soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:97/126)

Pieczona ciecierzyca 176

wędzona papryka)   Soczewicę namaczamy kilka godzin (najlepiej całą noc) i następnie gotujemy około godziny soląc wodę pod koniec gotowania. Po ugotowaniu ciecierzycę osuszamy. Ja zwykle dzielę ją na pół i  każdą część mieszam (najlepiej rękami) z oliwa lub olejem tak, aby dokładnie pokryła kulki cieciorki. Następnie dodaję do jednej części łyżeczkę czerwonej papryki, pół łyżeczki

Simple Dish
Bigos wegetariański 163

potrzebował w ogóle czerwonego pisaka. Porażki oczywiście się zdarzają, ważne natomiast, czy są dla Ciebie nauką, jak niektóre czynności wykonywać poprawnie. Bigos wegetariański Składniki: 1 duża cebula 80 -100 g suszonych grzybów 1 kilogram kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 3- 4 ząbki czosnku 1 jabłko 12 sztuk wędzonych śliwek 1 szklanka zielonej soczewicy 2 łyżki dobrych powideł ze śliwek

Moja Mama Gotuje
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 147

Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli

My Chcemy Jeść
Szaszłyki smażone na patelni z ziemniaczkami i warzywnymi dipami 152

kurczaka - papryka czerwona - kilka średnich pieczarek - cebula - przyprawa do szaszłyków - olej rzepakowy ziemniaczki: - ziemniaki - włoskie zioła (rozmaryn, tymianek, cząber, bazylia, estragon) - mielona słodka papryka - sól himalajska, pieprz (świeżo zmielone) - ząbek czosnku dodatki: - pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (m.in.: brokuły, szpinak, cukinia)  - pasta warzywna o smaku grillowanego kurczaka Rolnik (m.in.: marchew, seler, cebula, soczewica) - olej rzepakowy

Kuchnia co dnia
Placki z soczewicy z warzywami 116

się soczewicy) Ugotowaną soczewicę trzeba przepłukać zimną wodą i schłodzić. Następnie dodajemy ją do miski i delikatnie lecz do skutku łączymy z resztą składników. Doprawiamy solą, której radzę nie żałować oraz pieprzem. Placki smażymy na oleju rzepakowym a następnie odsączcie je na ręczniku papierowym. Do przygotowania sosu potrzeba nam: 100 ml jogurtu naturalnego 1/3 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku

Kuba Gotuje
Pasztet z zielonej soczewicy z harrisą 145

mięsa mielimy soczewicę razem ze smażoną cebulką, czosnkiem, ugotowaną marchewką i pietruszką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, ziarna, otręby i wszystkie pozostałe przyprawy, ścieramy gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku. Pasztet przekładamy do przygotowanej formy keksowej lub do muffinek. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Gotowy pasztet jest pyszny z sosami lub z czerwonym barszczem

Apetyczna babeczka
Włoski Nowy Rok 186

dostępne są paczkowane i wstępnie ugotowane “kiełbaski”. Potem wystarczy tylko te kiełbaski( wraz z opakowaniem) włożyc do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut. Potrawce z soczewicy i wieprzowej nożce, towarzyszy puree z ziemniaków. Po posiłku, w oczekiwaniu na Nowy Rok, Włosi często graja w Tombolę, włoską loterię świąteczną z nagrodami. Nowy Rok wita się toastem(...)Capodanno conta i quattrini tutto l'anno). W okresie świątecznym sklepy i stragany są pełne czerwonej bielizny. To nie przypadek,  bowiem ci, którym zależy na szczęściu w nowym roku, powinni podczas nocy sylwestrowej mieć na sobie coś czerwonego. Włoskie świętowanie trwa do Trzech Kroli (Epifania). Na ten dzień szczególnie czekają dzieci. Czekają na Befanę, trochę straszną wiedźmę

Mia Cucina Sofieta
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 183

mięsem, czy z owocowym farszem. Ja dzisiaj mam dla Was przepis na moje ulubione ciasto pierogowe, które zawsze wychodzi cudnie miękkie i nadzienie, które świetnie zastępuje mięso – zieloną soczewicę. To moje najbardziej sprawdzone ciasto i wypycham je każdym możliwym farszem. Brak w nim jajka, więc szykując swoje ulubione pierogi możecie je bez problemu przygotować również z połowy składników. Jest miękkie(...)woreczkach na kostki lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew i pietruszkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno kroimy. Warzywa podduszamy do miękkości z łyżką

Karo in the Kitchen
Jesienne sałatki 286

soczewicy i cukinii Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Sałatka z roszponką, dynią  i camembertem Surówka Coleslaw z czarnuszką Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka

Moja smaczna kuchnia
Relacja z SeeBloggers 25-26.07.2015 213

czerwonej kapusty. Widzicie ten piękny kolor? :) Kolejne wrsztaty prowadził Joseph Seeletso. Józek to równy gość. Widać było, ze gotowanie to jego pasja, aż miło było patrzeć na jego kulinarne wyczyny. Dorsz pieczony w suszonych pomidorach z ziemniakami i kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był chyba najlepszą potrawą, jakiej w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy

Zawsze głodna!
Najlepsze leczo 134

kostkę 40 dag wędliny ( miałam krakowską i zwyczajną kiełbasę) pokrojonej w kostkę 3 duże pomidory - spa rzone , pozbawione skórki i pokrojone w kostkę spora garść czerwonej so czewic y    5  łyżeczek koncentratu pomidorowego nat ka pietruszki, koperek   słodka czer wona papryka   pieprz    sól   pi eprz ziołowy oregano   tymianek lubczyk bazylia(...)garnka wlewamy olej i podsma żyć pokrojoną cebulę. Kiedy zmiękni e wrzucać paprykę i cukinię. Kiedy cukinia puści sok dodać marchewkę. Warzywa gotować do miękkości, a następnie dodać opłukaną soczewicę. I po około 10 min dodać wędlinę oraz pomidory . Kiedy warzywa się lekko rozpadną, a soczewica będzie mi ękka dodać koncentrat pomidorowy oraz wszystkie p rzyprawy odpowiednio do swoich kubków

Gotuj z Agnes
Kilka słów o marce Lyo Food. 124

firmy zazwyczaj mieszają wcześniej liofilizowane składniki, przez co potrawy znacząco tracą na smaku. Ja miałam okazję przetestować pięć dań głównych: - farfalle w sosie szpinakowo - serowym - risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado - kurczaka w pięciu smakach z ryżem - schab w sosie koperkowym - schab w sosie z zielonego pieprzu - potrawkę meksykańską  śniadania (wegańskie, bez laktozy i bezglutenowe(...)maliną i aronią - owsiankę kokosową  z jagodami, figami i nasionami chia zupy: - krem grzybowy - krem szpinakowo - brokułowy - krem pomidorowo-paprykowy oraz: - sproszkowaną żurawinę - mieszankę "Owocowy Sad" - czerwony koktajl w proszku Innymi słowy, same pyszności... a jak z przygotowaniem i smakiem? Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy przesypać jedzenie z opakowania (ale nie jest to koniecznością, jeśli np. nie mamy

Poranek na słodko
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 234

sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą. Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego jedzenia :) Roladki(...)polędwicy wieprzowej nadziane cukinią oraz kolorową papryką (porcja dla 2-3 osób) Potrzebujemy: 1 sporą polędwicę wieprzową (moja ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę

Ratunku obiad
Papryka w sosie 107

ananasem i kurczakiem z grzybami, najczęściej z pieczarkami, sezonowo kurkami z zielonym groszkiem z fasolką szparagową z brokułami lub kalafiorem z cukinią i bakłażanem z ziemniakami z ciecierzycą lub soczewicą. A la leczo w rozmaitych wersjach smakowych zajadamy z tartym serem i natką, ot tak samo lub z gorącymi chrupiącym domowymi grzankami bądź bagietką. Wersja na bogato i mocno sycąco(...)więcej (jak bigos z kapusty czy modne teraz bigosy warzywne, np. z dyni lub cukinii), odgrzewać i smakować. Każdego dnia, nie wiedzieć czemu smakuje lepiej:) SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone duże papryki 2 cebule 1 por 4 pomidory 6 suszonych pomidorów 350 g kiełbasy 190 g koncentratu pomidorowego 1000 g passaty, przecieru pomidorowego puszka kukurydzy wraz z sosem puszka

Zasmakuj Kuchni