sałatka na bogato - 500 przepisów (strona:21/34)

Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 201

roślina i najczęściej jada się ją gotowaną. Zielenina ugotowana, a następnie polana tradycyjnym greckim dressingiem: oliwą, sokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający(...)dobroczynne związki o właściwościach przeciwulteniających i przeciwzalaplnych, występują w owocach i warzywach Ponadto dzika zielenina zawiera więcej cennych witamin i kwasów tłuszczowych omega-3 niż rośliny uprawne. Jest bogatym źródłem witamin C i E oraz karotenoidów i jest w stanie w sposób znaczący zaspokoić zapotrzebowanie na te składniki (badania – tu i tu). Dzika zielenina w innych krajach Tradycja zbierania dzikiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 204

Czeremch to bardzo popularny krzew/drzewo, który można znaleźć na terenie całej Polski. Jesienią dojrzewają na nich grona jadalnych owoców, czarnych jagódek, bardzo soczystych i smacznych, bogatych w witaminy i składniki pokarmowe. Warto wybrać się na spacer do lasu, za miasto i poszukać tych czarnych perełek, bo właśnie teraz gałęzie uginają się od dojrzałych owoców, z których można zrobić pyszne sosy(...)owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią.Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy .   Składniki:2 kg dojrzałych owoców,2 jabłka,4 kopiaste łyżki czekolady,1 łyżeczka cynamonu,1 papryczka chili, posiekana bez pestek

SzczyptaSmaQ
Wegański WROCŁAW 182

również jest ciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu(...)uwadze. Jedzenie było dobrze doprawione, a porcja sycąca. Machina Organika ul. Ruska 19 Machina Organika - ciekawe dania, podane w atrakcyjny sposób. Dania proste, ale nie nudne i bogate smakowo. Każde danie zawiera dużo zielonych warzyw. My jedliśmy tam tylko dyniowe risotto ze śliwkami i lekką zupę z kalafiorem, jarmużem i cieciorką. Zaletą jest niewątpliwie to, że lokal otwarty jest

Bananowe Pole
Ciekawostki kulinarne: jarmuż 142

dawna, ale wykorzystywano go głównie do ozdabiania potraw. Później zupełnie o nim zapomniano i dopiero od kliku lat podbija podniebienia Polaków. Wpływ jarmużu na zdrowie jest nieoceniony. Jest bogaty w białko, beta-karoten i błonnik. Zawiera witaminy A, C i K oraz potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk i wapń. Korzystnie wpływa na układ krwionośny, reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko(...)jarmużu to 49 kcal, ponieważ w 80 proc. składa się z wody. Osoby zmagające się z chorobami tarczycy i kamicą szczawianową powinny unikać jarmużu. Przepisy na potrawy z jarmużem: Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym Pasta z jarmużu i pieczarek Frittata z jarmużem i pomidorami

My Chcemy Jeść
SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ 226

wzmacniającej odporność, a także witaminy A, B1 i betakarotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd  i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci.  Buraki bogate są również w wapń, który jest budulcem kości i zębów, a duża zawartość potasu w buraku pozwala utrzymać w ryzach ciśnienie tętnicze krwi.  B urak jest lekkostrawny, niskokaloryczny(...)świeżych buraków i marchwi doskonale wzmacnia odporność, pity w okresie jesienno- zimowym chroni przed przeziębieniem i grypą.  Tyle o cudownych właściwościach buraka. Polecam dziś pyszną sałatkę z tym czerwonym warzywem. Idealna do obiadu, kanapek jak i samodzielna przystawka. Nie ukrywam, że jest przy niej trochę pracy, szczególnie jak robi się ją w dużej ilości. Ale jeśli użyjecie robota kuchennego

potrawyregionalne
Kolorowa sałatka na szare dni 632

wapnia (6 razy więcej niż mleko), żelaza (3 razy więcej niż szpinak), magnezu (15 razy więcej niż brokuły) czy selenu (4 razy więcej niż len). Oprócz nich są także bogate w inne substancje: antyoksydanty, witaminy i minerały. Wszystkie te składniki dają nam pewność, że regularnie spożywane nasiona chia będą miały również doskonały wpływ na nasze włosy.   -oliwki -suszone pomidory(...)octu balsamicznego z Modeny. Możesz dodać majonez dekoracyjny jeśli chcesz. Dodaj natki pietruszki oraz nasion dyni. Posyp Piekłem-Niebem- kompozycją prażonych ziaren Ziarenkowa. Suszone pomidory i oliwki dodadzą sałatce śróziemnomorskiego charakteru. Smacznego ! Zdrowego! Optymistycznego popołudnia

Z Kuchni Do Kuchni
Awokado i jego cenne właściwości 171

zawiera bardzo dużo zdrowych tłuszczy. W 100 gramach produktu jest 160 kalorii, ale warto włączyć go do swojej codziennej diety. Jakie wartości posiada awokado? obniża poziom złego cholesterolu (LDL) bogate w tłuszcze jednonienasycone oraz omegę-3  posiada: potas, likopen,, luteinę, witaminy: z grupy B, A, C, E, magnez, wapń, kwas foliowy chroni przed powstawaniem nowotworów  reguluję ciśnienie krwi(...)przeciwnych kierunkach, wyjąć pestkę. Można go użyć bezpośrednio na kanapki (pokroić w plastry), zrobić pastę (rozgnieść go widelcem, dodać sok z świeżej cytryny i ulubione przyprawy) lub dodać do sałatki (pokroić w kostkę

Truskawkowa Fiesta
5 sposobów na dobry nastrój 195

Wszyscy wiemy jak wygląda nasza współczesna tendencja do narzekania, wymyślamy coraz to więcej przyczyn przez które czujemy się gorzej. Większość z tych przyczyn to powiedzenia typu

Kuchnia PROzdrowotna
Fast-food po rosyjsku - Tеремок 167

gdzie możemy jedynie zakupić blina na wynos. Sieć funkcjonuje od 1999 r. początkowo zajmowała się jedynie sprzedażą blin. Teraz możemy kupić tam oprócz blin, dania takie jak zupy, kasze, sałatki, pielmieni, syrniki i inne potrawy. Jak dla mnie zaskoczeniem tu jest danie jak np. kasza gryczana z parówką, jednak Rosjanie lubią czasem kupować naprawdę proste potrawy. Zamówione dania przygotowywane(...)przygotowywany na takim dużym okrągłym urządzeniu, obok smażonego naleśnika jest przysmażana wędlina do mojego blina :) Co zamówiłam? Otóż postanowiłam odwiedzić ten lokal więcej niż 1 raz, ze względu na bogatą ofertę menu. I za pierwszym razem zamówiłam barszcz, 2 syrniki i popularny tu napój "Mors", natomiast za drugim razem kupiłam blina i kwas. Oto zakupione przeze mnie dania

psgotujemy
Wyrazista surówka z rzodkwi, selera i rukoli 260

Witajcie! Dziś będzie trochę o surówkach, które w naszej Polskiej tradycji obiadowej zawsze znajdowały swoje miejsce na talerzu. W czasach gdy robi się moda na wykwintnie

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa paprykowa z pulpecikami i rukolą 134

Zebrałam rukolę, bo taka duża już urosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super!  Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak(...)pomimo iż użyłam jej w dużej ilości, nie przyćmiła paprykowej nuty. Zupę gotowałam na bazie wywaru z warzyw i mięsa, ale uważam, że jej smak jest na tyle bogaty i ciekawy, że przygotowana na samych warzywach oraz bez pulpetów będzie równie pyszna. Bulion, którego użyłam, gotowałam na świeżo, specjalnie do tej zupy. Składniki tradycyjne- trochę mięsa, dużo warzyw, przypraw

Pichceniomania
OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA 200

Można je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku,  jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu,  mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup. Dodawanie nasion chia do różnych produktów(...)wegetarian.Wysokie spożycie białka zmniejsza apetyt, oraz częstotliwość obsesyjnego myślenia na temat jedzenia o 60 % i pragnienia nocnej przekąski o 50%. podobnie jak siemię lniane, nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3. są skarbnicą wapnia, magnezu i fosforu bogate w przeciwutleniacze Badania osób z cukrzycą typu 2 wykazały że nasiona chia mogą znacząco  obniżyć ciśnienie krwi

potrawyregionalne
Miseczki Joseph Joseph Prep&Store w sklepie rossi - magia wnętrza 124

możemy zamknąć i zabrać na piknik.  Doskonale sprawdzają się przy robieniu sałatek. Wszystko razem możemy pod przykryciem wstawić do lodówki bez obawy ze deser będzie pachnieć sałatką a sałatka deserem Miseczek równie dobrze możemy użyć jako lunch box , nadają się do zapakowania kanapek do plecaka na wycieczkę. Podczas przygotowania obiadu można miseczek użyć do przygotowania produktów.   Dzięki praktycznej(...)szukają ekskluzywnych i niepowtarzalnych dodatków wyposażenia wnętrz. Oferuje swoim Klientom akcesoria kuchenne, zastawę stołową, akcesoria łazienkowe, stylowe dodatki, a także produkty do wyposażenia salonu jak meble, donice czy lampy. Bogatą ofertę produktów stanowią projekty znanych i światowych marek jak Villeroy&Boch, Alessi, Fissler, Silit, Eva Solo, JOOP! czy Foscarini. Rossi.pl to Twój Design – z Nami udekorujesz swoje wnętrze

Gotowanie jest łatwe
Pistacje – kopalnia witamin 221

również biotynę, ryboflawinę, niacynę i kwas pantotenowy. Zielone pistacje zawierają bogactwo dobroczynnych antyoksydantów . Już 30 gramów tych orzeszków dostarczy nam ich więcej niż filiżanka zielonej herbaty! Dodatkowo są bogate w błonnik – mają go najwięcej spośród wszystkich orzechów, dlatego też polecane są osobom dbającym o linię, mimo swojej kaloryczności (589 kcal / 100 g). Kaloryczność ta bierze się głównie z dużej(...)widzenia. Pistacje w kuchni Orzeszki pistacjowe doskonale pasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Można dodać je do śniadania (jako dodatek do jogurtu lub serka), do fantazyjnych sałatek i surówek, do obiadowego dania z mięsem, rybą lub z makaronem i warzywami, a także do słodkich przysmaków na deser. Artykuł Pistacje – kopalnia witamin pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia

Ciasna Kuchnia