świeżego, czy w sosie, czy jako dodatku do sałatek, surówek, czy jako soku pomidorowego lub keczupu. Niewielu z nas ma jednak świadomość tego, że prócz przyjemności jakie serwujemy dla podniebienia spożywając pomidory i ich przetwory, serwujemy sobie również zastrzyk witamin wartości odżywczych i leczniczych. Bogate właściwości odżywcze pomidora wynikają z faktu, iż zawiera on duże ilości witaminy(...)wpływ na procesy zapamiętywania. Ma działanie uspokajające, antydepresyjne i przeciwstresowe. Sok zawiera również znaczne ilości wapnia, cynku, miedzi i błonnika, mnóstwo niezbędnych witamin oraz przeciwutleniacze Ze względu na swe bogate właściwości sok pomidorowy ma ponadto dobroczynny wpływ na cały organizm, m.in.: * zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i nowotwory, * hamuje procesy starzenia * przeciwdziała zaparciom i reguluje trawienie * reguluje ciśnienie
potrawyregionalnelitra wody dziennie, aby zachować ciało w równowadze. Fasola Fasola to kolejny bogaty w białko produkt. Spożywanie tej rośliny strączkowej sprawia, ze czujemy się syci. Zawarte w niej wartości odżywcze wpływają na nasz układ trawienny. Dlatego czasem tradycyjna zupa fasolowa to lepsze rozwiązanie niż niskokaloryczna sałatka. Zielona herbata Tak samo, jak w przypadku czystej wody, tak samo zielona herbata
Codogaraocalimy” witaminę C z pomidorów. Oczywiście, nikt nie wyobraża sobie sałatki greckiej ze śmietaną, ale z odrobiną octu (np. winnego) – czemu nie. Ogórek i pomidor – wartości odżywcze Ogórek Ogórek w prawie 97% składa się z wody, dlatego szybko pozwoli ugasić pragnienie. Jest także bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny – substancje, które chronią przed rozwojem raka. Poza
Ciasna KuchniaPonadto Rukola zawiera beta-karoten, luteinę i zeaksantynę, czyli przeciwutleniacze wykorzystywane w profilaktyce chorób nowotworowych. Ma bardzo mało kalorii, bo w 100 g zaledwie 25 kcal. Jest bogata w błonnik, przez co daje uczucie sytości i poprawia pracę jelit. Pomidory wspomagają odporność, przyspieszają gojenie się ran, zawierają potas przez co obniżają ciśnienie krwi. W swoim składzie mają likopen(...)się paznokci, wzmacnia syntezę kolagenu i działa nawilżająco na skórę, nadaje włosom blasku. Wymieniać mogłabym godzinami plusy jadania cytryn.. Chyba nie muszę Cię już namawiać na zrobienie tej sałatki, rodem z Kuby! :)Składniki:1 awokado2 duże garście rukoliok. 10 pomidorków koktajlowych2 łyżeczki soku z cytrynyPrzygotowanie:Awokado rozłupać, wyciągnąć pestkę i obrać. Pokroić w kosteczkę. Do miski wrzucić rukolę
Czarnawisienkaoliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Awokado to bardzo kaloryczny owoc. W średniej wielkości awokado jest ok. 40 g tłuszczu. To dobry tłuszcz, ponieważ zawiera kwas oleinowy, którzy obniża poziom złego cholesterolu. Owoce te są bogate w witaminy A, C i E oraz z grupy B. W składzie awokado znajdziemy
My Chcemy Jeśćświetnie :) QUINOA TRÓJKOLOROWA Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa to bezglutenowy produkt bogaty w białko i w składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, mangan, wapń, miedź, fosfor. Świetnie zastępuje kasze, makarony. Pysznie smakuje, a dodatkowo ciekawie się prezentuje dzięki mieszance trzech różnych odmian komosy. Dodaje ją do sałatek, dań obiadowych czy od niedawna także śniadaniowy ;) STEWIA W PŁYNIE
Zdrowie na języku :Pkwasu foliowego (dobry dla kobiet w ciąży i planujących ciążę) - Są bogate w wapń (budulec kości i zębów) i potas (utrzymuje ciśnienie tętnicze krwi w normie) - Powodów jest o wiele więcej, ale to już znajdziecie na mądrych stronach :) Moje propozycje na wykorzystanie buraków: Carpaccio z marynowanych buraków Sałatka z pieczonych warzyw i fety Sałatka śledziowa z burakami Składniki (2 porcje
Corner With Recipessmakuje mi w połączeniu z drobnolistnym szpinakiem i czarnymi oliwkami. Bogaty w żelazo, potas, kwas foliowy; działa przeciwnowotworowo i chroni przed miażdżycą. Szpinak jest źródłem magnezu, a więc powinny go jeść osoby zestresowane, działa uspokajająco. Najsmaczniejsze są młode i drobne listki, który z powodzeniem można dodawać do sałatek i koktajli. Większe należy dokładnie oczyścić, także z łodyżek. Szpinak surowy
Moja smaczna kuchniachwilkę energicznie, aż powstanie kremowa emulsja. Polać odrobiną każdą porcję sałatki i wymieszać. Garść informacji : Kasza kuskus zawiera 13g białka na 100g produktu, 360kcal oraz 72g węglowodanów i tylko 2g tłuszczu. Jest ona dobrym źródłem żelaza. Cukinia zawiera witaminy C, A, K oraz witaminy z grupy B. Bogata jest w beta karoten oraz składniki mineralne takie jak magnez, potas
Magiczne Życie Martyususzeniu i zmieleniu są wyśmienitym zamiennikiem kawy, a co więcej bogatym w minerały i witaminy. Cykoria w kuchni może występować w dwojakiej roli – jako głównego składnika potrawy, jak i dodatku. W tej pierwszej, rewelacyjnie sprawdza się jako baza do zupy. W roli dodatku cykoria najczęściej sprawdza się w sałatkach ponieważ ma lekki gorzkawy smak. Składniki: 2 cykorie 1 cebula
Bon Appetit Małgorzatyjako dodatek do omletów, naleśników czy owsianki. --------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*-------------------- Otręby Żytnie są bogate w błonnik pokarmowy. Zawierają również szereg składników mineralnych tj. fosfor, magnez czy żelazo. Są naturalnym produktem otrzymywanym podczas przemiału żyta. Otręby żytnie mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, do kanapek czy sałatek. Można ich również używać jako składnik panierek do dań obiadowych. Jeśli
Magiczne Życie Martymusiał przyrządzić danie z dostępnych resztek jedzenia. Za jej podstawę uważane są sałata rzymska, parmezan oraz grzanki, ale przez wiele lat była uatrakcyjniana składnikami według upodobań smakoszy. Sałatkę tą łatwo można przekształcić w pełnowartościowe danie obiadowe, urozmaicając ją aromatycznym mięsem. Do świeżej i chrupkiej sałaty oraz startego sera można dodać usmażoną pierś kurczaka. Zwieńczeniem będzie Sos sałatkowy Cezar Knorr, czyli(...)gorczycy i lubczyku. Dokładnie połączy składniki i nada całości wyjątkowy smak. *cyt.Knorr Ja stworzyłam swoja własną wersję Cezara, z tego właśnie co znalazłam w lodówce. Wyszło pysznie, wyszło na bogato, aromatycznie i ...obiadek gotowy! Składniki -chrupiący mix sałat -wędzone mięso z kurczaka -kabanosy wędzone -oliwki czarne i zielone -pomidorki śliwkowe -czarny sezam- opcjonalnie -gotowany na parze brokuł -duża łyżka tartego
Z Kuchni Do Kuchniokresie jesienno- zimowym kiedy trudno dostępne są nasze krajowe świeże warzywa często sięgamy po kiszonki, które oprócz tego, że dobrze smakują, są również bogate w cenne wartości odżywcze i witaminy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzisiaj przyjrzę się bliżej kiszonej kapuście, którą bardzo lubimy całą rodziną, która jest u Nas wytwarzana i w okresie przeziębieniowym często używana jako dodatek(...)osób o subtelnych i wyrafinowanych upodobaniach smakowych. Wyrazistość aromatu Interoleo Premium przywołuje na myśl zapachy wprost ze słonecznych gajów oliwnych. Kompozycja ta jest szczególnie polecana do lekkich dań i sałatek, których smak chcielibyśmy uwydatnić. Interoleo Premium jest gwarancją dobrego wyboru dla osób poszukujących oliwy o wyjątkowej i niepowtarzalnej jakości. Oliwa Interoleo Premium została odznaczona przez Radę Oliwy „złotym medalem
Z Majeczką w kuchnichłodnym, ciemnym miejscy np. piwniczce. Używaj go do sosów, sałatek, galaretek mięsnych, marynowania mięs itp. K ilka słów na temat octu : Z wykły ocet spirytusowy pozbawiony jest wartości odżywczych, jest nie zdrowy, dlatego polecam używać ocet domowy zrobiony z jabłek. Domowy ocet jabłkowy zawiera witaminę E, jest także bogaty w składniki mineralne oraz pektyny, które obniżają poziom złego
Przepisy i porady kulinarne