Cześć :) Dzisiaj już 2 z kolei przepis na smakowity przetwór :) Ostatnio była to konfitura morelowa , teraz padło na marchewkę :) Jest pyszna! :) Polecam! Przepis pochodzi z gazety
Pora coś zjeśćDzień dobry! Wczoraj zaprezentowałam Wam przyprawę do dań z dynią , więc dzisiaj pora na purée z dyni. Wybrałam do niego dynię Hokkaido ponieważ (wedle zapewnień sprzedawcy
Pora coś zjeść************************************ Kiedy za oknem zimno, ciemno, nieprzyjemnie, dopada mnie ochota na coś, co rozgrzeje, nasyci i jednocześnie dostarczy przyjemnych doznań smakowych. Jednocześnie znów postanowiłam wykorzystać dobrodziejstwa otrzymane
W kuchni Karmel-itki*************** Ostatnio borykam się z jakąś wewnętrzną melancholią. Patrzę zamyślona w okno, wspomnieniami szukam czegoś, sama nie wiedząc czego dokładnie. Wertuję kartkami pamięci w te i wewte
W kuchni Karmel-itkiwzględem walorów leczniczych. Występują dwa rodzaje tego miodu: jesienny, zbierany od pszczół korzystających z roślin tej pory oraz wiosenny. Miód nektarowy z nektaru kwiatów wiosennych jest jasny i słodki. Natomiast miód wielokwiatowy z nektaru roślin jesiennych ma ciemniejszą barwę i bardziej gorzki smak. *** MIÓD AKACJOWY. Miód o niebywale jasnej barwie, jako jeden z nielicznych. Kolor określa się jako jasno(...)słomkowy czy też jasno bursztynowy, czasem, lecz bardzo rzadko, zdarza się całkiem przeźroczysty. Jego smak jest bardzo mocno słodki, z lekko kwaśną nutką. Delikatny aromat kwiatowy, intensywny, zachęcający zapach. Bardzo długo pozostaje w stanie płynnym (patoka), a gdy się skrystalizuje, przyjmuje kolor od białego do kremowo-żółtego. Działa korzystnie na układ pokarmowy. Osłonowo na jelita, żołądek i wątrobę, zabogiega schorzeniom
W kuchni Karmel-itkiW wielu przepisach autorzy podkreślają, że agrest i beza to połączenie idealne. Po upieczeniu tych babeczek już wiem co mieli na myśli:) Przepis można powiedzieć, że
Blondynka GotujeJakiś czas temu miałam możliwość i przyjemność odwiedzić fabrykę słodyczy Wawel . Na zaproszenie producenta pysznych czekoladowych słodkości i agencji Synertime pojechałam na wycieczkę do Krakowa a
Smaczna Pyzaskładniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 125 g margaryny 1 jajko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli nadzienie 350 g cukinii a’la ananas
Monia miesza i gotujesię na moim stole. Spróbujcie. ... czyż nie wygląda smakowicie? Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 serek kremowy pesto i rukola firmy Arla Apetina 1 świeża czerwona papryka 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki Dodatki: 1 kg ziemniaków 5 łyżek oliwy z oliwek + ulubione przyprawy ziołowe mieszanka sałat z rukolą Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na plastry o grubości około(...)całości pokryć wierzch piersi warstwą serka. Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę, kładziemy po kilka kawałków na każdy plaster piersi posmarowany serkiem. Tak przygotowane mięso posypujemy po wierzchu słodką papryką i układamy w natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym. Naczynie z mięsem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut (połowa czasu z termoobiegiem). Dodatki: Równocześnie z mięsem
Słodkie okruszkiSłodki Sos Chili - popularny sos szczególnie w kuchni Azjatyckiej. Jego wyjątkowy smak idealnie pasuje do ryb, owoców morza, sushi itd. Słodki Sos Chili - Składniki: papryczka chili 500 ml wody 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki cukru szczypta soli 3 łyżki octu ryżowego szczypta słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + ok. 40 ml wody Słodki Sos Chili - Sposób przygotowania(...)Papryczkę i czosnek drobno kroimy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy chili, czosnek, ocet, cukier i sól. Mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru, a następnie gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy szczyptę słodkiej papryki (głównie dla uzyskania koloru - można pominąć). W tym samym czasie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody. Ciągle mieszając powoli wlewamy rozrobioną mąkę do garnka i nie przestając
Słodka Stronaszklanki mieszanki owoców (czereśnie i agrest) 180 g mascarpone 8 łyżeczek grubego cukru 1/2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka wiórków kokosowych Na ciasto: 25 g drożdży Babuni do słodkich wypieków 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 1/2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 żółtko cukier puder po obsypania ciasta Przygotowanie: Przygotowanie nadzienia: Serek mascarpone(...)mieszamy wraz z miękkim masłem, kokosem i cukrem w miseczce. Owoce myjemy, usuwamy niejadalne części oraz pestki i kroimy na pół. Przygotowanie ciasta: Drożdże Babuni do słodkich wypieków rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Masło rozpuszczamy, wlewamy jeszcze ciepłe do miski. Dodajemy nasze drożdże z mlekiem oraz 2 łyżeczki
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na prosty, szybki i bardzo smaczny przepis z malinami w roli głównej. Ciasto malinowe jest idealnym słodkim akcentem do kawy lub herbaty. Taki placek zasmakuje chyba każdemu. Przygotowałam dziś to ciasto z dwóch powodów. Po pierwsze - moje kochane małe łasuchy (i ja) je wprost uwielbiają, a ja widząc dziś na targu wspaniałe, czerwone maliny nie mogłam się(...)drodzy czytelnicy. Dziękuję Wam, że jesteście ze mną. Na moim fanpagu na Facebook 1 lipca Wasza liczba przekroczyła 3000. Dziękuję Wam, sprawiliście mi tym ogromną radość. Gdy zakładałam blog "Słodkie okruszki" nie sądziłam, że będzie Was, aż tak dużo. Nie spodziewałam się tylu miłych maili i nowych znajomości. Dziękuję, bo dzięki Wam, ten blog przynosi mi tak wiele radości
Słodkie okruszkidziś wiadomo wszystkim, którzy mnie znają, że uwielbiam desery. Nawet wy jeśli choć sporadycznie odwiedziliście mojego bloga, na pewno zauważyliście jak wiele przepisów na ten słodki smakołyk już zamieściłam. No cóż, nic na to nie poradzę, że ze mnie taki mały łasuch. Ale któż od czasu do czasu nie lubi zatopić łyżeczki w słodkim pucharku? Dziś troszkę inna wersja deserowego
Słodkie okruszkimarchew – 2 szt * pieczarki – 3-4 szt * papryka czerwona – 1 szt * cebula – 2 szt * miękkie pomidory – 3 szt * bulion warzywny – 200 ml * śmietana słodka 18% – 125 ml * sól, pieprz, papryka słodka, chili – do smaku * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, zasypujemy czubatą łyżeczką papryki słodkiej oraz(...)ogniu dusimy ok. 20 minut aż warzywa zmiękną, a pomidory się rozgotują. Dodajemy pokrojone parówki, dokładnie mieszamy , doprawiamy solą oraz pieprzem ina wolnym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Zalewamy słodką śmietanką , doprowadzamy do wrzenia i ewentualnie doprawiamy do smakuj. Gotowe! Podajemy gorące! Na blogu znajdziecie również inne, fantastyczne gulasze! Z kurczakiem , pulpecikami , grzybami … a nawet dynią
Ostra na Słodko