soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:95/126)

Kurczak w śmietanie z suszonym pomidorem 269

pierś z kurczaka 1 łyżka ziół dalmatyńskich 250 ml słodkiej śmietanki 1/2 czerwonej papryki 7 pomidorków cherry 3 plastry suszonego pomidora z zalewy 4 ząbki czosnku 2 cebule 5 łyżek oleju pieprz bałkański do smaku sól morska do smaku Dodatek: Gotowany ryż z pomidorami papryką i soczewicą  SYS   Sposób przygotowania Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym

Wanilia i Kardamon
Poniedziałkowy "fit" - Cukinia faszerowana ryżem z suszonymi pomidorami, papryką i kurczakiem 396

ryżem z pomidorami, papryką, soczewicą i kurczakiem. To pyszne połączenie, które pasuje  zarówno na obiad jak i na kolację.   Cukinia faszerowana ryżem z suszonymi pomidorami, papryką i kurczakiem SKŁADNIKI : 2 niewielkie cukinie  125 g ryżu z pomidorami i papryką SyS 150 g piersi z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki przyprawy gyros(...)się ładnie zarumieniły.  Do przygotowania faszerowanej cukinii użyłam produktu otrzymanego od firmy SyS - Dania Babci Zosi . Wybrałam ryż z pomidorami i papryką w którym to ukryta również jest soczewica.  Produkt ten zapakowany jest w tekturowe opakowanie z czytelnymi etykietami o produkcie. Dodatkowym atutem jest przejrzyste okienko przez które widać co znajduje się w opakowaniu. Przygotowanie samego dania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szaszłyki z polędwicy i boczku 192

mogą także polubić dodatkowe połączenie z soczewicą. To wartościowe odżywczo ziarno z pewnością warto włączyć do naszej diety. Nawiasem mówiąc, w handlu można spotkać zmieszane ze sobą ryż i soczewicę, które zwykle gotujemy wówczas w jednym woreczku. Tradycyjnie szaszłyki były przyrządzane nad otwartym ogniem, dzisiaj są zwykle po prostu pieczone w piekarniku lub, co bardziej tradycyjne, grillowane. Z tego ostatniego(...)oczyszczonego ze skóry, kości i chrząstek 1 duża czerwona papryka (300g) 1 dość duża cebula (200g) garść zielonych oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oliwy 200g ryżu, albo 125g ryżu + 100g zielonej soczewicy Instrukcje Z polędwicy usuwamy ewentualne łykowate części

Kulinarna Pokusa
49 przepisów z cukinią 236

cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią i brokułami Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Omlet z ziemniakami i cukinią Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką(...)Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti z cukinią, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z cukinią Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Świderki z salami, cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta

Moja smaczna kuchnia
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 229

tylko naleśniki , ale i krokiety.Częstowałam Was już Krokietami z soczewicą Krokietami grzybowo – jajecznymi, a nawet krokietami z parówkami!Dziś mam wersję dla mięsożerców!Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło.Podane solo lub z czerwonym barszczykiem tworzą danie , któremu nikt się nie oprze!  SKŁADNIKI :NALEŚNIKI: * mąka

Ostra na Słodko
Kolorowe ryżowe kotleciki 167

Uwielbiam wegetariańskie kotleciki, z dodatkiem warzyw, ryżu, soczewicy czy kaszy. Są dobre zarówno na domowy obiad, jak i do zabrania w pudełeczku do pracy. Wciąż poszukuję kolejnych przepisów i inspiracji do sprawdzenia. Dzisiaj taką inspiracją był wpis Evity. Składniki: 2 woreczki ryżu pół czerwonej papryki 4 ogórki konserwowe 2 jajka 2 plastry żółtego sera kilka gałązek koperku sól, pieprz

Pasja Smaku
11 przepisów z oliwkami 172

oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Zielona soczewica w pomidorach pelati

Moja smaczna kuchnia
Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami 195

Ostatnio nie mam ochoty na mięsne potrawy, więc szukam pomysłów na warzywne urozmaicenie menu. Mam nadzieję, że Was zaciekawię ;) Proponuję pyszny farsz zapieczony w aromatycznych białych

Czerwona Porzeczka
Zimowe chilli 196

poczuć dosłowne znaczenie słowa pożywny , tak, jak zupa z soczewicą . Mówię Wam, prawdziwe piękno drzemie w takich potrawach i w samej piżmowej dyni także ;) Zimowe chilli z indykiem, dynią i jabłkową salsą Potrzebujesz: 700g dyni piżmowej lub hokkaido 400g mięsa z piersi indyka 1 puszkę krojonych pomidorów 1 puszkę czerwonej fasoli 1 dużą cebulę 200g pieczarek 2 łyżeczki miodu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 173

jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito(...)bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami

Codziennik Kuchenny
Sałatka warstwowa z ciecierzycą i tuńczykiem 161

Jeśli smakowała Wam sałatka z soczewicą, to polecam inne strączki przerobione na warstwowce. Przecież białka nigdy nie jest za dużo. Kiedy używam warzyw strączkowych do sałatek, wolę sama je ugotować, ale jeśli chodzi o kukurydzę, to spokojnie może być z puszki.   Składniki: puszka tuńczyka – odsączona pół czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę sos winegret z ukręcony

Ugotowane pozamiatane
Dieta wegańska – czym się charakteryzuje i jakie są plusy i minusy jej stosowania 163

pszenica, jęczmień, żyto), roślin strączkowych ( fasola, soja, soczewica ), tłuszczy roślinnych, grzybów, nasiona chia, siemienia lnianego itp. Dieta wegańska – zalety: Poprawia funkcje układu autoimmunologicznego Zmniejsza ryzyko występowania raka Ogranicza występowanie cukrzycy typu II Minimalizuje powstanie nadciśnienia czy chorób układu krążenia Kontroluje otyłość Dieta wegańska – wady: Niedobór żelaza – niezbędny do produkcji czerwonych krwinek Niedobór witaminy B12 – powoduje niedokrwistość, nieprawidłowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 148

Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami(...)grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa z burakiem Kapusta z Grzybami Łosoś w Miodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego

Weekendy w domu i ogrodzie
Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 163

mixem kasz: pęczakiem, bulgur i odrobiną zielonej soczewicy. W marketach znajdziecie takie mieszanki różnych producentów, uważam, że jest to świetna sprawa! Jedna porcja faszerowanej papryki dostarcza około 513 kcal, 19,5 g białka, 22,5 g tłuszczów, 69 g węglowodanów oraz 11 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 2 duże czerwone papryki 100 g kaszy pęczak, bulgur

W kuchni Katie