sałatka na bogato - 500 przepisów (strona:15/34)

Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 185

Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej(...)zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz witamin B1, B2, B3 i E. Można zastąpić stosując kakao zgodnie z przelicznikiem - 2 łyżeczki sproszkowanego karobu to 1 łyżeczka kakao. Kiełki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Młody jęczmień 124

roślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.  Sklep ze zdrową żywnością   to dobry wybór. Wszystkie produkty są dobrej jakości i dobrze zapakowane.  Galeria herbat oferuje również , bakalie, suszone owoce i zioła do naszych kuchni. Młody jęczmień można dodawać go do napojów, sałatek, jogurtu. Osoby dbające

Gotowanie jest łatwe
Kasza quinoa z warzywami 163

Kasza quinoa z warzywami to świetny pomysł np. na kolacje. Kasza quinoa (komosa ryżowa) ceniona jest ze względu na ogromną zawartość bezglutenowego białka. Jej ziarna bogate

Moja Delicja
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 179

ugotowanych ziaren znajduje się aż 369 mg tego pierwiastka. Takie połączenie wspomaga leczenie, a także zapobiega  nadciśnieniu tętniczemu . Soczewica to idealny materiał na zupy ,gulasze lub sałatki ,  świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo(...)baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę. Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in. chleb. Mąka z soczewicy jest bogata w białko, zdrowa i idealna do przygotowywania pełnowartościowych ekologicznych posiłków. Z czasem kolor soczewicy może się zmieniać, ale jej liczne właściwości oraz smak nie zmieniają się. Jednak optymalny czas

Różowa kuchnia
Rukola- smaczna alternatywna dla tradycyjnej sałaty 93

tylko 5 kcal)oraz bogata w błonnik pokarmowy, który poprawia pracę jelit. Oprócz tego ułatwia trawienie, dlatego warto łączyć ją z posiłkami ciężkostrawnymi; jest obfita w aminokwasy siarkowe , dzięki czemu działa bakteriobójczo. Dlatego warto sięgać po te małe listki i wprowadzić je do naszej kuchni, jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy:) Inspiracje na różne sałatki znajdziecie na naszym blogu:) Źródło

CoolinarniePL
Ciasto ucierane z węgierką i kokosową kruszonką 219

Hej!. Dziś mała wariacja typowo jesiennego ciasta :). Bogate w witaminy i minerały śliwki bardzo dobrze odżywiają organizm. Dzięki dużej ilości pektyn rewelacyjnie oczyszczają jelita i stanowią

Kuchnia PROzdrowotna
Turecka sałatka z ciecierzycą 115

tylko kebab. Jest niezwykle bogata i różnorodna. W średniowieczu karawany z orientalnymi przyprawami i jedwabiem sunęły przez Turcję z Indii i Chin do Europy oraz krajów arabskich. Sułtan nie tylko pobierał myto za transport, ale także za pośrednictwem swoich kucharzy oceniał wartość kulinarną cennych towarów, a rękoma ogrodników rozpowszechniał nowe uprawy na swoich ziemiach. Sałatka z ciecierzycy (Nohut Salatasi) jest

Smakowity Blog Kulinarny
BÓB Z CZOSNKIEM SMAŻONY NA MAŚLE 144

BÓB może być jedzony jako przekąska, jest doskonałym składnikiem sałatek. M ożna go dodawać do zup, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami,  dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem.   Bób znany również jako fasola fava pochodzi z południowo - wschodniej Azji oraz północnej Afryki  i jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi.  Bób to doskonały produkt(...)Szczególnie ceni się go ze względu na dużą zawartość białka,  które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.  Ponadto bób ma niską zawartość sodu,  jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik,  który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie. Spróbujcie młodego  bobu smażonego na masełku z dodatkiem czosnku. Składniki

potrawyregionalne
Twaróg śniadaniowy z rukolą i pomidorkami 252

Witajcie! Twaróg na śniadanie to bardzo dobry wybór! łatwo syci, jest bogaty w białko i lepiej znosi go żołądek od mleka. Rukola i pomidorki cherry wraz

Kuchnia PROzdrowotna
Jogurt naturalny z owocami i płatkami owsianymi 102

pomarańczach i cytrynach. Bogate w witaminę C wzmacniają odporność organizmu. Staram się wykorzystywać ten okres jak tylko to możliwe! Robię koktajle, pyszne owoce miseczki z jogurtem, a w głowie powstają nowe pomysły i aby ich nie zapomnieć, notuję o każdej porze dnia i nocy w mojej komórce. W kolejce czeka np. oliwa smakowa z cytrusami, sałatka inspirowana Sycylią, ale póki

Moja smaczna kuchnia
Najlepsza sałatka z tuńczyka 3191

solą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym. Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Zajdziemy w nim też witaminy z grupy B, a zwłaszcza B6, która jest odpowiedzialna za metabolizm i regulację pracy serca i ciśnienia. Zawiera jod i jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych - omega

My Chcemy Jeść
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z czerwonym ryżem i orzeszkami piniowymi 185

sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam orzeszki piniowe i ryż czerwony firmy Skworcu . Orzeszki były mi znane wcześniej, mają charakterystyczny smak i zapach sosnowy. Są to jedne z tłustszych orzeszków, przez co bardzo energetyczne.  Ryż czerwony natomiast gościł pierwszy raz w mojej kuchni, można w nim się również doszukać lekko orzechowego posmaku. Ryż ten ponoć jest bogaty w witaminy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sos winegret 419

Sos klasyka, do dań podawanych na zimno. Jest bardzo zdrowy o ile dodamy zamiast oleju słonecznikowego – olej rzepakowy lub lniany tłoczony na zimno. Wtedy sos

Apetyt na Zielone
Sałatka ze smażonego jarmużu, cieciorki i fasolki szparagowej 154

skubałam dla siebie kilka listków tej rośliny. W tamtych czasach jarmuż nie był jednak tak “modny” jak teraz - a szkoda bo ma wiele cennych właściwości odżywczych. Po pierwsze jest bogaty w przeciwutleniacze i witaminy, szczególnie A, C i K. Witamina A korzystnie wpływa na nasz wzrok, skórę, włosy i paznokcie. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, wzmacnia naszą odporność. Witamina(...)warzywa kapustne. Poza tym jarmuż zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który w naszym organizmie metabolizowany jest do szczawianów - nierozpuszczalnych soli, które odkładają się w nerkach i moczowodach. Jedna porcja sałatki dostarcza około 247 kcal, 11,3 g białka, 9 g tłuszczu, 30 g węglowodanów oraz 5,2 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 200 g liści jarmużu

W kuchni Katie
Ossobuco cielęce w rozmarynie 206

Cielęcina to świetne chude mięso o bogatych walorach odżywczych. Oprócz multum białka znajdziemy w nim zestaw witamin z grupy B oraz cynk i żelazo.  Sama

Kuchnia PROzdrowotna