sałatka na bogato - 500 przepisów (strona:19/34)

"Zdrowie zaczyna się w brzuchu" Justin i Erica Sonnenburg - recenzja 106

wychowujemy dzieci w sterylnych warunkach, potem niestety ma zły wpływ na ich organizm, bo prędzej, czy później będą miały styczność z bakteriami. Autorzy namawiają nas do spożywania produktów bogatych w dobre bakterie: maślanka, kefir, jogurty naturalne (nie te smakowe z dużą ilością złego cukru, barwników itd), ogórków kiszonych, kapusty kiszonej. Są to produkty, które uzupełnią nasze jelita w odpowiednie bakterie(...)książki mamy podany 7 dniowy jadłospis przyjazna dla naszej mikloflory jelitowej. Jest on tak skonstruowany, żeby dostarczał na jak najwięcej składników odżywczych np. Granola dająca bakteriom moc, , pyszne koktajle, sałatki, ciasteczka owsiane, brownies itd. Książka jest naprawdę bardzo ciekawa, prosto napisana, tak, że na pewno spokojnie wszystko zrozumiemy. Warto przeczytać, zawsze to czegoś nowego się dowiemy

kruche babeczki
Kalendarz przetworów 258

mirabelki;  wiśnie;  brzoskwinie;  pomidory;  cukinia,  patison,  kabaczek;  kurki.  Przetwory we wrześniu  Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików.  Warto zrobić przetwory z:  cukinii,  kabaczków,  pomidorów,  papryki,  kalafiora,  marchwi,  buraków,  a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki(...)październiku  Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory z pigwy i owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed jesiennym przeziębieniem.  Październik to sezon na:  gruszki;  pigwę;  owoce dzikiej róży;  kapustę;  grzyby.  Przetwory w listopadzie

Ukojenie Podniebienia
Sałatka z quinoa, pomarańczy, imbiru, orzechów z dodatkiem suszonych owoców i miodu 103

  Ostatnio jestem zafascynowana roślinami starego świata. Uprawiana przed kilkoma tysiącami lat na terenie Ekwadoru, Peru, Chile i Boliwii (właściwie cała Ameryka Południowa), ze względu na

Szybko Tanio Smacznie
Lemoniada RÓŻANA z płatkami róży 191

Korzystając z letniego okresu kiedy przebywam nad Polskim morzem nie mogłem powstrzymać się od zbioru płatków z krzaków dzikiej róży które wyścielają wydmy. Esencja smaku róży

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka śledziowa na bogato 240

Śledź w majonezie i warzywach czuje się jak przysłowiowa ryba w wodzie :) U mnie dziś na bogato, z wieloma dodatkami. Pycha! Składniki: 5 płatów śledziowych w oleju 1 puszka groszku konserwowego 6 jajek ugotowanych kiełki rzodkiewki sól i pieprz do smaku 1 jabłko 1 biała cebula cukier do smaku ½ szklanki gęstej śmietany majonez 4 ziemniaki ugotowane Wykonanie: Śmietanę mieszamy(...)śledzie kroimy w kostkę, mieszamy z wcześniej przygotowanym majonezem, dodajemy zielony groszek, kiełki rzodkiewki i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawić do smaku (delikatnie pieprzem i solą). Sałatkę wykładamy do salaterki, w połowie układamy jajka, następnie przykrywamy resztą sałatki. Ozdabiamy pozostałymi jajkami i kiełkami

Tradycyjna Kuchnia
Odkrywamy sekrety dyni 168

jest lekkostrawny, nie powoduje wzdęć. Oprócz tego w przewadze zawiera kwas linolowy i olejowy oraz witaminy: E, B1, B2, B6, duże ilości witamin A, C i D oraz jest bogaty w beta-karoten, potas, selen i cynk. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, więc nie musimy się o nie martwić. :) Około 80% kwasów tłuszczowych(...)ścianek komórkowych. Olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno, dzięki czemu nienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinniśmy przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu. Uwaga! Nie służy on do smażenia.   Co ciekawe, olej z pestek dyni może

Smiling Shrimp
JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? 387

powodu zaleca się regularne posiłki). Spróbujcie uśmażyć rybę bez panierki i w mniejszej ilości tłuszczu (najlepiej udusić, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi), a do sałatki użyjcie jogurtu naturalnego. Do ciasta dodajcie o 1/3 mniej cukru, mięso (najlepiej drób lub wołowinę) przyprawcie ziołami (a nie solą). Odciążycie układ trawienny i zmniejszycie kaloryczność potraw. 2. Zamiast słodzonych napojów(...)artykułu o napojach podałam do wstępie - zachęcam do zapoznania się! Tam sytuacja jest chyba jasna - dużo cukru i kalorii. W przypadku soków warto wybierać te naturalnie mętne, bo są bogate w witaminy i pierwiastki, których nie posiadają soki klarowane (te często są również dosładzane). Ponadto wybierając kartonowy sok łatwo pomylić go z nektarem czy napojem, do których dodawane są znaczne

Katsuumi
Super zdrowy, pyszny i "odchudzający" koktajl truskawkowy 555

przekonywać nie trzeba :) Ja je uwielbiam i nie przepuszczam żadnej okazji na zjedzenie choć garstki. Sposobów na wykorzystanie truskawek jest wiele, od jedzenia ich tak po prostu, po ciasta, sałatki, przetwory, kompoty i wiele innych po różnego typu koktajle, na który dzisiaj podam Wam mój pomysł :) Składniki: 500 g truskawek 2 owoce kiwi 300 ml mleka, może być roślinne(...)zauważyliście, koktajl "wspomagam" innymi prozdrowotnymi składnikami, jak poczciwe polskie siemię lniane , które jest bardzo popularne w medycynie naturalnej. Łagodzi dolegliwości układu pokarmowego oraz oddechowego, jest również stosowane zewnętrznie. Jest bogate w witaminy, makro- i mikroelementy, a także co ważne dla zdrowia posiada bardzo korzystne proporcje kwasów omega 3 i 6. Kokos , w tym wiórki kokosowe, zawiera szereg potrzebnych organizmowi składników

Taste Of My Day
Pieczone buraki w sosie pomaranczowym na pesto z lisci 147

  Buraki zawierają betainę, substancję, która relaksuje umysł i jest stosowany w innych formach, w leczeniu depresji. Zawiera także tryptofanu, który występuje także w czekoladzie i

w mojej kuchni
PASTA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ JAJKIEM I CEBULKĄ 129

Makrela to gatunek dość niedocenianej ryby w Polsce. A szkoda, ponieważ jest szczególnie bogata w kwasy omega-3,  jod,  fosfor, potas, wapń, magnez i żelazo. Czyli pierwiastki niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu.   Dziś polecam pastę z tej morskiej rybki. Składniki: makrela wędzona 2-3 szt.jajek (można zamiast jajek użyć białego sera) 1 szt.małej cebuli szczypiorek(...)Ugotowane na twardo jajka pokroiłam w kostkę. Dodałam majonez,koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. I można już było zajadać się pysznymi kanapeczkami. ;) Polecam  sałatkę z wędzonym rekinem  pasta jajeczna z brokułami anchois i korniszonem

potrawyregionalne
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 244

najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine, która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe, coraz więcej badań(...)podawano z zielonymi warzywami, czasem przygotowywano z nich zupę lub grillowano.W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3: sardynek, anchois, łososia, śledzia i tuńczyka. W Polsce dostęp do naprawdę świeżych ryb jest ograniczony, dlatego możecie sięgać również po sardynki oraz anchois w puszce, tylko wybierajcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Mrożona zielona herbata WIŚNIOWA 222

Druga odsłona wiśni na blogu :) Tym razem w bardzo prostej do zrobienia mrożonej herbacie. Dość popularna marka herbat gotowych do spożycia ARIZONA zyskuje coraz to więcej

Kuchnia PROzdrowotna
Siļķe Kažokā - łotewska sałatka śledziowa "śledź w mundurku" 167

Dyneburga pochodzą znane polskie postaci jak m.in. Władysław Raginis czy Wacław Łapkowski. Kuchnia łotewska z kolei jest mało wyrafinowana, za to sycąca i tania. Ziemie łotewskie nigdy nie były bogate, stąd chłop radził sobie, jak mógł i nic nie mogło się zmarnować. Zawirowania dziejowe i kulturowe wpływy: niemieckie, rosyjskie, polskie czy szwedzkie odcisnęły swoje piętno na kuchni Łotysza. Stąd przepis(...)jajko 2 solone płaty śledziowe pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki ostrego chrzanu sól, pieprz czarny i cukier do smaku rzodkiewka do przystrojenia sałatki Filety śledziowe najlepiej pozostawić w zimnej wodzie na noc, przed przygotowywaniem sałatki. Wszystkie warzywa gotujemy w mundurkach do miękkości, najlepiej na parze. Gdy będą gotowe, pozostawiamy je do wystudzenia. Następnie obieramy

Kuchenna Kontrrewolucya
Współpraca z firmą Skworcu 172

Indii. Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka. Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje(...)intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego.Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8.   Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan. Możemy w nim znaleść witaminy z grupy B i E. Regularne spożywanie BIAŁEGO MAKU

Słodkości i nie tylko