soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:87/126)

Kasztanowo-pszenne burrito z warzywami i tuńczykiem 126

się nawinie. Dodatki u mnie: odsączony tuńczyk z puszki (jest mokry, więc nie dawałam żadnego sosu) plaster wędliny plaster sera żółtego talarki selera naciowego pałeczki czerwonej papryki liście cykorii belgijskiej natka pietruszki kiełki soczewicy Zagiąć brzeg (ten od naszej strony) tortilli do środka i zwijać ciasno burrito

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z warzywnym ragù (Pasta con ragù vegetale) 150

SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu 200 g  br ą zowej  soczewicy  200 g groszku 100 g passaty pomidorowej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 szalotka 3 marchewki 2 ząbki czosnku oregano natka pietruszki bazylia s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di pasta 200 g di lenticchie(...)olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Marchewkę i paprykę kroimy w kostkę. Groszek i marchewkę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Do przepisu wykorzystałam mrożony groszek. Soczewicę gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 40-45 minut. Solimy pod koniec gotowania. Soczewicę gotowaną możemy zastąpić soczewicą

La grande e la piccola cuoca
Kurczak z soczewicą 240

Niezwykle syte i zdrowe danie z soczewicą. Smak wzbogaca tarty korzeń selera, czosnek i lubczyk. Idealny obiad z pajdą chleba lub bagietką.  Każdego dnia staram się aby tych, których kocham jedli zdrowo. Nic na to nie poradzę, że jestem taka... Że lubię uśmiech bliskich i pełne brzuchy! Czasami ukradkiem spoglądam na jedzących moje dania i uśmiecham się sama(...)robi.  Bo przecież muszę dbać o innych, bo kto jak nie ja :-) 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula ½ czerwonej papryki ¼ korzenia selera 2 ząbki czosnku 70 g soczewicy 1,5 szklanki wody 1 Łodyga lubczyku 1 łodyga natki selera (świeżej) 2 łyżki natki pietruszki (świeżej) Sól Pieprz Szczypta chilli Olej do smażenia Filet

VioletoweKucharzenie
Dynia hokkaido ze szpinakiem, czarną soczewicą i białą kaszą gryczaną w aromatycznym sosie 130

szpinakiem i kaszą, tworzy wspaniałe danie ! Składniki: (4 -6 porcji): 1 dynia hokkaido 3 – 4 duże garście świeżych liści szpinaku 1/2 szklanki suchej soczewicy 1 saszetka (100 g) białej kaszy gryczanej 1 czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów + 1/2 puszki wody (po przepłukaniu puszki) 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego(...)pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz. Pietruszkę drobno posiekaj. Soczewicę ugotuj al dente. Na 1/2 szklanki soczewicy weź 1 szklankę wody. Soczewicę posól pod koniec gotowania. Kaszę gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie ją odcedź. Na dużej

Moja pasja smaku
Pasta z soczewicy do chleba 185

łyżek oleju odrobina wody Soczewicę gotujemy w 3 szkl. wody, w zależności od koloru od 15 do 50 minut (najdłużej brązowa, czerwoną najkrócej). Cebulę i czosnek kroimy drobno i obsmażamy krótko w niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z soczewicą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodajemy olej i troszkę wody. Miksujemy na gładką masę lub tak jak u mnie

chwile dla mnie
Sałatka z serem Lazur, czarną soczewicą Beluga i sosem winegret 115

zatem ten wstęp, co by nie przypominać mojego męża i jego elaboratów i zapraszam po przepis :) Do sałatki potrzebujemy: opakowanie mieszanki sałat 20 kuleczek czerwonego winogrona 100 g sera z niebieską pleśnią typu Lazur garść soczewicy Beluga sos winegret Sos winegret przygotowujemy łącząc ze sobą: 2 łyżki octu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny sól

Marder&Marder Manufacture
Idealne połączenie- Łosoś z soczewica i kaparami 144

miodu) 1 łyżeczka startej skórki z cytryny (około 1/2 cytryny) 1 łyżka soku z cytryny 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryczka chilli posiekana sól świeżo zmielony czarny pieprz Zaczynamy od soczewicy. Soczewicę dokładnie płuczemy a sitku. Wsypujemy do najmniejszego garnka i zalewamy 1 szklanką wody (idealna proporcja to 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody). Doprawiamy

Piekielna Kuchnia Pati
Dlaczego mięsa nie lubię... 222

zabarwiony, znaczy, że Twoje jelita są w jakimś stopniu nieszczelne - zawsze myślałam, że po burkach to normalne, ale po detoksie okazuje się, że burak nie zawsze musi mocz farbować  ;) czerwone mięso jest ciężkie, ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu białe mięso, czyli drób jest napakowane chemią (drób namiętnie jest karmiony kokcydiostatykiami i fluorochinolonami) duże ilości spożywanego mięsa(...)jest źródłem witaminy B12 (nie ma jej w pokarmach roślinnych), ale więcej tej witaminy znaleźć można w rybach i jajach jest tanie, ale spoko, soczewica też ;) jest szybkie w przygotowaniu i szeroko dostępne  czerwone mięso jest dobrym źródłem żelaza hemowego (jest lepiej przyswajalne niż żelazo zawarte w roślinach), w mięsie białym jest go dużo mniej. Ale zadaj sobie

pyszne zdrowości
SAŁATKA Z CIECIORKĄ I SOCZEWICĄ 122

ochotę na coś lekkiego. Ta sałatka z soczewicą i cieciorką jest lekka i sycąca. Spróbujcie sami   Składniki: 1 puszka gotowanej na parze soczewicy 1 puszka gotowanej na parze cieciorki kilka pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 1 ogórek wąż 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego odrobina musztardy sól,pieprz świeży sok z limonki Wykonanie: Cebulę i ogórka(...)kroimy w małą kostkę. Pomidorki przekrawamy na połówki. Cieciorkę mieszamy z soczewicą i warzywami. Oliwę łączymy z octem , musztardą, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wymieszaną sałatkę polewamy sosem i skrapiamy sokiem z limonki, delikatnie mieszamy. Jeśli lubimy możemy do sałatki dodać drobno posiekanej świeżej mięty

Z Majeczką w kuchni
45 przepisów na Karnawał 2016 146

karnawałowe szaleństwa! Zapomnijcie o mrożonej pizzy na telefon czy sałatkach pełnych niezdrowych dodatków. Życzę Wam udanego Karnawału 2016 i smacznego! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką(...)Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta

Moja smaczna kuchnia
SAŁATKA Z KASZAMI I WARZYWAMI 136

upalny dzień? Ależ proszę. Bulgur, soczewica, pęczak, dowolne warzywka i mamy pyszną i zdrową sałatkę. Składniki: 1 szklanka miksu pęczak, bulgur, soczewica 1 pomidor 1 papryka 1 ogórek typu wąż pół puszki kukurydzy natka pietruszki czerwona cebula kilka kostek sera feta sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku odrobina musztardy- też wg uznania(...)Wykonanie: * Soczewicę, bulgur i pęczak gotujemy w osolonej wodzie, ok 15 minut. Studzimy. * Pomidory, ogórka, paprykę, cebulę drobno kroimy. Siekamy natkę pietruszki, kukurydzę osączamy. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy ostudzone kasze.  *Wszystkie składniki dressingu dokładanie mieszamy, polewamy sałatkę. Dobrze mieszamy. Serem feta posypujemy sałatkę, delikatnie mieszamy.  #MyVictorinox

Z Majeczką w kuchni
Czas na piknik! 197

każdy wygodnie może piknikować. Zapraszam do wspólnego biesiadowania! Sałatki: Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym(...)chrupiącymi warzywami Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Kanapki

Moja smaczna kuchnia
KRUCHE TARTALETKI Z POMIDORAMI / SPIS PRZEPISÓW NA SYLWESTRA 120

ŁOSOSIA PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWĄ PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI MUSZLE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM BURGERY Z CZARNEJ SOCZEWICY GUACAMOLE MIĘTOLADA LIKIER A'LA MALIBU MOJITO MELONOWE TRUSKAWKOWY DRINK BEZALKOHOLOWY Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
Ziemniaki faszerowane kaszanką 117

smakowitszym kąskiem. Ziemniaki faszerowane kaszanką zrobiłem z kaszy gryczanej niepalonej. Świetnie sprawdzi się również pęczak, jak i bulgur. Ważne, żeby kasza była gruba. Fasolę czerwoną natomiast możecie z powodzeniem zastąpić czarną fasolą lub soczewicą. Artykuł Ziemniaki faszerowane kaszanką pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Źródła białka – jakie są najlepsze? 143

Tuńczyk 23 Wołowina (chuda) 34,6 Jaja 12,6 Przykładowe źródła białek pochodzenia zwierzęcego: Produkt gr białka w 100 gr Płatki owsiane 13,5 Soczewica 25 Nasiona dyni 24,5 Groch 23 Fasola czerwona 21,4 Wiele osób popełnia jeden zasadniczy błąd – za najlepsze źródło uznaje te, w którym białka (protein) jest najwięcej. Można spojrzeć znacznie szerzej

Ciasna Kuchnia