Śledź w majonezie i warzywach czuje się jak przysłowiowa ryba w wodzie :) U mnie dziś na bogato, z wieloma dodatkami. Pycha! Składniki: 5 płatów śledziowych w oleju 1 puszka groszku konserwowego 6 jajek ugotowanych kiełki rzodkiewki sól i pieprz do smaku 1 jabłko 1 biała cebula cukier do smaku ½ szklanki gęstej śmietany majonez 4 ziemniaki ugotowane Wykonanie: Śmietanę mieszamy(...)śledzie kroimy w kostkę, mieszamy z wcześniej przygotowanym majonezem, dodajemy zielony groszek, kiełki rzodkiewki i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawić do smaku (delikatnie pieprzem i solą). Sałatkę wykładamy do salaterki, w połowie układamy jajka, następnie przykrywamy resztą sałatki. Ozdabiamy pozostałymi jajkami i kiełkami
Tradycyjna Kuchniajest lekkostrawny, nie powoduje wzdęć. Oprócz tego w przewadze zawiera kwas linolowy i olejowy oraz witaminy: E, B1, B2, B6, duże ilości witamin A, C i D oraz jest bogaty w beta-karoten, potas, selen i cynk. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, więc nie musimy się o nie martwić. :) Około 80% kwasów tłuszczowych(...)ścianek komórkowych. Olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno, dzięki czemu nienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinniśmy przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu. Uwaga! Nie służy on do smażenia. Co ciekawe, olej z pestek dyni może
Smiling Shrimppowodu zaleca się regularne posiłki). Spróbujcie uśmażyć rybę bez panierki i w mniejszej ilości tłuszczu (najlepiej udusić, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi), a do sałatki użyjcie jogurtu naturalnego. Do ciasta dodajcie o 1/3 mniej cukru, mięso (najlepiej drób lub wołowinę) przyprawcie ziołami (a nie solą). Odciążycie układ trawienny i zmniejszycie kaloryczność potraw. 2. Zamiast słodzonych napojów(...)artykułu o napojach podałam do wstępie - zachęcam do zapoznania się! Tam sytuacja jest chyba jasna - dużo cukru i kalorii. W przypadku soków warto wybierać te naturalnie mętne, bo są bogate w witaminy i pierwiastki, których nie posiadają soki klarowane (te często są również dosładzane). Ponadto wybierając kartonowy sok łatwo pomylić go z nektarem czy napojem, do których dodawane są znaczne
Katsuumiprzekonywać nie trzeba :) Ja je uwielbiam i nie przepuszczam żadnej okazji na zjedzenie choć garstki. Sposobów na wykorzystanie truskawek jest wiele, od jedzenia ich tak po prostu, po ciasta, sałatki, przetwory, kompoty i wiele innych po różnego typu koktajle, na który dzisiaj podam Wam mój pomysł :) Składniki: 500 g truskawek 2 owoce kiwi 300 ml mleka, może być roślinne(...)zauważyliście, koktajl "wspomagam" innymi prozdrowotnymi składnikami, jak poczciwe polskie siemię lniane , które jest bardzo popularne w medycynie naturalnej. Łagodzi dolegliwości układu pokarmowego oraz oddechowego, jest również stosowane zewnętrznie. Jest bogate w witaminy, makro- i mikroelementy, a także co ważne dla zdrowia posiada bardzo korzystne proporcje kwasów omega 3 i 6. Kokos , w tym wiórki kokosowe, zawiera szereg potrzebnych organizmowi składników
Taste Of My DayBuraki zawierają betainę, substancję, która relaksuje umysł i jest stosowany w innych formach, w leczeniu depresji. Zawiera także tryptofanu, który występuje także w czekoladzie i
w mojej kuchniMakrela to gatunek dość niedocenianej ryby w Polsce. A szkoda, ponieważ jest szczególnie bogata w kwasy omega-3, jod, fosfor, potas, wapń, magnez i żelazo. Czyli pierwiastki niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu. Dziś polecam pastę z tej morskiej rybki. Składniki: makrela wędzona 2-3 szt.jajek (można zamiast jajek użyć białego sera) 1 szt.małej cebuli szczypiorek(...)Ugotowane na twardo jajka pokroiłam w kostkę. Dodałam majonez,koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. I można już było zajadać się pysznymi kanapeczkami. ;) Polecam sałatkę z wędzonym rekinem pasta jajeczna z brokułami anchois i korniszonem
potrawyregionalnenajwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine, która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe, coraz więcej badań(...)podawano z zielonymi warzywami, czasem przygotowywano z nich zupę lub grillowano.W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3: sardynek, anchois, łososia, śledzia i tuńczyka. W Polsce dostęp do naprawdę świeżych ryb jest ograniczony, dlatego możecie sięgać również po sardynki oraz anchois w puszce, tylko wybierajcie
Chilli Czosnek i OliwaDruga odsłona wiśni na blogu :) Tym razem w bardzo prostej do zrobienia mrożonej herbacie. Dość popularna marka herbat gotowych do spożycia ARIZONA zyskuje coraz to więcej
Kuchnia PROzdrowotnaDyneburga pochodzą znane polskie postaci jak m.in. Władysław Raginis czy Wacław Łapkowski. Kuchnia łotewska z kolei jest mało wyrafinowana, za to sycąca i tania. Ziemie łotewskie nigdy nie były bogate, stąd chłop radził sobie, jak mógł i nic nie mogło się zmarnować. Zawirowania dziejowe i kulturowe wpływy: niemieckie, rosyjskie, polskie czy szwedzkie odcisnęły swoje piętno na kuchni Łotysza. Stąd przepis(...)jajko 2 solone płaty śledziowe pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki ostrego chrzanu sól, pieprz czarny i cukier do smaku rzodkiewka do przystrojenia sałatki Filety śledziowe najlepiej pozostawić w zimnej wodzie na noc, przed przygotowywaniem sałatki. Wszystkie warzywa gotujemy w mundurkach do miękkości, najlepiej na parze. Gdy będą gotowe, pozostawiamy je do wystudzenia. Następnie obieramy
Kuchenna KontrrewolucyaIndii. Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka. Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje(...)intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego.Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8. Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan. Możemy w nim znaleść witaminy z grupy B i E. Regularne spożywanie BIAŁEGO MAKU
Słodkości i nie tylkoSoczyste i słodkie owoce NaMoimStole.pl ;) Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, sklep NaMoimStole.pl organizował konkurs dla blogerów , w którym do wygrania były produkty z ich bogatej oferty. Ideą konkursu było odpowiedzieć na pytanie: Bez jakiego, JEDNEGO produktu z NaMoimStole.pl nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia. Moją propozycją była nieco sentymentalna historia, mocno związana z duchem minionych Świąt. Nie będę zbytnio(...)nagrodą w postaci patery na owoce Villeroy&Boch . Będąc w tematach owocowych i ciesząc się niezmiernie nową paterą na owoce, postanowiłam zaserwować z tej okazji moją ulubioną sałatkę owocową . Wyśmienity deser - zdrowo, smacznie i minimum kalorii :) Składniki na porcje dla 2 osób: 1 kaki 1 kiwi 2 mandarynki 1/2 małej kiści winogron różowych 1 łyżeczka miodu rzepakowego
Grunt to przepis!białka zawartego w tej roślinie przypomina swoim składem pełnowartościowe białko zwierzęce.Dlatego też jest istotnym składnikiem w diecie wegeteriańskiej. DLACZEGO WARTO SPOŻYWAĆ CIECIORKĘ ? Ma mnóstwo cennych składników odżywczych Jest bogata w mikroelementy,takie jak:fosfor,potas,cynk,żelazo,magnez i witaminy:A,B9,B6,C, i K. Może być pomocna w leczeniu wielu schorzeń: bóle głowy i gardła niedobór witamin(...)ciecierzycyto 160 kcal ZASTOSOWANIE: Ciecierzyca znakomicie pobudza wyobraźnię kulinarną,dlatego znajduje wielorakie zastosownie w wielu kuchniach świata .Można z niej przyrzadzić : puree,dodawać do zup,potrawek,sosów oraz sałatek.Zmielone ugotowane ziarno ciecierzycy może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Oprócz tego służy ona do wyrobu specjalnej mąki o nazwie besan oraz tzw.hummusu-smarowidła do chleba i placków w tradycyjnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niespodziewaną wizytą? I na domiar złego lodówka świeci pustkami? Spokojnie, nie ma sytuacji bez wyjścia! Jest to klasyczny, banalnie prosty sposób na zrobienie "czegoś" z "niczego". Po raz kolejny sałatka i po raz kolejny z tuńczykiem, ale jak go nie uwielbiać? Reszta składników to produkty, które są standardowo w wyposażeniu spiżarni, a nawet jeśli nie to z pewnością w asortymencie(...)zjadanie jednego jaja dziennie jest dobrym sposobem na dostarczenie cennych i niezbędnych składników odżywczych. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka łatwo przyswajalnego przez organizm. Jest to również bogate źródło witamin A, D, E, K, B2 i B12. Ponadto żółtko jaja, które często niepotrzebnie wzbudza tak wielki strach(na 5g tłuszczu zawartego w jajku tylko 0,1g stanowią "złe" nasycone
peanutbuttermonstertemu i ja nie wiedziałam. Tak więc postanowiłam napisać Wam kilka zdań na jej temat. Ugotowane ziarna według mnie są mało wyjściowe i w smaku takie neutralne, ale w sałatce nabrały charakteru, a w połączeniu z filetem ze szpinakiem w szynce parmeńskiej to już dla mnie była tak zwana petarda. Jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego(...)ilość lizyny, czyli aminokwasu bardzo ważnego dla odnowy i wzrostu tkanek. Zawierają więcej tłuszczu niż ziarna zbóż, ale to tłuszcz, który stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3). Quinoa jest bogatym źródłem witaminy E, manganu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi i fosforu. Zalecana jest również osobom z cukrzycą, miażdżycą i cierpiącym na migrenowe bóle głowy. Komosa przez wysoką zawartość tłuszczu ma dużo
Blondynka Gotuje