pomarańczach i cytrynach. Bogate w witaminę C wzmacniają odporność organizmu. Staram się wykorzystywać ten okres jak tylko to możliwe! Robię koktajle, pyszne owoce miseczki z jogurtem, a w głowie powstają nowe pomysły i aby ich nie zapomnieć, notuję o każdej porze dnia i nocy w mojej komórce. W kolejce czeka np. oliwa smakowa z cytrusami, sałatka inspirowana Sycylią, ale póki
Moja smaczna kuchniasolą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym. Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Zajdziemy w nim też witaminy z grupy B, a zwłaszcza B6, która jest odpowiedzialna za metabolizm i regulację pracy serca i ciśnienia. Zawiera jod i jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych - omega
My Chcemy Jeśćsałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam orzeszki piniowe i ryż czerwony firmy Skworcu . Orzeszki były mi znane wcześniej, mają charakterystyczny smak i zapach sosnowy. Są to jedne z tłustszych orzeszków, przez co bardzo energetyczne. Ryż czerwony natomiast gościł pierwszy raz w mojej kuchni, można w nim się również doszukać lekko orzechowego posmaku. Ryż ten ponoć jest bogaty w witaminy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSos klasyka, do dań podawanych na zimno. Jest bardzo zdrowy o ile dodamy zamiast oleju słonecznikowego – olej rzepakowy lub lniany tłoczony na zimno. Wtedy sos
Apetyt na Zieloneskubałam dla siebie kilka listków tej rośliny. W tamtych czasach jarmuż nie był jednak tak “modny” jak teraz - a szkoda bo ma wiele cennych właściwości odżywczych. Po pierwsze jest bogaty w przeciwutleniacze i witaminy, szczególnie A, C i K. Witamina A korzystnie wpływa na nasz wzrok, skórę, włosy i paznokcie. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, wzmacnia naszą odporność. Witamina(...)warzywa kapustne. Poza tym jarmuż zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który w naszym organizmie metabolizowany jest do szczawianów - nierozpuszczalnych soli, które odkładają się w nerkach i moczowodach. Jedna porcja sałatki dostarcza około 247 kcal, 11,3 g białka, 9 g tłuszczu, 30 g węglowodanów oraz 5,2 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 200 g liści jarmużu
W kuchni KatieCielęcina to świetne chude mięso o bogatych walorach odżywczych. Oprócz multum białka znajdziemy w nim zestaw witamin z grupy B oraz cynk i żelazo. Sama
Kuchnia PROzdrowotnaantynowotworowe, są bogatym źródłem wapnia, aminokwasów, witamin i soli mineralnych... To tylko niektóre ich właściwości..., bo tego jest naprawdę mnóstwo. Szczerze Was zachęcam, abyście poznali i stosowali te dobrodziejstwa w swojej diecie, a Wasz organizm z pewnością nie będzie temu obojętny! Co do smaku... Olej ma delikatny, lekko korzenny i orzechowy smak. Nadaje charakteru nie tylko sałatkom, dlatego też
Di gotujemięs oraz sałatek. Pochodzą z Włoch . Ich wartość odżywcza jest o wiele większa niż kalafiora. Po brokułowe dania z powodzeniem sięgać mogą osoby na diecie. Zielony kalafior ma bowiem naprawdę niewiele kalorii a co więcej wszystkie witaminy w brokule trudno by wymienić. Brokuł zawiera przecież pawie cały ogół możliwych mikroelementów. Udowodniono, że to właśnie brokuły spośród bogatego kompletu warzyw
Darcia w kuchnisałatki gotowy. Rybę oczyszczamy ze skórki i jak najdokładniej – z ości. Dzielimy na mniejsze fragmenty. Na dużym talerzu rozkładamy liście szpinaku. Zgrilowane warzywa kroimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na szpinaku. Na środek wykładamy kawałki makreli, w osobnym naczyniu podajemy sos. U nas ta porcja była odpowiednia na lunch dla dwóch dorosłych osób. Zielone warzywa bogate w antyoksydanty i błonnik
Karo in the Kitchensuper ziarnem przyszłości”. Mimo że przez większość uważana jest ona za zboże, tak naprawdę zbożem nie jest, bliżej jej do buraka i szpinaku. Jej owoce to drobne, bogate w skrobię orzeszki otoczone zmięśniałym okwiatem. Nasiona o średnicy 1,1-2,5 mm. Na powierzchni mają ostrokanciaste, głębokie i gęsto rozmieszczone plastrowate dołki. Owoce spożywane(...)wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej. Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki, niektórzy prażą ją dodając do muesli lub sałatek. Za każdym razem jednak należy ją dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, ze względu na saponiny znajdujące się na jej powierzchni. Saponiny, czyli naturalne gorzkie glikozydy wykazują działanie przeciwkrzepliwe
potrawyregionalneHej! dziś przenosimy trochę egzotyki na polskie realia. Idealne na śniadanie czy kolacje, mocno sycące i bogate w białko czy witaminę E. Polskie guacamole dzięki połączeniu
Kuchnia PROzdrowotnabogata i kolorowa. Makarony, pizza, risotto to co kocham gotować a potem smakami się delektować. Oliwki, przyprawy, sery, pomidory, to podstawa z nimi smakuje każda potrawa. Makaron zaś często w mojej kuchni gości, a wybieram te o najwyższej jakości. Na al dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek
Moniki Smakołykisałatki też będą mile widziane i na pewno znajdziecie tu coś dla siebie. A żeby nastrój sylwestrowy był odpowiedni chociaż u Was to muszą też być drinki - oto moje smaki. Oprócz jadła i picia niech Wam dopiszą humory i towarzystwo zabawy. Niech szampańska imprezka stanowi tylko wstęp dla nadchodzącego roku, który niech okaże się dla Was łaskawy, bogaty, a przede
Kuchnia po mojemujest bogatym źródłem żelaza, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, kwasów omega 3 i witamin z grupy B. I po trzecie, pozytywnie wpływa na zdrowie (obniża poziom złego cholesterolu, jest naturalnym probiotykiem i dobrym białkowym składnikiem diety odchudzającej). Co warto jeszcze dodać? Jest bezglutenowy, całkowicie roślinny, pełnowartościowy i nieprzetworzony. Można z niego przyrządzić wiele dań (np. kotlety, przekąski, kanapki i sałatki). Można
Qlinarnie i Qlinarniejagnięciny, serów, grillowanych mięs. Importer: Piwnica Wybornych Win Panamera Cuvée California 2011 Region: California Jasny, rubinowy kolor. Pełne aromatów świeżych wiśni, anyżu, wanilii i nutą czarnego pieprzu. Zrównoważone, z bogatym aromatem wiśni, truskawek i wanilii. Ma jedwabistą konsystencję z długo utrzymującymi się taninami. Polecane do jagnięciny z grilla, pizzy i pieczeni wołowej. Importer: Cerville Investments Sp. z o.o. Wente Sandstone(...)się w każdej parceli z osobna. Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w beczkach z mieszanych gatunków dębu: francuskiego, amerykańskiego i wschodnioeuropejskiego. Polecane do drobiu, czerwonego mięsa, wieprzowiny, makaronów i sałatek. Jest niezwykle uniwersalny. Importer: VININOVA SP. Z O.O. Noble Vines 181 Merlot 2012 Region: Lodi Kolor czerwono-rubinowy. Eleganckie aromaty wiśni, jeżyn i słodkich ziół. Wino w stylu klasycznego Bordeaux
królestwo garówjest bogaty jest w beta-karoten, potas, selen i cynk. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych
Ostra na Słodkobogate w witaminę C, praktycznie zawierają wszystkie ważne mikroelementy jak: żelazo, fosfor, magnes i mangan. Owoce te działają na nasz organizm odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco. Truskawki są owocami nietrwałymi kupując je należy od razu zużyć lub przetworzyć, gdyż szybko fermentują i pleśnieją. Najlepszym sposobem na ich przechowywanie jest zamrożenie, zachowujące prawie wszystkie właściwości świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek
Ciastka - domowe słodkości