zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego
AZgotuj!mąki z prosa, lub mielimy kaszę jaglaną w młynku 200g wody Ciasto właściwe: cały zaczyn - 700g 300g mąki pszennej chlebowej 100g ugotowanej kaszy jaglanej * 100g czerwonej soczewicy gotowanej 100g ugotowanego bobu (użyłam bobu egipskiego) można dodać polskiego bobu świeżego lub mrożonego 150g wody 1 płaska łyżki soli morskiej * W przepisie Dana użyła prosa, które zostało namoczone
Codziennik Kuchennytylko grochówkę, czy znaną nam fasolkę po bretońsku. Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości i Marysia właśnie to udowadnia (właśnie w swojej książce). Wszystkie przepisy zostały
Di gotujearomatyczna, z serii kremowej. Użyłam do niej wywaru z gotowania ośmiornicy ale równie dobrze nada się wywar z warzyw czy tylko woda. Polecam gorąco, popróbujcie. Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePora na kolejny wpis pudełkowy czyli szybką prezentację jedzenia, które zabieram do pracy. Pierwszy lunch to czerwona soczewica z kalafiorem w aromatycznych przyprawach. Do tego trochę papryki i sporo natki pietruszki. Czytaj więcej
Kasia Sarnapikantne dzięki ostrej wędzonej papryce, a podane z guacamole, które kocham. Składniki: 3 łyżki ugotowanej czerwonej quinoy 4 łyżki ugotowanej białej quinoy 3 łyżki mąki z czerwonej soczewicy 2 łyżki mąki z migdałów ziemnych 1 łyżka zmielonego ostropestu 2 łyżki babki płesznik 2 łyżeczki inuliny (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki
Quinoa Raz!pożywny i napewno zasmakuje także mięsożercom. Mężuś tak zajadał że nawet nie wyczuł, że tam nie ma mięsa. składniki: 2 bakłażany po ok 450 g 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 120 g pieczarek olej sól,pieprz ser żółty do posypania Bakłażany dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ponacinać miąższ w kostkę ale nie przecinać do samej skórki
Monia miesza i gotujeciecierzyca, tahini (pasta sezamowa), czosnek i sok z cytryny. Lista składników nie jest długa, a smak jest świetny. Polecam. Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek z dyni (ostatnio obowiązkowo!). II danie Kasza kuskus z suszonymi pomidorami, groszkiem, słonecznikiem i pietruszką. Inspiracja
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDziś wracam z wpisem na smaczną, słoneczną zupę. Polecam! Składniki: 4 szklanki dowolnego bulionu 300 mrożonej kukurydzy 300 g mrożonej dyni pół selera lub 3 łodygi naciowego szklanka czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łyżki posiekanej natki łyżeczka imbiru szczypta chili grzanki do podania Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą i dynią
Czerwień i błękittego mięsnego. Po drugie, w formie kotletów, które wystarczy skomponować z lekką sałatką lub kaszą z warzywami. Inspiracja: pink envelope Składniki na 7 burgerów 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia burgerów 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól 3 łyżki oliwy
Fabryka pomysłówsosów. **Możesz również dodać do tej kremowej zupy sok z pomarańczy, limonki lub mandarynki, po czym doprawić ją szczyptą kuminu. Możesz również zastąpić batata ziemniakiem lub dwiema łyżkami czerwonej soczewicy. Jeśli wolisz, żeby zupa była mniej gęsta, możesz dodać więcej mleczka kokosowego i śmietany
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazupa faktycznie jest błyskawiczna, gotuje się zaledwie 10 minut , ale smak ma cudowny! Niewielka ilość składników, a smak niezapomniany! Moje córeczki walczą o dokładki! Składniki szklanka czerwonej soczewicy HALINA dymka wraz z piórkami świeża bazylia sól różowa himalajska i pieprz do smaku olej rzepakowy RAPSO Najpierw wypłucz soczewicę w zimnej wodzie, aż woda stanie się klarowna. Zagotuj
Z Kuchni Do Kuchniłopatki, ja chciałam, żeby i mąż miał co jeść :) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 pietruszka ok 100g groszku zielonego mrożonego 4-5 łyżek czerwonej soczewicy 2 łyżki mąki pszennej i pół szklanki wody 1 łyżka masła i 2-3 łyżki oleju przyprawy i zioła: po pół łyżeczki suszonego lubczyku, pieprzu mielonego i papryki
Anioszek w kuchnismażenia 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki pół selera z rosołu 1 pietruszka z rosołu 2 ziemniaki z rosołu opcjonalnie mały ugotowany w rosole por 5 łyżek czerwonej soczewicy sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona Przygotowanie : Pieczarki, cebulę i cukinię obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno pokrój
Anioszek w kuchnijabłoniami w sadzie moich rodziców :) Tym razem było inaczej! Pasztet jest pyszny i już się nie mogę doczekać, kiedy poczęstuję nim moją rodzinę. Składniki: 300 g czerwonej soczewicy 2 jajka (M) 2 cm imbiru 2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cząbru 2 ząbki czosnku
Kulinarne Inspiracje