobie(...)frytek polecam pszenną lekką bułkę, która elegancko zbierze sos z talerza. SKŁADNIKI 4-6 białych kiełbas surowych, dobrze przyprawionych (ja używam Mroza) 1 puszka soczewicy lub 250g ugotowanej soczewicy 2 czerwone cebule 150-200g 1 ząbek czosnku 5-6 pomidorków koktajlowych 3 pełne łyżeczki śmietanki kokosowej w proszku 80ml wody 3 łyżki oleju 3 łyżki masła klarowanego

Karo in the Kitchen
KURCZAK Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ 159

Curry DHANSAK   to danie z kuchni indyjskiej. Tradycyjne powinno zawierać soczewicę. Składniki: 1 szklanka czerwonej / zielonej soczewicy 2-3 szklanki bulionu z kurczaka kawałki z kurczaka np.filety puszka pokrojonych pomidorów z puszki 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżeczka kminku w ziarnach 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki kurkumy łyżeczka czerwonej pasty curry kawałek około(...)kawałka świeżego korzenia imbiru 1 świeże/sproszkowane zielone chili ( ja dodałam sproszkowane ) łyżka oleju do smażenia świeża kolendra do posypania 1 cebula 3-4 ząbki czosnku ryż do podania Soczewicę wypłukałam zimną wodą. Przełożyłam ją do garnka i zalałam bulionem. Zagotowałam, przykryłam i gotowałam na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Odstawiłam. W rondlu rozgrzałam olej i przez dwie minuty

potrawyregionalne