sałatka na bogato - 500 przepisów (strona:14/34)

Sałatka izraelska Nidy Degutiene 177

uważam, za najpiękniejszy okres w moim życiu. Ale Bliski Wschód, to nie tylko kraje Zatoki Perskiej, to także m.in. Iran, Irak, Liban, Jordania, Syria, Turcja i Izrael z ich bogatą tradycją kulinarną. Książka Nidy Degutiene , -  "Smaki Izraela" wywołała u nas falę wspomnień i tęsknoty za tym maleńkim skrawkiem  ziemi, który w swojej kuchni zebrał wszystko to co najlepsze(...)ochotę na gołąbki lub pączki  ? - zjesz je w Izraelu Chcesz skosztować hummusu i falafela ? - jedz do Izraela A może zjadłbyś peruwiańskie ceviche ? - w Izraelu na pewno je znajdziesz Sałatka izraelska wg przepisu z książki " Smaki Izraela " jest popularna na całym Bliskim Wschodzie. Turcy nazywają ją sałatką turecką, Arabowie - arabską, a Żydzi - izraelską. Sekretem tej sałatki są bardzo drobno pokrojone

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym 181

Ciekawe przepisy na kolorowe i zdrowe sałatki można znaleźć na  warzywneinspiracje.pl . Soczewica ma korzystny wpływ na zdrowie. Zawiera dużo roślinnego białka i może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży oraz błonnik, pozytywnie działający na układ pokarmowy. Soczewica jest bogata w potas - niezbędny do prawidłowej pracy serca. Zawiera żelazo

My Chcemy Jeść
"Kuchnia Tajska" -Christine France wyd. Firma Księgarska Olesiejuk; kilka słów o książce 156

wszak malutkich rozmiarów, lecz bogatym wnętrzem, książką uda się to osiągnąć. W książce znajdziecie wiele prostych i ciekawych przepisów, nie raz nie dwa zaskakujące połączenia smaków. Książeczka składa się z 5 podrozdziałów mianowicie: - Przekąski, przystawki i zupy- Dania główne z mięsa i ryb- Makaron i ryż- Warzywa i sałatki- Desery i napojePrzepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis

SMYKWKUCHNI
Tarta z kremem limonkowym bez pieczenia - "Fit Słodkości" Kinga Paruzel 205

cukru we krwi i wzmacniać ściany tętnic)  ma wysoką zawartość kwasu oleinowego – pomaga on mi.in. obniżyć poziom cholesterolu dostarcza kwas foliowy. Badania pokazują, że ludzie, którzy mają dietę bogatą w kwas foliowy znacznie rzadziej chorują na choroby serca i są mniej narażeni na wystąpienie udaru – niż ci, którzy spożywają go niewiele. Kwas foliowy obniża również ryzyko wad wrodzonych (szczególnie(...)zmniejszeniem ryzyka zawału serca i chorób serca. badania wykazały, że niektóre składniki odżywcze są wchłaniane lepiej, gdy spożywane są z awokado (naukowcy zaobserwowali, że łączenie awokado np. z sałatką pozwala na lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy; likopen w pomidorach lub beta-karoten w marchwi może być lepiej wchłaniany jeśli spożyjemy je z kawałeczkami awokado).  doskonałe źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza – naukowcy twierdzą

ClauditteMissCooking
Sałatka z pęczakiem, pomidorami i fetą 168

konsystencji. Świetnie sprawdza się nie tylko w sałatkach, ale także jako dodatek do zup i dań głównych, doskonała alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Pęczak to najmniej przetworzona z kasz jęczmiennych. Uzyskuje się ją ze zdrowych ziaren jęczmienia, a jak wiadomo pierwotne produkty z minimum obróbki przemysłowej, mają najwięcej wartości odżywczych. Pęczak jest bogatym źródłem węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, a także

Smakowity Blog Kulinarny
Surówka z selera naciowego 226

wymieszać . Miałam ochotę zjeść sałatkę z pieczywem ale w ramach dobrego samopoczucia ,chleb zastąpiłam łodygą selera , Całkiem nieźle smakowało.   No właśnie wracając do selera naciowego . Czy wiecie że może zastąpić sól?  Nie pomyślałabym nigdy  o tym. W dodatku ma najmniej kalorii , czyli idealny dla wszystkie sposoby odchudzania się. Jest bogaty w witaminę C , ma jej 10 razy

Eli Gotowanie
Surówka z brukwi 170

Brukiew , to warzywo znane, ale raczej tylko z nazwy. Wiele osób o niej słyszało, ale mniej – widziało. Niejednokrotnie mijamy ją w sklepie, nawet nie zwracając na

mojewypiekiinietylko
Kasza bulgur z kozim serem i suszonymi pomidorami 136

również posiada najwięcej błonnika. To również bogate źródło potasu, magnezu czy kwasu foliowego oraz poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego. Nie podnosi poziomu cukru we krwi (jej indeks glikemiczny IG to 46) , więc jeśli masz właśnie cukrzycę ciążową, wcinaj bulgur ze smakiem. Kasza w tej opcji może być jedzona z powodzeniem jako przystawka – sałatka. Kozi ser idealnie podkręca smak całości

Mieszam w Garnku
Marchewka z imbirem (dla diabetyków) 119

Louise Hamilton: "Książka kucharska dla diabetyków". Książkę można nabyć na stronie Wydawnictwa REA ( klik ). Zawiera ona mnóstwo ciekawych porad i przepisów na pyszne dania, które zawierają niewiele tłuszczu, są bogate w błonnik, witaminy i powolne węglowodany. Autorka jest diabetykiem, a jej przepisy obejmują wszystkie posiłki - od śniadania po kolację. Każdy z nich jest zgodny z wymogami diety dla diabetyków(...)lekko chrupiąca.) Gotową marchewkę przełożyć na większy półmisek. Imbir obrać i zetrzeć, a wyciekającym z niego sokiem - skropić marchewkę. Całość posypać sezamem i oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę/przekąskę podawać letnią. (*) Wartość energetyczna w 1 porcji: 69 kcal; wartość odżywcza: 6% białka, 42% tłuszczu, 52% węglowodanów. (Jest to referencyjna wartość odżywcza dla przeciętnej osoby dorosłej

Di gotuje
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 193

Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej(...)zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz witamin B1, B2, B3 i E. Można zastąpić stosując kakao zgodnie z przelicznikiem - 2 łyżeczki sproszkowanego karobu to 1 łyżeczka kakao. Kiełki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Młody jęczmień 134

roślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.  Sklep ze zdrową żywnością   to dobry wybór. Wszystkie produkty są dobrej jakości i dobrze zapakowane.  Galeria herbat oferuje również , bakalie, suszone owoce i zioła do naszych kuchni. Młody jęczmień można dodawać go do napojów, sałatek, jogurtu. Osoby dbające

Gotowanie jest łatwe
Kasza quinoa z warzywami 170

Kasza quinoa z warzywami to świetny pomysł np. na kolacje. Kasza quinoa (komosa ryżowa) ceniona jest ze względu na ogromną zawartość bezglutenowego białka. Jej ziarna bogate

Moja Delicja
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 183

ugotowanych ziaren znajduje się aż 369 mg tego pierwiastka. Takie połączenie wspomaga leczenie, a także zapobiega  nadciśnieniu tętniczemu . Soczewica to idealny materiał na zupy ,gulasze lub sałatki ,  świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo(...)baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę. Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in. chleb. Mąka z soczewicy jest bogata w białko, zdrowa i idealna do przygotowywania pełnowartościowych ekologicznych posiłków. Z czasem kolor soczewicy może się zmieniać, ale jej liczne właściwości oraz smak nie zmieniają się. Jednak optymalny czas

Różowa kuchnia
Rukola- smaczna alternatywna dla tradycyjnej sałaty 100

tylko 5 kcal)oraz bogata w błonnik pokarmowy, który poprawia pracę jelit. Oprócz tego ułatwia trawienie, dlatego warto łączyć ją z posiłkami ciężkostrawnymi; jest obfita w aminokwasy siarkowe , dzięki czemu działa bakteriobójczo. Dlatego warto sięgać po te małe listki i wprowadzić je do naszej kuchni, jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy:) Inspiracje na różne sałatki znajdziecie na naszym blogu:) Źródło

CoolinarniePL
Ciasto ucierane z węgierką i kokosową kruszonką 229

Hej!. Dziś mała wariacja typowo jesiennego ciasta :). Bogate w witaminy i minerały śliwki bardzo dobrze odżywiają organizm. Dzięki dużej ilości pektyn rewelacyjnie oczyszczają jelita i stanowią

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania