linolenowy (ALA) ma idealny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (2:1), co ma wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. ma bardzo dużo przeciwutleniaczy, i jest bogatym źródłem steroli roślinnych. olej rzepakowy kwasów tłuszczowych nasyconych zawiera tylko 7%. Najwięcej tych tłuszczów znajdziemy w oleju z orzechów kokosowych, palmowych, arachidowych. Również oliwa ma ich więcej(...)Swoimi przepisami pokazałam, że olej rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie. Jednak jest jedna prosta zasada, którą należy kierować się w używaniu jakiegokolwiek oleju. Oleju tłoczonego na zimno używamy do sałatek i sosów. Tego tłoczonego na ciepło- do smażenia i pieczenia, jak również tak jak na zimno do sosów i sałatek
Malinowe Pocałunkisoli zapach i smak.... zgniłych jajek. Stosowana jest głównie do do ostrych sosów i dipów oraz pikantnych przekąsek. Niewielka ilość kala namak dodana do tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej. sól z Maras (zwana też solą peruwiańską) - produkowana jest w warzelni usytuowanej na zboczu góry Maras. Po odparowaniu wody pochodzącej z usytuowanych we wnętrzu góry źródeł, solny osad zbierany(...)nieoczyszczana sól morska. Delikatna w smaku doskonale pasuje do do warzyw, ryb oraz białych mięs. sól z Morza Martwego - charakteryzuje się niską zawartością chlorku sodu, ale jest bogata w związki krzemu, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, jodu, fluoru, bromu, sodu i glinu. Wykorzystywana jest głównie w kosmetyce i dermatologii. australijska sól czerwona ( sól „murray river” ) - pozyskiwana jest przez odparowywanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapestki są miękkie i łatwo je zmielić). Mąka z ciecierzycy Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, około 100 gramów zapewnia 120% dziennego zapotrzebowania na niego (ważne dla kobiet w ciąży), jest bogata w błonnik, NNKT i żelazo (42% dziennego zapotrzebowania), potas (27%), wit. B1 (58%), wit. B6 (27%), fosfor (45%), magnez (31%), cynk (32%), selen (26%) i mangan (67%). A nawet miedź(...)ziaren sezamowych. Mączka z ziaren słonecznika Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie łuskanych ziaren słonecznika (najlepiej w młynku do kawy). Idealny jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać np. z mączką migdałową. koszt : około 6-8 zł/ 350 gram Produkt dostępny praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych. Mąka z orzechów włoskich Mąka
Tradycyjna Kuchniaświatowej. Codzienne menu możemy urozmaicać poznając charakterystyczne przyprawy. Wiedza ta sprawia, że poszukujemy nowych smaków i potraw, pobudzamy naszą wyobraźnię, rozpieszczając kubki smakowe. Bez przypraw nasza kuchnia jest niebogata i monotematyczna. Należy wiedzieć jaki aromat mają przyprawy , smak, do jakich potraw mogą być używane i jaka jest ich nazwa. Każdemu z nas odpowiadają różne dania, przyrządzone z dodatkiem innych przypraw(...)kuchenny dla każdego smakosza, który dba o rodziny zdrowie w naturalny sposób www.kuchnia.wp.pl/kat,1037881,title,Katalog-przypraw,wid,18269757,wiadomosc.html Istotne jest stosowanie ziół, które charakterystyczne są dla danego regionu . I tak np. do popularnej sałatki caprese z mozzarellą i pomidorami dodajemy zawsze świeżą bazylię, a do zupy grochowej czy żurku - majeranek suszony. Warto więc podróżować, poznawać kuchnie świata, nowe smaki i aromaty
Moja smaczna kuchniatego procesu nie jest wyższa, niż 50 stopni, zatem wrażliwe na temperaturę składniki (głównie nienasycone kwasy tłuszczowe) zachowują swoje właściwości odżywcze i naturalną strukturę. Poza tym nasiona lnu są bogate w aminokwasy, witaminy z grupy B i błonnik. Zawierają jednak jeszcze inne związki bioaktywne, które w dużej mierze są odpowiedzialne za ich fantastyczne działanie. Są to lignany - flawonoidy o świetnych(...)przeciwieństwie do oleju kokosowego, nie powinniśmy stosować go do smażenia. Zupełnie się do niego nie nadaje - ze względu na dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Będzie za to idealny do sałatek, skropienia kanapeczek, sosów, dipów i gotowanych warzyw. Nie bójcie się - nie zwiększy zawartości tkanki tłuszczowej - dostarczy nam jedynie superdobrych składników odżywczych :) OLEJ LNIANY ZNAJDZIECIE TUTAJ ---> OLEJ LNIANY
KatsuumiO piwie zrobiło się głośno dosyć niedawno za sprawą wychodzących jak grzyby po deszczu mini browarów rzemieślniczych działających samodzielnie lub kontraktowo z większym browarem. Patrząc na
Kuchnia PROzdrowotnachłopców i mężczyzn, jak np. spadek produkcji testosteronu. Niemniej jednak zdania w tej kwestii są podzielone, gdyż negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmów mężczyzn będących na diecie bogatej w produkty sojowe nie został jednoznacznie potwierdzony, a więc pozostaje jedynie spekulacją. Z pewnego punktu widzenia prawdopodobną, ale zawsze jednak spekulacją. Soja w kuchni Soja odgrywa ogromną(...)produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj )- są więc doskonałą przekąską. Gotowane możemy dodawać do zup, gulaszów czy sałatek. Jak przyrządzić ziarno soi? Przyrządzenie ziarna soi jest podobne do przyrządzania grochu. Najpierw powinno się moczyć ziarna soi przez 12 godzin, a następnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą
Smiling ShrimpNiełatwo wyobrazić sobie codziennie jedzenie bez chleba, kaszy, makaronu czy ryżu. Te nie tylko stanowią dodatek do potraw z mięsa czy warzyw, ale bogate są w wartościowe składniki odżywcze. Miłośnicy kasz, pełnoziarnistego ryżu i chleba razowego nie mają problemów z wysokim ciśnieniem czy miażdżycą. Zawarty w tych produktach błonnik normalizuje poziom cholesterolu, a także zapobiega zaparciom. Od kilku lat zaobserwować(...)zdrowotnych właściwości. Kaszy jaglanej nigdy za wiele, dlatego najlepiej zrobić zapas i kupić kilka opakowań, bo można z niej zrobić nie tylko zdrowe budynie, ale także obfite obiady oraz sałatki. Warto przygotować jaglany shake z sezonowymi owocami: do blendera kielichowego wlewamy dwie szklanki mleka, dodajemy kilka dużych, świeżych, wcześniej umytych i osuszonych owoców oraz pięć łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, całość
Moja smaczna kuchniaWielkanoc z jajkami przeważnie kojarzymy, bo z nich pisanki robimy, mazurki, babki pieczemy lub w sałatkach i z żurkiem jemy. Ja tarte z ich udziałem przygotowałam do której jajek przepiórczych dodałam. Nie tylko swym malutkim wyglądem zachwycają, ale od jaj kurzych zdrowsze właściwości mają. Ich systematyczne zjadanie, ma antydepresyjne działanie, samopoczucie poprawiają i na dodatek miłość(...)Zawierają mniej tłuszczu, można je zjadać bez obaw o cholesterol i kalorie. Nieocenionym plusem jest fakt, że jajka przepiórki nie uczulają. Jajka przepiórcze mają stosunkowo duże żółtko i bogate walory smakowe. Nawet jajecznica przyrządzona z przepiórczych jaj nabiera wyrafinowanego smaku
Moniki SmakołykiSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zdrowsze)Wysokie spożycie kwasów nasyconych tłuszczowych jest główną przyczyną wysokiego poziomu złego cholesterolu we krwi, co prowadzi do wielu bardzo groźnych chorób serca, miażdżycy, zawału. Zbyt częste spożywanie produktów bogatych w te kwasy powoduje nowotwory przewodu pokarmowego. MargarynaDo smarowania pieczywa używamy zazwyczaj margaryn miękkich. pakowane są plastikowe opakowania. Natomiast margaryny twarde używane są do smażenia i pieczenia, sprzedawane w kostkach.Margaryna(...)zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych, - do przygotowywania domowych wypieków używaj margaryny miękkiej lub oleju zamiast margaryny twardej. Pozdrawiam
NaKońcuJęzykaróżnicami w florze bakteryjnej) można by wytłumaczyć rozbieżności uzyskanych wyników i kontrowersje, ktore otaczają produkty na bazie soi. Produkty sojowe. Soja ma wiele cennych wartości odżywczych. Nie tylko jest bogata w wysokiej jakości bialko. Ale również spośród wszystkich roślin zawiera najwięcej (wspomnianych juz wcześniej) izoflawonów, które imitują naturalne estrogeny. Znajdziemy je również w innych roślinach strączkowych jak ciecierzyca, czy fasola(...)żółtej, szeroko uprawianej, która stanowi pierwsze zródło białka roślinnego). Jest ona dalekim krewnym fasoli, stąd nosi nazwę haricot mungo. Z powodzeniem mozna dorzucić ją do wiosennych czy letnich sałatek warzywnych. Bibliografia David Servan-Schreiber Anticancer Dominique Rueff Hormones végétales naturelles aujourd’hui 1,321 total views, 9 views today The post Czy produkty sojowe
MODA NA BIOmożna wybaczyć. Do jedzenia dostaliśmy kiszkę ziemniaczaną z sałatką. Szczerze mówiąc kiszka była tak pyszna, że niemal śni mi się po nocach i chętnie bym ją jeszcze raz zjadła. Sałatka też super. 9/10 6. La Strada 3/10 pkt Cheek to cheek, czyli policzki wołowe z przyprawami korzennymi, sosem demi glace, liśćmi bananowca, podane z krokietem ziemniaczanym La Strada była(...)złe przeczucia co do tej restauracji, bo Grand Hotel, bo bywał Tuwim i cała masa znanych ludzi… Myślałam, że utonęli we własnej wspaniałości, a tutaj zaskoczenie. Wystrój lokalu równie bogaty jak w Restauracji Polskiej, ale za to obsługa nie patrzyła krzywo na trampki i bluzy. Przyjęto nas niesamowicie miło, a jedzenie było świetne. Najlepsza marchewka z groszkiem, jaką jadłam
Życie zamknięte w smakuktórego tłoczone są oleje jak i ludzie, którzy pracują przy ich wytwarzaniu muszą spełniać najwyższe standardy. Pracowników charakteryzuje pełne zaangażowanie, a łączy pasja do zdrowej kuchni. Oferta klepu jest bogata, każdy znajdzie coś dla siebie. Znajdziemy tu: olej kokosowy, olej lniany, olej sezamowy, olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej z ostropestu, olej z pestek dyni, olej z czarnuszki, olej(...)wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie działają na pracę układu krążenia, wspomagają pracę serca, przeciwdziałają miażdżycy oraz obniżają tzw. zły cholesterol LDL. Olej słonecznikowy stosowany jest głównie do przyrządzania sałatek, surówek oraz potraw gotowanych. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie nadaje się do długie smażenia czy pieczenia.Olej słonecznikowy zyskał na popularności szczególnie dzięki odkryciu jego fascynujących właściwości
Bike By Life