soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:89/126)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i soczewicą 164

tradycyjnie nadzieniem mięsnym lub pokombinować z wersją wege. Szczególnie polecam Wam farsz z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy z pomidorami. Wierzch posypałam startą mozzarellą, gdyż nie wyobrażam sobie tego typu dań bez sera. Składniki na 3-4 porcje: 3-4 czerwone papryki (u mnie poszło 3,5 sztuki papryki) 100g suchej kaszy jaglanej (około 1/2 szklanki) 100g suchej(...)zielonej soczewicy 400g pomidorów w puszce (1 puszka) 1 łyżka oleju lub oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Szczypta ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki oregano Sól Pieprz Opcjonalnie 1 kulka mozzarelli Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą, następnie przepłukać pod gorącą wodą - powoduje to, że kasza nie jest goryczkowa. Następnie zagotować wodę

Fabryka pomysłów
smalec-smarowidło z czerwonej fasoli... 129

Składniki: fasola czerwona ziarna 1/2 kg, woda 1,5 ltra do gotowania, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, cebula

W Mojej Kuchni Lubię
zupa z czerwonej fasoli z szybkowara... 126

Składniki: fasola czerwona 1/2 kg, woda do szybkowara 1,5 litra, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, jałowieć ziarna 5 sztuk, woda do

W Mojej Kuchni Lubię
Rozgrzewająca kokosowa zupa z soczewicy 161

Za oknem nadal pluch :( Wilgoć i chłód zaglądają zza okna i kiepsko wpływają na nastrój. Proponuję rozgrzać się talerzem smacznej zupy z soczewicy, która nie tylko

Magiczna kuchnia Darii
Naleśniki z soczewicą zieloną 197

moim życiu na moim widelcu znów pojawia się soczewica, tym razem zielona. Ma ona niezwykle delikatny smak, a po ugotowaniu nie rozpada się jak czerwona. Będąc zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego

Życie na widelcu
Sałatka z soczewicą i fasolką szparagową 175

możliwości komponowania pysznych i zdrowych przekąsek. Najprościej wymieszać ją z sezonowymi warzywami i mnóstwem ziół. Składniki: 1/2 szklanki zielonej soczewicy 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki 1 szklanka pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 1 cebula czerwona pęczek koperku listki świeżej bazylii 4 łyżki oliwy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka musztardy(...)łyżeczki miodu Przygotowanie: Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie ją płuczemy, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Odcedzamy. Fasolkę szparagową pokrojoną w 2 cm kawałki gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut, następnie przekładamy do miski z bardzo zimną wodą, żeby ją zahartować (dzięki temu zachowa intensywnie zielony kolor). Odcedzamy fasolkę i dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem 166

powstało bardzo pyszne danie, zapraszamy po przepis na pyszną pierś kurczaka z aromatycznym nadzieniem z grzybów i sera z dodatkiem jarmużu, oraz sałatkę z pieczonych buraków, kaszy bulgur, czarnej soczewicy i sałaty. Przyprawione i nafaszerowane grzybami piersi kurczaka nie trzeba piec od razu, można je zamrozić i upiec później, pamiętajcie jednak o ich rozmrożeniu przed pieczeniem! Można też przygotować większą(...)pieczenia mięsa 2 łyżki sera parmigiano reggiano sól, czarny pieprz i pieprz różowy do smaku jarmuż Sałatka: 1-2 upieczone buraki, 1 mała czerwona cebula, ½ szkl. (poj. 250 ml) kaszy bulgur, 3 łyżki ugotowanej czarnej soczewicy, kilka listków blanszowanego jarmużu, mix sałat, sól i różowy pieprz. Buraki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy, kaszę zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie 156

miodowo-cytrusowym sosie nie może zabraknąć w czasie Wigilii i Bożego Narodzenia, a nawet w karnawale. Śledzie zostały podane na sałatce z czarnej soczewicy z pieczonymi burakami, sokiem i brzoskwiniami z puszki, blanszowanym jarmużem, czerwoną cebulą i świeżą kolendrą Składnik i: 6 pojedynczych solonych filetów ze śledzi 1 duża biała cebula, 2-3 łyżki miodu, 2 łyżki kandyzowanej skórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mocno czekoladowe ciasteczka z soczewicy | dietetyczne 259

kcal! Idealne do porannej kawusi lub na wieczorne podjadanie. Na moim blogu umieściłam przepisy np. na  babeczki z czerwonej fasoli  i  bezglutenowe ciasto z ciecierzycy . Składniki na 15 dużych ciastek: Puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle 3 kopiaste łyżki mąki owsianej lub pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 3 łyżki stewii w proszku

Czarnawisienka
40 pomysłów na letnie obiady 167

cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane(...)warzywami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych

Moja smaczna kuchnia
Zielony falafel z bobu, zielonej soczewicy i kaszy jaglanej z sosem tahini 226

zimno, odgrzewać w piekarniku oraz przechowywać w lodówce do 3 dni. Porcje: 30 Czas przygotowania: 75 minut Składniki: Falafele 100 g soczewicy zielonej, 180 g kaszy jaglanej ugotowanej, 340 g bobu ugotowanego i obranego, 1/2 czerwonej cebuli, 4 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry, garść natki pietruszki, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki soli, pieprz(...)posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz cayenne. Do podania: mizeria z ogórków i rzodkiewek, sezam. Ceramika Żaneta Jędral  Pracownia autorska Przygotowanie: Soczewicę wypłukać, zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut (powinna wchłonąć wodę). Przestudzić. W między czasie przygotować sos tahini - wszystkie składniki zmiksować w malakserze, doprawić

SzczyptaSmaQ
43 przepisy na świąteczne sałatki 10870

kasze, sałaty, owoce, warzywa, mięsa i wędliny oraz sezonowe owoce. Takie sałatki są nie tylko smaczne, ale i pięknie wyglądają na stole świątecznym! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem(...)Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką

Moja smaczna kuchnia
60 przepisów śniadaniowych dla studenta 1162

podzielcie je na porcje, włóżcie do woreczków i zamroźcie. Nie trzeba zawsze kupować świeżego pieczywa, na grzanki najlepsze jest bowiem pieczywo czerstwe.  Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim(...)Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki 165

najeść? napisałam tutaj . Składniki (porcja na 2 osoby): 1 szkl .  kaszy gryczanej ugotowanej na sypko  1/2 szkl . ugotowanej brązowej soczewicy 1/2 szkl . ugotowanego groszku (może być konserwowy) 1 mała marchew 3 rzodkiewki 1/2 czerwonej cebuli kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu jabłkowego do marynowania cebuli(...)Można wykorzystać marynatę jako dodatek do sałatki zamiast soku z cytryny. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Rzodkiewki pokroić w plastry.  Na talerzu ułożyć składniki sałatki: kaszę gryczaną, soczewicę, rzodkiewkę, marchew, groszek, marynowaną cebulę. Dodać pokrojoną natkę, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Po wymieszaniu doprawić sałatkę solą. Smacznego

Codziennik Kuchenny
75 przepisów fit 2880

kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z kiszonej kapusty

Moja smaczna kuchnia