soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:96/126)

Curry z cieciorką, szpinakiem i fasolką szparagową 145

bobem ( klik ), z kalafiorem ( klik ) lub soczewicą (klik ). Ja użyłam suchego ziarna ciecierzycy, jeżeli chcesz zaoszczędzić czas na jego gotowaniu, możesz użyć tej ze słoika lub z puszki.  Składniki na 4 porcji: 200g ryżu basmati 350g suchej cieciorki 0,5kg żółtej fasolki szparagowej 500g szpinaku baby 1 duża cebula (biała lub czerwona) 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów

Fabryka pomysłów
Kurczak z patelni z ciecierzycą. Zdrowe strączki. 173

łatwych przepisów z użyciem grochu, soczewicy, bobu czy fasoli.   Dla tych jeszcze nie przekonanych przygotowałam dzisiaj jeden z przepis z ciecierzycą, a po inne zajrzyjcie do książki  " Zdrowe strączki ". Składniki: - 70 g ciecierzycy - 4 udka kurczaka - 15 g suszonych grzybów shitake - 100 g boczniaków - 100 g pieczarek brunatnych 100 ml czerwonego wytrawnego wina - 6 suszonych pomidorów

Apetyczna babeczka
Tajskie curry z dynią i szpinakiem 171

Zawsze myślałem, że przygotowując curry musi być ono z mięsem i to był właśnie błąd. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie przygotowaliśmy tajskie curry z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta z twarogu i fety na kanapki 191

pasty. Także z makreli, ciecierzycy, soczewicy. Do tego ogórek, pomidorek, liść sałaty, jest wtedy przyjemnie - zdrowo i kolorowo:) Dziś padło na twarożek. Zamiast papryki możecie dodać pokrojonego w kostkę pomidora lub zielonego ogórka. Składniki: 250 g twarogu półtłustego 1 łyżka z lekką "górką" fety garść posiekanego szczypiorku mała papryka zielona i czerwona lub połówki dużych mała cebulka sól

Zasmakuj Kuchni
Rozgrzewająca zupa z dyni i soczewicy 137

uchronić nasz organizm przed atakiem drobnoustrojów. Dlaczego warto? Dynia jest rośliną jednoroczną pochodzącą z Ameryki. Jej zbawienne właściwości na zdrowie docenili już Indianie wiele wieków temu. Dynia swój żółto-czerwony kolor zawdzięcza barwnikowi – beta‑karotenowi, który jest przeciwutleniaczem i może zmniejszać ryzyko występowania nowotworów. Ponadto, beta-karoten w organizmie jest przekształcany w witaminę A mającą zbawienny wpływ na plamkę żółtą(...)Jest niskokaloryczna (26 kcal/100 g) przez co mogą spożywać ją osoby będące na diecie. Składniki: 0,25 dużej dyni 1 cebula 1 marchewka 0,5 pora 0,5 szklanki soczewicy 300g passaty pomidorowej 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej Pieprz i sól

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Ciecierzyca w pomidorowym sosie 98

ciągle próbuję się przekonać do soczewicy, lubię ją, ale zdecydowanie przegrywa z ciecierzycą. Dzisiaj pomysł na szybkie i bardzo łatwe danie na ciecierzycę w pomidorowym sosie, którą podałam z kopytkami. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 250 g pieczarek 1/2 szklanki bulionu 500 ml pomidorowej pasaty 1 łyżka creme fraiche 1 łyżka mąki 1 czerwona cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciecierzycę namaczamy

Delusional Trine
Gulasz z kiełbasą i soczewicą 171

czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała pietruszka 3 średnie ziemniaki  1 szkl passaty pomidorowej 1 szkl bulionu warzywnego  2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka suszonych pomidorów (można kupić w ale -raj) 1 łyżeczka papryki słodkiej Do smaku: sól  pieprz kolorowy pieprz ziołowy szczypta ostrej papryki Dodatkowo: 150 g zielonej soczewicy  Przygotowanie: Marchewkę

Ala piecze i gotuje
Burgery z soczewicy i marchewki 131

Burgery z soczewicy i marchewki to mój świeży eksperyment, jeżeli chodzi o dania wegetariańskie. Z dodatków postawiłam na rukolę i ser pleśniowy, którym mogłabym zajadać się non stop. Przepyszna opcja nie tylko dla wegetarianów, sądzę że nawet Nam mięsożercom przyda się czasem coś innego niż mielony kotlet :) Składniki burgery1 szklanka czerwonej soczewicy2 średnie

Pink Envelope
Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia 202

mango śledzie z czarną soczewicą łosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia Jak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne mniej tradycyjne, ale wszystkie bardzo smaczne i idealne na świąteczny stół. KARP W SZARYM SOSIE - przepis  Składniki: 600 g filetów z karpia ½ pęczka włoszczyzny 1 cebula 1 łyżka mąki 100 ml czerwonego wina 100 g piernika(...)wywaru i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. 3) Wywar przecedzić i trzykrotnie zredukować. W rondelku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i podgrzewać do uzyskania zasmażki. Następnie dodać wywar, czerwone wino oraz starty piernik i gotować kilka min. Sos przecedzić przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z cytryny, powidła śliwkowe i miód. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem

kolorowotorcikowo
Pieczona ciecierzyca 181

wędzona papryka)   Soczewicę namaczamy kilka godzin (najlepiej całą noc) i następnie gotujemy około godziny soląc wodę pod koniec gotowania. Po ugotowaniu ciecierzycę osuszamy. Ja zwykle dzielę ją na pół i  każdą część mieszam (najlepiej rękami) z oliwa lub olejem tak, aby dokładnie pokryła kulki cieciorki. Następnie dodaję do jednej części łyżeczkę czerwonej papryki, pół łyżeczki

Simple Dish
Bigos wegetariański 170

potrzebował w ogóle czerwonego pisaka. Porażki oczywiście się zdarzają, ważne natomiast, czy są dla Ciebie nauką, jak niektóre czynności wykonywać poprawnie. Bigos wegetariański Składniki: 1 duża cebula 80 -100 g suszonych grzybów 1 kilogram kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 3- 4 ząbki czosnku 1 jabłko 12 sztuk wędzonych śliwek 1 szklanka zielonej soczewicy 2 łyżki dobrych powideł ze śliwek

Moja Mama Gotuje
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 153

Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli

My Chcemy Jeść
Szaszłyki smażone na patelni z ziemniaczkami i warzywnymi dipami 159

kurczaka - papryka czerwona - kilka średnich pieczarek - cebula - przyprawa do szaszłyków - olej rzepakowy ziemniaczki: - ziemniaki - włoskie zioła (rozmaryn, tymianek, cząber, bazylia, estragon) - mielona słodka papryka - sól himalajska, pieprz (świeżo zmielone) - ząbek czosnku dodatki: - pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (m.in.: brokuły, szpinak, cukinia)  - pasta warzywna o smaku grillowanego kurczaka Rolnik (m.in.: marchew, seler, cebula, soczewica) - olej rzepakowy

Kuchnia co dnia
Placki z soczewicy z warzywami 124

się soczewicy) Ugotowaną soczewicę trzeba przepłukać zimną wodą i schłodzić. Następnie dodajemy ją do miski i delikatnie lecz do skutku łączymy z resztą składników. Doprawiamy solą, której radzę nie żałować oraz pieprzem. Placki smażymy na oleju rzepakowym a następnie odsączcie je na ręczniku papierowym. Do przygotowania sosu potrzeba nam: 100 ml jogurtu naturalnego 1/3 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku

Kuba Gotuje
Pasztet z zielonej soczewicy z harrisą 154

mięsa mielimy soczewicę razem ze smażoną cebulką, czosnkiem, ugotowaną marchewką i pietruszką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, ziarna, otręby i wszystkie pozostałe przyprawy, ścieramy gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku. Pasztet przekładamy do przygotowanej formy keksowej lub do muffinek. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Gotowy pasztet jest pyszny z sosami lub z czerwonym barszczem

Apetyczna babeczka