wędzonym łososiemRoladki z klopsa drobiowego faszerowanego paprykąŚledzie idealnie nadają się na Sylwestra, proponuję je przygotować w formie mini przekąski – w nieco odmienionej formie kanapeczek z tatarem. Tatar ze śledzi na pumperniklu będzie świetną przystawką Sylwestrowym przyjęciu. Do podania tatara zawsze używam ciemnego pumpernikla, ze względu na jego głęboki aromat(...)strukturę, dzięki której nie rozmięknie tak szybko.Składniki2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką1 duży ogórek konserwowy1 czerwona cebulka2 łyżeczki majonezu½ łyżeczki musztardymini pumpernikielczarny pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:Śledzie (wraz z marchewką i marynowaną cebulą), ogórek oraz cebulkę drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Przyprawiamy pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy mieszanką majonezu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarchewkaburaczki Develey jajkamajonezsól, pieprzszczypiorekŚledzie osuszyć i pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w kosteczkę, sparzyć wrzątkiem, odcedzić i wymieszać ze śledziem.Jajka , marchewkę i ziemniaki ugotować.W naczyniu układać poszczególne warstwy sałatki – każdą [oprócz śledzi] posolić i pieprzyć, na każdej rozsmarować cienką warstwę majonezu.Wierzch posypać szczypiorkiem. Odstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniesię podoba. Książka historyczna o jedzeniu, którą można czytać z wypiekami na twarzy niczym najlepszy kryminał!Cena: 59,90 złMoja kuchnia w Paryżu David LebovitzBlog Davida Lebovitza śledzę od dłuższego czasu. Lubię jego relacje z podróży, np. na Sycylię lub Korsykę, z których można się dużo dowiedzieć o lokalnych potrawach. Podobnie jest z tą książką. Zawiera nie tylko przepisy (stąd(...)humorem. Cena: 69,90 zł.Kochani, tak oto wygląda moja świąteczna lista życzeń. A Wy jakie książki chcielibyście dostać na Boże Narodzenie?***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaTatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut.Można użyć śledzi z zalewy octowej,z oleju lub solonych.Te ostatnie trzeba wcześniej wymoczyć.Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewelacyjnie.Przekonajcie się sami.Składniki na 4 porcje:3 filety śledziowe1 cebula1 łyżka soku z cytryny+do skropienia jabłekszczypta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeżeli decydujemy się na ten rodzaj zakąski, postarajmy się taką rybę zamówić w wędzarni i odebrać w dzień wesela, 7. małe tymbaliki np. z kurczaka w galarecie, 8. obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki(...)każdego asortymentu na 1 osobę. Ta ilość w zupełności wystarczy, daje to ok. 30 dag na osobę, do tego pozostałe ryby, tymbaliki , marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina
Kulinarny karnet Christopherakażdym razie tego co my zamawialiśmy) mam mieszane uczucia: - starter ( nie zamawiany - poleca szef kuchni) - śledź w oleju z marynowanymi grzybkami--pyszny. Nawet dzieci które nigdy w życiu śledzia nie próbowały zjadły ze smakiem. -zięć zamówił boeuf strogonow - podobno był bardzo smaczny, podany z drobnymi kluseczkami francuskimi i ku mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty
Buniabaje w kuchniSkładniki: tuszki świeżych śledzi mleko bułka tarta mąka pszenna sól olej do smażenia Wykonanie: Tuszki śledziowe dokładnie oczyszczamy i moczymy przez ok godzinę w mleku. Odsączamy i lekko osuszamy. Solimy je do smaku i dokładnie panierujemy w mieszaninie mąki z bułką tartą w stosunku 1:1. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron
Malinowe Pocałunkiśledzia marynowanego w zalewie octowej 2 serki wiejskie 1 por (biała część) garść usiekanego szczypiorku 4 rzodkiewki sól pieprz Śledzie obrać ze skórki. Pora posiekać , dodać posiekany szczypiorek i pokrojone na plasterki rzodkiewki, przyprawić do smaku solą i pieprzem . Sledzia ułożyć w wymieszanej sałatce z pora. Udekorować krążkami pora i rzodkiewką. Podawać jako przystawkę lub na obiad z ziemniakami posypanymi
Gotowanie jest łatwefiletów śledzia marynowanego 100 g sera feta 2 łyżki oliwy garść suszonej żurawiny 1 łyżka kaparów cebula pieprz pomarańczowy ewent czarny Śledzie pokroić w kostkę, cebulę i ser feta również w kostkę. dodać żurawinę i kapary, doprawić pieprzem i oliwą
Gotowanie jest łatweśledzie (marynowane) 5-6 filetów 4 łyżki śmietany 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz do dekoracji papryczka powidła Śmietanę wymieszać z powidłami, doprawić do smaku octem, oliwą, solą i pieprzem. Rozłożyć dip w miseczce. Śledzie zwinąć w rolmopsy , można w nie włożyć cebulkę, spiąć wykałaczką. Ustawić rolmopsy w dipie, udekorować powidłami i papryczką
Gotowanie jest łatweśledzie matiasy 5-6 filetów 4 ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1 ogórek kiszony 200 ml śmietany 18% sól pieprz cukier marchewka i natka pietruszki do dekoracji Śledzie wymoczyć w wodzie by nie były zbyt słone. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach. Wystudzić. Wystudzone ziemniaki obrać ze skórki pokroić w kostkę, jedną marchewkę również pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekaną
Gotowanie jest łatwepłaty śledziowe matias 1 cebula 3 jajka 2 łyżki kaparów kilka grzybków marynowanych pół ogórka kiszonego mały słoiczek majonezu ok 200g Śledzie wymoczyć w wodzie by nie były słone. Jajka ugotować na tardo. Majonez przełożyć do miseczki, dodać drobno posiekane dwa jajka, grzybki, ogórek i kapary. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Śledzie pokroić w paseczki, ułożyć na dnie
Gotowanie jest łatweKocham śledzie. Ci co mnie znają, wiedzą iż mogę jeść je w każdej postaci i ilości niezależnie od pory roku czy dnia. Dlatego też lubię kombinować że smakami. Składniki: 4 płaty śledziowe ( przygotowane według tego przepisu ) 1 lekko kwaśne jabłko 2- 3 ogórki kiszone/korniszony 2 szt cebule dymki 1 łyżka wódki cytryna 2 łyżeczki ostrej musztardy jajka przepiórcze 2 łyżki(...)buraka natka pietruszki do dekoracji Gotowe filety wyjmujemy z zalewy, osuszamy je i kroimy w drobną kostkę. Wódkę mieszamy z olejem, sokiem z połowy cytryny. Do marynaty dodajemy posiekane śledzie, dymkę i jabłko. Całość wstawiamy do lodówki na ok 15-20 min, aby się przegryzło. Następnie dodajemy dodajemy do niego musztardę i pokrojonego w kostkę ogórka, dokładnie mieszamy. Na talerzu
Malinowe PocałunkiSkładniki: • 50 dag solonych płatów śledziowych • majeranek otarty • 5 ząbków czosnku • 1 duża cebula • olej Sposób przygotowania: Śledzie wymoczyć. Osączyć z wody i pokroić w romby. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Śledzie układać warstwami w słoju przesypując je majerankiem(dość obficie), posypując czosnkiem. Na każdej warstwie ułożyć dodatkowo pokrojoną w piórka cebulkę. Całość zalać
Pobite gary Barbaryrazem na wspaniałą sałatkę śledziową. Wielu z Was prosiło mnie o tego typu przepisy, zatem spełniam Wasze życzenia. :) Może niektórych zaskoczy jednoczesne użycie takich składników jak buraki i śledzie a'la Matjas, jednak skuście się na jej zrobienie i spróbowanie - smak Was zaskoczy. Dodatkowo mam nadzieję że zaintryguje Was mój sposób podania "brzydkiej" sałatki z majonezem - niech(...)średnia cebula 1 duże słodko – kwaśne jabłko 1 słoik majonezu (ilość według upodobań) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 2 zielone jabłka kiełki rzodkiewki Wykonanie: Jeśli lubimy mniej słone śledzie, należy je odmoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin przed wykonaniem sałatki. Następnie należy je pokroić w drobną kostkę i odsączyć na sitku. Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, następnie
Garniec Magalie