sprawdzą się doskonale, jako lunch do pracy – zrobicie je w ciągu niecałej godziny, bez większych problemów Składniki na około 10 kotlecików: torebka ryżu basmanti puszka soczewicy – 425 ml 1/4 czerwonej papryki mała cebula troszkę szczypiorku ząbek czosnku 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej + bułka(...)obtaczania kotlecików pół łyżeczki curry łyżeczka słodkiej papryki szczypta tymianku pieprz i sól do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='torebka ryżu basmanti puszka soczewicy - 425 ml 1/4 czerwonej papryki mała cebula troszkę szczypiorku ząbek czosnku 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtaczania kotlecików pół łyżeczki curry łyżeczka słodkiej papryki szczypta tymianku pieprz
Kuchnia Bazyliirozgrzeje nas w chłodne, zimowe popołudnia. Poniżej znajdziecie listę składników oraz przepis na 2 porcje :) Do dzieła… Składniki pierś z kurczaka 1 średniej wielkości batat 1/3 szklanki soczewicy (najlepiej czerwonej) 1 l bulionu 2 ząbki czosnku cebula oliwa śmietana papryczka chilli 1/2 łyżeczki kminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz Przepis(...)meksykańską zupę z batatami Batata i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Warzywa przesmażamy w garnku na odrobinie oliwy. Dodajemy soczewicę i całość razem przesmażamy przez ok. 2 minuty. Dodajemy bulion, pokrojonego w kostkę fileta z piersi z kurczaka i całość gotujemy przez ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy zupę przyprawami. Podajemy z łyżką śmietany i posypaną drobno
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tak, tak, jesteście w dobrym miejscu, nie pomyliły Wam się adresy ;) Dziś po raz pierwszy od powstania bloga pojawia się na nim coś zupełnie nie związanego
brunetkawkuchnirozgrzewająca i sycąca potrawa zdecydowanie wskazana ;) Inną wersję chili con carne prezentowałam już na moim blogu - tutaj . Składniki: 350 g mielonej wołowiny 1 cebula 3/4 szklanki zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek ( można pominąć ) 1/2 puszki kukuryczy 1 puszka pomidorów bez skóry krojonych 400 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku chili w proszku lub świeże sól(...)pierz oregano olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Soczewicę zalać wodą, w proporcjach 1:2. Ugotować. Ugotowaną soczewicę odsączyć na sicie. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać mięso wołowe. Smażyć około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Paprykę pokroić w kostkę - dodać do podsmażonej wołowiny. Smażyć razem przez 5 minut
kolorowotorcikowocebula pół papryki pęczek natki pietruszki 3 starte ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru łyżeczka kozieradki pół łyżeczki rozmarynu sól (ok. pół łyżeczki), pieprz kopiasta łyżeczka czerwonej czubrycy Soczewicę opłukać i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 15 minut. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni
Weekendy w domu i ogrodzieNie często obecnie wykorzystywana w kuchni soczewica, potrafi nadać zupie wyjątkowy smak. Zupa z soczewicy jest bardzo lekka, pożywna i zarazem rozgrzewająca. Zupa ta z całą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo polubiłam te kotlety! Po pierwszej partii, zaraz usmażyłam kolejną, żeby mieć zapas do zabrania do pracy. Soczewicy nie gotowałam, ale moczyłam w wodzie - nadało to
Kasia Sarnawspaniałym, wakacyjnym romansem, który za chwilę się skończy ;) Badania krwi odkładam w czasie, a romans podtrzymuję ... ;) Składniki: 2 ugotowane buraki (mogą być kiszone) 200 g ugotowanej zielonej soczewicy 1 czerwona cebula 1 pomidor 1 twarożek z koziego mleka albo inny ulubiony ser szczypiorek albo por do dekoracji Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju lnianego 1 łyżka(...)octu jabłkowego sól, pieprz Ugotowane wcześniej buraki kroimy w cienkie plastry jak na carpaccio. Układamy na półmisku, posypujemy ugotowaną, soczewicą, układamy pomidor pokrojony w ósemki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Dekorujemy szczypiorkiem. Sos: oliwę i ocet jabłkowy mieszamy, sos doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Jest mistrzowska
Bon Appetit MałgorzatyZIELONĄ SOCZEWICĄ Składniki: 1 filet z kurczaka przyprawa do Gyrosa/ kebaba 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera marynowanego 1 szklanka zielonej drobnej soczewicy 1 czerwona cebula sól, pieprz do smaku majonez lub jogurt naturalny Przygotowanie: Filet opłukujemy, kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawą do gyrosa lub kebaba oraz przeciśniętym czosnkiem, polewamy(...)oliwą. Odstawiamy na co najmniej pół godziny (ja filet zamarynowałam rano, usmażyłam około południa). Kawałki kurczaka obsmażamy na oliwie, a następnie studzimy. Zieloną soczewicę płuczemy i gotujemy. Kukurydzę i selera odsączamy z soków. Cebulę drobno kroimy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, dodajemy majonez lub jogurt naturalny (na zdjęciach wersja saute), doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Bon appetit mon amienaszym stole od lat, jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Obok tuńczyka i ryżu (pamiętajcie ryż ma być sypki, a nie rozgotowana papka) czasami daję kukurydzy, niekiedy soczewicę lub czerwoną fasolę, w zależności od tego jaka puszka z warzywami jest w szafce. Ta sałatka nadaje się zarówno na uroczystą kolację, jak i na przekąskę do pracy, błyskawicznie znika(...)Polecam również mój przepis na Dietetyczną sałatkę z tuńczykiem Sałatka ryżowa z tuńczykiem 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 3 łyżki gotowanej na parze soczewicy 100 g ryżu (woreczek) 1 pomidor 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku 1 łyżka majonezu DELIkatnego Winiary Przygotowanie: Ryż w woreczku gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu. Odsączamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfarsz: 600 g mięsa mie1onego szklanka zielonej soczewicy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1 por puszka pomidorów krojonych 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 suszona papryczka chilli 1 łyżeczka garam masala 1/2 szklanki białego wina oliwa sól pieprz oliwa z oliwek puree(...)ziemniaków ( ok 500 g) 1 łyża masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo: ser kozi dojrzewający Opłukaną i odcedzoną soczewicę wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości 40 minut. Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem.Odstawiamy. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy startą na tarce
KuchcikoweLovenajważniejsze, do przygotowania w krótkim czasie. O tym, że zdrowsze od czegoś z torebki nie muszę chyba przekonywać? :) Składniki: około 150 g soczewicy - użyłam czerwonej, 150-200 g chudej wędzonki - użyłam wędzonki parzonej Premium Nove , 2 średnie pietruszki , kawałek selera , 3 średnie marchewki , 10 cm pora , 2 łyżki oleju , 3 liście laurowe , 2/3 łyżeczki ziela angielskiego , sól(...)natki pietruszki . Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Pora opłukać i pokroić w półplasterki. Na oleju zeszklić pora, dodać warzywa i krótko przesmażyć. Soczewicę przepłukać i wsypać do warzyw. Wlać wodę i całość ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w mniejsze kawałki wędzonkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą
Codzienna kuchnia niecodziennabulionu drobiowego 2 małe puszki pomidorów 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g ugotowanej soczewicy (dałam czerwoną) skórka otarta z 2 limonek sok wyciśnięty z 1 lub 2 limonek (w zależności od preferencji) 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kuminu 1 łyżka kurkumy 1 łyżka mielonego imbiru(...)oraz imbir i dusić przez chwilę. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać pokrojony na talarki seler naciowy i gotować. Do zupy dodać usmażonego kurczaka, przecier pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i soczewicę. Następnie dodać otartą skórkę z limonki oraz sok z limonki, dusić przez ok. 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą
zadanie-gotowaniePewnie większość z Was zastanawia się czy można przygotować pasztet, który będzie przygotowany jedynie z produktów roślinnych – można . Ja osobiście jestem mięsożercą , jednak to danie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne włoskie bruschetty to przekąska w której zamknięty jest cały smak słonecznych Włoch. Ta przystawka powinna rozpoczynać każdą włoską ucztę. Jest to przepis świetnie pasujący na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bruschetty to typowo włoska przystawka, idealnie sprawdzi się na każde spotkanie i każdą imprezę. Tym razem propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W ostatnim czasie piekę bardzo dużo pasztetów i ten zasmakował mi najbardziej. Jest dosć lekki, warzywny, ale bardzo aromatyczny i idealny na zimowy okres - imbiru jest
Kasia SarnaSycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na nadchodzący zimowy czas. Czytaj więcej »
Kasia SarnaKlasyczna carbonara zostanie uzupełniona pieczarkami. Danie to nabierze głębi oraz głębszego smaku. Pieczarki powinny często gościć w Waszych daniach ze względu na ich właściwości. Grzyby te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo lubię otrzymywać od Was sugestie dotyczące tego, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu. Kilka dni temu jedna z moich obserwatorek na Instagramie zasugerowała mi, bym
Vegan TasteDziś śmiało możecie poczuć się jak komiksowy Garfield – wystarczy, że przygotujecie dyniową lazanię z mojego przepisu. Lubię te dni, gdy po przebudzeniu mogę leżeć w
Vegan TasteBardzo lubię otrzymywać od Was sugestie dotyczące tego, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu. Kilka dni temu jedna z moich obserwatorek na
Vegan TasteKrem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chyba nie przesadzę, mówiąc, że jest to najfajniejsza wersja wegańskiego bolognese, jaką robiłam :) Czytaj więcej »
Kasia SarnaUwielbiamy makarony w każdej postaci, jednak w ostatnim czasie już kilkukrotnie robiliśmy prostą ale jakże smaczną carbonarę :) Carbonara to makaron z boczkiem i sosem jajeczno –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Trzy propozycje Wielkanocne: na słodko, do przekąszenia i coś konkretniejszego. Tutaj mój stary wpis o podobnym charakterze: klik Czytaj więcej »
Kasia SarnaHej! Ponieważ zima nie odpuszcza to mam przepis na sycąca zupę z soczewicy. I choć wydaje się, że będzie mało ciekawa w smaku, to muszę Wam
Tylko pysznieZa każdym razem staram się nieco inaczej przygotować dal, ten ostatni wyszedł mi wyjątkowo smacznie :) Czytaj więcej »
Kasia SarnaPrzepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubię surówki z kapusty, bo są chrupiące. Dodatkowo, jeśli użyjemy kapusty czerwonej, to mamy piękne kolory na talerzu, a to też pozytywnie wpływa na odbiór
Kasia SarnaNie wiedziałam czy mam ochotę na danie słodkie czy słone, więc zrobiłam coś pomiędzy ;) Czytaj więcej »
Kasia Sarnazapuszkowana cieciorka i osamotniony kalafior znaleziony gdzieś na dnie lodówki. Do tej pory unikałam strączków, ale po tak udanej improwizacji stwierdziłam, że powinnam to zmienić! Fasola (biała i czerwona), groch, soczewica, soja... można przecież zrobić z nich tyyle pyszności! No ale nie dzisiaj o tym, dzisiaj o cieciorce mowa. ;) Jest ona stosunkowo niskokalorycznym źródłem białka, węglowodanów złożonych, błonnika
Kuchnia EllieBardzo lubię jeść zupę na śniadanie - czuję się rozgrzana i nasycona. Przy okazji oszczędzam czas, bo zupy gotuję wieczorem z zapasem na 2-3 dni (choć
Kasia SarnaNie pamiętam czy kiedykolwiek w życiu jadłam prawdziwe bolognese. Podejrzewam, że nie, ponieważ będąc dzieckiem (czyli w moich wszystkożerczych latach) odrzucało mnie od wszelkich sosów, zwłaszcza
Kasia SarnaRobienie kanapkowych smarowideł powoli staje się moim hobby . Możecie się ich tu spodziewać coraz częściej, zwłaszcza, że od niedawna jestem w pewnym sensie zmuszona do robienia
healthy dreamsPrzepis na podobne danie znalazłam przez przypadek w sieci. Zamieściła go moja znajoma na jednym z portali. W oryginale soczewica była czerwona, ale z racji, że w domu miałam akurat jedyni zieloną jej odmianę i nie wszystkie składniki, jedynie zainspirowałam się tym przepisem i powstało zupełnie nowe danie. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme Niebobardzo mi smakowały, są dość ostre) * mieszankę pikantną (kozieradka, rzodkiewka, lucerna, fasola Mung) *mieszankę łagodną, którą polecała mi pani sprzedawczyni (fasola mung, lucerna, kapusta czerwona, rzodkiewka, soczewica
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCysteina to aminokwas siarkowy występujący w soi, spirulinie, wołowinie, wieprzowinie, mięsie z kurczaka i indyka, soczewicy, ciecierzycy, czerwonej fasoli, groszku, czosnku oraz jajach. Ciekawostką jest fakt, iż cysteina wiąże się z metalami ciężkimi, usuwa je z organizmu oraz zapobiega gromadzeniu się w wątrobie. Metionina - aminokwas piękności, znajdziemy go w rybach i mięsach
Życie na widelcu