Brukiew , to warzywo znane, ale raczej tylko z nazwy. Wiele osób o niej słyszało, ale mniej – widziało. Niejednokrotnie mijamy ją w sklepie, nawet nie zwracając na
mojewypiekiinietylkorównież posiada najwięcej błonnika. To również bogate źródło potasu, magnezu czy kwasu foliowego oraz poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego. Nie podnosi poziomu cukru we krwi (jej indeks glikemiczny IG to 46) , więc jeśli masz właśnie cukrzycę ciążową, wcinaj bulgur ze smakiem. Kasza w tej opcji może być jedzona z powodzeniem jako przystawka – sałatka. Kozi ser idealnie podkręca smak całości
Mieszam w GarnkuLouise Hamilton: "Książka kucharska dla diabetyków". Książkę można nabyć na stronie Wydawnictwa REA ( klik ). Zawiera ona mnóstwo ciekawych porad i przepisów na pyszne dania, które zawierają niewiele tłuszczu, są bogate w błonnik, witaminy i powolne węglowodany. Autorka jest diabetykiem, a jej przepisy obejmują wszystkie posiłki - od śniadania po kolację. Każdy z nich jest zgodny z wymogami diety dla diabetyków(...)lekko chrupiąca.) Gotową marchewkę przełożyć na większy półmisek. Imbir obrać i zetrzeć, a wyciekającym z niego sokiem - skropić marchewkę. Całość posypać sezamem i oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę/przekąskę podawać letnią. (*) Wartość energetyczna w 1 porcji: 69 kcal; wartość odżywcza: 6% białka, 42% tłuszczu, 52% węglowodanów. (Jest to referencyjna wartość odżywcza dla przeciętnej osoby dorosłej
Di gotujePoszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej(...)zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz witamin B1, B2, B3 i E. Można zastąpić stosując kakao zgodnie z przelicznikiem - 2 łyżeczki sproszkowanego karobu to 1 łyżeczka kakao. Kiełki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataroślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Sklep ze zdrową żywnością to dobry wybór. Wszystkie produkty są dobrej jakości i dobrze zapakowane. Galeria herbat oferuje również , bakalie, suszone owoce i zioła do naszych kuchni. Młody jęczmień można dodawać go do napojów, sałatek, jogurtu. Osoby dbające
Gotowanie jest łatweKasza quinoa z warzywami to świetny pomysł np. na kolacje. Kasza quinoa (komosa ryżowa) ceniona jest ze względu na ogromną zawartość bezglutenowego białka. Jej ziarna bogate
Moja Delicjaugotowanych ziaren znajduje się aż 369 mg tego pierwiastka. Takie połączenie wspomaga leczenie, a także zapobiega nadciśnieniu tętniczemu . Soczewica to idealny materiał na zupy ,gulasze lub sałatki , świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo(...)baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę. Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in. chleb. Mąka z soczewicy jest bogata w białko, zdrowa i idealna do przygotowywania pełnowartościowych ekologicznych posiłków. Z czasem kolor soczewicy może się zmieniać, ale jej liczne właściwości oraz smak nie zmieniają się. Jednak optymalny czas
Różowa kuchniatylko 5 kcal)oraz bogata w błonnik pokarmowy, który poprawia pracę jelit. Oprócz tego ułatwia trawienie, dlatego warto łączyć ją z posiłkami ciężkostrawnymi; jest obfita w aminokwasy siarkowe , dzięki czemu działa bakteriobójczo. Dlatego warto sięgać po te małe listki i wprowadzić je do naszej kuchni, jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy:) Inspiracje na różne sałatki znajdziecie na naszym blogu:) Źródło
CoolinarniePLHej!. Dziś mała wariacja typowo jesiennego ciasta :). Bogate w witaminy i minerały śliwki bardzo dobrze odżywiają organizm. Dzięki dużej ilości pektyn rewelacyjnie oczyszczają jelita i stanowią
Kuchnia PROzdrowotnatylko kebab. Jest niezwykle bogata i różnorodna. W średniowieczu karawany z orientalnymi przyprawami i jedwabiem sunęły przez Turcję z Indii i Chin do Europy oraz krajów arabskich. Sułtan nie tylko pobierał myto za transport, ale także za pośrednictwem swoich kucharzy oceniał wartość kulinarną cennych towarów, a rękoma ogrodników rozpowszechniał nowe uprawy na swoich ziemiach. Sałatka z ciecierzycy (Nohut Salatasi) jest
Smakowity Blog Kulinarnyfasoli) oraz białka. Bogata jest również w fosfor, wapń i potas, zawiera też witaminy z grupy B (witaminy są niestety tracone podczas obróbki termicznej). Przez lata nie doceniałam czerwonej fasoli. Było to spowodowanie głównie faktem, iż czerwona fasola kojarzyła się mi z tą z puszki i taką właśnie jadłam jako dodatek do chilli, sałatek i innych dań. Nic dziwnego skoro
Pełna LodówkaBÓB może być jedzony jako przekąska, jest doskonałym składnikiem sałatek. M ożna go dodawać do zup, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Bób znany również jako fasola fava pochodzi z południowo - wschodniej Azji oraz północnej Afryki i jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi. Bób to doskonały produkt(...)Szczególnie ceni się go ze względu na dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie. Spróbujcie młodego bobu smażonego na masełku z dodatkiem czosnku. Składniki
potrawyregionalneWitajcie! Twaróg na śniadanie to bardzo dobry wybór! łatwo syci, jest bogaty w białko i lepiej znosi go żołądek od mleka. Rukola i pomidorki cherry wraz
Kuchnia PROzdrowotnapomarańczach i cytrynach. Bogate w witaminę C wzmacniają odporność organizmu. Staram się wykorzystywać ten okres jak tylko to możliwe! Robię koktajle, pyszne owoce miseczki z jogurtem, a w głowie powstają nowe pomysły i aby ich nie zapomnieć, notuję o każdej porze dnia i nocy w mojej komórce. W kolejce czeka np. oliwa smakowa z cytrusami, sałatka inspirowana Sycylią, ale póki
Moja smaczna kuchniasolą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym. Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Zajdziemy w nim też witaminy z grupy B, a zwłaszcza B6, która jest odpowiedzialna za metabolizm i regulację pracy serca i ciśnienia. Zawiera jod i jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych - omega
My Chcemy Jeśćsałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam orzeszki piniowe i ryż czerwony firmy Skworcu . Orzeszki były mi znane wcześniej, mają charakterystyczny smak i zapach sosnowy. Są to jedne z tłustszych orzeszków, przez co bardzo energetyczne. Ryż czerwony natomiast gościł pierwszy raz w mojej kuchni, można w nim się również doszukać lekko orzechowego posmaku. Ryż ten ponoć jest bogaty w witaminy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki