sałatce, poza tym grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać wszystkich z dodatkiem majonezu. Należy też pamiętać o ilości tych sałatek. Nie robić ich zbyt dużo, ponieważ następnego dnia już ich nie podamy. 5. ryba w galarecie, tutaj można połączyć na jednym półmisku dwa gatunki np. łososia i pstrąga, oczywiście można podać(...)kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato, podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami i płonącymi racami. Możemy też skromniej, co wcale nie znaczy dużo taniej, podać dobrego oryginalnego, zrobionego
Kulinarny karnet ChristopheraNa zdjęciu: kasza gryczana, zasmażane buraczki , sos koperkowy (zamiast masła olej, a wodę zamieniłam na mleko roślinne), gotowany jarmuż posypany prażonymi orzechami włoskimi (pycha
Qlinarnie i Qlinarniepłatki orkiszowe, rodzynki, nasiona słonecznika, morele, kawałki jabłka, kuleczki orkiszowe, migdały, orzechy laskowe, płatki orkiszowe (a'la cornflakes), pestki dyni, siemię lniane, kiełki pszenicy, sezam. Innymi słowy, musli na bogato. Podstawę stanowi orkisz, który występuje tutaj aż w trzech postaciach. Do tego pokaźna ilość nasion i orzechów, a także bardzo ciekawy dodatek w postaci kiełków pszenicy. 4) Płatki kukurydziane czyli(...)dań kuchni włoskiej, np. zapiekanek. 7) Bio oliwa z oliwek - tłoczona na zimno, extra virgin. Ma świeży, owocowy smak, rzadko spotykany w przeciętnych oliwach z supermarketu - lubię ją w sałatkach owocowo - warzywnych, np. z rukolą i gruszką albo ze szpinakiem i truskawkami. 8) Bio olej rzepakowy - również tłoczony na zimno, dobry do zup czy sałatek. Ja osobiście najchętniej dodaję
Poranek na słodkoparze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże(...)Przedstawia ciekawe historie ze swoich podróży i niesamowitych ludzi - np. Pana Jose Guervarę z Kostaryki, który ma 106 lat i od czasów dzieciństwa codzinnie na śniadanie spożywa gallo pinto - bogaty w składniki odżywcze posiłek z ziół, warzyw, fasoli, ryżu i jajek! Pisze o grupie starszych osób z Okinawy, którzy spotykają się codziennie i ćwiczą razem o 6:30 rano! Historii
Plate of JoyCzerwona kapusta uprawiana jest niemal na całym świecie, jednak popularnością chyba nie dorównuje kapuście białej. Wykorzystywana do surówek może być również gotowana, duszona i kiszona. Oczywiście
mojewypiekiinietylkopora na moją ulubioną akcję kulinarną organizowaną przez autorkę bloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni Arabskiej . Kuchnia arabska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, jest niezwykle smaczna, ciekawa, bogata i urozmaicona, a jednocześnie wbrew pozorom łatwa i szybka. Na początek postanowiłam przygotować danie mięsne (w końcu jest wtorek) - kebab z kurczaka. Podejrzewam, ze wielu z Was ta nazwa(...)mięso na patyczki do szaszłyków i grillować lub piec pod opiekaczem po około 5-7 minut z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie upieczone. Podawać z ulubioną sałatką i sosem czosnkowym. Smacznego
Codzienne Gotowaniewilki po upolowaniu zdobyczy. Przetestuj na swoim psie – daj mu mięso czerwone, wątrobę i szpik i zobacz, co najpierw zje. Szpik produkuje czerwone krwinki, dlatego też jest niezwykle bogaty w łatwo przyswajalne żelazo . Zawiera także dużo tłuszczów omega-3 , niezbędnych aminokwasów, witamin i mikroelementów. Jak na tak zdrowe pożywienie jest też bardzo tani i w miarę łatwo dostępny. Kupując(...)szpik łyżeczką bez dodatków, ale możesz nim posmarować chleb paleo (tylko taki o łagodnym smaku, bez przypraw, np. Chleb paleo z mąki migdałowej) , świetnie też do niego pasuje zielona sałatka przyprawiona sokiem z cytryny. Szpik nie zawiera w ogóle węglowodanów, przez co ma miejsce w dietach niskowęglowodanowej/LCHF , SCD , FODMAP , GAPS , a także protokole autoimmunologicznym . Nie wyrzucaj kości! W porach
PaleoSMAKWspółczesny zasięg alergii jako dolegliwości stał się niemal tak ogromny jak nadwaga. W mniejszym lub większym stopniu ogromna rzesza osób zmaga się alergią przynajmniej raz w
Kuchnia PROzdrowotnapodstawie testów na ochotnikach, ciężko nazwać je dzisiaj prawdziwymi badaniami medycznymi) że warzywa bogate są w skrobię, kwasy, cukry i są chorobotwórcze dla ludzkiego organizmu. Zamiast nich proponował dietę bogatą w chude mięso wołowe i… kawę. Zapisz Zapisz Salisbury był też jednym z pierwszych, którzy dobitnie głosili że ludzkie kły wskazują na to, że człowiek ma mięso jeść – i basta(...)podajemy – po amerykańsku, z tłuczonymi ziemniakami (jestem pewna że Salisbury przewraca się dzisiaj sześć stóp pod ziemią jak widzi tą herezję) a ode mnie z polskim akcentem, z sałatką z kiszonych ogórków. W tym zestawie – głośne mniam mniam! I popijajcie raczej herbatą niż litrem mocnej czarnej kawy. SKŁADNIKI 500g mięsa z indyka lub chudej wołowiny, mielone ½ szklanki płatków owsianych, lekko
Karo in the KitchenLidlem bywa - kto pierwszy ten lepszy :) *****Soki i napoje***** 1. Joya napój ryżowo-migdałowy i ryżowo-kokosowy (bez dodatku cukru) 7,99 zł . Alternatywa dla krowiego, bogate w witaminy z grupy B, fosfor, wapń i magnez, błonnik pokarmowy oraz kwasy tłuszczowe. Zdecydowanie warto, sama pewnie się wybiorę do sklepu właśnie z myślą o nich. 2. Mleko sojowe niesłodzone(...)żywnością. 2. Nasiona chia - niesamowicie odżywcze nasionka, idealne do tzw. puddingów. Przejmują smak płynu, którym są zalane, zwiększając przy tym kilkukrotnie objętość. Mogą być także używane jako posypka do sałatek czy dodatek do musli. Tutaj podobnie jak z ksylitolem - bardziej opłaca się zamawiać większe paczki przez Internet. Jeśli jednak jeszcze nie mieliście okazji spróbować i boicie się
Powiedz dietom niegroch włoski, która z powodzeniem może zastąpić mięso, ponieważ zawiera białko o korzystnym dla nas składzie aminokwasowym (przypominający pełnowartościowe białko zwierzęce), co cieszy osoby na diecie wegetariańskiej. Ponadto jest bogata w fosfor, potas, żelazo, błonnik i witaminy z grupy B. Od lat wykorzystywane są właściwości lecznicze ciecierzycy. Jest pomocna m.in. w łagodzenia kaszlu, infekcji górnych dróg oddechowych, bólu głowy; wpływa(...)użyć ciecierzycy z puszki, która jest dostępna w sklepach. Hummus to danie proste, pożywne i pyszne. Klasycznie podawany z pitą, macą, bagietką lub krakersami, ale możemy go jeść z sałatkami, pieczonymi warzywami, a nawet z typowo polskim akcentem jakim są placki ziemniaczane :) Hummus jest doskonały na co dzień (np. jako smarowidło do kanapek), podczas spotkań z przyjaciółmi (m.in. jako
Taste Of My DayWitajcie! Dziś będzie o wspomaganiu odchudzania czyli jak w naturalny sposób zgubić kilka kilogramów. Oczywistym jest że same rośliny nie odchudzają więc ruch i niskokaloryczna
Kuchnia PROzdrowotna