soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:69/126)

Orientalne, bezglutenowe, wegańskie placuszki z czarną quinoą i kuminem 111

można je jeść na gorąco i na zimno, a czarna quinoa jest tu wartościowym dodatkiem, nadającym nieco chrupkości. Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 3/4 szklanki mąki z czerwonej soczewicy 2 łyżki inuliny 2 łyżki curry 2 łyżki utartego w moździerzu kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 szklanka wody 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól Wykonanie: Mąkę z soczewicy

Quinoa Raz!
Zupa kalafiorowa 190

Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar (by przejść do sklepu, trzeba kliknąć na grafikę niżej) dla czytelników 10% rabatu w sklepie Dajar ----- Podobne: Perska zupa z czerwonej soczewicy Aromatyczny krem z dyni Zupa soczewicowa z kalarepą

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa z czerwonej soczewicy 100

takie pochmurne dni nie pozostaje nic innego, jak zjeść rozgrzewającą zupę. Wyszła bardzo podobna go grochówki, choć ma swój, soczewicowy, oryginalny charakter. Składniki 300 g czerwonej soczewicy 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego 2 ząbki czosnku 3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża marchew 1 łyżeczka majeranku 3 pętka kiełbasy śląskiej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
Sos warzywny z czerwoną soczewicą 89

cukinii. Dziś mam pyszny ale inny sosik. Jest w nim cukinia, papryka, marchew, cebula i przyprawy ale jest coś jeszcze. Jak nazwa przepisu wskazuje jest też czerwona soczewica. Sos będzie idealny do pizzy, lasagne czy dan z makaronem. Do sosu dodałam też miód lipowy od Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Dahl czyli Zupowy Wtorek odc.83 198

albo smakowity i sycący obiad.  Prosty przepis na pachnąca zupę. U nas w tej drugiej, obiadowej, odsłonie, oczywiście przepis ciut odbiega od oryginału. Dahl  1 szkl. czerwonej soczewicy cebula ząbek czosnku szczypta płatków chili puszka pomidorów w całości (z zalewą) kawałek imbiru, wielkości opuszka kciuka po 1/4 łyżeczki nasion kuminu i kolendry oraz cynamonu sok z połowy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z czerwonej soczewicy 121

oknem szaro, buro i ponuro. Mam więc pyszną zupę krem z czerwonej soczewicy. Do zupy użyłam soli himalajskiej Plenus. Przyprawy Plenus możecie kupić tutaj , na pewno znajdziecie coś dla siebie. Zapraszam do sklepu i przygotowania takiej zupki. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 147

zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego

AZgotuj!
Biblijny chleb Ezechiela 129

mąki z prosa, lub mielimy kaszę jaglaną w młynku  200g wody Ciasto właściwe: cały zaczyn - 700g 300g mąki pszennej chlebowej 100g ugotowanej kaszy jaglanej *   100g czerwonej soczewicy gotowanej 100g ugotowanego bobu (użyłam bobu egipskiego) można dodać polskiego bobu świeżego lub mrożonego 150g wody 1 płaska łyżki soli morskiej * W przepisie Dana użyła prosa, które zostało namoczone

Codziennik Kuchenny
Strączki - recenzja książki Marysi Banach 112

tylko grochówkę, czy znaną nam fasolkę po bretońsku.  Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości i Marysia właśnie to udowadnia (właśnie w swojej książce). Wszystkie przepisy zostały

Di gotuje
Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym 164

aromatyczna, z serii kremowej. Użyłam do niej wywaru z gotowania ośmiornicy ale równie dobrze nada się wywar z warzyw czy tylko woda. Polecam gorąco, popróbujcie. Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
VEGE LUNCHBOX #2 151

Pora na kolejny wpis pudełkowy czyli szybką prezentację jedzenia, które zabieram do pracy. Pierwszy lunch to czerwona soczewica z kalafiorem w aromatycznych przyprawach. Do tego trochę papryki i sporo natki pietruszki. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Bezglutenowe, błonnikowe krakersy z quinoą i guacamole 157

pikantne dzięki ostrej wędzonej papryce, a podane z guacamole, które kocham.  Składniki: 3 łyżki ugotowanej czerwonej quinoy 4 łyżki ugotowanej białej quinoy 3 łyżki mąki z czerwonej soczewicy 2 łyżki  mąki z migdałów ziemnych 1 łyżka zmielonego ostropestu 2 łyżki babki płesznik 2 łyżeczki inuliny (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki

Quinoa Raz!
Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami 130

pożywny i napewno zasmakuje także mięsożercom. Mężuś tak zajadał że nawet nie wyczuł, że tam nie ma mięsa. składniki: 2 bakłażany po ok 450 g 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 120 g pieczarek olej sól,pieprz ser żółty do posypania Bakłażany dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ponacinać miąższ w kostkę ale nie przecinać do samej skórki

Monia miesza i gotuje
Co Lila jadła w środę? 3 131

ciecierzyca, tahini (pasta sezamowa), czosnek i sok z cytryny. Lista składników nie jest długa, a smak jest świetny. Polecam.   Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek z dyni (ostatnio obowiązkowo!).  II danie Kasza kuskus z suszonymi pomidorami, groszkiem, słonecznikiem i pietruszką. Inspiracja

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zupa z dyni, kukurydzy i soczewicy 177

Dziś wracam z wpisem na smaczną, słoneczną zupę. Polecam! Składniki: 4 szklanki dowolnego bulionu 300 mrożonej kukurydzy 300 g mrożonej dyni pół selera lub 3 łodygi naciowego szklanka czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łyżki posiekanej natki łyżeczka imbiru szczypta chili grzanki do podania Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą i dynią

Czerwień i błękit