sałatka na bogato - 500 przepisów (strona:22/34)

Zupa paprykowa z pulpecikami i rukolą 128

Zebrałam rukolę, bo taka duża już urosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super!  Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak(...)pomimo iż użyłam jej w dużej ilości, nie przyćmiła paprykowej nuty. Zupę gotowałam na bazie wywaru z warzyw i mięsa, ale uważam, że jej smak jest na tyle bogaty i ciekawy, że przygotowana na samych warzywach oraz bez pulpetów będzie równie pyszna. Bulion, którego użyłam, gotowałam na świeżo, specjalnie do tej zupy. Składniki tradycyjne- trochę mięsa, dużo warzyw, przypraw

Pichceniomania
OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA 194

Można je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku,  jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu,  mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup. Dodawanie nasion chia do różnych produktów(...)wegetarian.Wysokie spożycie białka zmniejsza apetyt, oraz częstotliwość obsesyjnego myślenia na temat jedzenia o 60 % i pragnienia nocnej przekąski o 50%. podobnie jak siemię lniane, nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3. są skarbnicą wapnia, magnezu i fosforu bogate w przeciwutleniacze Badania osób z cukrzycą typu 2 wykazały że nasiona chia mogą znacząco  obniżyć ciśnienie krwi

potrawyregionalne
Miseczki Joseph Joseph Prep&Store w sklepie rossi - magia wnętrza 115

możemy zamknąć i zabrać na piknik.  Doskonale sprawdzają się przy robieniu sałatek. Wszystko razem możemy pod przykryciem wstawić do lodówki bez obawy ze deser będzie pachnieć sałatką a sałatka deserem Miseczek równie dobrze możemy użyć jako lunch box , nadają się do zapakowania kanapek do plecaka na wycieczkę. Podczas przygotowania obiadu można miseczek użyć do przygotowania produktów.   Dzięki praktycznej(...)szukają ekskluzywnych i niepowtarzalnych dodatków wyposażenia wnętrz. Oferuje swoim Klientom akcesoria kuchenne, zastawę stołową, akcesoria łazienkowe, stylowe dodatki, a także produkty do wyposażenia salonu jak meble, donice czy lampy. Bogatą ofertę produktów stanowią projekty znanych i światowych marek jak Villeroy&Boch, Alessi, Fissler, Silit, Eva Solo, JOOP! czy Foscarini. Rossi.pl to Twój Design – z Nami udekorujesz swoje wnętrze

Gotowanie jest łatwe
Pistacje – kopalnia witamin 208

również biotynę, ryboflawinę, niacynę i kwas pantotenowy. Zielone pistacje zawierają bogactwo dobroczynnych antyoksydantów . Już 30 gramów tych orzeszków dostarczy nam ich więcej niż filiżanka zielonej herbaty! Dodatkowo są bogate w błonnik – mają go najwięcej spośród wszystkich orzechów, dlatego też polecane są osobom dbającym o linię, mimo swojej kaloryczności (589 kcal / 100 g). Kaloryczność ta bierze się głównie z dużej(...)widzenia. Pistacje w kuchni Orzeszki pistacjowe doskonale pasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Można dodać je do śniadania (jako dodatek do jogurtu lub serka), do fantazyjnych sałatek i surówek, do obiadowego dania z mięsem, rybą lub z makaronem i warzywami, a także do słodkich przysmaków na deser. Artykuł Pistacje – kopalnia witamin pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia

Ciasna Kuchnia
Sałatka ze szparagami i serem feta 138

póki jeszcze są , bo przyjdzie nam czekać kolejne 10 miesięcy aby ponownie cieszyć się ich smakiem. Oprócz walorów smakowych warto wiedzieć, że są one    niskokaloryczne a zarazem bogate w witaminy B1, B2, C, K, potas, wapń, magnez i kwas foliowy. Składniki: 300 g zielonych szparagów  200 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych czerwonych(...)pół. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Gdy szparagi  już przestygną przekroić każdy na 3 części i dodać do pozostałych warzyw. Składniki sosu połączyć ze sobą i polać nim sałatkę. Delikatnie wymieszać i przełożyć na talerz z rukolą...Smacznego

Gosia gotuje
Zapiekane pieczarki z serowym farszem i bobem 122

krótki niestety sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób(...)którzy chcą schudnąć. Jest nie tylko niskokaloryczny (szklanka gotowanego bobu to niecałe 190 kcal), zawiera również śladowe ilości tłuszczu, a przy tym jest bardzo odżywczy. Oprócz białka, bób zawiera bogaty zestaw witamin (m.in. witaminy C, A, kwas foliowy, B1, B6) i minerałów (np. wapń, żelazo, magnez, cynk). Bób to również świetne źródło tak ważnego w każdej, nie tylko odchudzającej, diecie

ClauditteMissCooking
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 161

mąki razowej lub mieszanki jasnej z razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna Składa się z warzyw, więc nie jest najgorzej. Dobrze by było, gdyby to były świeże warzywa, nie konserwowe. Do tego jogurt zamiast majonezu lub mieszanka pół na pół. Pamiętajcie(...)czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne. W takiej formie wypiek jest niskotłuszczowy, bogaty w składniki mineralne i błonnik. Ale ma też swoje wady, ponieważ rodzaj użytej mąki czyni go ciężkostrawnym. Pierniki robione z białej mąki są z kolei lżej strawne, ale mają mało

Powiedz dietom nie
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 182

coś z tofu właśnie. Dla niewtajemniczonych - co to w ogóle jest tofu? Ano jest to taki "twarożek" sojowy, wyrabiany z mleka sojowego, bardzo popularny w Chinach i Japonii jako bogate źródło białka. W Polsce świetnie znane głównie w środowiskach wegan i wegetarian, ale coraz częściej można je spotkać w tzw. zwykłych sklepach, a ostatnio, podobnie jak rok temu, w ramach(...)taką kostkę na pół, a potem każdą połówkę na 3 plastry, więc z kostki 200g mam 6 kotlecików, na jeden obiad zużywam 2 kostki. Idealny dodatek do frytek i sałatki (zamiast tradycyjnego zestawu: schabowy z frytkami i surówką) albo np. do takich kluseczek ( prehistoryczny wpis na blogu) . Dokładnie takie same kotleciki z tofu można włożyć do burgera zamiast kotletów

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Masło z awokado 144

tłuszczowych obniżających poziom złego cholesterolu, awokado ma mnóstwo innych zalet. W sumie wyczytałam, że: - pomaga obniżać ciśnienie krwi, - zapobiega skokom cukru we krwi, - zawiera luteinę, która chroni oczy, - jest bogate w kwas foliowy, - wspomaga układ odpornościowy, - może chronić organizm przed nowotworami - ma właściwości antystarzeniowe, - wspomaga odchudzanie. Jeżeli chcecie poznać szczegóły, to odsyłam jednak do fachowej literatury. Składniki 1 awokado(...)przez co obniży ich kaloryczność. Tak naprawdę (jak zawsze w kuchni), to tylko kwestia fantazji i smaku. Smacznego! Z awokado polecam także: Babka czekoladowa z chili, czyli Ostra Babka Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem Pasta jajeczna z awokado

Pełny talerz
Sałatka z serem korycińskim i gruszkami 172

Podlasiu, w Korycinie  ser powstaje jak marzenie.  Jego smak jest niebanalny.  Z ziołami, czosnkiem lub naturalny.  W sałatkach najlepiej się komponuje, a całe danie rewelacyjnie smakuje. Składniki 1 opakowanie mixu sałat z rukolą 2 małe gruszki 100 g sera korycińskiego naturalnego 100 g sera korycińskiego z czarnuszką 80 g orzechów włoskich 4 łyżki żurawiny sos musztardowo(...)Owoce te to źródło magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, cynku oraz witamin A, E, K oraz z grupy B. Gruszki pomagają obniżyć ciśnienie i korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Są bogate w kwas foliowy. 100 g gruszek to tylko 57 kalorii.  Orzechy włoskie zawierają cenne kwasy omega 3, sterole roślinne i wartościowe białko. Dzięki zawartości fosforu, miedzi, manganu i kwasu

My Chcemy Jeść
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 154

przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii, a równocześnie bogate w błonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet dzieciom. Na sporą blachę, moja(...)daktyle, suszone gruszki, morele itd. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka trzeba pokroić w kostkę, nie musi być regularna, używam do ich rozdrobnienia  krateczki do krojenia warzyw do sałatki warzywnej. Następnie wszystkie przygotowane składniki umieszczam w sporym naczyniu, trzeba je wymieszać do połączenia tak, by nie było suchych miejsc w całości masy.    Najlepiej wymieszać ciasto dużą drewnianą

I tu będę miała takie te
Sałata rzymska z roszponką wg Aleex 102

Wczoraj wpadłam na chwilę do pracy, aby podpisać dokumenty. Na stole leżała książka, o której mówiła mi kilka dni temu koleżanka. Zapewniała, że muszę ją przeczytać

W mojej kuchni
Nadziana pierś z kurczaka na zielonym, pietruszkowym dipie 187

Rzadko ostatnio publikuję przepisy, ale studia zając - uciekną :) :) Z podanych poniżej proporcji wychodzą trzy porcje. Na obiad wykorzystałam dwie. Trzecia,"nadziana" pierś, będzie do sałatki :) Sporo czasu zajęło mi samo smażenie na patelni grillowej, ale warto było czekać. Mięso wspaniale się upiekło, było chrupkie i złociste. Składniki na mięso: 3 piersi z kurczaka 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku(...)woda delikatnie wyparuje, obieramy czosnek  i przeciskamy go przez  praskę. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu (ok. 2 minut) - doprawiamy pieprzem Następnie, tak przygotowanym szpinakiem, delikatnie ale "bogato" :) nadziewamy nasze kieszonki Na patelnię grillową wlewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego (taki akurat miałam, choć lepszy jest rzepakowy), rozprowadzamy go pędzelkiem i smażymy na małym ogniu, na złoty kolor, z każdej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Smaczny i zdrowy… kurczak Zagrodowy! 172

chów ekstensywny, którego głównym celem jest jakość, a nie ilość – jak to ma miejsce w przypadku chowu intensywnego. Ekologiczna pasza, składająca się wyłącznie z naturalnych składników pochodzenia roślinnego, bogatych w surowce mineralne i witaminy zapewnia właśnie tę jakość. Kurczak zagrodowy jest więc w 100% kurczakiem ekologicznym, dodatkowo wyróżnia się jakością: jest regularniej umięśniony, mniej otłuszczony (zawiera więcej białka), ma cieńszą(...)jest, aby wybierać przepisy na potrawy z kurczakiem, które pozwolą wydobyć jego walory smakowe i odżywcze. Wiele z nich (nie tylko na dania główne, ale i na zupy czy sałatki) znaleźć można właśnie na stronie „Zagrodowego z Podlasia”. Szczególnie polecić należy kurczaka grillowanego z racji beztłuszczowej obróbki termicznej. Dzięki nowoczesnym urządzeniom można go przygotować także na grillu elektrycznym poza tradycyjnym

Tradycyjna Kuchnia
KUCHENNE INSPIRACJE OD KAMIS 193

płatków chili. Tymianek i sodka papryka doskonale wydobywają szlachetny smak wołowiny i wina. Czosnek,płatki chili i imbir nadadzą całości wyrazistego i orientalnego charakteru.   Firma KAMIS w swojej bogatej ofercie posiada serię    MŁYNKÓW SPECIALITE   wymienię tylko niektóre z wielu występujących:     przyprawa do dań słodkich:   cukier,skórka cytrynowa 9%,ka rdamon 9%,cynamon(...)intensywny, ostry smak. Doskonale pasuje do steków i mięs z grilla.   Curry indyjskie:  Nadaje potrawom intensywny korzenny smak i aromat z pikantną nutą.   Kolorowe zioła do sałatek: Wyjątkowa i unikalna receptura. Atrakcyjna wizualnie,ze względu na widoczne, kolorowe płatki kwiatów- nagietka i lawendy.  Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią: Czerwone paseczki suszonych pomidorów,kremowe kawałki suszonego

potrawyregionalne
Ziemniaki tłuczone 121

oznaczają jedno i to samo i są powszechnie używane. Ziemniak to roślina należąca do rodziny psiankowatych. Nazwa „ziemniak” odnosi się zarówno do całej rośliny, jak i do jej jadalnych, bogatych w skrobię bulw. Ziemniaki pochodzą z Peru, gdzie uprawiane są od około 8 tysięcy lat. Do Europy trafiły w XVI wieku. Do Polski przywiózł je król Jan III Sobieski(...)jest korzystne dla dzieci i osób dorosłych.    Rozróżniamy typy ziemniaków: - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi

królestwo garów