camembertem, rukolą i ogórkiem, sosem musztardowym burger z dom. hummusem, pieczoną marchewką i rukolą (vegan) makaron udon w mleczku kokosowym z curry, warzywami (vegan) potrawka z soczewicy czerwonej, z kasza bulgur, płatkami drożdżowymi (vegan) dyniowe* kluski z serowym sosem tahini (vegan) *z pure, mąki dyniowe *płatki drożdżowe+tahini+woda pomidorowe curry z ciecierzycą i batatem, ryż jaśminowy (vegan
More food, love and dreamsdodatkiem tego pysznego sera, no o ile nie zjecie go najpierw prosto z pudełka/ew. z pieczonymi warzywami :D gryczane naleśniki z pomidorowym farszem z czerwonej soczewicy i cebulki, z serem z ziemniaka (vegan) potrawka pomidorowa z ciecierzycą, kalafiorem z brokułami i tahini (vegan) makaron z sosem z sera z ziemniaka, z brokułami (vegan) kluski śląskie
More food, love and dreamsprzygotować rośliny strączkowe do gotowania? Wiadomo większość roślin strączkowych trzeba namoczyć w wodzie najlepiej na noc. Soczewice czy fasole mung nie wymagają moczenia. Niektóre gatunki soczewicy jak drobnoziarnista soczewica czerwona są już ugotowane po 15 minutach. Rośliny strączkowe typu fasola i ciecierzyca należy gotować w dużej ilości lekko osolonej wody. W ten sposób strączki będą ugotowane równomiernie i zachowają
codojedzeniadługo jednak go piekłam :D Jak opracuje jakiś dobry przepis na pewno się nim z Wami podzielę :) A tymczasem mam dla Was przepis na pyszną pastę kanapkową z czerwonej soczewicy! Zapraszam do obejrzenia filmiku! ( oglądaj
breakfast of dreamskawałek pora) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej lub pęczaku 3-4 łyżki czerwonej soczewicy 2-3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego + 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony sól, pieprz, kurkuma, chili posiekana zielenina Umieść w dużym
Qlinarnie i Qlinarniedanie jest gotowane dla 1 osoby i spokojnie można się najeść do syta przepis wg książki Beaty Pawlikowskiej „Moje zdrowe przepisy”, którą bardzo polecam. 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cukinia pomidor - dałam przecier z własnych pomidorów ok 1 łyżkę 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 kulek ziela angielskiego- dałam 3 8-10 ziarenek pieprzu czarnego - dałam
Kubki smakubardzo mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego! Uwaga! Najlepsza do przygotowania Vada jest tak jak pisałam soczewica moong dal. Jeśli jednak jej nie mamy i chcemy użyć np. soczewicy czerwonej, do masy dodajemy ok. 2 łyżki mąki ( np. pełnoziarnistej
Ostra na Słodkołyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 200 g ryżu długoziarnistego (np. basmati), 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 puszka (400 g) pomidorów, 1/2 szklanki ajwaru/ajvaru (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki cukru, kilka gałązek natki pietruszki, świeża kolendra (opcjonalnie). Ostatnio z przygotowywania sałatki zostało mi sporo soczewicy w puszce. Szkoda
Świat Domowej Kuchnidworze zimno więc rozgrzewająca zupa będzie dziś idealna! Kto chętny? Zapraszam! Składniki; 2 skrzydełka kurze 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół szklanki czerwonej soczewicy sól, pieprz. lisc laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, przyprawa uniwersalna 1 łyżka masła Przygotowanie; Skrzydełka zalać wodą, dodać marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Dorzucić ziele i liścia, gotować do miękkości. Pora pokroić
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki (na 12 sztuk) - 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 180g), - 2 marchewki (ok. 90g), - 2 ząbki czosnku - 1 cebula (ok. 40g), - 3 łyżki kaszy manny (ok. 36g), - 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g) - pieprz , sól, curry, kurkuma, papryka słodka i ostra. Sposób przygotowania 1. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachBułeczki gąsieniczki z parówkami czyli hot dogi inaczej Koreczki imprezowe Kanapeczki imprezowe na krakersach Chrupiący kurczak Trójkąciki z mięsa w waflu Imprezowe przekąski na krakersach Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy MUSZLE MAKARONOWE faszerowane serkiem i suszonymi pomidorami PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ- deska wędlin i serów Francuskie rollsy z szynką serrano Wiatraczki ze szpinakiem Mini Corn dogi Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy
Weekendy w domu i ogrodziespokojnie wraca do lepienia 174 pieroga z rzędu. Składniki na 4 słuszne porcje: 500 g obranej i pokrojonej w kostkę surowej dyni 150 g ryżu (suchego) 50 g czerwonej soczewicy 1 cenula łyżeczka imbiru w proszku łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka czosnku suszonego łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 litr wody (idealny byłby wywar po gotowanych warzywach typu marchew, seler) Przygotowanie
greenscarftalerzu samotnie. Tak więc powstała zupa marchewkowa "inaczej". I okazało się, że to połączenie dwóch pomarańczowych składników jest bardzo korzystne :) Składniki: - 1/2 kg marchewki - 1/2 szklanki surowej czerwonej soczewicy - 1 cebula - 1 ziemniak - szczypta ziół prowansalskich - sól, pieprz - prażony słonecznik do posypania Cebulę pokrój w kostkę, lekko podsmaż w garnku na maśle klarowanym lub oleju. Dodaj pokrojone w kostkę
Smakuje zdrowosycące , moim zdaniem bardziej można się nimi najeść niż kotletami z mięsa. Przygotowałam je z ekologicznej kaszy jaglanej od Eco Blik . Składniki: 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik 1 cebula 3 łyżki otrąb owsianych 1 jajko Słodka papryka Eco Blik Papryka chili Eco Blik Czosnek mielony
Bajeczna KuchniaSłodko . Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne do pierogów, ale ja użyłam zwykłej pszennej) szklanka mocno ciepłej wody jajko Farsz: szklanka puree dyniowego 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól Farsz: Zacznijmy od ugotowania soczewicy- postępujemy tak jak w przepisie na opakowaniu. Solimy na koniec gotowania. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej
Czerwona Porzeczka