smaczna, syta, zdrowa i aromatyczna. Przepis z książki z serii Food Lovers - Soup. Składniki: 450 g słodkich ziemniaków ząbek czosnku 25 g masła 100 g soczewicy ( u mnie zielona, może i być czerwona) cebula por kolendra (świeża lub łyżeczka suszonej) szczypiorek sól,pieprz 0,5 litra rosołu dodatkowo: czerwona cebula (ja użyłam białej) łyżka masła 2 łyżeczki octu(...)balsamicznego Cebulę, słodkie ziemniaki i pora kroimy w kostkę. Soczewicę płuczemy na sitku wodą. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, kolendrę, słodkie ziemniaki, pora i wszystko razem mieszamy, chwilę podsmażamy. Dodajemy rosół i soczewicę, gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w piórka cebulę. Smażymy chwilę na maśle. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy, aż się zredukuje
NA MOIM TALERZUskładany na połowę. Osobiście preferujemy pieczenie ich po dwa na patelni i nakładamy gulasz na wierzch. Łatwiej się robi i wygodniej konsumuje. Składniki gulasz: 1 puszka soczewicy 1 młoda cukinia 1/2 papryki czerwonej 3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 passata ok. 250 ml oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, słodka papryka(...)oregano, bazylia, sos sojowy, sos chili Składniki kroimy w grubszą kostkę, soczewicę opłukujemy z zalewy pod bieżącą wodą. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy je z lekka. Teraz zalewamy wszystko passatą. Dodajemy przyprawy, nieco wody i dusimy do miękkości. Na sam koniec dodajemy kukurydzę i soczewicę, i jeszcze dusimy
vegetanieznikają :) Przepis na ciasto do pierogów ze strony Kwestia Smaku . Polecam! Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami Składniki na około 40-50 sztuk: Na farsz: szklanka soczewicy (u mnie zielona, może być czerwona) 8 suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek, papryka sodka, papryka ostra, ziele angielskie, liść laurowy Na ciasto: 300g mąki(...)pszennej 1 jajko 125ml gorącej wody 20g masła pół łyżeczki soli Wykonanie: Farsz: soczewicę moczymy w zimnej wodzie około 30 minut, następnie płuczemy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną soczewicę przekładamy na sito, by odsączyć ją z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju (można użyć oleju z suszonych pomidorów), podsmażamy drobno posiekany czosnek, cebulę, dodajemy
Smak mojej kuchnimoją quinoa bowl - porcja dla jednej osoby (o umiarkowanym apetycie, Pudzianowi trzeba dorzucić stek ;)). Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 2/3 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 1 fioletowa marchew garść poszatkowanej czerwonej kapusty pół smaczliwki garść grzybów nameko 2 łyżki orzechów arachidowych parę łodyżek rukwi wodnej (można zastąpić roszponką) 1 łyżeczka klarowanego masła (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy(...)oliwek sok z jednej marakui świeżo zmielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Ugotowaną quinoę i soczewicę umieszczamy w misce (przed gotowaniem moczymy je 2 godziny). Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew, poszatkowaną kapustę, pokrojoną w grube plastry smaczliwkę i łuskwiaki nameko podduszone wcześniej z odrobiną klarowanego masła (można z niego zrezygnować, zastąpić oliwą z oliwek, albo tylko obgotować
Quinoa Raz!gołąbki z czerwonej kapusty... Kisiłam kapustę. Zostało kilka liści. Szkoda było wyrzuć. Zrobiłam więc gołąbki na parze z ryżem basmati, czarną soczewicą i szalotką. A do tego sos! Ale jaki! Szalotka, czerwone wino, ocet balsamiczny, winogrona, żurawina i figi, anyż, goździki, tymianek. Niepodziewanie meliśmy niesamowicie smaczny obiad. Liście z kapusty zdjęłam przed siekaniem do kiszenia(...)szalotka Szalotkę pocięłam w drobną kostkę i zaczął się szklić. Dodałam wcześniej ugotowaną soczewicę i ryż. Doprawiłam pieprzem i tymiankiem ( może być też majeranek). Farsz zawinęłam w liście kapusty, ułożyłam w tym samym naczyniu do parowania i gotowały się ok 20 minut. Potem przygotowałam sos : szklanka czerwonego wina pół szklanki octu z czerwonego wina balsamicznego 2 szalotki łyżeczka suszonych
AZgotuj!się przepisy na tradycyjne połączenia, ale nie tylko. Do sałatki można podać np. ulubione grzanki, kilka inspiracji znajdziecie także w tym poście. Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim(...)kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka
Moja smaczna kuchniabrązowymi pieczarkami (uwielbiam ich orzechowy smak) i warzywami, które miałam pod ręką. Wyszło pyszne danie, którym zajadałam się dwa dni 😉 Składniki: 1 szkl. żółtej soczewicy 1 por 200g brązowych pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 łodyga selera naciowego 2-3 ząbki czosnku olej garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz ziołowy kolendra Wykonanie: Soczewicę gotujemy w 2 szklankach
Walijskie PichceniePrzepis jest prosty a danie niskokaloryczne, nie będę się zbytnio rozpisywać tylko przejdę do przepisu! składniki: - 4 marchewki - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek soczewicy suchej - 10 sztuk śliwki suszonej - 1/2 czerwonej papryki - przyprawy curry, sól, pieprz Na mandolinie potnij na cienkie plasterki warzywa. Wrzuć na patelnię i podlej szklanką wody, dusimy przez 5 minut, dodaj soczewicę
SMYKWKUCHNIzeszklić. Pod koniec szklenia cebulki wciśnijcie do niej dwa ząbki czosnku- ich smak nie będzie wtedy taki mocny i nachalny. Wrzucamy wszystko razem do miseczki lub garnka z soczewicą. Doprawiamy całość pieprzem, solą, imbirem, gałką muszkatołową. Teraz jeszcze możecie próbować masy, zaraz wrzucimy jajko. Dodajemy siemię lniane, które razem z jajkiem będzie stanowiło spoiwo kotletów. Siekamy pietruszkę, ziarna sezamu chwilę(...)szparagów smażonych na maśle, świeżego pomidora, cieniutko pokrojoną czerwoną cebulką, majonezem, sosem BBQ, plastrami awokado i plasterkiem topionego żółtego sera. SKŁADNIKI 1,5szkl soczewicy zielonej ½ kostki bulionowej warzywnej 3 szklanki wody 2 czerwone cebule (120g) 1 łyżeczka suszonego cząbru 150g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 łyżki stołowe drobnych płatków owsianych, błyskawicznych ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego
Karo in the KitchenSkładniki: 1/2 kubka czerwonej fasoli 1/2 kubka cieciorki 1/2 kubka soczewicy 1/2 kubka grubej fasoli świeży szpinak – dużo pęczek kolendry pęczek pietruszki pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek mięty cebula 5 ząbków czosnku oliwa z oliwek kurkuma sól pieprz 250g makaronu (chyba najlepiej krajanki, ale może być tez połamane spaghetti) gęsta śmietana/gęsty jogurt/gęsta maślanka… (kashk
stajnia gołębie od kuchnikolację SAŁATKA z pieczonym BURAKIEM I KOZIM SEREM PRZYGOTOWANIE: 40 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 3-4 niewielkie buraki – 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy – 2 łyżki oliwy z oliwek – ½ czerwonej cebuli – 3 ząbki czosnku – 2 garści świeżego jarmużu – sól i pieprz do smaku – 2 łyżki octu balsamicznego – 100 g koziego(...)pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Altermnatywa: upiecz wcześniej całe buraczki do miękkości przez ok 1h, wystudź, obierz i pokrój w plasterki. W tym czasie ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek drobno posiekaj, cebulkę pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę oraz czosnek. Krótko podsmaż aż się zeszkli. Wtedy dodaj jarmuż
nietylkopasta.platrakcyjna, ale zupa wyszła pyszna, a to jest najważniejsze. I jak to przy używaniu wolnowaru bywa - zero pilnowania. Polecam! Składniki 1 szklanka czarnej soczewicy 1000 ml wody lub bulionu 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę kostkę 400 g puszka pomidorów pęczek pietruszki posiekany 3 ząbki czosnku, posiekane 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka suszonego oregano(...)łyżka octu czerwonego winnego papryka w płatkach Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Bulion podgrzać w garnku, dodać pomidory i doprowadzić do wrzenia. Wlać mieszaninę do misy wolnowaru . Dodać opłukaną soczewicę, pietruszkę, czosnek, cebulę, oregano i pieprz. Przykryć wolnowar i gotować przez 4 do 5 godzin na ustawieniu high lub 8 do 10 godzin na ustawieniu
Stare Garyłodyga selera naciowego * 1/2 puszki kukurydzy * 1-2 łyżki majonezu * 1/4 czerwonej papryki * 2 jajka ugotowane na twardo * pół pęczka szczypiorku * 1/4 czerwonej cebuli * przyprawy: czubrica zielona i sól * łyżeczka masła Soczewicę opłukałam i ugotowałam. Pieczarki pokroiłam drobno i usmażyłam na maśle, ugotowałam jajka na twardo. Po przestudzeniu w.w pokroiłam i połączyłam składniki i dodawałam następne. Łodygę
Pieprzyć z Fantazjąjakieś gazetce. Jako, że dalej jemy dania bez mięsa, to taka soczewica wydawała się idealna na późny obiad.Składniki:cebula4 ząbki czosnku2 marchewki2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej)7-8 pieczarekpół czerwonej paprykimały słoik przecieru pomidorowegosólpieprz2 łyżeczki curryłyżeczka bazylii (ja dałam oregano)olejWykonanie:1. Soczewicę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy
Pasja Smakucukinie 200g zielonej soczewicy (podobno jest to brązowa soczewica, ale ja zawsze mówię na nią zielona) 200g półtłustego sera feta (ja dałam pół na pół sera feta light i z ziołami) 1 cebulka dymka razem z zieloną częścią 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz do smaku 150g kolorowej papryki (u mnie czerwona, zielona i żółta po 50g) Cukinię umyć, ściąć(...)pół i wydrążyć gniazda nasienne tworząc łódeczki gotowe do faszerowania. Soczewicę namoczyć w wodzie (wystarczy przez godzinę), następnie doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut, odcedzić i przełożyć do miski. Jeśli nie przepadacie za zieloną soczewicą, bądź też nie macie czasu na namaczanie, zamieńcie ją na czerwoną, która bardzo szybko się gotuje. Też wyjdzie pysznie. Dymkę drobno posiekać
Dietolog