sliwki - 3862 przepisów (strona:25/258)

Nalewka śliwkowa 29392

Sezon śliwkowy w pełni. Warto przygotować mocną nalewkę śliwkową.W zimie i nie tylko, z pewnością będzie smakować.Składniki:-1/2 kg pozbawionych pestek śliwek-1/2 l spirytusu 95%-200 ml wody-20 dkg cukru   Do spirytusu dolewamy 100 ml wody i zalewamy ułożone w słoju śliwki, pokrojone wcześniejna połówki.Odstawiamy na 6 tygodni(...)czasie nalewka nabierze smaku i koloru.   Po 6 tygodniach zlewamy alkohol a śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasurozpuszczenia cukru.   Syrop cukrowy zlewamy, śliwki płuczemy 100 mililitrami wody i powstały płyn łączymy razem z alkoholem i syropem cukrowym.Wszystko mieszamy i przelewamy do butelek.Odstawiamy na ok. 2 tygodnie i gotowe

Maminek kulinarny
Ciasto Maminkowe 238

jajka-3 łyżki mąki   Składniki masy orzechowej:-30 dkg orzechów włoskich-1,25 szklanki cukru-4 jajka3 łyżki mąki   Składniki warstwy prażonych zbóż ze śliwkami:-35 dkg prażonych ziaren zbóż ( crunchy )-15 dkg suszonych śliwek, pokrojonych na małe kawałki   Na początek gotujemy mleko z 1/2 szklanki cukru, dosypujemy wiórki i mieszamydo wchłonięcia się mleka(...)rozwałkowujemy.   Dno blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.Placek kruchego ciasta przekładamy na blaszkę.   Ziarna zbóż mieszamy z pokrojonymi suszonymi śliwkami.   Przygotowujemy masę wiórkową.Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywna pianę.Stopniowo dosypujemy 3/4 szklanki cukru.   Dodajemy żółtka i miksujemy.Na koniec dodajemy przesianą mąkę

Maminek kulinarny
Kompot z suszonych owoców 207

suszu.Z dodatkiem plasterków pomarańczy i soku z cytryny.Przyprawiony cynamonem i goździkami.Tradcycyjny i niezastąpiony na Wigilijnej Kolacji.Polecam!Składniki:150 g suszonych jabłek;100 g suszonych moreli;150 g suszonych śliwek;50 g suszonej żurawiny;50 g rodzynek;1 łyżeczka cynamonu;7 goździków;1 pomarańcza;Sok wyciśnięty z połowy cytryny;Łyżka białego cukru;1,5 litra przegotowanej, zimnej wody.Sposób przygotowania(...)lita wody zagotować i wystudzić.Wszystkie suszone owoce (tj. jabłka, morele, śliwki, żurawinę, rodzynki) przelać na sicie gorącą wodą, po czym przełożyć do dużej miski/garnka i zalać 1,5 litrami zimnej, przegotowanej wody. Tak przygotowane owoce przykryć czystą ściereczką i odstawić na całą noc lub nawet na dłużej.Po upływie tego czasu wyjąć owoce, a do wody z moczenia owoców

Gospodyni Miejska
Chrupiąca pomarańczowa zupa! 161

stole ląduje bardzo kremowy i śmietankowy serek naturalny. serek jest idealną bazą wyjściową do tworzenia zup. Dzisiaj serwuję gęstą, kremową pomarańczową zupę, z dużą ilością prowansalskich grzanek, suszonych śliwek i świeżej natki pietruszki. Najlepsza rozgrzewająca zupa na jesienny obiad! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szt serka Arla Apetina naturalny - 3 szklanki puree z upieczonej dyni piżmowej - 2 ząbki czosnku - świeży imbir - kardamon(...)chili - 3 łyżki śmietanki kokosowej - 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej - sól morska - 2 litry wody - 4 łyżki oliwy z oliwek na wierzch: - garść suszonych śliwek - bagietka pełnoziarnista prowansalska - świeża natka pietruszki - pestki z dyni A oto jak to zrobić: - polaną miodem dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut, miąższ oddzielamy i miksujemy na gładką masę - w garnku na oliwie

SMYKWKUCHNI
duszone śliwki i jabłka jak "grzane wino"... 218

Składniki: 3/4 kg śliwki węgierki, 1,5 kg jabłka, 1 szklanka cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat, - ile potrzeba cynamon mielony, 1 szklanka wodaumyte jabłka ze skórką pokroić na grubsze kawałki posypać cukrem i wlać wodę wsypać przyprawę Prymatu do jabłek mieszając doprowadzić do zagotowania dodać umyte śliwki bez pestek pokrojone(...)każda śliwka razem wszystko dusić z 10 minut mieszając do odparowania nadmiaru wody do wyparzonych słoików (300ml każdy) włożyć duszone jabłka ze śliwką na wierzchu posypać cienko cynamonem - ZABEZPIECZA CYNAMON PRZED PLEŚNIĄ - słoiki zakręcić mocno - w garnku postawić je na zakrętkach i zapasteryzować z 5 minut gotując w wodzie całkiem ostudzone postawić słoiki normalnie i schować w chłodne, ciemne miejsce

W Mojej Kuchni Lubię
Kaczka po pekińsku. 160

możliwe i zanurzyć w lodowatej wodzie. Powstałymi  cebulowymi pędzelkami smarujemy placki  sosem. Placki z kaczką po pekińsku jada się palcami. Sos śliwkowy. Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli  ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone  ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki(...)węgierki. Składniki:  6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek 4 -5 łyżek konfitury morelowej 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryczki  chilli ,roztartej Wykonanie:  Śliwki podgotować ,dodać resztę składników ,gotować jeszcze 1-2 min i zmiksować. Można doprawić do smaku ,regulując  smak słodko-kwaśny do własnego „pH” ,np.syropem cukrowym lub zwykłym cukrem. Sos przełożyć

Kulinarny karnet Christophera
Phyllo na słodko i wytrawnie. 169

języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych  8 plastrów marcepana-10dag 8 daktyli raczej świeżych 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej 1 jajko roztrzepane Arkusze ciasta filo poskładać po dwa, czyli otrzymamy cztery ,podwójne. Podzielić(...)prostokątów. Każdą śliwkę owinąć kawałkiem marcepana. Śliwki muszą być miękkie. Jeżeli nie, to podgotować i osuszyć ,albo włożyć na moment do mikrofali. Śliwki ułożyć na kawałku filo i zwinąć w cukierek. Podobnie postępujemy z daktylami. Każdy daktyl zawinąć w szynkę, położyć na kawałku filo i zawinąć w cukierek. Końce przewiązać nicią kuchenna. Cukiereczki przepędzlować jajkiem i piec w temp.180 stop

Kulinarny karnet Christophera
Szybkie powidła śliwkowe 181

wspaniałą alternatywę jeśli kochacie powidła śliwkowe, a nie szczególnie lubicie mieszania śliwek przez kilka godzin. To wersja dla zapracowanych, albo dla sprytniejszych :). Cała tajemnica polega na tym, aby powidła gotowały się przez 5-6 godzin, zupełnie bez naszego udziału! Składniki: 10 kg śliwek, najlepiej węgierek 1 kg cukru 10 łyżek octu 10 % 1.  Śliwki myjemy,  wyjmujemy pestki(...)cukier, wlewamy 10 łyżek octu i odstawiamy na 24 godziny, (nie mniej!).2. W dniu następnym garnek ustawiamy na małym ogniu, i tu najważniejsze!, nie wolno zamieszać ani raz śliwek!, proszę nie wkładać nawet łyżki!. Zostawiamy je na 5-6 godzin gotowania, zupełnie bez naszego udziału. Po tym czasie włączamy się w robienie powideł i zaczynamy mieszać żeby się zupełnie

Apetyczna babeczka
Schab w sosie śliwkowym 196

Sezon na śliwki w pełni, więc postanowiłam wykorzystać je inaczej niż zwykle, a mianowicie przygotować sos do mięsa na bazie tych owoców. Z owocowymi połączeniami mam różnie. Nie każde mi smakuje, jednak to zaskoczyło mnie pozytywnie i z pewnością nie raz ten obiadek powtórzę, w szczególności, że porcja śliwek na zimę leży już w zamrażalniku. Składniki na 4 porcje(...)schabu b/k lub szybki wieprzowej 30 dag śliwek Mąką do obtoczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki cynamonu 3 ziarna ziela angielskiego 1 liści laurowy 1 ząbek czosnku 1l bulionu Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Mięso pokroić na plastry, rozbić. Posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do rondelka.  Śliwki

Fabryka pomysłów
Lekka pianka z musem śliwkowym 619

śmietanki 36% 1 galaretkę cytrynową Na mus śliwkowy: 1,7 kg renklod sok z 1/2 cytryny 200 g cukru 2 laski wanilii 1 galaretkę cytrynową 2 łyżeczki żelatyny Śliwki pokroić w kostkę se skórką, przełożyć do dużego, szerokiego garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić, aż puszczą sok (ja schowałam je na noc do lodówki). Laski wanilii naciąć(...)wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać je do śliwek. Przekrojone laski wanilii też wrzucić do garnka. Śliwki zagotować i smażyć, często mieszając do zgęstnienia. (Ja mus przygotowywałam tak, jak zwykle robię powidła. W dwóch turach. Śliwki zagotowałam i smażyłam ok. 45 min. Następnie wystudziłam i schowałam na noc do lodówki, a następnego dnia smażyłam do uzyskania pożądanej konsystencji

Ratunku obiad
Naleśniki w kształcie pancakes z domowymi powidłami śliwkowymi 164

kilku chwilach odwracamy na drugą. Po następnych paru chwilach zdejmujemy naleśnika z patelni. Jeśli rozmiar patelni nam na to pozwala, możemy jednocześnie usmażyć kilka małych naleśników.      Śliwki myjemy i rozpoławiamy, aby pozbyć się pestek. Jeśli nie da się zrobić tego palcami, odcinamy nożem kawałki śliwki aż do przedostania się do pestki. Wydrylowane śliwki wrzucamy do garnka

Weganizm infantylny
Śledzie po kaszubsku 79

się w wielu domach podczas świąt Bożego Narodzenia. Dziś zapraszam po przepis na śledzie po kaszubsku . Śledzie po kaszubsku to kawałki ryby w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem suszonych śliwek oraz cebuli. Dość ciekawe, a przy tym bardzo smaczne połączenie, które myślę, że warto wypróbować. Śledzie po kaszubsku można przechowywać w chłodnym miejscu przez około tydzień. Dlatego możemy je przygotować(...)śledzie po kaszubsku: 400 g solonych filetów śledziowych a’la matjas 3 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia) 2 duże cebule 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 10 suszonych śliwek 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki przecieru pomidorowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Filety śledziowe przełożyć do miski, zalać

Gotuj z Prezesem
Bigos wigilijny – przepis na pyszną świąteczną potrawę 105

Bigos wigilijny czyli postna kiszona kapusta z dodatkiem grzybów, śliwek i pieczarek to pyszne danie, które serwujemy jako jedną z dwunastu potraw. Taki bigos gotuje się szybko i nie potrzeba kilku dni na jego przygotowanie. Jest też świetną alternatywą dla tradycyjnego bigosu dla wszystkich wegetarian. Danie jest niezwykle smaczne, aromatyczne i wyraziste w smaku. Składniki na bigos wigilijny(...)zwróćcie uwagę, żeby nie kupić kwaszonej, z dodatkiem octu) 500 g pieczarek duża cebula średniej wielkości marchew 20 g suszonych grzybów (można dać więcej) 100 g wędzonych i suszonych śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych po kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i liści laurowych sól, pieprz, majeranek   Przygotowanie Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2-3 godziny. Cebulę kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana w boczku 148

Zapiekanka sabaudzka to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana owinięta w boczek. Jest to danie nieco podobne do polskiej babki ziemniaczanej, jednak nieco ulepszone, bo z dodatkiem rodzynek i suszonych śliwek, ponadto owinięta boczkiem. Mmm pychotka ;) Jest to dość ciężkie i sycące danie, idealne na pyszną kolację w długie, zimowe wieczory, gdy za oknem wieje i pada. Danie wywodzi się(...)Zapiekanka może być serwowana jako danie główne lub jako ziemniaczany dodatek do mięsa.  Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana w boczku Składniki: 1,2 kg ziemniaków 2 cebule 16 śliwek suszonych (miękkich) 80 g rodzynek Około 30 plasterków cienkiego boczku (w zależności od wielkości naczynia/formy do zapiekania) Sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Codzienne Gotowanie
Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i śliwkami kalifornijskimi 968

Kolejna ryżowa sałatka na blogu. Tym co wyróżnia ją od pozostałych, niewątpliwie jest dodatek suszonych śliwek. Całkiem fajnie komponują się one z całością. Mój mąż skomentował ją słowami: „fajna, bo taka inna” 200 g ryżu 1 wędzona pierś kurczaka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 100-150 g suszonych śliwek 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Ryż gotujemy(...)osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Wędzoną pierś kroimy w kostkę. Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy. Źródło

Smaki Na Talerzu