sałatka na bogato - 500 przepisów (strona:22/34)

Nadziana pierś z kurczaka na zielonym, pietruszkowym dipie 208

Rzadko ostatnio publikuję przepisy, ale studia zając - uciekną :) :) Z podanych poniżej proporcji wychodzą trzy porcje. Na obiad wykorzystałam dwie. Trzecia,"nadziana" pierś, będzie do sałatki :) Sporo czasu zajęło mi samo smażenie na patelni grillowej, ale warto było czekać. Mięso wspaniale się upiekło, było chrupkie i złociste. Składniki na mięso: 3 piersi z kurczaka 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku(...)woda delikatnie wyparuje, obieramy czosnek  i przeciskamy go przez  praskę. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu (ok. 2 minut) - doprawiamy pieprzem Następnie, tak przygotowanym szpinakiem, delikatnie ale "bogato" :) nadziewamy nasze kieszonki Na patelnię grillową wlewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego (taki akurat miałam, choć lepszy jest rzepakowy), rozprowadzamy go pędzelkiem i smażymy na małym ogniu, na złoty kolor, z każdej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Smaczny i zdrowy… kurczak Zagrodowy! 187

chów ekstensywny, którego głównym celem jest jakość, a nie ilość – jak to ma miejsce w przypadku chowu intensywnego. Ekologiczna pasza, składająca się wyłącznie z naturalnych składników pochodzenia roślinnego, bogatych w surowce mineralne i witaminy zapewnia właśnie tę jakość. Kurczak zagrodowy jest więc w 100% kurczakiem ekologicznym, dodatkowo wyróżnia się jakością: jest regularniej umięśniony, mniej otłuszczony (zawiera więcej białka), ma cieńszą(...)jest, aby wybierać przepisy na potrawy z kurczakiem, które pozwolą wydobyć jego walory smakowe i odżywcze. Wiele z nich (nie tylko na dania główne, ale i na zupy czy sałatki) znaleźć można właśnie na stronie „Zagrodowego z Podlasia”. Szczególnie polecić należy kurczaka grillowanego z racji beztłuszczowej obróbki termicznej. Dzięki nowoczesnym urządzeniom można go przygotować także na grillu elektrycznym poza tradycyjnym

Tradycyjna Kuchnia
KUCHENNE INSPIRACJE OD KAMIS 211

płatków chili. Tymianek i sodka papryka doskonale wydobywają szlachetny smak wołowiny i wina. Czosnek,płatki chili i imbir nadadzą całości wyrazistego i orientalnego charakteru.   Firma KAMIS w swojej bogatej ofercie posiada serię    MŁYNKÓW SPECIALITE   wymienię tylko niektóre z wielu występujących:     przyprawa do dań słodkich:   cukier,skórka cytrynowa 9%,ka rdamon 9%,cynamon(...)intensywny, ostry smak. Doskonale pasuje do steków i mięs z grilla.   Curry indyjskie:  Nadaje potrawom intensywny korzenny smak i aromat z pikantną nutą.   Kolorowe zioła do sałatek: Wyjątkowa i unikalna receptura. Atrakcyjna wizualnie,ze względu na widoczne, kolorowe płatki kwiatów- nagietka i lawendy.  Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią: Czerwone paseczki suszonych pomidorów,kremowe kawałki suszonego

potrawyregionalne
Ziemniaki tłuczone 135

oznaczają jedno i to samo i są powszechnie używane. Ziemniak to roślina należąca do rodziny psiankowatych. Nazwa „ziemniak” odnosi się zarówno do całej rośliny, jak i do jej jadalnych, bogatych w skrobię bulw. Ziemniaki pochodzą z Peru, gdzie uprawiane są od około 8 tysięcy lat. Do Europy trafiły w XVI wieku. Do Polski przywiózł je król Jan III Sobieski(...)jest korzystne dla dzieci i osób dorosłych.    Rozróżniamy typy ziemniaków: - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi

królestwo garów
Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni 144

Pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia i trawienia. Są bogate w kwas foliowy, prowitaminę D, sole mineralne oraz witaminy z grupy B. Pieczarki. W tym prostym daniu zagrały główną rolę, a towarzyszy im dymka i szczypior. Składniki 500 g pieczarek  1 pęczek dymki ze szczypiorem  1 łyżka oleju kokosowego  1 łyżka sosu sojowego(...)cała woda odparuje. Pieczarki z patelni podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego lub przekąskę. Fanom pieczarek polecam inne przepisy na te popularne grzyby: Kremowa zupa z pieczarek Sałatka ze szpinaku i pieczarek Pasta z jarmużu i pieczarek Bukiet warzyw z patelni

My Chcemy Jeść
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis 176

Lubicie kuchnie francuską, pełną aromatycznych ziół i doskonałej jakości serów ? Koniecznie spróbujcie verrine z purée ogórkowego z twarożkiem. Verrine  to przystawka lub deser ze składników

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lunchbox #3 - sałatka makaronowa z cieciorką i jajkiem 185

Dzisiejszy lunchbox to posiłek bogaty w błonnik i białko, dzięki czemu dobrze zaspokaja uczucie głodu. Przygotowany jest do zjedzenia na zimno, więc nie będzie problemu np. na uczelni, gdzie nie mamy możliwości odgrzania obiadu. Założyłam, że składniki wystarczą na przygotowanie dwóch porcji, ale wiadomo że zależy to od naszego indywidualnego zapotrzebowania i rozkładu posiłków w ciągu dnia. Dla każdego porcja(...)pudełka na jedzenie wrzuć makaron, na to połóż (wypłukane wcześniej) ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i pora w paskach. Polej olejem, dodaj przyprawy i wymieszaj. 4. Na wierzch sałatki połóż pokrojone w kostkę jajka i posyp np. pietruszką. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 366 kcal

Powiedz dietom nie
SerVantka – restauracja z duszą 134

sobotni mroźny dzień w szczycie pory obiadowej znaleźliśmy bez trudu, choć w t.zw. sezonie nie koniecznie byłoby to łatwe. Z ciekawością studiowaliśmy kartę dań, dokonując trudnego wyboru w bogatej zróżnicowanej ofercie. Zaczęliśmy od zup. Juszka ukraińska grzybowa jarska  ze śmietaną i z pierożkiem gryczanym okazałą się niestety porażką – może dlatego, że zabrakło w niej zapowiadanych borowików, rydzów i kurek(...)się wołowy ozór w sosie chrzanowym. Był mięciutki, wręcz rozpływał się w ustach a chrzanowy sos był doskonale zrównoważony. Interesującą stroną SerVantki są dodatki ( wybraliśmy puree ziemniaczano – groszkowe ) i sałatki (jedna była chyba z dżemem). Wszystko to jest ładnie podane i ładnie garnirowane z użyciem fragmentów owoców, niektórych bardzo egzotycznych. Popiliśmy to doskonały czerwony gruzińskim winem. Na deser zdecydowaliśmy się

Smaki Ewy
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 215

słyszałam o nich wcześniej, dopiero na warsztatach miałam okazję do prawdziwego ich sprawdzenia i jestem zachwycona! Jakość jest rzeczą oczywistą, ale to co najbardziej zaskakuje (oczywiście pozytywnie) to niezwykle bogata i różnorodna oferta Piątnicy . Wśród bakalii mają takie perełki, jak suszone wiśnie (boskie - uczestnicy wyjadali je garściami!), berberys, miechunkę, brzoskwinie! Plastry kandyzowanego ananasa i imbiru to po prostu bajka! Równie(...)przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne konfitury (np. cudowną poziomkową!), dżemy, kompoty, sałatki, syropy i absolutnie bezkonkurencyjn y keczup! Co ważne, wszystkie przetwory powstają w oparciu o tradycyjne receptury, z wykorzystaniem lokalnych produktów, oczywiście wyłącznie naturalnych.  O mąkach z Młynomagu (klik) pisałam

KUCHARNIA
Paczka zdrowej żywności od Look Food :) 174

Polecany przy odchudzaniu.  SOK ACEROLA BIO  - butelka o pojemności 500 ml zawiera 100% soku z aceroli, bez żadnych dodatków. Zaleca się spożywać 45 ml soku dziennie. Acerola bogata jest w witaminę C i antyoksydanty. Sok wspomaga układ odpornościowy, układ krwionośny. Zapobiega przeziębieniom.  ZAMIENNIKI CUKRU Ksylitol, stewia, erytrytol są mi bardzo dobrze znane i używam(...)historii pochodzenia i odkrycia tych produktów. Acai jest mi bardzo dobrze znane, natomiast z lucerną w tej postaci spotykam się po raz pierwszy. Te superfoods'y możesz dodawać do sałatek, jogurtów, koktajli i innych dań lub wypić po wymieszaniu z wodą czy sokiem.  JAGODY ACAI - ułatwiają trawienie i wypróżnianie, poprawiają wzrok, obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu. Pomagają

Zdrowie na języku :P
Pudding z nasionek chia z bananem 214

Nasionka chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska to prawdziwa bomba zdrowia. Warto je włączyć na stałe do diety ponieważ są bogatym źródłem kawsów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w idealnych dla naszego organizmu proporcjach. Ponadto nasionka chia zawierają witaminy E. B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk oraz błonnik. Mam wymieniać dalej? Proszę bardzo :) Te magiczne nasionka również spowalniają(...)zżelować 10 łyżek płynu (mleka roślinnego czy wody), tworząc pyszny pudding. Pudding to oczywiście nie jedyna możliwość na wykorzystanie nasionek chia w kuchni, można dodawać je do owocowych koktajli, sałatek, zmielić i dodać do wypieków, ale o tym przy innej okazji :) SKŁADNIKI pudding   200ml mleka kokosowego 200ml mleka laskowego (lub innego roślinnego ryżowego, owsianego, migdałowego) 3,5 łyżki nasionek

DefinicjaSmaku
Łososiowe trio z rieslingiem 158

Wina te są unikatowe a przez to też mają unikatowe ceny. Trockenbeerenauslese (TBA) winogrona do wyrobu tego wina są dodatkowo suszone ( przypominają rodzynki). Wina, jakie z nich powstają są bogate, słodkie, bardzo intensywne. Eiswein (wino lodowe) rzadko spotykane (niestety udaje się je wyprodukować, co kilka lat, co ma wpływ na ich wysoką cenę). Wytwarzane są ze zmrożonych winogron, które pozostają(...)podkładami kolejowymi”. Różnorodność Rieslingów jest naprawdę przeogromna. Dzięki temu mają bardzo wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same lub z deserami i owocowymi ciastami. Tydzień Rieslinga

królestwo garów
Łososiowe trio z rieslingiem 155

Wina te są unikatowe a przez to też mają unikatowe ceny. Trockenbeerenauslese (TBA) winogrona do wyrobu tego wina są dodatkowo suszone ( przypominają rodzynki). Wina, jakie z nich powstają są bogate, słodkie, bardzo intensywne. Eiswein (wino lodowe) rzadko spotykane (niestety udaje się je wyprodukować, co kilka lat, co ma wpływ na ich wysoką cenę). Wytwarzane są ze zmrożonych winogron, które pozostają(...)podkładami kolejowymi”. Różnorodność Rieslingów jest naprawdę przeogromna. Dzięki temu mają bardzo wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same lub z deserami i owocowymi ciastami. Tydzień Rieslinga

królestwo garów
Drugie śniadanko na wynos czyli sałatka z gruszką,serem i...sałatą?! 127

Będzie dobre?Ryzyk-fizyk.Chociaż na polibudę się nie nadaje,bo nie noszę sportowych zimowych butów do stroju galowego. Raz kiedyś byłam i mnie już oświecono czemu

Fiolka w kuchni

Proponowane wyszukiwania