Jest to jeden z najlepszych sosów jakie miałam okazję jeść. Nadaje sałatce bardzo ciekawy smak i aromat. :) Spróbujcie koniecznie!:) Porcja dla dwóch osób. Składniki: 6-8 liści sałaty rzymskiej połówka piersi z kurczaka 1/4 zielonego ogórka pół czerwonej papryki 1/4 kostki sera feta 2-3 łyżki ziaren słonecznika pół czerwonej cebuli szczypiorek 2 łyżki octu winnego 6 łyżek(...)połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia). Kurczaka smażymy na zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski a ser feta w kostkę. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni
Czerwona Porzeczkazaraz po przyrządzeniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły, ale sprawdzą się także jako danie na wynos. Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane (lub z ziarnami) pierś kurczaka sałata rzymska papryka czerwona awokado (plus sok z cytryny do skropienia) szczypiorek ogórek oliwa do smażenia Na marynatę do kurczaka: 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku(...)złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy, pod koniec smażenia możemy dodać 2 łyżki marynaty na patelnię, dzięki temu kurczak będzie z wierzchu lśniący i apetyczny. Na wrapie układamy sałatę, ogórka, awokado, paprykę i szczypior, na to kładziemy kurczaka - po 2-3 paski na każdą porcję. Zawijamy ciasno w rulon, jak naleśniki. Jeśli chcemy zabrać je na wynos - owijamy
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 2 filety z kurczaka 1 awokado 2 jajka ugotowane na twardo 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g) Sałata rzymska Marynata do kurczaka: 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Pół kubka jogurtu greckiego 1 łyżeczka(...)tacce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij i ostudź. Krok 3 Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki z listy. Krok 4 Rozłóż sałatę. Awokado przekrój na połowy, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Jajka pokrój w cząstki, cebulę w drobniutką kostkę, pomidorki na połówki, a filety
Niedzielny kucharzSkładniki: 2 filety z kurczaka 1 awokado 2 jajka ugotowane na twardo 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g) Sałata rzymska Marynata do kurczaka: 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Pół kubka jogurtu greckiego 1 łyżeczka(...)tacce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij i ostudź. Krok 3 Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki z listy. Krok 4 Rozłóż sałatę. Awokado przekrój na połowy, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Jajka pokrój w cząstki, cebulę w drobniutką kostkę, pomidorki na połówki, a filety
Niedzielny kucharzkoktajlowych lub 1 duży 1 cebula czerwona 2 jajka 100 g wędzonego boczku 100 g sera pleśniowego Lazur 1 małe awokado + 2 łyżki soku z cytryny kilka liści sałaty rzymskiej 2 łyżki posiekanego szczypiorku sos do sałatki: 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, cukier, sól(...)pokroić w kostkę. Awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, większe pokroić w kostkę. Liście sałaty umyć, wysuszyć i ułożyć na talerzu. Poszczególne składniki układać na sałacie rzędami, posypać szczypiorkiem. Przed podaniem polać sosem
zadanie-gotowanieprzystawkę dla czterech osób lub obiad dla dwóch. Tajska sałatka z wołowiną: 300 g stek (polędwica, rostbef lub antrykot) 1 łyżeczka oleju arachidowego lub kokosowego 2 małe sałatki rzymskie (lub opakowanie roszponki) 1 ogórek szklarniowy 1 marchewka 1 mała czerwona papryczka chilli 3 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 100 g groszku w strączkach (lub fasolki) pęczek świeżej kolendry zielone części(...)jako dressing do sałatki) i dokładnie nacieramy mięso. Zostawiamy na ok. 2 godziny, aby stek nabrał temperatury pokojowej. Wszystkie warzywa myjemy. Do dużego naczynia wrzucamy pokrojoną na mniejsze części sałatę rzymską. Dodajemy groszek (można pokroić go na mniejsze części lub zostawić w całości – jeśli używamy fasolki szparagowej lub szparagów w zastępstwie, należy je ugotować). Ogórka i marchewkę obieramy
Poezja smakulazurowe wybrzeże i pozwoli posmakować tamtejszej kuchni w tak prostym daniu. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje Sałatka: 400 g polędwicy z tuńczyka 100 g zielonej fasolki 2 jajka 1 główka sałaty rzymskiej 1 czerwona cebula 2 łyżki kaparów garść czarnych oliwek 4 filety anchois kilka pomidorów koktajlowych 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka listków świeżej bazylii gruboziarnista sól morska świeżo mielony czarny(...)miękkości w 200°C (powinno to zająć 20-25 minut). Sałatka Jajka ugotuj na półtwardo. Zieloną fasolką wrzuć do wrzątku na kilka minut, a następnie schłodź w zimnej wodzie. Sałatę porwij na strzępki. Cebulę pokrój na półplasterki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Wszystkie warzywa oraz jajko przekrojone na pół umieść na talerzach. Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w mniejsze
Food Squarekolację. Mnóstwo świeżych warzyw, do tego smażony kurczak i obłędny sos, podkreślony pyłkiem kwiatowym. Składniki: 2 filety z kurczaka 5 łyżek mąki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 2 sałaty rzymskie 15 szt pomidorków koktajlowych 2 szalotki 5 rzodkiewek 6 pieczarek 125 g mini mozzarelli Sos: 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżka miodu z amfory krzewiastej 1 łyżka musztardy(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano, studzimy i kroimy na kawałki. Sałatę szatkujemy. Pomidorki kroimy. Rzodkiewkę kroimy w talarki, podobnie oliwki i szalotki. Mozzarellę przekrawamy na pół. Ogórki kroimy na kawałki. Pokrojone pieczarki smażymy na maśle. Sos: Oliwę łączymy z musztardą, miodem, octem
R'n'G KitchenKurczak Zagrodowy jest karmiony paszą bez GMO, jest wolny od antybiotyków: https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/dlaczego-kurczak-zagrodowy/ oraz http://zagrodowy.pl/ Sałatka Cezar z kurczakiem / 2 porcje: Składniki: 1 mała sałata rzymska 1 pierś z Kurczaka Zagrodowego 1 ciabatta 50 g parmezanu lub grana padano 2 łyżeczki rzeżuchy 2 łyżeczki czarnuszki sos Cezar: 1 ząbek czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy(...)całości smażymy na patelni razem z marynatą. Mięso ma być soczyste i złociste. Usmażone mięso przekładamy na deskę. Gdy ostygnie kroimy na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki. Główkę sałaty myjemy i osuszamy. Na talerzu podłużnym rozkładamy listki sałaty. Na sałacie rozkładamy kurczaka oraz grzanki. Całość polewamy sosem. Wierzch posypujemy czarnuszką oraz parmezanem. Na samym końcu sałatkę oprószamy świeżo startym
Moja smaczna kuchniatymi, którzy sałatkę znają, a jeszcze nie przygotowywali jej sami w domu. Do dzieła! Składniki na 4-5 porcji: – 400g piersi z kurczaka – 2-3 małe główki sałaty rzymskiej – 50g tartego parmezanu – 1 ogórek szklarniowy – 4 kromki razowego chleba (lub bezglutenowego) – 2 łyżeczki oliwy – 1 mały ząbek czosnku – 1/4 łyżeczki chili(...)przygotowujemy SOS: W miseczce mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, musztardę i sos worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Ogórka myjemy i kroimy w półplasterki. Sałatę płuczemy, osuszamy, siekamy i przekładamy do dużej miski, gdzie mieszamy ją z połową sosu i pokrojonym ogórkiem. Tak przygotowaną sałatę wykładamy na talerze. Dodajemy pokrojonego w plastry kurczaka i skrapiamy
Be Fit Be Strongpołączenie wyszło super. Przepisów na Fattoush jest mnóstwo, my bazowaliśmy na recepturze z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 250 g surowych krewetek 2 łyżki masła Ząbek czosnku drobno posiekany Główka sałaty rzymskiej (z grubsza posiekanej) Ogórek świeży pokrojony w plastry Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki 4 pitty (np. według tego prostego przepisu) lub 4 kromki chleba(...)minutę. Dodaj obrane krewetki. Smaż 1-2 minuty, aż zrobią się różowe. Posól i popierz. Krok 4 Przygotuj dresing. Przełóż składnik słoiczka i energicznie potrząśnij. Krok 5 Wymieszaj składniki sałaty. Podawaj z krewetkami i dresingiem. Smacznego! Artykuł Wtorek: Sałatka fattoush pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzbyła bardziej sycąca. Możecie spokojnie je pominąć lub dodać do jej np. pieczone mięso. Składniki: 2 dojrzałe awokado 3 placki tortilli (najlepiej domowych) 200 g krewetek surowych 2 główki sałaty rzymskie Garść rukoli Duża garść pestek dyni Duża garść nasion słonecznika 1/2 szklanki tartego parmezanu Papryczka chili (według uznania) 1/2 łyżeczki nasion kuminu Garść kiełków 2 ząbki czosnku(...)rozgniecione ząbki czosnku. Smaż przez krótką chwilę, następnie dodaj krewetki obrane z pancerzyków. Smaż po 2 minuty z każdej strony. Posól i popieprz. Krok 4 Rozłóż sałaty na talerzach, wyłóż na nie chipsy z tortilli, pestki i nasiona. Na wierzch połóż awokado i posiekane chili oraz kiełki. Skrop cytryną i oliwą. Artykuł Poniedziałek: Sałatka Mad dog z pieczonym awokado pochodzi
Niedzielny kucharzpołączenie wyszło super. Przepisów na Fattoush jest mnóstwo, my bazowaliśmy na recepturze z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 250 g surowych krewetek 2 łyżki masła Ząbek czosnku drobno posiekany Główka sałaty rzymskiej (z grubsza posiekanej) Ogórek świeży pokrojony w plastry Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki 4 pitty (np. według tego prostego przepisu) lub 4 kromki chleba(...)minutę. Dodaj obrane krewetki. Smaż 1-2 minuty, aż zrobią się różowe. Posól i popierz. Krok 4 Przygotuj desing. Przełóż składnik słoiczka i energicznie potrząśnij. Krok 5 Wymieszaj składniki sałaty. Podawaj z krewetkami i dresingiem. Smacznego! Artykuł Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzwięcej nie potrzeba. Nie jest to najlżejsza sałatka – ale za to szybka i przepyszna. Składniki na cztery porcje (ewentualnie dwie obiadowe). Sałatka Cezar z boczkiem: 2 mini sałaty rzymskie 8 cienkich plastrów wędzonego boczku 8 kromek bagietki (mogą być opieczone) 4 jajka ugotowane na miękko syrop klonowy (ok. 1/4 szklanki) parmezan (ok. 1/4 szklanki) świeżo mielony pieprz Dressing(...)majonez). Jeśli sos będzie za gęsty, można rozrzedzić go wodą (ja zużyłam połowę – dodałam też wody, aby był bardziej lejący). Próbujemy czy dressing jest odpowiednio słony (od filecików). Sałaty pozbawiamy zewnętrznych liści i kroimy wzdłuż na pół. Na każdym talerzu rozkładamy połówkę sałaty, bekon, bagietkę oraz obrane i przecięte na pół jajko na miękko. Delikatnie polewamy całość dressingiem. Posypujemy
Poezja smakuCiasto na naleśniki:1 jajko1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki otrąb pszennych Kupiec1,5 szklanki mleka2 łyżki olejuszczypta soliFarsz:główka sałaty rzymskiejpuszka kukurydzy2 mango
Świat Domowej Kuchni