soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:69/126)

Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 153

zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego

AZgotuj!
Biblijny chleb Ezechiela 134

mąki z prosa, lub mielimy kaszę jaglaną w młynku  200g wody Ciasto właściwe: cały zaczyn - 700g 300g mąki pszennej chlebowej 100g ugotowanej kaszy jaglanej *   100g czerwonej soczewicy gotowanej 100g ugotowanego bobu (użyłam bobu egipskiego) można dodać polskiego bobu świeżego lub mrożonego 150g wody 1 płaska łyżki soli morskiej * W przepisie Dana użyła prosa, które zostało namoczone

Codziennik Kuchenny
Strączki - recenzja książki Marysi Banach 116

tylko grochówkę, czy znaną nam fasolkę po bretońsku.  Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości i Marysia właśnie to udowadnia (właśnie w swojej książce). Wszystkie przepisy zostały

Di gotuje
Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym 170

aromatyczna, z serii kremowej. Użyłam do niej wywaru z gotowania ośmiornicy ale równie dobrze nada się wywar z warzyw czy tylko woda. Polecam gorąco, popróbujcie. Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
VEGE LUNCHBOX #2 167

Pora na kolejny wpis pudełkowy czyli szybką prezentację jedzenia, które zabieram do pracy. Pierwszy lunch to czerwona soczewica z kalafiorem w aromatycznych przyprawach. Do tego trochę papryki i sporo natki pietruszki. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Bezglutenowe, błonnikowe krakersy z quinoą i guacamole 160

pikantne dzięki ostrej wędzonej papryce, a podane z guacamole, które kocham.  Składniki: 3 łyżki ugotowanej czerwonej quinoy 4 łyżki ugotowanej białej quinoy 3 łyżki mąki z czerwonej soczewicy 2 łyżki  mąki z migdałów ziemnych 1 łyżka zmielonego ostropestu 2 łyżki babki płesznik 2 łyżeczki inuliny (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki

Quinoa Raz!
Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami 136

pożywny i napewno zasmakuje także mięsożercom. Mężuś tak zajadał że nawet nie wyczuł, że tam nie ma mięsa. składniki: 2 bakłażany po ok 450 g 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 120 g pieczarek olej sól,pieprz ser żółty do posypania Bakłażany dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ponacinać miąższ w kostkę ale nie przecinać do samej skórki

Monia miesza i gotuje
Co Lila jadła w środę? 3 136

ciecierzyca, tahini (pasta sezamowa), czosnek i sok z cytryny. Lista składników nie jest długa, a smak jest świetny. Polecam.   Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek z dyni (ostatnio obowiązkowo!).  II danie Kasza kuskus z suszonymi pomidorami, groszkiem, słonecznikiem i pietruszką. Inspiracja

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zupa z dyni, kukurydzy i soczewicy 186

Dziś wracam z wpisem na smaczną, słoneczną zupę. Polecam! Składniki: 4 szklanki dowolnego bulionu 300 mrożonej kukurydzy 300 g mrożonej dyni pół selera lub 3 łodygi naciowego szklanka czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łyżki posiekanej natki łyżeczka imbiru szczypta chili grzanki do podania Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą i dynią

Czerwień i błękit
Burgery (kotlety) z soczewicy 164

tego mięsnego. Po drugie, w formie kotletów, które wystarczy skomponować z lekką sałatką lub kaszą z warzywami.  Inspiracja: pink envelope Składniki na 7 burgerów 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia burgerów 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól 3 łyżki oliwy

Fabryka pomysłów
KREMOWA ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW 157

sosów. **Możesz również dodać do tej kremowej zupy sok z pomarańczy, limonki lub mandarynki, po czym doprawić ją szczyptą kuminu. Możesz również zastąpić batata ziemniakiem lub dwiema łyżkami czerwonej soczewicy. Jeśli wolisz, żeby zupa była mniej gęsta, możesz dodać więcej mleczka   kokosowego i śmietany

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Najszybsza zupa z czerwonej soczewicy 97

zupa faktycznie jest błyskawiczna, gotuje się zaledwie 10 minut , ale smak ma cudowny! Niewielka ilość składników, a smak niezapomniany! Moje córeczki walczą o dokładki! Składniki szklanka czerwonej soczewicy  HALINA dymka wraz z piórkami świeża bazylia sól różowa himalajska i pieprz do smaku olej rzepakowy  RAPSO Najpierw wypłucz soczewicę w zimnej wodzie, aż woda stanie się klarowna. Zagotuj

Z Kuchni Do Kuchni
Bitki wieprzowe z warzywami i soczewicą 180

łopatki, ja chciałam, żeby i mąż miał co jeść :) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 pietruszka ok 100g groszku zielonego mrożonego 4-5 łyżek czerwonej soczewicy 2 łyżki mąki pszennej i pół szklanki wody 1 łyżka masła i 2-3 łyżki oleju przyprawy i zioła:  po pół łyżeczki suszonego lubczyku, pieprzu mielonego i papryki

Anioszek w kuchni
Delikatny krem pieczarkowy z rozgrzewającymi grzankami z cukini 162

smażenia 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki pół selera z rosołu 1 pietruszka z rosołu 2 ziemniaki z rosołu opcjonalnie mały ugotowany w rosole por 5 łyżek czerwonej soczewicy sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona Przygotowanie : Pieczarki, cebulę i cukinię obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno pokrój

Anioszek w kuchni
Pasztet z soczewicy z pistacjami 162

jabłoniami w sadzie moich rodziców :) Tym razem było inaczej! Pasztet jest pyszny i już się nie mogę doczekać, kiedy poczęstuję nim moją rodzinę. Składniki: 300 g czerwonej soczewicy 2 jajka (M) 2 cm imbiru 2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cząbru 2 ząbki  czosnku

Kulinarne Inspiracje