soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:96/126)

Zimowe chilli 190

poczuć dosłowne znaczenie słowa pożywny , tak, jak zupa z soczewicą . Mówię Wam, prawdziwe piękno drzemie w takich potrawach i w samej piżmowej dyni także ;) Zimowe chilli z indykiem, dynią i jabłkową salsą Potrzebujesz: 700g dyni piżmowej lub hokkaido 400g mięsa z piersi indyka 1 puszkę krojonych pomidorów 1 puszkę czerwonej fasoli 1 dużą cebulę 200g pieczarek 2 łyżeczki miodu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 171

jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito(...)bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami

Codziennik Kuchenny
Sałatka warstwowa z ciecierzycą i tuńczykiem 151

Jeśli smakowała Wam sałatka z soczewicą, to polecam inne strączki przerobione na warstwowce. Przecież białka nigdy nie jest za dużo. Kiedy używam warzyw strączkowych do sałatek, wolę sama je ugotować, ale jeśli chodzi o kukurydzę, to spokojnie może być z puszki.   Składniki: puszka tuńczyka – odsączona pół czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę sos winegret z ukręcony

Ugotowane pozamiatane
Dieta wegańska – czym się charakteryzuje i jakie są plusy i minusy jej stosowania 158

pszenica, jęczmień, żyto), roślin strączkowych ( fasola, soja, soczewica ), tłuszczy roślinnych, grzybów, nasiona chia, siemienia lnianego itp. Dieta wegańska – zalety: Poprawia funkcje układu autoimmunologicznego Zmniejsza ryzyko występowania raka Ogranicza występowanie cukrzycy typu II Minimalizuje powstanie nadciśnienia czy chorób układu krążenia Kontroluje otyłość Dieta wegańska – wady: Niedobór żelaza – niezbędny do produkcji czerwonych krwinek Niedobór witaminy B12 – powoduje niedokrwistość, nieprawidłowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 144

Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami(...)grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa z burakiem Kapusta z Grzybami Łosoś w Miodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego

Weekendy w domu i ogrodzie
Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 158

mixem kasz: pęczakiem, bulgur i odrobiną zielonej soczewicy. W marketach znajdziecie takie mieszanki różnych producentów, uważam, że jest to świetna sprawa! Jedna porcja faszerowanej papryki dostarcza około 513 kcal, 19,5 g białka, 22,5 g tłuszczów, 69 g węglowodanów oraz 11 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 2 duże czerwone papryki 100 g kaszy pęczak, bulgur

W kuchni Katie
Curry z cieciorką, szpinakiem i fasolką szparagową 135

bobem ( klik ), z kalafiorem ( klik ) lub soczewicą (klik ). Ja użyłam suchego ziarna ciecierzycy, jeżeli chcesz zaoszczędzić czas na jego gotowaniu, możesz użyć tej ze słoika lub z puszki.  Składniki na 4 porcji: 200g ryżu basmati 350g suchej cieciorki 0,5kg żółtej fasolki szparagowej 500g szpinaku baby 1 duża cebula (biała lub czerwona) 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów

Fabryka pomysłów
Kurczak z patelni z ciecierzycą. Zdrowe strączki. 168

łatwych przepisów z użyciem grochu, soczewicy, bobu czy fasoli.   Dla tych jeszcze nie przekonanych przygotowałam dzisiaj jeden z przepis z ciecierzycą, a po inne zajrzyjcie do książki  " Zdrowe strączki ". Składniki: - 70 g ciecierzycy - 4 udka kurczaka - 15 g suszonych grzybów shitake - 100 g boczniaków - 100 g pieczarek brunatnych 100 ml czerwonego wytrawnego wina - 6 suszonych pomidorów

Apetyczna babeczka
Tajskie curry z dynią i szpinakiem 165

Zawsze myślałem, że przygotowując curry musi być ono z mięsem i to był właśnie błąd. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie przygotowaliśmy tajskie curry z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta z twarogu i fety na kanapki 182

pasty. Także z makreli, ciecierzycy, soczewicy. Do tego ogórek, pomidorek, liść sałaty, jest wtedy przyjemnie - zdrowo i kolorowo:) Dziś padło na twarożek. Zamiast papryki możecie dodać pokrojonego w kostkę pomidora lub zielonego ogórka. Składniki: 250 g twarogu półtłustego 1 łyżka z lekką "górką" fety garść posiekanego szczypiorku mała papryka zielona i czerwona lub połówki dużych mała cebulka sól

Zasmakuj Kuchni
Rozgrzewająca zupa z dyni i soczewicy 129

uchronić nasz organizm przed atakiem drobnoustrojów. Dlaczego warto? Dynia jest rośliną jednoroczną pochodzącą z Ameryki. Jej zbawienne właściwości na zdrowie docenili już Indianie wiele wieków temu. Dynia swój żółto-czerwony kolor zawdzięcza barwnikowi – beta‑karotenowi, który jest przeciwutleniaczem i może zmniejszać ryzyko występowania nowotworów. Ponadto, beta-karoten w organizmie jest przekształcany w witaminę A mającą zbawienny wpływ na plamkę żółtą(...)Jest niskokaloryczna (26 kcal/100 g) przez co mogą spożywać ją osoby będące na diecie. Składniki: 0,25 dużej dyni 1 cebula 1 marchewka 0,5 pora 0,5 szklanki soczewicy 300g passaty pomidorowej 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej Pieprz i sól

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Ciecierzyca w pomidorowym sosie 95

ciągle próbuję się przekonać do soczewicy, lubię ją, ale zdecydowanie przegrywa z ciecierzycą. Dzisiaj pomysł na szybkie i bardzo łatwe danie na ciecierzycę w pomidorowym sosie, którą podałam z kopytkami. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 250 g pieczarek 1/2 szklanki bulionu 500 ml pomidorowej pasaty 1 łyżka creme fraiche 1 łyżka mąki 1 czerwona cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciecierzycę namaczamy

Delusional Trine
Gulasz z kiełbasą i soczewicą 166

czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała pietruszka 3 średnie ziemniaki  1 szkl passaty pomidorowej 1 szkl bulionu warzywnego  2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka suszonych pomidorów (można kupić w ale -raj) 1 łyżeczka papryki słodkiej Do smaku: sól  pieprz kolorowy pieprz ziołowy szczypta ostrej papryki Dodatkowo: 150 g zielonej soczewicy  Przygotowanie: Marchewkę

Ala piecze i gotuje
Burgery z soczewicy i marchewki 127

Burgery z soczewicy i marchewki to mój świeży eksperyment, jeżeli chodzi o dania wegetariańskie. Z dodatków postawiłam na rukolę i ser pleśniowy, którym mogłabym zajadać się non stop. Przepyszna opcja nie tylko dla wegetarianów, sądzę że nawet Nam mięsożercom przyda się czasem coś innego niż mielony kotlet :) Składniki burgery1 szklanka czerwonej soczewicy2 średnie

Pink Envelope
Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia 198

mango śledzie z czarną soczewicą łosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia Jak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne mniej tradycyjne, ale wszystkie bardzo smaczne i idealne na świąteczny stół. KARP W SZARYM SOSIE - przepis  Składniki: 600 g filetów z karpia ½ pęczka włoszczyzny 1 cebula 1 łyżka mąki 100 ml czerwonego wina 100 g piernika(...)wywaru i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. 3) Wywar przecedzić i trzykrotnie zredukować. W rondelku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i podgrzewać do uzyskania zasmażki. Następnie dodać wywar, czerwone wino oraz starty piernik i gotować kilka min. Sos przecedzić przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z cytryny, powidła śliwkowe i miód. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem

kolorowotorcikowo