sliwki - 3862 przepisów (strona:28/258)

Przepis na śledzie po kaszubsku 410

dużą, na święta, Wigilię i wszelkie inne domówki. Słodko kwaśne śledzie to prawdziwa kwintesencja smaku nie tylko dla śledziowych koneserów. Moim zdaniem śledzie w pomidorach z suszoną śliwką to jedna z najsmaczniejszych śledziowych sałatek. A muszę przyznać, że jaką wielką fanką śledzi nie jestem, po kaszubsku jak i po hawajsku wyjątkowo mi smakuję. Więcej przepisów na śledzie znajdziesz na mojej(...)Dieta Moja Pasja. Prawdziwe śledzie po kaszubsku Jak zrobić dobre śledzie po kaszubsku? Kwaśne śledzie w pomidorach ze słodką nutą, która łamie dominujący pikantny smak śledzi. Jeżeli nie lubisz śliwki suszonej, możesz zrobić śledzie z koncentratem i rodzynkami. W tym przepisie chodzi aby owoce złamały dominujący smak śledzi z pomidorami, aby zadziałał jako łącznik smaków. Jak zrobić śledzie w pomidorach

Dieta moja pasja
Zupa z gęsi na Świętego Marcina 65

Świętego Marcina – najlepsze przepisy CZERNINA Składniki włoszczyzna sól, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie pół kilo wątróbki gęsiej 2 twarde gruszki 200 g wiśni mrożonych 100 g suszonych śliwek 50 ml octu jabłkowego lub wody z kiszonych ogórków Przepis na czerninę bez krwi Ugotować bulion z włoszczyzny, przypraw i wątróbki. Pod koniec gotowania odlać pół litra bulionu, zmiksować(...)śliwkami a do garnka dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i wiśnie. Na koniec wymieszać w garnku zmiksowane śliwki, dodać ocet jabłkowy i podawać z kluskami. Mogę być lane albo kupne łazanki. KRUPNIK NA GĘSINIE Z PODROBAMI Składniki: skrzydełka lub mięso rosołowe z gęsi – kilo 0,5 kg żołądków 0,5 kg serc z gęsi 0,5 kg wątróbki

Ugotowane pozamiatane
OWOCE JESIENI 78

łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka  Owoce: 0,5 kg białego winogrona 0,5 kg czerwonego winogrona 0,5 kg śliwek 0,5 jabłek 3 opakowania galaretki np. o smaku arbuzowym cukier do smaku 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Owoce  jabłka obrać i  brać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić(...)średnią kostkę . Śliwkę dokładnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół, usunąć pestkę i każdą połówkę przekroić na pół. Winogron biały i czerwony opłukać i usunąć z łodyżek. Do rondelka przełożyć jabłka i śliwkę  podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku, dodać winogron i cukier. Następnie do gorących owoców dodać 3 opakowania

Ciastka - domowe słodkości
Drożdżowe ze śliwkami 145

waniliowy 2 łyżki,  ciepłe mleko 250ml, cukier 100 g,  Kruszonka: masło 100 g, mąka pszenna 150 g,  cukier 100 g, cukier waniliowy 1 łyżka,  Dodatkowo: śliwki 300 g,  Lukier: cukier puder 100 g,  Sok z cytryny,  Sposób przygotowania: Zrobić rozczyn. 125 ml mleka wymieszać z drożdżami, z 5 łyżkami mąki oraz(...)wyrobić ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Następnie ciasto wyłożyć na wysmarowaną olejem blaszkę. Możecie użyć jednej bardzo dużej blachy lub 2 blaszki o wymiarze 23/33. Na cieście ułożyć wydrylowane śliwki skórką do dołu. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami i posypać śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min.  Lukier: Cukier puder mieszać z sokiem z cytryny. Lukier nie może

kulinarne odsłony pati
PYSZNE CIASTO MAŚLANE ZE ŚLIWKAMI + FILMIK 66

Rewelacyjne ciasto ucierane z masłem i śliwkami. Bardzo smaczne, babkowe i z kruszonką.  SKŁADNIKI :  200 g masła 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 5 jajek kasy 'M' 1 szklanka mąki pezennej,tortowej (130 g ) 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 10 % 500 g śliwek(...)obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka.  Ciasto przekładamy na blaszkę 25/30 cm, wyłożoną papierem, równo je rozsmarowujemy. Na wierzch wciskamy połówki śliwek. Składniki na kruszonkę zagniatamy i kruszymy ją po wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C.  Po ostudzeniu kroimy, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Sezonowe warzywa i owoce – co i kiedy warto jeść? 130

również pyszne sezonowe owoce. Lipiec jest miesiącem, w którym zaczynają pojawiać się borówki amerykańskie, brzoskwinie, jagody, morele, wiśnie i porzeczki. Pod koniec lata zaczyna się również sezon na jeżyny, śliwki, czy aronie. >> Sprawdź: Przepisy na obiady, kolacje i przekąski Mocno świecące słońce i odpowiednia temperatura to sprzyjające warunki na sezonowe warzywa i owoce. Sierpień to miesiąc, w którym masz jeszcze(...)okazję nacieszyć się: malinami, poziomkami, czarną porzeczką, winogronem, śliwkami. Jeśli zależy Ci na tym, aby tworzyć smaczne posiłki, bogate w witaminy to koniecznie sięgnij po fasolkę szparagową, cukinię, kapustę i brokuły. To ostatni dzwonek ciepłej i letniej pogody, gdzie znajdziesz jeszcze ulubione sezonowe owoce. Sierpień powoli żegna się z latem, jednak nie jest to koniec wartościowych zbiorów. A kiedy przychodzi

Rozdomowiona
Śledź na konfiturze z cebuli 78

bagietki lub innego ciemnego pieczywa – 1 łyżka posiekanego koperku Składniki konfitura z cebuli: – 2 czerwone cebule – 1/3 szklanki octu balsamicznego – 1/3 szklanki wody – 1 łyżka miodu – 5 suszonych śliwek – 2 łyżki rodzynek – 2 łyżki żurawiny suszonej – płaska łyżeczka płatków chilli PRZYGOTOWANIE: Cebulę pokrój w cienkie piórka a śliwki na mniejsze kawałki. Na patelnię wlej miód i wrzuć całą pokrojoną(...)cebulę. a następnie dodajcie cebulę. Duś ją przez 2-3 minuty po czym dodaj na patelnię ocet balsamiczny, a następnie pokrojone śliwki, rodzynki i żurawinę. Dopraw całość chilli i smaż od czasu do czasu mieszając przez 20 minut. Płyn zredukuje się podczas gotowania dlatego w połowie tego czasu należy uzupełnić płyn dolewając wskazaną porcję wody. Przygotuj kromki pieczywa, najlepiej małe

nietylkopasta.pl
Wołowina po marokańsku (tagine z wołowiny) 93

marokańskich przypraw i długiego czasu duszenia. Mięso powinno dusić się przynajmniej 2 godziny, by było mięciutkie i delikatne. Do marokańskiego gulaszu wołowego dodajemy garść suszonych owoców - mogą to być śliwki, morele albo rodzynki. Wspaniałym dodatkiem do mięsa jest również aromatyczna, świeża kolendra i chrupiące migdały. Dzięki tym dodatkom mięso wołowe nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Wołowina po marokańsku wspaniale smakuje(...)łyżeczka kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego - nie mylić z kminkiem!), opcjonalnie szczypta chili, sól (dodajemy na końcu duszenia) cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów, 6 suszonych śliwek, 2-3 szklanki wody, ok. 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki / słoika), łyżeczka miodu (lub do smaku) kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku), kilka łyżek posiekanej świeżej

Lekcje w kuchni
Chleb żytni ze suszonymi śliwkami 114

Domowe pieczywo jak każdy wie jest najlepsze! Tym razem przygotowałam chleb żytni ze suszonymi śliwkami. Niebo w gębie! Składniki: 7g suszonych drożdży lub 25g świeżych drożdży 250g mąki żytniej T720 250g mąki pszennej chlebowej T750 10g soli 5g cukru 500ml ciepłej wody 100g suszonych śliwek Sposób przygotowania: Rozczyn Do miseczki umieścić pokruszone świeże drożdże, wsypać cukier i wlać 250ml ciepłej(...)bezpośrednio do miski z mąką.  Do miski wsypać oba rodzaje mąk, sól, suszone drożdże lub rozczyn oraz ciepło wodę. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać drobno pokrojone suszone śliwki, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej formy. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie czasu chleb piec przez 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Wegańskie zupy i dania obiadowe - Recenzja produktów Zielone pojęcie 81

ciecierzycy i soczewicy  - z cukinii i zielonego groszku  oraz trzy dania na bazie kaszy z dodatkami: - kasza bulgur z maliną, bananem i migdałami - kasza jęczmienna z dynią, śliwką i nerkowcami - kasza kuskus z bakłażanem, cukinią i słonecznikiem W produktach nie znajdziemy konserwantów, sztucznych aromatów czy barwników. Za to w składzie znajdują się kasze, suszone warzywa, owoce i przyprawy(...)mało słodka, dlatego dodałam odrobinę ksylitolu, ale jeśli ktoś nie lubi, aż tak słodkich dań to poziom słodkości na pewno go usatysfakcjonuje.  Kasza Jęczmienna z dynią, śliwką i nerkowcami Kasza Kuskus z bakłażanem, cukinią i słonecznikiem SKŁADNIKI: kasza jęczmienna (72%), siemię lniane, dynia suszona (5,8%), orzech nerkowca (5,8%), jabłko suszone (5,8%), śliwka liofilizowana

wegujemy
Borówkowy sernik na zimno 84

łyżkach zimnej wody 1/4 – 1/2 szklanki cukru drobnego (u nas 1/4) 2 galaretki zielone rozpuszczone w 500 ml wrzątku, ostudzone i schłodzone owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera). W drugiej misie ubić śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Żelatynę delikatnie(...)ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na 3-5 godzin do całkowitego stężenia. Następnie po tym czasie, na serniku poukładać owoce. Ja najpierw na samym brzegu sernika ułożyłam borówki, następnie śliwki (2-3 z każdego koloru) pokroiłam na 10 półksiężyców, ułożyłam, na masie serowej jasne następnie ciemne, następnie borówki, połówki winogron, śliwki i na środeczku winogrono. Wszystkie owoce należy lekko wcisnąć

moj przepis na
Dwa przepisy na chleb żytni (ze śliwką i z kolendrą à la borodiński) 116

soli,  100 g razowej żytniej,  50 g żytniej Typ 720,  mieszamy i zostawiamy przykryty w cieple (27-30°C) na 18 godzin. Chleb żytni ze śliwką Po 18 h dodajemy do zaczynu:  180 g ciepłej wody  20 g powideł jabłkowych  6 g soli  50 g razowej żytniej  50 g pszennej chlebowej(...)żytniej typ 720,  wyrabiamy jednolite ciasto, na końcu dodajemy 50 g śliwki suszonej pociętej na kawałki i wmieszać w ciasto.  Zostawiamy na 45 minut w misce w cieple, potem do foremki 25 cm keksówki i czekamy aż wyrośnie prawie do brzegów co trwa ok 2 godziny.  Troszkę ciasta zostawiamy w misce, rozrabiamy wodą na papkę i przed

Przepisy na domowy ser i chleb
Bigos z żeberkami 125

Bigos na żeberkach z suszonymi grzybami i śliwkami. To pyszna, aromatyczna potrawa która nabiera smaku i aromatu, im dłużej się ją podgrzewa i schładza. Czas przygotowania:    1.5 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 1.5 kg kapusty kwaszonej 1 kg żeberek 300 g schabu 15g grzybów suszonych 4 śliwki suszone(...)Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę. Następnie dodajemy do kapusty. Na tej samej patelni smażymy pokrojone kawałki schabu i tak samo przekładamy do garnka. Śliwki przekrawamy na pół a grzyby kroimy na drobne kawałki. Wszystko dodajemy do garnka tak samo jak wodę z grzybów w których się moczyły. Całość dokładnie mieszamy . 3. Na kapuście układamy paski

karolgotuje