soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:99/126)

Pasztet: gotowany indyk z bulionu 176

zagęszczenia lub rozrzedzenia masy można dodać oleju do smażenia lub tartej bułki. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadowala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. Na wierzchu posypać słodką czerwoną papryką. 4. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 45 minut w temp. 180 st. C w funkcji termoobiegu. Pasztet należy przechowywać w lodówce(...)mięso zalewamy żelatyną lub robimy potrawkę zaciągając całość zasmażką. W tym przypadku, możemy przygotować dietetyczne smarowidło do kanapek. Polecam spróbować także inne pasztety: Pasztet sojowy z grzybami Pasztet zielona soczewica z porem

Pij soki wyciskane
"Szczęśliwe garnki" Beata Pawlikowska 160

potrawy są lekkie, zdrowe, pełnowartościowe i smaczne. Łatwe do zrobienia i gotowe w pół godziny. Znajdziemy tu przepisy na świąteczną kapustę z fasolą, śliwkami i migdałami, gulasz dyniowy z czerwoną fasolą, świąteczne wieże elfów, chleb gryczany z orzechami włoskimi, ciastka świętego Mikołaja z żurawiną itd.  3. Wiosna - 34 ulubione przepisy autorki na wiosnę. Zupa z zielonym groszkiem, zupa(...)lekkie i smaczne potrawy takie jak : zielona fasolka z dzikim ryżem, lemoniada arbuzowa, orzeźwiający koktajl na lipcowy upał, chleb gryczano-jaglany z orzechami i śliwkami, ziołowy gulasz z soczewicy i  warzyw  itd. 5. Jesień - tutaj mamy 33 przepisy takie jak: zupa z dyni z quinoa, domowe muesli z figami, zupa paprykowa z soczewicą, dynia z pomarańczami i dzikim

kruche babeczki
Rogrzewająca zupa z zielonej soczewicy 153

ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu Do podania: 100 g komosy ryżowej (białej) 200 g pomidorów (użyłam żółtych koktajlowych) sok z 1/2 cytryny łyżka oleju  natka pietruszki 1. Soczewicę zalej bulionem i ugotuj do miękkości. 2. Na oleju podsmaż kolendrę, kminek, czosnek i pokrojoną cebulę. Dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem, dodaj kurkumę. Zblenduj. 3. Pomidory pokrój(...)wrzuć na patelnię z kroplą oleju, chwilę podsmaż. 5. Zupę wlej do miseczki, dodaj część pomidorów, komosy, polej odrobiną oleju/oliwy i posyp natką pietruszki (dla kontrastu dodałam kilka ziarenek czerwonego pieprzu). Energia  (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 413 kcal 21,7 g 8,6 g 62,4 g 9,1 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej

Powiedz dietom nie
Pasta z czerwonej fasoli z boczkiem 93

pasta czerwonej fasoli z boczkiem , czosnkiem i odrobiną cząbru, dzięki któremu nabiera oryginalnego charakteru. Za sprawą kilku prostych składników można wyczarować coś pysznego. Mniam… Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 45 g boczku (parzonego) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek mała szczypta cząbru sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić drobno pokrojony(...)będzie za gęsta, dolać odrobinę wody lub zalewy, w której była fasola. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pasta z ciecierzycy z pieczona papryką → Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów → Hummus → Tapenada z czarnych oliwek → Pasta z ciecierzycy i twarogu

Oryginalny smak
Alfa-odżywiania - sposób na pełnie zdrowa i smukłą sylwetkę :) 141

produktów zawierających gluten, nabiał oraz jaja, nawet w śladowych ilościach! Wszystko jest naturalne, bez zbędnych chemicznych dodatków. Produkty prawidłowe, zgodne ze wszystkimi standardami alfa są sygnowane charakterystycznym, zielono - czerwonym znakiem alfa na srebrnym tle.  Jeśli zarejestrujesz się na stronie sklepu lista produktów może ulec zmianie, ale tylko i wyłącznie dla Twojej wygody i preferencji żywieniowych! Określasz czy produkty(...)które go zwierają znikają z Twojej prezentacji sklepu!  W ramach współpracy ze sklepem alfa-koszyk otrzymałam mnóstwo fantastycznych, mega zdrowych, naturalnych produktów.  fasolka mung ,  ciecierzyca ,  soczewica zielona ,  wiórki kokosowe ,  pestki dyni ,  woda kokosowa ,  olej z orzechów włoskich ,  figi suszone ,  morele suszone ,  rodzynki ,  praliny daktylowo-kokosowe ,  truskawka liofilizowana

Zdrowie na języku :P
Wiosenna fritata z kiełkami strączków, młodymi ziemniakami i twarożkiem. 113

pory  ukazały się dwie odsłony tego włoskiego przysmaku. Niewtajemniczonym dodam, że jest to rodzaj omletu z piekarnika z różnymi dodatkami. Do dzisiejszego wydania tegoż dania wykorzystałam kiełki ciecierzycy, soczewicy oraz fasoli mung, a także pyszne młode ziemniaki. W potrawie nie mogło zabraknąć oczywiście świeżych ziół, więc w środku znajdziecie również świeżą kolendrę a na wierzchu sporą dozę szczypiorku. Proste(...)kilka pomidorków koktajlowych garść świeżej kolendry   ok. 70 g kiełków roślin strączkowych  szczypiorek  Przyprawy:  sól  pieprz czosnek  oliwa z oliwek  wędzona czerwona papryka  kmin rzymski  kolendra mielona  tymianek Ponadto:  2 łyżeczki czarnego sezamu.  Wykonanie:  1. Ziemniak myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry

vaniliowoczekoladowa
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 199

Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 205

mniej jednorodną strukturą, przez co świetnie spełniają się w roli dania głównego. Oprócz warzyw i dużej ilości orzechów mogą zawierać zboża (często pod postacią bułki tartej) lub strączki, zwłaszcza soczewicę. Traficie również na przepisy z dodatkiem jajek bądź sera, grzybów czy suszonych owoców. Tym jednak, co łączy wszystkie niemięsne pieczenie są zioła i przyprawy, nadające im głęboki i wyrazisty smak(...)się już prawdziwym punktem kulminacyjnym każdego obiadu – nie tylko od święta Składniki na formę o wymiarach 9 x 20 cm: 250 g obranej i wydrążonej dyni piżmowej 1 nieduża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 1 nieduży por (biała i jasnozielona część) 100 g orzechów włoskich 50 g orzeszków piniowych 120 g ugotowanych kasztanów (użyłam sprzedawanych

Even Better Food
Królik z warzywami w czerwonym winie 169

nogyma, skoro na stole jak we samym Belwederze! Składniki: 1 tuszka królika 6 plasterków boczku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 2 cebule 4 ząbki czosnku ½ kostki masła 100 ml czerwonego wina oliwa z oliwek owoce jałowca, tymianek, rozmaryn, cząber, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Sposób przygotowania: Królika dokładnie myjemy i dzielimy na części – skoki, łapy, comber(...)porwane plasterki boczku. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy 50 minut w 200 stopniach. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy królika na warzywach, z puree z zielonej soczewicy z prażonym boczkiem i lekką sałatą skropioną cytryną. Kategoria: żarło powszednie Tagged: boczek , cebula , czosnek , jałowiec , królik , marchew , rozmaryn , soczewica zielona , tymianek , wino

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Zapiekanka pasterska, czyli shepard’s pie (bez oleju, bez glutenu) 120

będą miękkie, co jakiś czas mieszając. W niewielkim naczyniu przygotowujemy zalewę mieszając wodę, sos tamari, passatę pomidorową, pastę miso i mąkę ryżową. Gdy warzywa będą gotowe, to dodajemy ugotowaną soczewicę i przygotowaną wcześniej zalewę i delikatnie mieszamy. Zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pozwalając odparować wodzie aż uzyskania żądanej konsystencji. Ugotowane, najlepiej jeszcze ciepłe ziemniaki rozgniatamy widelcem(...)naszą zapiekankę, ustawiamy opcję grilla i pieczemy bez przykrycia aż ziemniaczana pierzynka się pięknie zarumieni I jak myślicie, z jaką sałatką najbardziej lubię jeść zapiekankę pasterską? Tak, z buraczkami czerwonymi ! Jestem absolutnie od nich uzależniona. I dobrze mi z tym, bo to zupełnie nieszkodliwy, wręcz zdrowy nałóg Smacznego! Artykuł Zapiekanka pasterska, czyli shepard’s pie (bez oleju, bez glutenu

Lamarida.pl
18 dań na wrzesień 131

jeżyn i ich mrożenia, w woreczkach, po kilka porcji, będą jak znalazł, gdy będziemy tylko mieli ochotę np. na o wocowe crumble ! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem(...)ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kolorowymi pomidorkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi

Moja smaczna kuchnia
Krem z pomidorów z soczewicą i pieczoną papryką 148

zupę krem z pomidorów. Polecam bo jest naprawdę smaczna. Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 1 zielona papryka ½ cebuli 2 ząbki czosnku ½ małej ( pojedynczej piersi z kurczaka ) 800 wody Sól Czerwona ostra mielona papryka Ziołowa przyprawa do rosołu Natka pietruszki Orkisz ( ziarno ekspandowane ) Wykonanie: Pokrojonego fileta z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy ziołowej. Paprykę kroimy(...)również usuwamy z nich skórkę. Kroimy na części i dodajemy do wywaru wraz z cebulą i czosnkiem . Gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu całość miksujemy. Następnie dodajemy ½ puszki odsączonej soczewicy i pokrojoną paprykę. Zagotowujemy i doprawiamy ostrą papryką. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i ziarnem orkiszu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 168

roku, tak i tym razem gdy nagle w październiku znalazłam wolną chwilę na gotowanie zorientowałam się, że przegapiłam sezon na najlepsze na świecie truskawki, malinki i czerwoną porzeczkę. Jak co roku, tak i teraz, jakoś tak… Smutno się zrobiło. Zawsze był jakiś powód. W przeszłości matura i sesje powodowały, że truskawki miałam czas jeść tylko na surowo(...)raczej niepodobne. Jestem wyjątkowo niezdarna i niecierpliwa. Lepienie pierogów i wszelkie inne dania wymagające zdolności manualnych są u mnie skręślane na starcie. Kiedyś próbowałam zrobić pierogi z soczewicą i powstało coś w stylu Calzone ; ). Dlatego te dyniowe kluchy miały być wegańskie i dobre, a nie ładne. Po 2 miesiącach wracam z dynią i wyjątkowo dobrym sosem. Skromna jestem z natury

Fill The Bowl
Porzeczka smakuje- produkty firmy SYS 153

Cześć! ;) To będzie pierwszy tego typu post na Czerwonej Porzeczce, nigdy nie myślałam o tym, że mogłabym pisać coś więcej niż przepisy, ale brałam niedawno udział w konkursie kulinarnym i jako nagrodę otrzymałam kilka produktów firmy SYS.  Pomyślałam, że podzielę się z Wami moimi odkryciami :) Mieliście okazję spotkać się z produktami tej firmy? Bo ja muszę przyznać(...)zbyt przychylnie nastawiona. Jak tylko dostałam paczkę, pierwsze na co spojrzałam to skład. I tu pierwsze pozytywne zaskoczenie, bo znalazłam tam same naturalne produkty! ;) Przede wszystkim suszone warzywa, kasza, soczewica czy ryż- wszystko w zależności od rodzaju dania, ale bez substancji poprawiających smak czy zapach. Na każdym opakowaniu znajdziecie też sposób przygotowania oraz propozycję podania i wiecie co? W prosty

Czerwona Porzeczka
Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką 184

Oczywiście ilość chilli zależy od waszych upodobań, jeśli chcecie dodajcie jej więcej lub mniej. Tak czy siak zróbcie ją koniecznie Składniki: 1 i 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 średnia czerwona papryka 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta chilli sól Przygotowanie: Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Delikatnie natrzeć olejem(...)Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Smacznego To też może Cię zainteresować: Hummus Pasta z ciecierzycy i twarogu Placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i serem feta Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak