Wszyscy wiemy jak wygląda nasza współczesna tendencja do narzekania, wymyślamy coraz to więcej przyczyn przez które czujemy się gorzej. Większość z tych przyczyn to powiedzenia typu
Kuchnia PROzdrowotnagdzie możemy jedynie zakupić blina na wynos. Sieć funkcjonuje od 1999 r. początkowo zajmowała się jedynie sprzedażą blin. Teraz możemy kupić tam oprócz blin, dania takie jak zupy, kasze, sałatki, pielmieni, syrniki i inne potrawy. Jak dla mnie zaskoczeniem tu jest danie jak np. kasza gryczana z parówką, jednak Rosjanie lubią czasem kupować naprawdę proste potrawy. Zamówione dania przygotowywane(...)przygotowywany na takim dużym okrągłym urządzeniu, obok smażonego naleśnika jest przysmażana wędlina do mojego blina :) Co zamówiłam? Otóż postanowiłam odwiedzić ten lokal więcej niż 1 raz, ze względu na bogatą ofertę menu. I za pierwszym razem zamówiłam barszcz, 2 syrniki i popularny tu napój "Mors", natomiast za drugim razem kupiłam blina i kwas. Oto zakupione przeze mnie dania
psgotujemyWitajcie! Dziś będzie trochę o surówkach, które w naszej Polskiej tradycji obiadowej zawsze znajdowały swoje miejsce na talerzu. W czasach gdy robi się moda na wykwintnie
Kuchnia PROzdrowotnaZebrałam rukolę, bo taka duża już urosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super! Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak(...)pomimo iż użyłam jej w dużej ilości, nie przyćmiła paprykowej nuty. Zupę gotowałam na bazie wywaru z warzyw i mięsa, ale uważam, że jej smak jest na tyle bogaty i ciekawy, że przygotowana na samych warzywach oraz bez pulpetów będzie równie pyszna. Bulion, którego użyłam, gotowałam na świeżo, specjalnie do tej zupy. Składniki tradycyjne- trochę mięsa, dużo warzyw, przypraw
PichceniomaniaMożna je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku, jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup. Dodawanie nasion chia do różnych produktów(...)wegetarian.Wysokie spożycie białka zmniejsza apetyt, oraz częstotliwość obsesyjnego myślenia na temat jedzenia o 60 % i pragnienia nocnej przekąski o 50%. podobnie jak siemię lniane, nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3. są skarbnicą wapnia, magnezu i fosforu bogate w przeciwutleniacze Badania osób z cukrzycą typu 2 wykazały że nasiona chia mogą znacząco obniżyć ciśnienie krwi
potrawyregionalnemożemy zamknąć i zabrać na piknik. Doskonale sprawdzają się przy robieniu sałatek. Wszystko razem możemy pod przykryciem wstawić do lodówki bez obawy ze deser będzie pachnieć sałatką a sałatka deserem Miseczek równie dobrze możemy użyć jako lunch box , nadają się do zapakowania kanapek do plecaka na wycieczkę. Podczas przygotowania obiadu można miseczek użyć do przygotowania produktów. Dzięki praktycznej(...)szukają ekskluzywnych i niepowtarzalnych dodatków wyposażenia wnętrz. Oferuje swoim Klientom akcesoria kuchenne, zastawę stołową, akcesoria łazienkowe, stylowe dodatki, a także produkty do wyposażenia salonu jak meble, donice czy lampy. Bogatą ofertę produktów stanowią projekty znanych i światowych marek jak Villeroy&Boch, Alessi, Fissler, Silit, Eva Solo, JOOP! czy Foscarini. Rossi.pl to Twój Design z Nami udekorujesz swoje wnętrze
Gotowanie jest łatwepóki jeszcze są , bo przyjdzie nam czekać kolejne 10 miesięcy aby ponownie cieszyć się ich smakiem. Oprócz walorów smakowych warto wiedzieć, że są one niskokaloryczne a zarazem bogate w witaminy B1, B2, C, K, potas, wapń, magnez i kwas foliowy. Składniki: 300 g zielonych szparagów 200 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych czerwonych(...)pół. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Gdy szparagi już przestygną przekroić każdy na 3 części i dodać do pozostałych warzyw. Składniki sosu połączyć ze sobą i polać nim sałatkę. Delikatnie wymieszać i przełożyć na talerz z rukolą...Smacznego
Gosia gotujekrótki niestety sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób(...)którzy chcą schudnąć. Jest nie tylko niskokaloryczny (szklanka gotowanego bobu to niecałe 190 kcal), zawiera również śladowe ilości tłuszczu, a przy tym jest bardzo odżywczy. Oprócz białka, bób zawiera bogaty zestaw witamin (m.in. witaminy C, A, kwas foliowy, B1, B6) i minerałów (np. wapń, żelazo, magnez, cynk). Bób to również świetne źródło tak ważnego w każdej, nie tylko odchudzającej, diecie
ClauditteMissCookingmąki razowej lub mieszanki jasnej z razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna Składa się z warzyw, więc nie jest najgorzej. Dobrze by było, gdyby to były świeże warzywa, nie konserwowe. Do tego jogurt zamiast majonezu lub mieszanka pół na pół. Pamiętajcie(...)czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne. W takiej formie wypiek jest niskotłuszczowy, bogaty w składniki mineralne i błonnik. Ale ma też swoje wady, ponieważ rodzaj użytej mąki czyni go ciężkostrawnym. Pierniki robione z białej mąki są z kolei lżej strawne, ale mają mało
Powiedz dietom niecoś z tofu właśnie. Dla niewtajemniczonych - co to w ogóle jest tofu? Ano jest to taki "twarożek" sojowy, wyrabiany z mleka sojowego, bardzo popularny w Chinach i Japonii jako bogate źródło białka. W Polsce świetnie znane głównie w środowiskach wegan i wegetarian, ale coraz częściej można je spotkać w tzw. zwykłych sklepach, a ostatnio, podobnie jak rok temu, w ramach(...)taką kostkę na pół, a potem każdą połówkę na 3 plastry, więc z kostki 200g mam 6 kotlecików, na jeden obiad zużywam 2 kostki. Idealny dodatek do frytek i sałatki (zamiast tradycyjnego zestawu: schabowy z frytkami i surówką) albo np. do takich kluseczek ( prehistoryczny wpis na blogu) . Dokładnie takie same kotleciki z tofu można włożyć do burgera zamiast kotletów
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtłuszczowych obniżających poziom złego cholesterolu, awokado ma mnóstwo innych zalet. W sumie wyczytałam, że: - pomaga obniżać ciśnienie krwi, - zapobiega skokom cukru we krwi, - zawiera luteinę, która chroni oczy, - jest bogate w kwas foliowy, - wspomaga układ odpornościowy, - może chronić organizm przed nowotworami - ma właściwości antystarzeniowe, - wspomaga odchudzanie. Jeżeli chcecie poznać szczegóły, to odsyłam jednak do fachowej literatury. Składniki 1 awokado(...)przez co obniży ich kaloryczność. Tak naprawdę (jak zawsze w kuchni), to tylko kwestia fantazji i smaku. Smacznego! Z awokado polecam także: Babka czekoladowa z chili, czyli Ostra Babka Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem Pasta jajeczna z awokado
Pełny talerzPodlasiu, w Korycinie ser powstaje jak marzenie. Jego smak jest niebanalny. Z ziołami, czosnkiem lub naturalny. W sałatkach najlepiej się komponuje, a całe danie rewelacyjnie smakuje. Składniki 1 opakowanie mixu sałat z rukolą 2 małe gruszki 100 g sera korycińskiego naturalnego 100 g sera korycińskiego z czarnuszką 80 g orzechów włoskich 4 łyżki żurawiny sos musztardowo(...)Owoce te to źródło magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, cynku oraz witamin A, E, K oraz z grupy B. Gruszki pomagają obniżyć ciśnienie i korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Są bogate w kwas foliowy. 100 g gruszek to tylko 57 kalorii. Orzechy włoskie zawierają cenne kwasy omega 3, sterole roślinne i wartościowe białko. Dzięki zawartości fosforu, miedzi, manganu i kwasu
My Chcemy Jeśćprzepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii, a równocześnie bogate w błonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet dzieciom. Na sporą blachę, moja(...)daktyle, suszone gruszki, morele itd. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka trzeba pokroić w kostkę, nie musi być regularna, używam do ich rozdrobnienia krateczki do krojenia warzyw do sałatki warzywnej. Następnie wszystkie przygotowane składniki umieszczam w sporym naczyniu, trzeba je wymieszać do połączenia tak, by nie było suchych miejsc w całości masy. Najlepiej wymieszać ciasto dużą drewnianą
I tu będę miała takie teWczoraj wpadłam na chwilę do pracy, aby podpisać dokumenty. Na stole leżała książka, o której mówiła mi kilka dni temu koleżanka. Zapewniała, że muszę ją przeczytać
W mojej kuchni