soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:70/126)

Burgery (kotlety) z soczewicy 160

tego mięsnego. Po drugie, w formie kotletów, które wystarczy skomponować z lekką sałatką lub kaszą z warzywami.  Inspiracja: pink envelope Składniki na 7 burgerów 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia burgerów 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól 3 łyżki oliwy

Fabryka pomysłów
KREMOWA ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW 151

sosów. **Możesz również dodać do tej kremowej zupy sok z pomarańczy, limonki lub mandarynki, po czym doprawić ją szczyptą kuminu. Możesz również zastąpić batata ziemniakiem lub dwiema łyżkami czerwonej soczewicy. Jeśli wolisz, żeby zupa była mniej gęsta, możesz dodać więcej mleczka   kokosowego i śmietany

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Najszybsza zupa z czerwonej soczewicy 91

zupa faktycznie jest błyskawiczna, gotuje się zaledwie 10 minut , ale smak ma cudowny! Niewielka ilość składników, a smak niezapomniany! Moje córeczki walczą o dokładki! Składniki szklanka czerwonej soczewicy  HALINA dymka wraz z piórkami świeża bazylia sól różowa himalajska i pieprz do smaku olej rzepakowy  RAPSO Najpierw wypłucz soczewicę w zimnej wodzie, aż woda stanie się klarowna. Zagotuj

Z Kuchni Do Kuchni
Bitki wieprzowe z warzywami i soczewicą 168

łopatki, ja chciałam, żeby i mąż miał co jeść :) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 pietruszka ok 100g groszku zielonego mrożonego 4-5 łyżek czerwonej soczewicy 2 łyżki mąki pszennej i pół szklanki wody 1 łyżka masła i 2-3 łyżki oleju przyprawy i zioła:  po pół łyżeczki suszonego lubczyku, pieprzu mielonego i papryki

Anioszek w kuchni
Delikatny krem pieczarkowy z rozgrzewającymi grzankami z cukini 148

smażenia 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki pół selera z rosołu 1 pietruszka z rosołu 2 ziemniaki z rosołu opcjonalnie mały ugotowany w rosole por 5 łyżek czerwonej soczewicy sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona Przygotowanie : Pieczarki, cebulę i cukinię obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno pokrój

Anioszek w kuchni
Pasztet z soczewicy z pistacjami 157

jabłoniami w sadzie moich rodziców :) Tym razem było inaczej! Pasztet jest pyszny i już się nie mogę doczekać, kiedy poczęstuję nim moją rodzinę. Składniki: 300 g czerwonej soczewicy 2 jajka (M) 2 cm imbiru 2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cząbru 2 ząbki  czosnku

Kulinarne Inspiracje
Kilka pomysłów na... 169

camembertem, rukolą i ogórkiem, sosem musztardowym  burger z dom. hummusem, pieczoną marchewką i rukolą (vegan) makaron udon w mleczku kokosowym z curry, warzywami (vegan) potrawka z soczewicy czerwonej, z kasza bulgur, płatkami drożdżowymi (vegan) dyniowe* kluski z serowym sosem tahini (vegan) *z pure, mąki dyniowe *płatki drożdżowe+tahini+woda pomidorowe curry z ciecierzycą i batatem, ryż jaśminowy (vegan

More food, love and dreams
Kilka pomysłów na... 154

dodatkiem tego pysznego sera, no o ile nie zjecie go najpierw prosto z pudełka/ew. z pieczonymi warzywami :D   gryczane naleśniki z pomidorowym farszem z czerwonej soczewicy i cebulki, z serem z ziemniaka (vegan) potrawka pomidorowa z ciecierzycą, kalafiorem z brokułami i tahini (vegan) makaron z sosem z sera z ziemniaka, z brokułami (vegan) kluski śląskie

More food, love and dreams
Rośliny strączkowe – porady 159

przygotować rośliny strączkowe do gotowania? Wiadomo większość roślin strączkowych trzeba namoczyć w wodzie najlepiej na noc. Soczewice czy fasole mung nie wymagają moczenia. Niektóre gatunki soczewicy jak drobnoziarnista soczewica czerwona są już ugotowane po 15 minutach. Rośliny strączkowe typu fasola i ciecierzyca należy gotować w dużej ilości lekko osolonej wody. W ten sposób strączki będą ugotowane równomiernie i zachowają

codojedzenia
.1214. jagielnik po raz pierwszy 105

długo jednak go piekłam :D Jak opracuje jakiś dobry przepis na pewno się nim z Wami podzielę :) A tymczasem mam dla Was przepis na pyszną pastę kanapkową z czerwonej soczewicy! Zapraszam do obejrzenia filmiku! ( oglądaj

breakfast of dreams
Krupnik z soczewicą, Soup Nazi (Seinfeld) 165

kawałek pora) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej lub pęczaku 3-4 łyżki czerwonej soczewicy 2-3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego + 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony sól, pieprz, kurkuma, chili posiekana zielenina Umieść w dużym

Qlinarnie i Qlinarnie
Czerwona soczewica z cukinią wg 5 przemian 127

danie jest gotowane dla 1 osoby i spokojnie można się najeść do syta   przepis wg książki Beaty Pawlikowskiej „Moje zdrowe przepisy”, którą bardzo polecam.  1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cukinia pomidor - dałam przecier z własnych pomidorów ok 1 łyżkę 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 kulek ziela angielskiego- dałam 3 8-10 ziarenek pieprzu czarnego - dałam

Kubki smaku
VADA – pączki / donaty z soczewicy / kuchnia indyjska 142

bardzo mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego! Uwaga! Najlepsza do przygotowania Vada jest tak jak pisałam soczewica moong dal. Jeśli jednak jej nie mamy i chcemy użyć np. soczewicy czerwonej, do masy dodajemy ok. 2 łyżki mąki ( np. pełnoziarnistej

Ostra na Słodko
Aromatyczne biryani z soczewicą, marchewką i pomidorami 175

łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 200 g ryżu długoziarnistego (np. basmati), 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 puszka (400 g) pomidorów, 1/2 szklanki ajwaru/ajvaru (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki cukru, kilka gałązek natki pietruszki, świeża kolendra (opcjonalnie). Ostatnio z przygotowywania sałatki zostało mi sporo soczewicy w puszce. Szkoda

Świat Domowej Kuchni
Zupa z soczewicą i porem. 90

dworze zimno więc rozgrzewająca zupa będzie dziś idealna! Kto chętny? Zapraszam! Składniki; 2 skrzydełka kurze 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół szklanki czerwonej soczewicy sól, pieprz. lisc laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, przyprawa uniwersalna 1 łyżka masła Przygotowanie; Skrzydełka zalać wodą, dodać marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Dorzucić ziele i liścia, gotować do miękkości. Pora pokroić

Radość kipiąca uśmiechem.